21.12.07

Markedsføring..

af biblioteker og bibliotekstilbud er og bliver et smertensbarn i i alle biblioteker og i biblioteksvæsenet som samlet størrelse. Der sættes ind med fælles markedsføring ( måske?) og I Kompetenceprojektet bliver det hovedtemaet i 2008.
Om Me-promotion eller You-promotion:
Me-promotion: Vi har fået en ny databaseadgang - læs udenlandske aviser online via biblioteket. Udgangspunktet er biblioteket selv
You-promotion: Er du også gået i stå med dit studieretningsprojekt/opgave? På skrivOpgave er der hjælp at hente til skriveprocessen og din informationssøgning. Du kan også nemt lave en litteraturliste på litteraturlisteautomaten. Udgangspunktet er brugeren
Måske ikke de bedste eksempler - men det er indlysende, at udgangspunktet for at "sælge" en service er at spille på "what's in it for me" faktoren overfor brugerne.
MEN hvor er det svært...prøve at læse jeres egne nyhedsbreve med de briller på!!
Diskussion fra David Lee Kings blog

Svenskerne skrotter bogautomater..


Det er ikke alt i den fagre nye biblioteksverden, der virker efter planerne. Bogautomaten, som var placeret i centrum af Täby er en absolut fiasko. Hver udlån har kostet 2500 kr. I en kommentar på en anden blog nævnes, at det måske heller ikke var det smarteste at sætte automaten op i kort afstand fra biblioteket?. Læs mere i Dagens Nyheter. Læg mærke til den lille boks med funktionen " Bloggat om artiklen", hvor der samles op på debatten i blogs.
Täby skrotar dyr bokomat

11.12.07

25 års fødselsdag

Min første computer, som jeg delte med min lillebror, var en Commodore 64. Kan du huske den? Vi brugte den kun til at spille på og vidste ikke en pind om, hvad man ellers kunne med computere.

I år fylder den 25 år, og CNN hylder den: Commodore 64 still loved after all these years.

10.12.07

Digitale indfødte...

I er sikkert stødt på betegnelserne Digitale indfødte(de unge) og Digitale indvandrere (os andre!). De betegnelser sættes nu under debat.
Der signaleres en opfattelse af, at alle unge over een kam kan betragtes som om de mestrer den digitale verden til fulde, men vi andre er dømt til en evig kamp med noget som ikke helt er til at forstå for en "indvandrer" + vi vil altid "tale" med en form for "funny accent" når vi forsøger at være digitale.

Billedet som det blev lanceret, var en glimrende indgang til en diskussion om brug af nettet, de sociale medier og udfordringerne i det, men nu er det blevet tid til flere nuancer.

På Henry Jenkins blog( via http://jilltxt.net/) er en grundig gennemgang af oprindelsen, men også af den begyndende utilfredshed med betegnelsen, og eksempler på hvad man ellers kan bruge af billeder i diskussionen.
Reconsidering digital Immigrants.. ( læs som altid kommentarerne - de kvalificerer diskussionen)
Unges brug af nettet(PEW)

7.12.07

Sirpa - et mundret navn på biblioteks-tvspots?

Tilbuddet er et onlineabonnement på en (fin) præsentation af bibliotekstilbuddene, beregnet til at vise på storskærm(kan også køre på en pc.) Timingen fra DBC er god. Mange - især nok de mindre biblioteker vil gerne præsentere alle de gode tilbud i en lækker indpakning uden selv at kunne investerere tid, penge og teknisk kunnen. Så de 8000 kr om året for en enkelt skærm kan være givet godt ud, hvis man ikke selv ønsker indflydelse på indholdet - MEN det vil man nok helst - og så bliver prisen for pebret.
Men læs selv på DBCs hjemmeside om Sirpa
Måske har I også fået en demo dvd tilsendt?

5.12.07

Opdatering på Kildekritik

På eJour (Danmarks Journalistskoles netmagasin om journalistik på nettet) har jeg fundet en glimrende gennemgang /opdatering af tips til kildekritik. Der er alle de gode eksempler på fup eller fakta, falske sider, manipulerede billeder - og hjælp til gennemskue og afsløre misinformationen.
Kildekritik
eJour

3.12.07

Køb bøger på nettet - en oversigt

Se også Cultur.coms oversigt over :
Onlinekøb af bøger

Bibliotek på en anden måde

Cultur.com skriver om Sveriges forsøg med udlicitering af biblioteksvæsenet. Der er pt. 19 "privatejede" biblioteker.
"Foreløbig må de privatiserede svenske biblioteker ses som enkeltstående eksperimenter. Der foreligger endnu ingen forskning, som vurderer hvilken betydning privatisering får for eksempelvis oplevelsen af bibliotekernes neutralitet og alsidighed eller forskellige brugergruppers adgang"
Bl.a. om:
..Dieselverkstadens bibliotek i Stockholmsforstaden Nacka, der drives af personalet ( 6 personer iflg hjemmesiden) efter en kontrakt med kommunen.
Deres hjemmeside er en blog - de køber ikke ældre bøger ind, men satser benhårdt på ny teknologi og nye medier.
Privatisering af biblioteker
Dieselverkstadens Bibliotek
Om biblioteket
Cultur.com om biblioteket

30.11.07

Pligtaflevering

Inside the Tomb of Tomes - er en artikel fra The Guardian om håndteringen af de uanede mængder af materiale, som British Library er forpligtet til at håndtere og opbevare for eftertiden. Nu i et nyt byggeri : British Library's Yorkshire complex i Boston Spa nær Leeds.
"It is where, before this century reaches its teens, copies of books spared a quick death at the pulping plant - thanks to the grace of the provisions of the 1911 Copyright Act and later government legislation - will go to serve their life sentences in a secure environment"
Rygterne om bogens død viser sig at være stærkt overdrevet. Pt. vokser samlingen af trykte materialer med 12.5 hyldekm om året.
Guardian : Inside the Tomb of Tomes

Alternativ brug af Nintendo Wii

Flere biblioteker har investeret i en Wii. Måske flere. Her er en alternativ måde at lave arrangementer omkring spil:
"Just ask the 10 Old Bridge seniors who took up Guitar Hero III as part of the Old Bridge Library's "Senior Spaces" program on Nov. 8."
Biblioteket har arrangeret fælles Wii arrangementer mellem ældre og yngre biblioteksbrugere. Formålet er at gøre seniorerne mere trygge ved ny teknologi, og filosofien er at det er lettere at lege med en pc end at lære at bruge den på et kursus.
"We want to get them to feel they are part of the 21st century library and not left out," Kleiman said.
Læs mere om arrangementet.

22.11.07

Visuel ordbog



Merriam-Websters visuelle ordbog ser rigtig godt ud - der er ca 6000 billeder, der forklarer på forbilledlig vis at fx "scallion" er et forårsløg.



Der er også kategorier, hvor man bladrer sig igennem.




Merriam-Webster Visual Dictionary

21.11.07

Email er for gamle mennesker..

Som vi måske har fornemmet er kommunikationsformerne under eksplosiv udvikling. Så email (som vi ikke kan leve uden) er slet ikke smart mere. Teenagere sms'er, IM'er (også samtidig) og er på Facebook hele døgnet rundt, hvis de kan komme til det.
Forfatteren til nedenstående artikel har et ret sentimentalt forhold til sine emails - lidt ligesom andre har haft til breve i papir. Læs selv:
The Death of Email

At ignorere de digitale brugere?

I forlængelse af Susannes indlæg om brugernes syn på internet og web 2.o har fx David Lee King taget rapporten op i blogindlægget: Ignoring our Digital Community. Han påpeger at det fysiske bibliotek er fantastisk til community building, mens vi i bedste fald ignorerer de digitale brugere - af travlhed, af uvidenhed, af mangel på kompetencer- ikke-acceptable undskyldninger...
Om rapporten:
"The gist of the report is this - the web has moved on, and libraries need to catch up. “To entice users to the online library, libraries must expand their social activities, allowing users to easily share and create content and collaborate with others. They must build a high-value presence on the Web, a strong enough brand to compete…” (8-5).
Ignoring our Digital Community
Rapportens konklusion - hvis man ikke orker andet

20.11.07

23 ting

I Roskilde og Slagelse kører vi nu 23 ting. Vi har gæster fra Greve og Kalundborg. Desuden har vores Kulturafdeling kollektivt tilmeldt sig forløbet. Så vi har travlt. Det er sjovt.
Se Projektbloggen her.

Gratis glæder..

Dorte Hygum skriver rigtig pænt om bibliotekerne i Politiken :
"Bibliotekerne er det hele taget kulturelle guldgruber. Lån bøger, bestil bøger, læs aviser, spørg om ny og gammel musik, gå på nettet eller lær for eksempel, hvordan man via Bibliotekernes Netmusik selv downloader musikfiler. Det sidste kan man tage et to timer langt kursus i på Hovedbiblioteket i København ....... Kurset indeholder forslag til, hvordan man bedst køber musik på nettet, men det er ikke nødvendigt at punge ud."
Klummen er en slags "det sker i uge 47" - Og vi kan jo allesammen undervise i Netmusikken..
Artiklen via Infomedia

19.11.07

Bibliotekskataloger og onlinebøger

Jeg har skrevet og eksperimenteret om henvisninger fra Bibliotek.dk til onlineudgaver af bøgerne. Nu viser det sig at DBC allerede har været i gang med noget sådant. Det fremgår i hvert fald af en kommentar til indlægget på Internetsøgning. Stort knus til DBC, fordi det sætter Bibliotek.dk meget langt frem i kampen om at blive 'startside' for litteratursøgninger.

5.11.07

Digitaliserede biblioteker

Af pladshensyn har jeg valgt at bringe en længere gennemgang af Google Books, Bibliotek.dk osv. på Internetsøgning. Bib-log ynder ikke så lange indslag, men jeg håber at læserne vil finde vej derover, gerne også kommentere.

3.11.07

Google Books og danske bogfortegnelser

Google indskanner som bekendt de førende bibliotekers bogbestande, herunder også danske bøger. Ingen har vist overblik over hvor mange, men et skøn kan du lave med søgningen og det i Google Books. (De to ord findes med garanti i alle danske bøger, mens de formentlig på andre sprog kun findes i norske). Tallet siger desværre ikke noget om det totale antal. Jeg tror det foreløbig er på et par hundrede, mest ældre danske, når talen er om fuldtekst. Google Books henviser til Bibliotek.dk. Men omvendt henviser Bibliotek.dk ikke til Google Books. Det betyder, at danske biblioteksbrugere ikke umiddelbart kan se om en funden titel også findes online i Google Books. Undertegnede har derfor prøvet at lave nogle stikprøver med henvisninger fra Københavns Bibliotekers katalog til Google Books. Og til min overraskelse fundet ældre titler i Google Books, som slet ikke er med i Danbib. Min lille undersøgelse pågår stadig, og en længere artikel med eksempler er undervejs i Internetsøgning. Men hvis nogen derude i det ganske danske biblioteksland har nogle erfaringer med bibliografisk verificering, så lad endelig høre.

31.10.07

Danmark i front med internettet?

Bib-log kan virke lidt kritisk hvad angår danskernes tagen nettet til sig. Nu kommer Google Public Policy Blog Danmark til undsætning i forbindelse med valget. Her fremhæver Nicklas Lundblad, som er Googles European Policy Manager i Stockholm, at Danmark har Europas bedste bredbåndsudbredelse. Og det har politikerne fundet ud af: De køber søgeord, mailer videoer med politiske budskaber og blogger. Computerworld og andre skriver at internettet vil revolutionere valget. Og i bloggen er der eksempler på politiske websteder og weblogs.
Til gengæld kritiserer artiklen de politiske partier for at være meget dårlige til at få deres sider til at hitte søgelisterne. SF havde som det højest scorende parti kun 18 hits i top ti ud af 100 søgeord. Ligesom kandidaterne heller ikke udnytter nettet fuldt ud, fx til dialog og interaktion.
Dog fremhæver artiklen Venstres Bent Soelberg, som kun laver kampagne via internettet. Det bliver spændende at se med hvilket resultat.
Læs hele indslaget på Google Public Policy Blog.

30.10.07

Brugernes syn på biblioteket og web 2.0

Jeg er netop faldet over en 280 sider lang rapport fra amerikanske OCLC, som har interviewet biblioteksbrugere fra Canada, Frankrig, Tyskland, Japan, Storbritannien og selvfølgelig USA samt nogle amerikanske bibliotekschefer om deres syn på og anvendelse af sociale webservices.

Jeg har indtil videre kun skimmet "Sharing, Privacy and Trust in Our Networked World" på skærmen, men jeg synes, den virker så interessant, at jeg ikke kan vente med at gøre opmærksom på den, til jeg rent faktisk har læst den.

Et lille uddrag fra konklusionen kan sikkert skærpe appetitten:

"Internet use has not simply increased, it has infiltrated our lives, offering more and more services at more and more service points. Use has grown for almost every Internet service we measured in this survey—well, almost every service.

The percentage of Internet users that have used a library Web site has decreased. Library Web site use declined from 30% of respondents in Canada, the U.K. and the U.S. in 2005 to 20% of the general public in these same countries in 2007, a 33%decrease.

(...) The more intriguing question is—what are the services and incentives that online libraries could offer users to entice them to come back or to visit more often or even devote some of their own time to help create a social library site?

The survey results offer some clues."

[Fundet via Mymarkup.se]

Den store smeltedigel

Det er næppe nogen hemmelighed at tendensen på internettet går på at alt smelter sammen. Dette vil formentligt skabe et forventningspres hos brugerne, som vil blive vænnet til gnidningsfrit at kunne surfe og switche mellem alle mulige services via internettet. Med alle dets mangler er dette også tanken bag Digital Signatur, omend i en nogen mere tung udgave.
Hvis det ikke helt er gået op for bibliotekerne endnu, så er det måske på tide, for det er den vej det går. Og det går stærkt. Det seneste eksempel står koncentreret forklaret i Gmail's weblog. Email (Googles model) er ikke længere email. Det er blot en vinge på et samlet kompleks af chat, dokumentopbevaring, fotoalbum, søgehistorie med personalisering, en tilsyneladende uendelig stor opbevaring (nu på over 4 GB) og meget andet. Fremfor alt, nemt at bruge og hurtig. Undskyld, men jeg kan altså ikke undlade at sammeligne denne navigation med vores egne gumpetunge bibliotekssystemer. Som oven i købet er mindre driftssikre.
Frygtindgydende effektivt, efter min opfattelse, og så har vi formentlig kun set starten på det hele. Heldigvis ser det dog ud til at danskerne som internetbrugere stadig er tilfredse med Bibliotek.dk.
Læs mere i Gmailblog.

25.10.07

Encyclopedi for sjov

Har du hørt om Uncyclopedia - eller Spademanns Leksikon? Det er ret morsomt. De to sites ligner Wikipedia til forveksling. Men når man læser indlæggene er man selvfølgelig ikke i tvivl om, at det her er for sjov.

Ex. fra Uncyclopedia:
..."The fires broke out about two weeks ago, engulfing everything in their path. California governor Arnold Schwarzenegger tried to blow the fires out at least three times, but failed for the first time in his term in office. And so, yesterday, Governor Schwarzenegger sent a letter to President Bush requesting federal aid to help resolve this growing crisis that has already caused over a billion dollars worth of damage.
Bush's response was immediate and decisive. "I learned from the mistakes I made after hurricane...Kathy," said the president, "I should have declared war on hurricanes immediately afterwards. I'm sure it would have saved many an innocent...urm...life. But I won't be making
that mistake again. Fire is evil, and I will not back down until the world is rid of it...FOREVER!!!"
Ex fra Spademanns Leksikon - om Lars Lilholt:
Lars Lilholt Band er et tysk-swahilisk folk-rock-orkester, der har eksisteret under navnet siden 1689. Orkesteret har udgivet noget og er kendt som folk der ødelægger ens dag.....
Uncyclopedia - the Contentfree Encyclopedia..
Spademanns Leksikon - den meningsløse encyclopædi som ingen kan udholde.

Webtuøv?

Bluf wæbtuøv - oversat: Sådan bluffer du dig til at få andre til at tro at du er web2.0 haj. På Kommunikationsforum fandt jeg Claus Dahls underholdende indlæg.
fx:
Bluf med tags
Har et af de websites, du besøger for nylig, fornyet sig selv med en meningsløs liste af ord, hulter til bulter i forskellig størrelse på forsiden?
Det hedder en tag-cloud. Drømmen er, at man kan slippe for at skulle tænke i hele sætninger, men kan nøjes med reflekser. Små et-ords-sætninger, ligesom Homer Simpson: "Mmm. Beer." Drømmen er allerede passé.
Blufsætning: "Tag clouds er som laserlys til rockkoncerter: GAMMELDAGS" Smid den ind, hvis nogen forsøger at starte en samtale om "folksonomier", "tag clouds", "social tagging", "brugerfiltrering" eller lignende. Det korrekte bluf, efteråret 2007, er ikke "tags er fedt", men "tags stinker".
Gevinst for dig: Du kommer på forkant. Din samtalepartner, der lige har hørt om tagging, kommer på bagkant. Verden er god, og du er bedre.
Læs selv videre..

23.10.07

Hårde ord i oktober

fra Thomas Brevik - norsk bibliotekar og blogger på Librarian 1.5. Han er ved at give op :

I´m in a mood where I´m about to give up on librarians. At least the norwegian version. They are so averse to conflict and so hesitant about development that I despair of any real development and a chance for the libraries in the 21st century. Right now libraries have all the characteristics of the Dodo. Fat, complacent and resisting change even when it comes in the form of a club to the head".
Jeg var glad for denne formulering:
Right now I believe that few libraries will survive the next seven years. (thank Dawkins I´m usually mistaken when I predict the future). The libraries that adapt and change with the times and their users will fare well and have a bright future. The rest, well its a organization eat organization world out there, and most will dissapear in a cloud of Google.
The culture of nice- læs indlægget
Thomas Brevik blogger også på norsk: Blogg og Bibliotek

Bogskanningskapløb i USA

Mens vi herhjemme endnu venter på et gennembrud i indskanning af den danske bogbestand, så er der nu konkurrence om at vinde kapløbet om bibliotekerne i USA. Her kan bibliotekerne vælge mellem Google Books, Open Content Alliance og andre. I begge findes også også en del danske bøger, da de dels indskanner dansk litteratur på biblioteker i USA, dels er enkelte danske forlag som Museum Tusculanum begyndt at uploade bøger til Google Books. New York Times har en artikel om den øjeblikkelige situation, hvor biblioteker alt efter behag vælger.

11.10.07

Phil bradley om Web 2.0

Phil Bradley er en ældre engelsk bibliotekar med næse for den ny teknologi, men også med en forankring i bibliotekarisk fagkundskab. Han afsluttede Internet Librarian 2007 konferencen i London. Jeg var ikke tilstede, men han har lavet en ganske sigende Power Point på sin weblog. Den tager kun 5 minutter at læse, men han vil sikkert gerne have at du tænker lidt mere over hvad der står. Det er nærmest et koncentreret digt om problematikken omkring fænomenet web 2.0

9.10.07

Facebook - at være eller ikke være

Hvad er det, der er så interessant ved Facebook, MySpace og alle de andre social communities, at de er blandt de absolut mest besøgte websites?

Det kan du måske blive lidt klogere på ved at læse Telegraph's artikel "Do you Facebook?", hvor skribenten lettere ironisk og ganske underholdende beretter om sit møde med Facebook:

The Facebook phenomenon is part of our preoccupation with a celebrity culture in which all we need in order to be fabulous, like the Beckhams, is regular photos and a chirpy coverage of our day-to-day activities. Networking sites make celebrities of us all.

Netsikkernu på YouTube

En fin og sjov lille reklame for kampagnen Netsikker.nu:

8.10.07

Vores Bibliotek - en idéstorm



Som I måske er stødt på, er Vores bibliotek skudt i gang. Det er et forsøg på at få vores brugere ud af busken, og sige hvad de gerne vil bruge biblioteket til, hvilke ydelser vi skal tilbyde og hvordan. Der er allerede gang i diskussioner, kommentarer og nye ideer, så gå hen og se med. Det ville være rigtig fint, hvis I vil fremme ideen i jeres private netværk, så vi kan få flere "ægte" brugere på banen.
Ideer indtil videre: Pendlerbøger, VIP-lånere, Bibliotekscafe, hvor bibliotekaren servicerer!
Projektsiden kører indtil jul, og der er præmier!
Vores Bibliotek
PR og infopakke til download

Faglig diskussion levende på Op og Hop

Det er småt med indlæggene på bloggen, men skidt med det, når de kan afføde en god debat. Det er stadig Michael Larsens indlæg med opfordring til handling ikke snak, som jeg vil gøre opmærksom på. Nu er landsmødet overstået - er der nogen der fortrød at de ikke brugte tiden på brugerne i stedet for?
Læs selv debatten - deltag evt. i den
Op og hop - En god nyhed. Kommentarer

IT-analfabeter

I Danmark, som er verdens bedste IT-nation, er 40% af befolkningen IT-analfabeter. Det er lidt af et paradoks, men realiteten er, at mange ikke kan finde ud af et vedhæfte en fil i en mail, udfylde selvangivelsen på nettet eller bestille en billet på nettet.

Teknologisk Institut vurderer, at om blot 5 år vil 75% af alle danskere mangle kompetencer til at betjene sig selv på nettet.

Det lyder ret voldsomt, men forklares bl.a. med, at mange bliver skræmt af historier om snyd og bedrag på nettet.

Læs hele artiklen i Politiken: Danskerne er digitale analfabeter

3.10.07

DMOZ nu med blog

DMOZ eller Open Directory er et af internettets ældste stadig eksisterende større internationale emnekatalog. Det har ført en meget omskiftende tilværelse, og været igennem flere kriser. Også skandaler med bestikkelse og vennetjenester af redaktørerne. Det er faktisk Google's emnekatalog, og det som du søger i, når du klikker på Googles danske faneblad, Indeks. Nu har det også lavet en weblog, så du kan følge med i hvad der sker.
DMOZ redigeres af frivillige over hele verden. Der er også danske redaktører. De laver den danske del af kataloget.
DMOZ weblog.

28.9.07

Brugernes Netguide?

Netop hjemvendt fra ferie i det varme, sommerlige Lissabon:-) finder jeg i min mail følgende opløftende meddelelse:

I går gik Bibliotekernes Netguide i luften med en ny platform der sætter fokus på web2.0 og sociale teknologier. Brugerne kan nu tagge alle links og et endnu mere vigtigt tiltag er, at brugerne nu selv kan tilføje links til alle kategorierne. Dermed kan brugerne være med til at opbygge guiden, pege på gode sider indenfor deres egne interesseområder og forhåbentligt med tiden skabe en ny og langt mere dynamisk netguide.
Den officielle pressemeddelelse kan hentes på adressen http://info.bng.dk/pr-materiale/Pressemeddelelse_sociale%20teknologier.doc og netguiden kan ses på.... tja til den store overraskelse http://www.bng.dk/.

Jeg må indrømme, at jeg ikke selv har givet BNG mange points i netbibliotekernes overlevelseskamp. De har også været længe om at rykke - men det ser positivt ud. (I princippet. Da jeg prøvede at logge på var det helt umuligt. Måske fordi jeg abonnerer på nyhedsbrev i forvejen, var min emailadresse allerede "brugt". Forhåbentlig børnesygdomme...)

19.9.07

Gratis artikler i New York Times




Det er gået op for N.Y.T , at de kan tjene mere på at annoncere end på at tage betaling for de artikler, de har i online arkivet. Som Mary Ellen Bates skriver :
"For the last couple of years, the New York Times has been charging $4.95/article for its archive. Today, they announced that, duh, they'd make a lot more in online advertising than they do from finding people willing to fork out $5 an article"
Der er genereret en masse trafik fra søgemaskinerne til enkelte artikler, og brugerne var ikke i den forbindelse parate til at betale for indholdet. Til gengæld er de mere værd i "page views", som man bruger når man fastsætter prisen for annoncer.
Der er stadig enkelte artikler, der koster penge.
Læs annonceringen i NYT

Google - nu med præsentationer

Google universet som arbejdsredskab bliver bedre og bedre. I Google Dokumenter og Regneark - nu kendt som Google Docs - er der tilbud om en online PowerPoint light udgave, hvor du kan lave dine præsentationer - og have dem liggende online.
Fra artikel i Computerworld:
I forbindelse med Google Docs præsentationsprogrammet, siger Rebecca Wetterman, at det har cirka 60 procent af de funktioner, der findes i Microsofts PowerPoint.
Google docs
Computerworld

Inspiration til bibliotek 2.0

Social Software in Libraries, som egentlig er en hjemmeside om bogen af samme navn, kan du finde masser af links til artikler om, hvordan de forskellige web 2.0-services kan udnyttes af bibliotekerne. Hvad med fx at indsætte en tag cloud fra Del.icio.us på bibliotekets hjemmeside:

Libraries like the Thunder Bay Public Library, Ont., and the Nashville Public Library have del.icio.us tag clouds rolled on their web site, so patrons can find information on any number of topics just by clicking on a tag.

(...)

But why is using social bookmarking tools better than traditional pathfinders and subject guides? It lowers barriers for participation, both for library patrons and staff. Tasha Saecker, director of the Menasha Public Library, WI, notes that del.icio.us helps “less tech-savvy librarians have an equal voice in the collection,” instead of having one or two librarians editing a static web page.

18.9.07

Wer hat Angst vor Google?

Tysk/franske ARTE.tv havde i april en tema-aften om Google, Apple og Microsoft aka "die neuen Herren der Welt".

"Wer hat Angst vor Google", der var en del af denne aften, varer lige knap 1½ time. Jeg har ikke selv set hele video'en endnu, men omtalen lover, at både tilhængere og kritikere kommer til orde.

12.9.07

Tip til indretning


En bogstol kan man altid bruge.....
Flere sære møbler af Nils Holger Morrmann, selvlært møbelarkitekt

11.9.07

Mit Bibliotek - på Google Books

Det måtte komme. Når nu en stadig større mængde bøger bliver indskannet og tilgængelige på Google Books.
My Library
Eller for de som ikke synes det er så opsigtsvækkende:
Mit Bibliotek
Jamen, er (det fysiske) bibliotek henne om hjørnet ikke mit bibliotek? Måske, men hvor længe? Udfordringen fra Google Books ligger ikke så meget i at enhver Googlekontoindehaver nu kan indrette sit eget lille bibliotek på My Library, men at andre kan kigge i ens bibliotek. Og selvfølgelig også at du kan kigge i andres. Hvad mere er, du kan også ordsøge i dine bøger.
Til gengæld får du ikke glæden ved at bruge aftner på at opdele dine bøger efter behag (DK5, emner, størrelser eller interesser). Og kaminhyggen er der selvsagt ikke, med mindre du stiller skærmen op foran pejsen.
Kik også på Internetsøgning.

Google - nu i 2. udgave

Nogen har måske bemærket den ene skribents fravær på Bib-log. Det er der en grund til.
"Google for alle", hæftet om alt om Google fra 2005 fik en overvældende succes. Udsolgt i 2 oplag, og med på forlaget Libris' bestseller liste for 2006. Da Google har tilføjet en snes specialsøgemaskiner siden 2005, var det naturligt at forlaget ønskede en helt ny udgave med vægt kun på søgning. Det har været en fornøjelse at ajourføre hæftet og dykke ned i de mange muligheder i specialsøgningerne. Nu kan I også snart prøve, idet hæftet forventes at udkomme omkring 1. oktober. Forskræppet findes på forlaget Libris' hjemmeside. (Hvis linket ikke virker, så prøv fra hovedsiden under Titler på vej.
Jeg håber at være lidt mere til stede på webloggen igen om en måneds tid.

7.9.07

Digitale kompetencer efterspørges

Den digitale ungdom bliver guld værd. Fra artiklen i Urban:

... evnen til at multitaske – at lave flere ting på mange platforme med mange mennesker på en gang – vil være stærkt efterspurgt i fremtidens virksomheder.

"Hvis kommunikationen med afdelingen i Indien og fabrikken i Polen foregår bedst via messenger om aftenen, vil de unge gøre det – og så til gengæld bruge deres arbejdstid på at sms’e med vennerne. Det er en gevinst for virksomheder, der forstår at bruge det, men kan være et problem for dem, der ikke er forberedt på, hvad der kommer." og " ....- for ( børn) er alle disse nye teknologier helt traditionelle".

Endnu et argument for at bibliotekerne skal være bedre at tilbyde digitale løsninger. Det forventes af de digitale indfødte!
Urban artikel
(Via Version2)

Caffe latte og Google

Politiken skriver om en ny tendens, hvor flere og flere tager deres bærbare med på de caféer, der tilbyder gratis trådløst netværk:

»Vi har haft trådløst net i tre-fire år, og der er rigtig, rigtig mange, der er online. Der er en livlig kommunikation omkring computerne, og der er flere, som har lært hinanden at kende her, og som nu samarbejder om kreative ting. Flere store virksomheder i nærheden holder også møder hos os med medbragte computere«, fortæller Rasmus Ursen Knudsen, bestyrer på Bang & Jensen.
Måske det er noget, bibliotekerne kan lade sig inspirere af?

1.9.07

Information åbner sine arkiver

Dagbladet Informations website har fået nyt design, og i den forbindelse er de seneste 10 års artikler blevet gjort offentligt tilgængelige - helt kvit og frit. Desuden er det muligt at skrive kommentarer til hver enkelt artikel. De vægter fortsat de lange perspektiverende artikler. Dejligt! Man skal dog være abonnent for at kunne læse mange af de nye artikler.

Information fortæller selv mere om det nye design.

Den anvendte platform er Drupal, der er et gratis CM system, som flere andre aviser som fx Die Welt også har valgt. De har nu på Informations initiativ indgået et samarbejde, hvor de deler udvikling og erfaring, som de håber også kan komme mange andre aviser til gode. Læs mere hos The Open Source Newspaper.

[Fundet via BF's Jobmail]

Google vs. bibliotekaren vs. Uncle George

I disse år ser vi den ene musik- og videoservice efter den anden. Et af de nye skud på stammen er TeacherTube. Sitet er, som navnet i høj grad antyder, inspireret af YouTube, men begrænser sig til udelukkende at indeholde video'er til undervisningsbrug.

Nedenstående video er et godt eksempel på en informativ og samtidig underholdende video:

30.8.07

Nye aspekter af Wikipedia

Wikipedia er den bedste kilde til nyheder når du er på nettet. Dækningen af skyderiet på Virginia Tech og andre store begivenheder bliver lynhurtigt dækket i Wikipedia, hvor historierne udvikles og beriges næsten i realtime. Der laves ikke reportager, men nettet scannes for oplysninger og de redigeres af mange forskellige personer. Der tilstræbes at indlæggene skal være objektive:

".. the goal is to act as a kind of phenomenally fast, bias-free digest of what others have already reported elsewhere. On a big news day, Wikipedia functions like a massive, cooperative blog — except that where most blogs’ function is to sieve news accounts through the filter of strong opinion, Wikipedia’s goal is the opposite: it strives to filter all the opinion out of it"

Hvem er det der redigerer? Fx Natalie Martin, der passer "the reference desk" på et lokalt bibliotek og bruger stille periode på vagten til at rette store og små fejl i Wikipedia.

Læs en lang, men oplysende artikel om arbejdsgangene i Wikipedia fra NY Times Magazine ( gratis registrering eller brug Bugmenot) Linket er til den printervenlige udgave, så tag den med i toget:-)
(Fundet via eJours Kort Nyt)

29.8.07

Det skal være en Honda

Jeg blev en gang spurgt om, hvad jeg syntes, man skulle stille op med et biblioteks website, hvis det skulle skille sig ud fra mængden på den frække måde. Jeg blev svar skyldig, men nu har jeg fundet inspiration: HondaRacingF1.com.

Designerne har ladet sig inspirere af magasiner med klart, typografisk layout og holder sig til ganske få farver, hvilket på elegant vis tvinger brugeren til at fokusere på indholdet. Overskrifterne er nærmest overdimensionerede, så man er ikke i tvivl om, hvor på sitet man befinder sig. Billederne er få, men velvalgte.

Glem de teksttunge sider. Hvem læser alligevel dem? Vi ved jo godt, at brugerne primært kommer til et biblioteks hjemmeside for at bruge søgebasen. Vil vi holde på dem, er vi nødt til at pirre deres nysgerrighed, overraske dem og imponere dem, og hvis et utraditonelt design med spændende og overskueligt indhold ikke kan det, hvad kan så?

Flash-versionen må Honda som sådan gerne beholde for sig selv - det er selve designet, der har fanget min interesse.

Spændende nyt for musikere og tryllekunstnere

Her er et godt supplement til musikbiblioteket: Nowplayit.com. Det er et ret nyt britisk initiativ, hvor man kan lære at spille en sang ved at se den officielle musikvideo sammen med akkorderne - beklager, men jeg er ikke musiker, så jeg er muligvis ved at rode mig ud i en beskrivelse, der ikke er helt korrekt, men jeg synes simpelthen, den her service er så genial, at jeg bare må gøre opmærksom på den.

Nye video'er kommer til hver uge, og intiativtagerne håber at komme op på 3000 video'er i løbet af det første år. Indtil videre er der indgået aftaler med EMI og V2, så Nowplayit kan præsentere artister som Lily Allen, Kylie Minogue, Joss Stone, Blur, Radiohead, The Stranglers og David Bowie.

Eftersom sitet befinder sig i beta, er udvalget lidt begrænset, så man kan komme til at foretage mange forgæves søgninger, men det er bestemt værd at holde øje med.

Det koster £1.99 at downloade en "lite" tutorial, og £3.99 at downloade en "full" tutorial. I den fulde version forklarer og demonstrerer en musiker fra det pågældende band, hvordan sangen skal spilles.

YUDOMagic tilbyder en lignende service med fokus på tryllekunst. Her kan man selv uploade video'er med sine tricks og derved få gratis adgang til andre video'er. Frygter du, at det betyder en dalende kvalitet, kan du allerede nu ånde lettet op, for video'erne skal godkendes, før de offentliggøres på sitet.

Man skal være oprettet som bruger hos YODOMagic, før man kan få adgang til indholdet, hvilket kræver, at man betaler eller får godkendt en video. Hensigten er at begrænse servicen til de brugere, der virkelig interesserer sig for tryllekunst, så de stadig har en chance for at imponere og forundre alle os andre.

Google Scholar udvikles i det stille

I en artikel i InfoTodays Newsbreaks gennemgås den nyeste udvikling i Google Scholar. De er fx i gang med et digitaliseringsprojekt, der ligger udenfor Google Book Search. Der er mest digitalisering af mindre sprogområder og mindre forlags tidsskrifter. I det hele taget sker der en rivende udvikling på mindre sprogområder.
"..... although Acharya described the service in terms of outreach to other countries and other languages, he assured me that Google is “happy to work with anyone interested.” In fact, the company is currently in negotiations with a Canadian scholarly society"
Måske er der resurser i Danmark, der ville være interessant at digitalisere i samarbejde med Google Scholar?
Det er mange tidsskrifter indekseret i Google Book Search, så det er et godt råd at søge begge steder, specielt efter indhold i ældre tidsskrifter.
Changes at Google Scholar

Studerende - hvordan er det nu?

Informationsportalen har samlet op på de nyeste rapporter om studerende og deres informationskompetencer - hvor går de hen for at finde den viden de har brug for.
Nyeste skud på stammen er en amerikansk undersøgelse af College-studerende:
"Desuden viser det sig, at de især bruger lærere og bibliotekarer til at definere deres informationsbehov – og i mindre grad til egentlig hjælp med informationssøgning."
Der er kort opsummering af de danske undersøgelser fra hhv 2005 og 2007 om studerendes adfærd.
Informationsportalen: Studerendes adfærd undersøgt

28.8.07

Unge, videospil, biblioteker osv.

ALA Tech Source weblog har en masse indslag om en konference om videospil, unge, biblioteker, studerende osv. Både tekst, lyd og billeder. Indslagene er i sig selv teknisk interessante.
ALA Tech Source.

20.8.07

Europa til Ural

Det russiske nationalbibliotek er nu fuldt medlem af The European Library. Hvilket betyder at brugere af dette nu kan søge og bestille materialer. Fra Danmark er Det Kongelige Bibliotek med i European Library. Bl.a. bliver en samling, ‘Electronic Library of Dissertations’ tilgængelig. Det indeholder ca. 175.000 dokumenter.
Læs mere:
Rusland i The European Library.
The European Library.

Op og hop - ny(ere) biblioteksblog

Op og hop -Faglig reflektion og bevægelse. En nystartet bog om biblioteksudvikling og især om bibliotekarens faglige udfordringer. Der er meget fokus på handling!. Vi har talt længe og gjort meget lidt. Følg med og kommenter på bloggen.
En rammende kommentar til indlægget: En god nyhed... (der også opfordrer til handling ikke flere møder og konferencer)
"Samtidig er det ret symptomatisk for bibliotekerne, internt, at vi taler og taler, men der sker ikke rigtig noget. Det er måske lige så meget handling biblioteker har et problem med. Idéer drukner tit i bureaukrati eller manglende mod til at tage chancer! Ups. så fik jeg den vist kørt ud på et andet spor…"
Op og hop - Faglig reflektion og bevægelse

Sviptur til Amsterdam

KKb sendte en "taskforce" (Pia Schack og Troels Brücker) til Europas nyeste og største folkebibliotek, Openbare Bibliotheek Amsterdam, indviet for ca. en måned siden. Københavnske biblioteksansatte kan læse mere på de interne sider, men andre kan kigge med på det hollandske biblioteks hjemmeside og Flickr.Et scoop er restauranten på 7. etage, hvorfra brugerne har et vidunderligt vy over Amsterdam.
Biblioteket bruges af mindst 2 mill. mennesker årligt. Det har 9 etager (de 2 øverste er interne). Hver etage er i grundplan 2.500 kvm. Der er små museer (bl.a. gamle træbiblioteksmøbler og en gammel bogvogn) og over 1.000 siddepladser.
Det har åbent 84 timer ugentligt, fra 10-22 alle ugens dage. Personalet har uniformspligt. Bibliotekets hjemmeside er forbløffende kortfattet og næsten uden billeder. Hvis man vil se billeder, kan man fx bruge Flickr.

Til DR - genudsend Silas

Der er opfordring fra bloggen : "Fortællingen" om børnelitteratur mm.
Få Danmarks Radio til at genudsende Silas-serien.
"Sommeren igennem er den danske befolkning blevet udsat for den ene kedelige ligegyldige genudsendelse efter den anden. Det er på tide, at vi får noget for vore licenskroner. Nuvel, Silas blev ikke optaget på kulturkanonen, men som et minimum bør tv-serien bringes ud til vore børn, seerne"
Skriv under her
Fortællingen

Strandbiblioteker!



I Holland har de strandbiblioteker - det ser indbydende ud. Lånetiden er en dag, og de udlåner bøger, tidsskrifter, Ipods med indhold og e-bøger.
Strandbiblioteker i NL - se også deres lækre reklamefilm.
(fra Biblioteksbloggen.se)

ChaCha - Search and brainpower

Søgemaskinen ChaCha kombinerer søgefunktionen med "levende søgeguider" altså den personlige vejledning. De har nu indgået et samarbejde med Indiana University:

"Under the agreement, the IU/ChaCha partnership will incorporate the "collective knowledge and experience of the university's library and information technology staff" into ChaCha's new search engine architecture, which seeks to combine "machine-based search" with "skilled human guides." The name ChaCha comes from "cha," the Chinese word for search."

Det er menneskerne, der hjælper med at forbedre søgninger på ChaCha - tænk hvis det så var bibliotekarer, der virkelig ved noget om informationssøgning og ikke en tilfældig interesseret person. Ja, Biblioteksvagten har online hjælp - men batter det nok? Vi skal have mere fokus på at levere "In Your Face" - hjælp, når problemerne opstår. Både inde i bibliotekssystemerne og helst også der hvor folk søger efter informationer. Instant messaging og hjælpeknapper til onlinebibliotekaren. Bibliotekaren er stadigvæk den bedste resurse, vi som biblioteker kan byde på - både digitalt og i det fysiske bibliotek.
Library Journal: Indiana U. Libraries, ChaCha Partnership Adds Human Touch to Web Search
ChaCha - Search and Brainpower

16.8.07

Opgavesæsonen starter : Litteraturlister - genveje

En ny genvej til at få lavet en litteraturliste : Bibme.
Du søger din titel frem - og vælger hvilket litteraturlisteformat du ønsker. Så kan du downloade en færdig liste bagefter.
Ulempen her er, at udvalget af titler ikke er stort nok for danske opgave/specialeskrivere. Så husk derfor at se på skrivOpgaves Litteraturlisteautomat. Her udfylder du felterne og får en pæn litteraturliste ud af det. Der er også hjælp til hvordan du henviser til mange forskellige medier.
Når du nu alligevel er på skrivOpgave, så se på de nye afsnit: "Det Praktiske" og "Skriv din opgave" . De handler om skriveprocessen og hvordan den gribes an, og om praktiske problemer i forhold til opgaven, fx layout, tabeller,citater osv.
Litteraturlisteautomaten på skrivOpgave
BibMe
skrivOpgave - Det praktiske - Skriv din opgave

Høflighed koster ingen penge


Fra Buckham Memorial Library in Faribault:
We're trying a new campaign, taking down all of our "No" signs and replacing them.

Bibliotek.dk ikke altid nok

Københavns Biblioteker har siden 1993 lagt en mængde emneord ind på ældre litteratur, udenlandsk litteratur og specielle nyere og ældre titler. Det betyder at det faktisk godt kan betale sig at emnesøge i Københavns Bibliotekers katalog som et supplement til Bibliotek.dk, som følger DBC's emneordsindeksering og Danbib.
Faktisk drejer det sig om adskillige titusinder af emneord som er lagt ind på op til i nærheden af titusind titler.
Lad os fx se på hvad Bibliotek.dk emnesøgning finder på statsministre, faglitteratur. 38 poster er resultatet. På Københavns Bibliotekers database finder du 64 poster. Her er nemlig også statsministrenes selvbiografier med, ældre poster mv.
Selv om Bibliotek.dk finder flere poster end Bibliotek.kk.dk kan det ofte være komplementære titler.
Der er talrige andre eksempler på hvordan du på denne måde kan bruge bibliotek.kk.dk som et emneordskartotek til dit eget bibliotek. For mange af titlerne findes på bibliotekerne rundt omkring i landet.

15.8.07

Sammenligning af fuldtekstdatabaser

LISnews har en længere gennemgang af de største fuldtekstdatabaser, bl.a. Google Books, Amazon, Live Search Books og Open Content Alliance. Digitalisering af bøger foregår i stor stil i USA, mens Europa halter ubehjælpsomt bagud. Kvaliteten er ganske god, selvom 'hvor der handles der spildes' også gælder her. Jeg håber at bringe en længere analyse, suppleret for danske forhold på Internetsøgning senere.
Kilde: LISnews.

14.8.07

Library of Congress og digital opbevaring

Library of Congress har igangsat et program for at sikre digitale produkter: Preserving Creative America. Dvs. digital film, musik og fotoer, herunder tegneserier. University of Illinois har fået bevillinger til at undersøge metoder til at gemme digitale spil og interaktiv fiktion. Herunder standarder for metadata. Second Life er her et af fokusområderne. Samtidig har National Science Foundation givet støtte til at skabe et mere brugervenligt interface til Second Life. Inden nogen får armene alt for højt op, vil det først være færdigt om et år.
Nogen ser Second Life og lignende virtuelle verdner som en måde hvorpå mennesker kan kommunikere tredimensionalt. Mens andre påpeger at uanset hvad, så præsenteres det på en todimensional skærm. Som det er nu, er Second Life i vidt omfang spøgelsesbyer uden liv.
Kilde: ALA Tech Sourch.

8.8.07

Netmusik.dk


Hvis I ikke har set på Netmusikken for nylig, så er den blevet meget mere omfattende. De har indgået nye aftaler med kendte kunstnere, så udbuddet er blevet bredere. Søgesystemet Summa er valgt og virker umiddelbart let at bruge. Jeg har ikke meget forstand på musik, men man søger vel altid en kunstner et nummer/album eller en genre? Og det kunne jeg godt.
Så er vi også ude over problemet med lånere, der i sidste øjeblik skal bruge Brudevalsen. Den kan de bare hente her:-)
Søg lidt på http://www.netmusik.dk/

7.8.07

Løsgående bibliotekarer?

"Roving Reference" er et emne, der ikke er nyt, men kommer op i biblioteksblogs'ene af og til. Det er erkendelsen af, at et bord mellem låner og bibliotekar kan være en næsten uoverstigelig barriere. Nogengange også for bibliotekaren. Man kan altid finde på noget andet end at servicere brugerne, når man sidder bag sin skærm. Og man kommer til at virke "optaget". Så en Roving Librarian er een, der bevæger sig rundt mellen brugere, hylder og pc'ere og virker "approachable". Vi ved jo allesammen, at det er bogopsætterne, der får de fleste spørgsmål:-)
Oveni dette begreb er så kommet The Virtual Roving Librarian. Ideén er at d. 9. september skal bibliotekarer opsøge så mange spørgsmål/svartjenester på nettet som muligt og være dem, der giver de bedste svar.
"Ibland är de enklaste idéerna de allra bästa: Bill Pardue föreslog på DIG_REF för en tid sen att bibliotekarierna skulle sätta igång att besvara publika frågor som ställs till frågetjänster som Yahoo Answers, Answerbag osv.
Bill utvecklade idag sina idéer ytterligare genom att föreslå en speciell svarsdag (9 sept.) då alla bibliotekarier som vill besvarar så många frågor som möjligt på olika frågetjänster"
Vi kunne jo i Danmark prøve at overtage Jubii IQ den dag?
Jeg har lavet en profil til fri afbenyttelse på Jubii IQ:
Brugernavn: Netbibliotekaren
Password : bibliotek
Mail: Netbibliotekaren@gmail.com

Jubii IQ
Stephens Lighthouse: Roving Reference

3.8.07

Google kender dig! - men er de værre end de andre?

Der er igen diskussion om Googles brug af oplysninger om brugernes færden på Googletjenesterne. Google indhenter og lagrer uendelig mange data om brugerne. Og selvfølgelig bruger de dem til at tjene flere penge.
Privacy International (privat organisation der beskæftiger sig med borgernes privatliv på nettet) lavede en undersøgelse, hvor Google lande helt i bunden mht. til at beskytte brugernes oplysninger. Den satte Search Engine Land fokus på, og lavede en undersøgelse med helt modsatte resultater.

Summa Summarum:

  • Du skal selv tage et ansvar for, hvordan du gebærder dig på nettet.
  • Google er ikke værre end de andre, men alle er undergivet gældende lovgivning, der hvor virksomheden hører hjemme.
  • Undersøgelser og statistik kan laves så de viser det man ønsker at påvise

Erik har skrevet meget mere udførligt på Internetsøgning
Search Engine Land.
Privacy International, open letter.
Harddisken har taget emnet op
(Tak til Morten Rindom, Kolding for tippet)


31.7.07

Det Kongelige Bibliotek har succes med elektroniske udlån

Det Kongelige Biblioteks digitaliseringsprojekt omtales i dag af Version2:


Bibliotekets direktør Erland Kolding Nielsen ser digitaliseringen som vejen frem, efter antallet af traditionelle fysiske bibliotekslån har været konstant faldende de seneste fem år. I samme periode er de elektroniske udlån steget fra 1,2 millioner til 3,7 millioner.

Desværre er kun 3-4% af det ønskede materiale digitaliseret og tilgængelig via nettet. Direktøren anslår, at det vil koste op mod 1,1 milliard kroner at digitalisere al relevant materiale, som omfatter over 107,5 millioner sider.

Se også nyhedssektionen på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside: "Mange flere besøger det hybride bibliotek"

30.7.07

De nye gamle = Boomers

I er sikkert stødt på betegnelserne Gamers og Boomers for hhv den yngre, net- og computervante gerneration og den ældre efterkrigsgeneration, der skal lære det hele fra bunden. I Library Journal skriver Beth Dempsey en meget interessant artikel om de nye ældre, der ikke opfatter sig som gamle/ældre, men som synes de bare er kommet til en ny, udfordrende periode i deres liv. Selvfølgelig er denne gruppe meget, meget interessant for bibliotekerne og hvordan vi skal udvikle vores tilbud. Det skal gøres i samarbejde og med stor åbenhed, for 50-60+ generationen kan berige de fællesskaber, som de vælger at deltage i:

What boomers bring to the library

Deep pockets for fundraising—it's the age group with the highest net worth
Volunteers with knowledge and skills to share (no book shelvers here)
Numbers—it's a huge market that imprints its behavior on Generation X

I Roskilde Bibliotekerne har vi taget de første kontakter til nogle af de organisationer og enkeltpersoner, der allerede har "opdaget" at den nye generation af ældre har et kæmpepotentiale for lokalsamfundene. Vi vil samarbejde med brugerne og forsøge at tilpasse bibliotekets tilbud til denne udfordrende aldersgruppe. Blandt andet Chris Evers fra netværket Inspirum.dk er indddraget som idemager og samarbejdspartner.
Netværket Inspirum : http://www.inspirum.dk/ - læs fx indlægget "Voksenoprør"
What Boomers want - Library Journal 7/15/2007

192 lande

Måske ikke lige biblioteksrelevant, udover at ideen ramlede ind i en af denne weblogs bidragydere. En japaner havde fået den ide at lave en weblog hvor en person (weblogger) fra hvert land skal bidrage med et indlæg en gang om ugen, med billede, om pågældendes lands kultur. Det er der kommet en temmelig spraglet og - nåja - måske også spændende weblog ud af. Døm selv. Topics from 192 countries.

27.7.07

Norske netsvar..

Plinius skriver i sin blog om den norske biblioteksvagt, at der er sket et markant skred i hvordan svarene findes til de mange spørgsmål, der stilles.
"I juni 2006 brukte Biblioteksvar disse kildene når de svarte:57 % - bare nettbaserte kilder 23 % - kombinasjon av nettbaserte og trykte kilder 12 % - bare trykte kilder 7 % - andre svar Forholdet mellom antall svar som bare brukte nettbaserte, og antall svar som bare brukte trykte kilder, nærmet seg fem til en. To år tidligere var forholdet omtrent en til en. Det har altså skjedd en dramatisk endring i kildebruken på bare to år.
Læs mere om undersøgelsen .

og et andet indlæg om samme emne - der behandler en doktorafhandling fra december sidste år, om bibliotekernes referencearbejde: Kan biblioteket finne svaret? En kvalitativ tilnærming til referansetjenesten i norske folkebibliotek.

25.7.07

Open Library går i luften

Google Books' modstykke, Open Library er nu gået i luften. Det er Internet Archive og Open Content Alliance som står bag. Jeg holder ferie fra bloggeriet. Men læserne skal da ikke forskånes for henvisningerne, så I kan læse videre. Og der kommer sikkert en længere gennemgang på Internetsøgning efter sommerferien.
Kilder:
Open Library.
Slashdot.
Ars Technica.

20.7.07

Firefox i fremgang

Danmark halter stadig langt bagud hvad angår brug af Firefox, kun 15,2 %. Det er næstlavest i hele Europa. Microsofts indflydelse gør sig stadig gældende. Men ellers er browseren ved at være en alvorlig konkurrent til Internet Explorer i Europa. Danmark er omgivet af lande som i stor stil anvender Firefox. Tyskland med 38 %, Sverige med 24,5 % og Finland med over 45 %. Personligt har det altid undret mig: Bedre sikkerhed, større valgfrihed og driftsikkerhed er åbenbart ikke noget vi danskere går så højt op i.
Artikel i Ars Technica.

19.7.07

800 x 600 pixels er fortid

Når man designer en hjemmeside, er det meget praktisk at vide, hvilke skærmoplysninger der er de mest populære blandt sine besøgende. Friske tal fra FDIM afslører, at 1024 x 768 pixels dominerer med en andel på 46%, mens de næste 4 placeringer på listen indtages af endnu højere skærmopløsninger. Først på 6. pladsen finder man den "gamle" opløsning på 800 x 600 pixels med en andel på lige knap 3%.

Jeg havde ellers en idé om, at mange ældre brugere, som arver en computer fra deres børn, måske anvendte 800 x 600, men det lader ikke til at holde i virkeligheden. Eller også surfer de bare ikke nær så meget på Internettet som de unge til at kunne gøre sig gældende i FDIM's statistik...

Den viden vil det være praktisk at have, når man arbejder med et biblioteks hjemmeside ud fra den betragtning, at bibliotekerne jo har en del ældre lånere.

Læs også Version2's artikel "Din skærm er mindst 1024 pixels bred..."

17.7.07

Firmaer dropper Second Life

Politiken skriver i dag om, hvordan mange firmaer vælger at trække sig ud af Second Life, som blev hypet noget så grusomt i foråret. Denne virtuelle verdens popularitet er dalende og kan ikke fastholde brugernes interesse. Mange opretter en profil, men forsvinder hurtigt igen, så til trods for, at der efter sigende skal være 8 mio. oprettede brugere, er der på de mest aktive tidspunkter "kun" 30 - 40.000 brugere online.

Det lader til gengæld til, at Info Island, et dansk biblioteksprojekt, stadig lever. Jeg skal være ærlig og straks indrømme, at jeg aldrig selv har været inde i Second Life - mit grafikkort vil ikke lege med, men det har på den anden side heller aldrig affødt de store afsavn ;-)

16.7.07

Ungdomskultur anno 2007

Sæt kryds i kalenderen ved d. 10. oktober, hvor en konference om ungdomskultur og medieforbrug afholdes i Norge. Der sættes bl.a. fokus på emner som:


  • Hva slags medieliv lever ungdommene?

  • Hva kjennetegner ungdomskultur i 2007?

  • Hvilke konsekvenser får ungdoms mediebruk og digitale liv for oss som jobber med formidling til ungdom?

En af oplægsholderne er Kirsten Egebo fra Københavns Biblioteker. Hun vil fortælle om fremtidens bibliotek for de unge, der ønsker forandringer og besvare centrale spørgsmål som hvorfor og hvordan bibliotekerne kan komme de unge i møde.

Programmet er pakket med mange andre spændende indslag som fx "Gaming som livsstil", så det er bestemt en konference, der er værd at overveje.

Læs mere på Ung 3.0, hvor du kan se hele programmet, tilmelde dig m.m.

Ubudne gæster

Der sker ikke så meget her i sommervarmen (eller mangel på samme), men der kommer trods alt stadig lånere på biblioteket - og nu er der altså også nogen, der vil bemægtige sig vores fagblad.

Til venstre kan du se det skærmbillede, jeg blev præsenteret for, da jeg for få øjeblikke siden ville ind på Bibliotekspressens hjemmeside.

25.6.07

Et bud på fremtidens bibliotek

Inspireret af web 2.0 fokuserer bibliotekerne i Tyskland på at gøre biblioteket mere attraktivt for især unge brugere ved at tilbyde download af lyd- og e-bøger, musik og videoer. Foreløbig er Onleihe et pilotprojekt i Hamburg, Køln, München og Würzburg, hvor brugerne kan vælge mellem næsten 10.000 titler.

Til Hamburg Magazin udtaler Hannelore Vogt, leder af biblioteket i Würzburg:

"Wer vom Web 2.0 und seinen zahlreichen Möglichkeiten begeistert ist, erwartet auch die Bibliothek 2.0 – dieses Angebot ist unsere Antwort auf das veränderte Mediennutzungsverhalten der Menschen."
Biblioteket i Würzburg skiller sig for øvrigt ud ved at have utrolig mange unge lånere: 70% er under 40 år.

Som i så mange andre tilfælde er Mac-brugerne dog afskåret fra denne service, da man har valgt at benytte WMA-formatet, som er kreeret af Microsoft. Det er vel egentligt ikke en del af web 2.0-ånden, eller?

Blog om Bibliotek.dk

DBC blogger med bibliotekerne og vil også blogge med brugerne af Bibliotek.dk. Der er ikke tale om at Hotline nedlægges, men man håber på debat om produktet på bloggen, og vil orientere om nye tiltag.
Adressen er biblog.bibliotek.dk ( You're stealing my thunder!!) - men vi bliver forhåbentlig ikke forvekslet - Her på bloggen skriver vi om meget andet end Bibliotek.dk
Blog om Bibliotek.dk
Steal my thunder

24.6.07

Hvor er Harry?

Vi er mange, der går og venter på 7. og sidste bind i fortællingen om Harry Potter. Nogle er måske lidt for utålmodige - i hvert fald hævder en hacker nu at tilranet sig en kopi af bogen fra forlagets computere.

Det er dog uklart, om indbruddet virkelig har fundet sted, men det er langt fra usandsynligt. Kun hackeren og forlaget ved besked med sikkerhed, men mon ikke denne nyhed skaber lidt ekstra fokus på både den nye Harry Potter-bog og pc-sikkerhed?

Læs hele nyheden hos vnunet.com: Hacker claims theft of Harry Potter manuscript

20.6.07

Britiske bibliotekers e-ressourcer

Langt de fleste biblioteker i Danmark har licenbetalte databaser for brugerne. Og på det område er vi vist et pænt stykke foran andre lande. Engelske biblioteker er dog også begyndt, bl.a. i Hampshire. Her er oprettet en side med et emnekatalog over sådanne databaser, Reference Online. Det er ikke muligt at kigge dem i kortene, for du skal være låner. Til forveksling ligner udbuddet dog mange danske. Tordenskjolds soldater om igen.

Bibliotekslunch 2.0?

Lunch 2.0 er et fænomen fra Silicon Valley, hvor man er begyndt at snige sig ind i de andre firmaers kantiner for
1 - at få en gratis frokost, som ofte er gourmetmad
2 - at opsnuse trends, ideer og nyheder om firmerne og at pleje sit netværk
Ideen er ved at blive adopteret officielt, så firmaerne selv inviterer til arrangementerne:
»Der er et forretningsmæssigt og et madmæssigt formål i det. Selskaberne vil gerne have deres budskab ud, og vi går alle tilbage til vores job og blogger om det. Jeg udvider samtidig mit netværk og finder ud af, hvad der foregår i de forskellige virksomheder,« siger David Kellogg til Financial Times.
Business.dk og Financial Times

19.6.07

Biblioteker, forfattere og formidling

Der er en debat igang på Fyn, som vi allesammen kan have glæde af at læse / give et bidrag til. Den startede i sidste uge, da Kim Bjarne Pedersen havde en kronik i Fyens Stiftstidende med overskriften "Bibliotekets bogkrise". Det har afstedkommet en del reaktioner. Bl.a. to læserbreve fra i søndags, og eftefølgende blog-debat. Blandt emnerne på bloggen er bibliotekernes bogindkøb, som forfatterne ikke er tilfredse med - versus bibliotekarerne, der ikke mener at hovedopgaven er at støtte enkelte forfatteres bogproduktion, men at formidle "den gode historie" uanset om mediet er bøger, spil, musik eller andet..
Men læs selv videre på bloggen
og på denne blog, der tog tråden op.
(Tak til Michael Larsen, Odense for tip)

17.6.07

Spot en svindler

Ved du, hvad en spoof mail er? Ellers har Ebay, hvis brugere er yndede ofre for den type bedrageri, lavet en fin lille tutorial om, hvad det er, og hvilke forholdsregler man kan tage.

16.6.07

259 nye websites

Jeg var for nylig i England, hvor jeg opdagede bladet Web User. Bladets styrke er dets omtale af rigtig rigtig mange websites - 259 i det nummer, som jeg købte. Det skulle vist være nok til at holde sig på forkant med udviklingen og de nye trends.

Derudover er der nogle få artikler om, hvordan man får mest muligt ud programmer som fx Thunderbird, vejledninger til at komme i gang med fx Yahoo Pipes, besvarelse af læserbreve (hvor en ældre læser fx fortæller, at hun takket være Web User kan holde sig opdateret og har lært at bruge RSS feeds og Yahoo Pipes) m.m.

Alt i alt et rigtig godt blad for dem, der interesserer sig for Internettet. Eneste lille minus er, at Web User kun omtaler engelsk-sprogede websites. Til gengæld synes jeg, at det kunne være rigtig sjovt at lave et tilsvarende blad på dansk ;-)

14.6.07

skrivOpgave - nu med hjælp til skriveprocessen




På skrivOpgave har vi tilføjet to nye store afsnit om henholdsvis Skriveprocessen: "Skriv din opgave" og regler og formalia omkring opgaver: "Det praktiske". Som sædvanligt skrevet i kort og klart sprog med direkte anvisninger til hvordan man kommer videre med sin opgave. Husk også at anbefale vores LitteraturlisteAutomat til jeres brugere.

Nintendinitis

Flere biblioteker anskaffer spillemaskinen Nintendo Wii. Med risiko for følgende sygdomsforløb, som Eric Stattin har fundet i New England Journal of Medicine(betaling)
".... the patient recalled that he had bought a new Nintendo Wii (pronounced "wee") video-game system and had spent several hours playing the tennis video game. [...]The final diagnosis for the isolated right shoulder pain was Nintendinitis. However, the variant in this patient can be labeled more specifically as "Wiiitis."
Jag vill också lida av Wiiitis

12.6.07

Sundhedsområdet og internettet

I en artikel fra Ugeskrift for Læger (2007;169(24):2318) om Danskernes brug af sundhedsydelser på internettet fremgår at

60% af danskerne bruger internettet, når de søger information om sundhed. Især personer med høj uddannelse, kvinder, personer med dårligt helbred og folk med børn bruger internettet til sundhedsformål. Hver fjerde dansker har oplevet, at være blevet beroliget efter at have læst om sygdomme på internettet; det er tre gange så mange som dem, der har oplevet at blive bekymret. 3% siger, at de efter at have været på internettet har ændret deres medicinindtag uden først at have konsulteret en læge. 8% af danskerne har på et eller andet tidspunkt opsøgt deres egen læge via internettet og 58% ville læse i egen journal, hvis de fik mulighed for at gøre det online...Den praktiserende læges position som den primære kilde til sundhedsinformation er dog ikke truet.. ..Danskerne efterspørger i stigende grad løsninger, der gør, at de via internettet kan komme i kontakt med de forskellige aktører i sundhedssektoren.

Hvis bibliotekerne skulle lære af undersøgelsen, måtte det vel være to ting. For det første at internettet åbenbart for disse brugere opfattes som meget troværdigt (jeg mener, hvem vil sætte sit helbred på spil?). For det andet at Sundhed.dk synes at være en slags murbrækker for den digitale signatur. Hvor mange biblioteker er det nu som bruger digital signatur? Og lad det nu blomstre med kommentarer om hvor uduelig den digitale signatur er.

7.6.07

Rygende debat på e-klumme

Spring lige over og læs med. Der debatteres på livet løs om udviklingen af Bibliotek.dk. De fem personer, der i tidligere i år sendte et privat høringssvar om udviklingen af Bibliotek.dk, har afslået at deltage i en workshop om - netop - udviklingen af vores fælles system. Deres brgrundelse er, at det går for meget op i snak og der er for lidt handling. Debatten bølger - og det er meget interessant.
Derfor melder vi afbud
I en kommentar nævner Thomas Angermann to nye eksperimenterende sites : Bibliotekr og bogurl.dk - se lige på dem også.

6.6.07

Google Books nu med flere biblioteker

Mens retssagerne om Google Library Project stadig kører, så tilslutter flere og flere biblioteker sig projektet. Endnu har ingen danske dog mig bekendt endnu gjort det. Denne gang er det Committee on Institutional Cooperation (CIC). Det er en ganske betydelig udvidelse. Det er 12 forskningsbiblioteker med bl.a. uninersitetsbibliotekerne i Chicago, Illinois, Indiana, Iowa, Michigan, Minnesota, Northwestern, Ohio, Pennsylvania, Purdue University og University of Wisconsin-Madison. Alt i alt en mængde på omkring 10 mio. bind. Bibliotekerne indeholder mange specialsamlinger. Af interesse for os skandinaver er måske en samling på University of Minnesota af Scandinavia.
Der ligger allerede en mængde danske og norske bøger i Google Books. En søgning på og det gav i dag over 35.000 hits. Heraf er dog kun ca. 1.500 fuldt tilgængelige. Jeg har ikke kunnet finde ud af det også dækker over antal titler eller sider. Faktum er at tallet i starten af 2007 var under 10.000. Så der er gang i indskanningen. Hvem mon bliver det første danske bibliotek?
Links
Google Books.
Google Pressemeddelelse.

31.5.07

Udgået

Biblioteket bliver afskrevet i takt med Internettets stadig større rolle i vores hverdag:

"Recently a friend joked about going to the library to help with his son’s school project. He said it felt like going back in time, to pre-Internet days. I wonder if libraries have an expiration date on them. I’m guessing yes."


Ordene er Scott Adams'. Det er som sådan ikke noget nyt under solen, men alligevel ganske tankevækkende... De øvrige ord, Adams omtaler, bliver erstattet af nye ord, men ikke biblioteket. Vi er og bliver "biblioteket", hvilket understreger, hvor svært det er at slippe af med imaget som kedelig og støvet.

Book en bibliotekar


Se her hvordan Apple sælger dén service...

"Personal training at the Apple Store.There’s no better way to learn more, or learn it faster, than with One to One personal training sessions at the Apple Store.

Konkurrence, venner! Eller?

Et gratis bibliotek med bedre bøger og flere anbefalinger? Se på Bibliotekr : "... hvor en flok blognørder er ved at organisere en låneservice for hinanden. Ideen går på, at almindelige brugere tilsammen har flere - og mere interessante - bøger end Folkebibliotekerne, der i dag mest fungerer som kulturhuse", som Henrik Føhns skriver på sin blog, Radar.
Hvor han i øvrigt lægger ud med følgende svada: " Som alle andre autoriteter fra aviserne til præsten og skolelæreren, så er bibliotikarerne i krise. På mit lokale bibliotek i København er bibliotikaren blevet en mærkelig altmuligmand. Han passer på nøglen til toilettet. Han ordner fotokopier. Han sørger for kaffe til den gamle sut ovre ved aviserne. Han hjælper folk med at søge på nettet. Og han passer møde- og konferencelokaler. Og måske er der også noget med bøger indimellem? Han er stadig en flink fyr, men en autoritet?"

I USA finder man Bookswim, der tilbyder dig at låne bøgerne så længe du har lyst. Hvis du helt falder for bogen, kan du købe den til en latterlig lav pris, siger de.
No Late Fees - er et godt salgsargument, for det er dét bibliotekerne irriterer folk med! Du betaler dog for et abonnement - ca 30$ om måneden.

Radar 16 for altid
Bibliotekr
Bookswim

Gør Google os dummere?

Forestil dig et liv uden din Googlebar?
Nej - det er ikke en rar tanke, vel. Men her er en blogger der påstår, at vi bliver meget dummere af at bruge Google:
Let’s face it: we’re not exactly becoming brighter by using Google. .... we’re getting stupider, at least with certain types of tasks. ....It will be interesting to see how this - if it keeps up, and my bet is that it will - will affect our ability to think in the future.
Der er 88 kommentarer så diskussionen har været heftig fx:
"A search engine is useless if you don’t know WHAT to search for" God pointe!
Fra en 60-årig bruger: "..And having spent countless hours in real libraries searching through real newspapers, real magazines and real books, I can state categorically that the web and its search engines make you smarter faster. Google lets me find information from more different starting points. It sends me off on more interesting side journeys, where the real gems often lie. It also throws up more chaff and misdirection, but hey, that’s research"
Men læs selv:
Why Google Is Making Us Dumber

23.5.07

Det går ikke over igen..

De sociale medier er kommet for at blive. I Marketingblog'en: The Marketing Minute er følgende tankevækkende citat:
"If the 17-34 year olds are already engaged in social media, do you suppose they're going to unplug when they hit 35,40 or 50?
Det er vores brugere, derude. Så lad os tale med dem, og finde ud af hvordan vi kan forbedre vores tilbud på nettet, så de giver mening for næste generation af biblioteksbrugere.
Your future customers are behaving very oddly

Logoer til Ny Alliance

På Kommunikationsforum har de tre bud på logoer og et par slogans til det nye parti. Det ene viser en saks i færd med at klippe en håndtaske i stykker - et andet symboliserer "den omvendte Robin Hood" - pengene kanaliseres tilbage til Saxo...
Se dem på K-Forum. Det er ret morsomt og spidder på smukkeste vis forårets genopførelse af eventyret Kejserens nye Klæder. Vi mangler bare den uskyldige røst: De har jo ikke noget på!?
Logohjælp fra K til Khader

16.5.07

Klæder skaber bibliotekarer - eller?

Jeg faldt over en ny blog med et forfriskende skarpt indhold:
Library Revolution - the Library Status Quo Must Go!
Emily Clasper er bibliotekar," computer geek" og arbejder i et folkebibliotekskonsortium i Suffolk County, NY.
Hun skriver om bibliotekarens image:
If you’re so concerned about the perception the public has of librarians and libraries, then stop proving it true. I you don’t want to be seen as a dowdy old lady, then don’t dress like one. Especially when you are out representing yourself, your organization, and your profession at a professional function.
As I walked around the conference today, I was struck (once again!) by the severity of the fashion violations that were everywhere. I half expected that the convention center was about to be ambushed by the What Not To Wear fashion police. No such luck.

Et andet nyere indlæg handler om holdninger til faglig udvikling: En kollega spørger om hvordan hun dog har tid til:
“Oh, reading all those blogs and online articles and research and stuff,” she replied, “I know I don’t have time. I’m way too busy with my job!
- og pointen er selvfølgelig at det er en del af jobbet, som alle bibliotekarer er nødt til at tage på sig og prioritere.
Librarians Keeping Up and Making Time
A Hoodie Sweatshirt is Not Professional Attire.

160 bøger til drengene

Et britisk projekt sætter fokus på drenges tendens til at læse mindre end pigerne. I den forbindelse er der blevet udarbejdet en liste over 160 bøger, som forhåbentlig kan friste:

The list contains no Dickens and no J. K. Rowling, but Philip Pullman, Anthony Horowitz, Robert Muchamore, Terry Pratchett and Darren Shan all feature in a list that is full of gritty, fighting, spying, fantastical, bloodthirsty and sporty working-class heroes from authors past and present.

There is an inevitable sprinkling of Japanese manga and other graphic novels for the arty, while for boys who prefer data to derring-do there are books of lists, trivia and facts.

Måske listen også kan tjene til inspiration blandt danske drenge?

Kilde: Times Online: 160 books on must-read list for boys – full of blood, guts and class heroes

Digitalt og fysisk bibliotek = Biblioteket

Det giver ikke mening at skelne mellem de to betegnelser. Det ene kan ikke eksistere uden det andet, så derfor er definitionen af et bibliotek i dag, at det både er digitalt og fysisk. Et bibliotek- og en bibliotekars arbejde - omfatter i dag både de fysiske rum, samlingerne og personlig betjening sammen med de virtuelle"rum", samlinger og personlig betjening online

"Libraries include the digital

Meanwhile, librarians have integrated digital resources and services within their existing “real” ones, making many tough resource allocation decisions. We are still traveling this path but making genuine headway toward a future where we can drop the “digital” moniker and simply say “libraries,”
Of Real and Digital Libraries
By Roy Tennant -- Library Journal, 5/15/2007

14.5.07

Brugernes bibliotek - opsamling

Indlæggene på konferencen: Fra Silo til samtale i januar blev gentaget, lidt skærpede og med kritikken serveret i ligefremme vendinger. Flere har kommenteret på deres egne blogs og Jens Hofman interviewede enkelte deltagere for at få flere holdninger frem. Helt overordnet var mit indtryk at budskaberne fra oplægsholderne om
"at få fingeren ud og komme i gang med at forbedre vores services på nettet, før det er for sent" gik ind hos de fleste deltagere. Nogle gik i feljfindingsmode på enkelte faktaoplysninger, men der blev rykket ved alles opfattelser og forestillinger.
Omtaler:
Jens Hofman på Orakel.dk . fx udtalte en deltager:"Måske burde vi bruge flere ressourcer på den del af virksomheden istedet for at bruge dem på biblioteket som fysisk sted"
Marie Ulletved fra Københavns Biblioteker
Fra kursus-evalueringsbloggen
En opsummering af indlæggene i januar

Personlig i det offentlige

En pressemeddelelse på Modernisering.dk skriver at der skal være en Fællesoffentlig borgerportal. Baggrunden er at

Det skal være nemmere at udveksle informationer med den offentlige sektor. Ligesom med netbank skal det være muligt for borgerne at henvende sig til det offentlige på alle tider af døgnet....På den fællesoffentlige borgerportal vil alle danskere få en "Min Side-funktion" på borger.dk, hvor man som borger kan få et samlet overblik over alle sine mellemværender med det offentlige samt direkte adgang til alle digitale selvbetjeningsløsninger.

10.5.07

British Library vil ha' din mail!

I hvert fald, hvis du bor i UK, for biblioteket har søsat et interessant projekt, der har til hensigt at skabe et arkiv over mails for at gemme et snapshot af landets tilstand i det 21. århundrede. En af tankerne bag projektet er, at mails i vid udstrækning har erstattet de gode gamle breve, som er arkiveret i rigt mål, mens ingen tidligere har forsøgt at skabe et arkiv med mails.

British Library opfordrer derfor alle britiske borgere til at sende en mail fra deres ind- eller udboks. Desuden håber man at få en smagsprøve på mailkorrespondance fra flere berømtheder som fx. JK Rowling og Stephen Hawking.

Målet er at modtage 1 million mails. På projektets hjemmeside: Email Britain kan man se, hvor mange mails der er blevet sendt ind.

Man kan ikke læse de indsendte mails på hjemmesiden, men det er hensigten, at publikum skal have adgang til de anonymiserede mails via computere på British Library.

Læs mere hos Times Online

Esben fandt denne omtale - men jeg synes den fortjener at blive gentaget. Den åbner for uanede muligheder for indtægtsdækket virksomhed:
"Et bibliotek i Wien har oprettet en hotline, hvor en skuespillerinde oplæser dampende passager fra erotiske noveller, som stammer fra den victorianske tid.
Det koster 39 cents i minuttet at ringe til bibliotekets hotline, og de penge skal bruges til at ombygge og udvide biblioteket."
Omtale fra TV2 Vip
Wiens Rådhusbibliotek - hør dem indtil 31. maj.

Film fra Århus

- om Forvandlingsrummet.

I tre år er der arbejdet med Forvandlingsrum-projektet i Århus. Man vil finde ud af hvordan fremtidens fysiske biblioteksrum ser ud - og hvordan teknologien kan bruges til at nytænke det. Videoen fortæller kort om projektet - fin måde at formidle på - i stedet for at man er pisket til at læse alle rapporterne. (engelsk)

8.5.07

Har I hørt om 23ting?

Det er et rigtig godt projekt, som 3 biblioteker ( Københavns Bibl. , Randers og Herning) har stablet på benene. Pt. er der 400 mennesker i biblioteksverdenen, der blogger, lægger billeder på Flickr, taler sammen over Messenger, laver Podcasts og alt muligt spændende med sociale teknologier. det skulle gerne betyde at noget af berøringsangsten overfor at bruge de sociale medier på bibliotekerne overvindes.
I kan også blive inspireret til at prøve nogle af tingene uden at være med i projektet. Der er frit slag
23Ting
23Ting faq
et godt råd fra FAQ'en:
Jeg har ikke tid til det her - hvad skal jeg gøre?
Spørg din leder med det samme.Der skal være tid til det her - og hvis du er i tvivl om, hvilke opgaver du evt. skal lade ligge, nedprioritere eller udskyde, så lad din leder afgøre det.

3.5.07

Borgerinformation - eller ej?

Finn Breddam - har skarpe synspunkter på Borgerservice i bibliotekerne. Helt generelt er han vist imod? Læs og debattér på blog'en: Borgerservice i Biblioteket. Personligt er jeg overhovedet ikke enig - det kan kun løfte tilbuddet om Borgerservice, at det foregår på et bibliotek.
Blog: Borgerservice i Bibl.

Netbibliotekerne - fremtid mm

Styrelsen har lagt et referat ud fra det første koordinerende møde i Koordinationsgruppen for. netbibliotekernes fremtidige håndtering. Der er et par interessante bemærkninger, bla. en åbning for at der prioriteres mellem Netbibliotekerne, således at nogle stadig vil modtage statslige midler til koordinering og drift.
Fra Visionsdebatten:
Rolf Hapel (RH) mente, at man i udgangspunktet skal følge to spor. Det ene er tanken om én portal for bibliotekerne på nettet. En netbiblioteket.dk med det indhold, vi tror på. Det andet spor er tanken om en dekonstruktion af indholdet i netbibliotekerne, så det kan værdiforøge andre sites. Og så netbibliotekerne kan møde brugerne der, hvor de er.
Fremtiden:
"Et andet forslag var, at koordinationsgruppen prioriterer blandt de netbiblioteker, der på nuværende tidspunkt får statsligt tilskud.
Der var opbakning til, at Biblioteksstyrelsen udarbejder et nyt forslag til finansiering af centralbibliotekerne, der kan indeholde en prioritering blandt netbibliotekerne. Det udsendes og kommenteres via mail. Hensigten er, at netbiblioteksejerne orienteres om deres eventuelle tilskud inden sommerferien."
Vision for Netbibliotekerne ( som kunne være mere visionær! Hvad skal bibliotekernes virtuelle rolle være - en samling Netbiblioteker, som ingen kan finde??)
Referat fra mødet

2.5.07

Tilpasset Worldcat som lokal grænseflade

Der kører et forsøg i nogle amerikanske biblioteker med at bruge Worldcat som lokal grænseflade (OPAC) Sådan som man også nogengange kunne ønske sig Bibliotek.dk som lokal brugergrænseflade, når man kører sur i vores egen OPAC.
Sarah Houghton skriver om forsøget i et blogindlæg - det er ikke kun positivt, så man skal tænke sig godt om.
First Worldcat local installation is up.