16.8.07

Bibliotek.dk ikke altid nok

Københavns Biblioteker har siden 1993 lagt en mængde emneord ind på ældre litteratur, udenlandsk litteratur og specielle nyere og ældre titler. Det betyder at det faktisk godt kan betale sig at emnesøge i Københavns Bibliotekers katalog som et supplement til Bibliotek.dk, som følger DBC's emneordsindeksering og Danbib.
Faktisk drejer det sig om adskillige titusinder af emneord som er lagt ind på op til i nærheden af titusind titler.
Lad os fx se på hvad Bibliotek.dk emnesøgning finder på statsministre, faglitteratur. 38 poster er resultatet. På Københavns Bibliotekers database finder du 64 poster. Her er nemlig også statsministrenes selvbiografier med, ældre poster mv.
Selv om Bibliotek.dk finder flere poster end Bibliotek.kk.dk kan det ofte være komplementære titler.
Der er talrige andre eksempler på hvordan du på denne måde kan bruge bibliotek.kk.dk som et emneordskartotek til dit eget bibliotek. For mange af titlerne findes på bibliotekerne rundt omkring i landet.

6 kommentarer:

Annedorthe sagde ...

Ja undskyld, men det forstår jeg egentlig ikke ret meget af.

Skal brugerne så selv finde ud af dette? Eller hvordan formidler man den forskel?

/Annedorthe, webredaktør bibliotek.kk.dk

Erik Høy sagde ...

Bibliotek.dk (og Netpunkt) er den officielle landsdækkende biblioteksdatabase. Den har ikke emneord på ældre titler (ca. over 30 år gamle).
Bibliotek.kk.dk er sådan set en kopi af denne database, men kun med de titler som Københavns Biblioteker har (sådan groft sagt). Til gengæld har den altså også alle Københavns tilføjelser til basen (fx emneordene). De findes så til gengæld ikke i bibliotek.dk.
Er du stadig forvirret? Det forstår jeg godt. Og det er brugerne sikkert også forvirret over. Og hvordan man formidler det .... tja. Det har jeg ikke noget bud på. Det er sådan set jo heller ikke Københavns problem, men DBC og alle andre biblioteksvæsners problem at de ikke har så god en database som København har.

kirsten sagde ...

Forvirringen stiger. KKB kan eksportere emneord til DanBib og bibliotek.dk (på titler der ikke har DBC-emneord i forvejen), men har - mig bekendt - valgt ikke at gøre det på gamle titler. Men hvis du synes det er et problem, Erik, så synes jeg da I skulle få dem eksporteret straks??
hilsen Kirsten Larsen DBC

Erik Høy sagde ...

Hej Kirsten

det er nyt for mig. Hvilket ikke kan undre, eftersom jeg slet ikke følger med i rettighedstingene omkring de emneord. Personligt ville jeg da synes det var en fin ting hvis DBC fik de københavnske emneord på. Du skal så bare vide, at de ikke strengt følger de samme regler.

Da jeg er ansat i Københavns Biblioteker, har jeg personligt ikke det store problem med emneordene. Men jeg kan da forestille mig at andre biblioteker har.

Måske skulle vi fortsætte den her diskussion på et mere internt plan.

Finn Slente sagde ...

Jeg synes bestemt, at KKB bør eksportere poster, som er berigede med emneord. Hvis de udformet af bibliotekarer eller andre, der har erfaring med hvad der er nyttigt ved fx lånerekspeditioner, kan de kun være nyttige - og er ikke støj.
Hilsen Finn Slente, Slagelse Bibliotekerne

Anonym sagde ...
Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.