Diskussionerne om bibliotekernes rolle i Google-alderen fortsætter
Søgemaskinerne sætter spørgsmålstegn ved de specialiserede databaser og bibliotekskatalogers interface. De er for komplekse, og brugerne er ikke indstillede på at lære det, der skal til for at få det fulde udbytte. Chris Sherman har udtrykt problemet sådan: "In this era of drive-by searching, when most people are satisfied with just about any 'information' that surfaces in a top ten result list".
Artiklen diskuterer flere aspekter:
The "good enough" question (vi skal sætte en høj standard, og gøre vores materialer tilgængelige, der hvor folk er.)
The need for information literacy (det vigtigste er at kunne vurdere det, man finder)
Læs i Library Journal: Googlizers vs. Resistors. By Brian Kenney
27.12.04
22.12.04
Vær beredt: 2005 bliver dansk phishing-år!
Nogle af jer har sikkert allerede været udsat for phishing - kodefiskeri. At det ikke tidligere er kommet til os, skyldes at vi er et lille sprogområde, hvor kodefiskerne ikke kunnet se de helt store muligheder for at score.
Men efter alt er dømme står vi for tur til næste år. Så vær opmærksom, når I får en mail fra banken, PayPal, kreditkortfirmaer eller lignende, hvor I opfordres til at opdatere jeres oplysninger.
Læs mere om phishing på Flix
Skrevet af Anonym kl. 20:53 1 kommentarer
21.12.04
Net Timen.
Helsingør Bibliotek præsenterer et nyt produkt indenfor e-learning Nettimen.dk (støttet af Biblioteksstyrelsen).
På hjemmesiden gennemgås typiske spørgsmål om forbrug fra fem familiemedlemmer (mor, far, to børn og mormor) og der gives anvisninger på, hvor og hvordan man finder svaret på spørgsmålene.
Målgruppen er voksne, og nettimen kan bruges både som selvstudium og som del af bibliotekernes internetundervisning.
Biblioteket planlægger flere emner, foreløbig er der planlagt "daglignettet - de hjemmesider, der gør livet lettere for os i dagligdagen".
Helsingør tilbyder, at biblioteker der ønsker at integrere Net Timen om forbrug i deres egen hjemmeside, har mulighed for at rekvirere hele undervisningsmodulet, og tilrette dette efter egne ønsker med hensyn til farver, design, indhold o.l.
Nettimen.dk
Skrevet af Anonym kl. 21:34 0 kommentarer
At google eller ikke google
- det er spørgsmålet. Uppsala universitet har lavet et forsøg for at afdække "Människa-dator interaktion". Hovedtræk i undersøgelsens resultat er, at alle studerende forsøger at lægge deres erfaringer med søgning på Google ned over al den søgning de foretager, fx i biblioteksbaser eller databaser. De leder desperat efter en søgefunktion og de forstår ikke, at søgeresultaterne ikke matcher det de leder efter. Undervejs skulle de teste 4 forskellige online vejledninger til søgninger i bestemte baser. De ville helst ikke læse vejledninger - og ihvertfald kun de meget kortfattede. Undersøgelsen stiller det store spørgsmål : "Kan vi av detta resultat dra slutsatser om hur vi bör utforma våra databaser och portaler?" Jeg tror at websøgning kommer til at sætte standarden.
Jeg fandt henvisning til undersøgelsen på
www.biblioteksbloggen.se. Der var en kommentar til indslaget, der citerede
Roy Tennant : "If we have to teach users how to use the library then we might as well give up now".
Læs rapporten
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 18:52 0 kommentarer
Biblioteksstyrelsen angående karenstid:
"Kulturministeren har underskrevet den nye bekendtgørelse om biblioteksvirksomhed til ikrafttræden den 1. februar 2005.
Den indebærer bl.a. at den nye ordning med karenstid for musikoptagelser træder i kraft samme dato. Der vil for hver enkelt titel blive påført information om karenstid som en del af DBC's registrering.
Den nye bekendtgørelsen forventes offentliggjort umiddelbart efter nytår."
Nyhed på Styrelsens hjemmeside
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 15:14 0 kommentarer
18.12.04
Nørdejul.
Der er stadig tid til at imponere sine it-venner med en julekage udformet som et motherboard eller en bærbar. Hvis det projekt er for overvældende kan man jo pynte juletræet med gamle motherboards.
De nørdede juleideer rapporteres af science fiction forfatteren Cory Doctorow i hans blog Boing Boing.
Boing Boing: Nerdy-craftsy Xmas projects
Skrevet af Anonym kl. 22:32 0 kommentarer
Netbiblioteket.
Alle syv deltagende biblioteker har nu aktiveret de nye webservices - se post fra 14.12.: Berigede søgeresultater.
Nu venter vi spændt på brugernes begejstrede reaktioner :-)
Skrevet af Anonym kl. 22:11 0 kommentarer
16.12.04
Firefox opruster i ny browserkrig.
"Are you fed up with your webbrowser - we want you to know that there is an alternative" siger 10.000 brugere af Firefox browseren i en dobbeltsidet annonce i New York Times i dag. De 10.000, hvis navne kan læses i annoncen, har doneret penge til at betale for annoncen (hvis du vil checke navnene, så hent annoncen i pdf via linket nedenfor og zoom ind - zoom rigtigt meget ind).
Spread Firefox
Her kan du hente Firefox
Skrevet af Anonym kl. 21:58 1 kommentarer
15.12.04
Det brugervenlig digitale forskningsbibliotek.
Uni-c Usability har gennemført en undersøgelse af 11 store forskningsbiblioteker. De tre væsentligste problemområder er:
Brugerne forventer en google-agtig funktionalitet, de elektroniske ressourcer udnyttes ikke effektivt, brugerne ved ikke, at deres søgeresultater ikke er udtømmende.
Rapporten anbefaler:
at websted og katalog integreres, så der altid er adgang til samtlige services på det digitale bibliotek og at basale opgaver kan løses problemfrit i katalogen.
Det brugervenlige digitale forskningsbibliotek pdf.
Skrevet af Anonym kl. 21:12 0 kommentarer
14.12.04
Google elsker biblioteker ("og vi kan også godt lide dig, Harry")
"Even before we started Google, we dreamed of making the incredible
breadth of information that librarians so lovingly organize searchable
online," udtaler Larry Page, en af Google-grundlæggerne.
Google vil i samarbejde med bibliotekerne på Harvard, Stanford, University of Michigan, University of Oxford og New York Public Library digitalisere dele af bibliotekernes samlinger, som skal være tilgængelige via søgemaskinen.
Så på med vanten og i gang med scanneren.
Google checks out Library Books
Skrevet af Anonym kl. 20:45 0 kommentarer
Berigede søgeresultater.
I denne uge lancerer bibliotekerne bag projektet Netbiblioteket tre nye (længe savnede) webservices:
- Andre der har lånt denne titel har også lånt ...
- Link til forfatteromtaler og anmeldelser på litteratursiden.dk
- Link til Bibliotekernes netmusik
Lav selv et opslag f.eks. i KKBs katalog på Den lukkede bog (eller en anden skønlitterær bog). Og for musikkens vedkommende f.eks. på Nephews USADSB.
Medvirkende biblioteker i projektet, hvor de nye webservices kan ses (sidste bibliotek skulle være på den 15.): ÅKB, Silkeborg, Gentofte, KKB, Frederiksberg, Vejle og Herning.
Kort introduktion (KKB)
Skrevet af Anonym kl. 18:14 0 kommentarer
12.12.04
Creative Commons - et alternativ til copyright.
Creative Commons-ideen vokser og vokser som modvægt til de Digital Rights Management systemer, der også vinder mere og mere frem. Creative Commons tror ikke på intellektuel ejendom, hele vores historie bygger på genbrug og videreudvikling af tidligere værker.
Kort fortalt går det ud på, at man som forfatter, musiker, fotograf, forsker osv. kan tegne en licens, hvor man reservere visse rettigheder, men i øvrigt giver lov til at gengive værket. Dvs. at CC lægger sig i mellem copyright (alle rettigheder er reserveret) og public domain (ingen rettigheder er reserveret).
Man kan støde på flere forskellige licenser, den man oftest møder er nok den, hvor man gerne må gengive og bearbejde værket, men skal nævne hvem, der står bag. Tips for webredaktører: brug f.eks. billeder, der er publiceret under Creative Commons, men husk at nævne fotografen. Se eksempel her.
Creative Commons (her kan kan også søge efter værker med en CC-licens)
DRs P1 magasin Agenda handlede den 11. dec. bl.a. om CC - linket til udsendelsen er endnu ikke på plads.
Skrevet af Anonym kl. 21:18 0 kommentarer
Google Suggest.
Ugens Google-nyhed hedder google suggest - det fungerer som de automatiske forslag som man kan støde på i tekstbehandlingsprogrammer. Datagrundlaget udgøres af de mest søgte termer i Google.
Læs mere i Eriks Høys Intersøgning
Google Suggest
Skrevet af Anonym kl. 21:11 0 kommentarer
10.12.04
Kungliga Biblioteket i Stockholm - nu med egen bogtyv.
I november lagde kolleger en fælde for en 48-årig mellemleder på Kungliga Biblioteket og afslørede ham dermed som bogtyv. Bibliotekaren er sigtet for tyveri af bøger til en værdi af flere millioner.
Men historien stopper ikke der. Onsdag morgen blev hans lejlighed i et eftertragtet kvarter i Stockholm totalt ødelagt af en eksplosion. Der er ingen spor af bibliotekaren selv. Men teorier om udenlandske bankkonti...
1-0 til Sverige for den mest thrilleragtig bogtyv!
DN: Explosionen på Surbrunnsgatan
Den 13. fandt politiet liget af bibliotekaren i ruinerne af lejligheden.
Skrevet af Anonym kl. 20:17 0 kommentarer
9.12.04
Livslang læring.
Viborg Bibliotek indviede i maj videnscenteret på biblioteket med tilhørende website videnskilde.dk. På centeret tilbydes en stor samling af undervisningprogrammer.
"Projektet skal være med til at give borgerne en mulighed for at udvikle kompetence til at finde de rigtige informationer på det rigtige tidspunkt, hvad enten man er ung og netop færdig med skolen, arbejdsløs eller i arbejde med en forældet uddannelse", skriver projektleder Vibeke Nielsen i Danmarks Biblioteker 2004/8.
Videnkilde.dk
Artikel i Danmarks Biblioteker af Vibeke Nielsen
Skrevet af Anonym kl. 22:43 0 kommentarer
8.12.04
Have-net kontra have-not.
Den digitale kløft vil stadig være enorm i 2025 i England viser en undersøgelse. 40% svarende til 23 mill. vil ikke have internetadgang hjemme om 20 år.
Rapporten er udarbejdet af BT (British Telecom), som jo på et eller andet plan har en vis interesse i udbredelsen af internetadgang :-)
Ikke desto mindre er det en rystende tanke, at det engelske samfund kan være på vej til et nyt klassesamfund, som effektivt vil udelukke have-nots fra jobs, uddannelse, information osv.
BBC News: Millions to miss out on the net
Skrevet af Anonym kl. 22:24 0 kommentarer
Ny dansk biblioteksblog.
Esben Fjord (Biblioteksskolen) skriver i sin e-klumme om "Alt det nyeste om biblioteker og teknologi i Danmark og Internationalt".
Du kan abonnere på bloggen via nyhedsbrev eller rss-feed.
E-klumme
Skrevet af Anonym kl. 22:13 0 kommentarer
E-bøger i USA.
Ligger e-bøger på kirkegården sammen med Betamax, pladespillere og lignende? Næ, skriver Sarah Glazer i New York Times. Markedet for e-bøger vokser støt og roligt, og artiklen er der flere underholdende eksempler på brugen af e-bøger. Der er kvinden, der ejer 12.000 papirbøger og er helt vild med e-bøger, fordi hun kan klare opbevaringen på 2 harddiske. Der er hende, der bruger små 400$ om ugen til bøger (øh, hvad med at bruge biblioteket), og hvor prisforskellen mellem den analoge bog og e-bogen gør en stor forskel. Og så er der bibliotekerne, som anser e-bøger som Guds gave til biblioteksbrugeren: de fylder ikke på hylden, de bliver ikke slidte, og de afleverer sig selv til tiden.
Artiklen nævner også at New York Public Library i november lancerede et ebogstilbud på 3.000 titler, som - desværre - stilles til rådighed efter modellen: én e-bog - én bruger i stedet for 'altid til rådighed'.
New York Times: An Idea Whose Time Has Come Back (kræver gratis registrering)
New York Public Library: E-books
Skrevet af Anonym kl. 21:23 0 kommentarer
6.12.04
Send et biblioteksjulekort.
Det Kongelige tilbyder at vi kan sende et elektronisk julekort: Der er mange klassiske at vælge i mellem. Ikke noget at udsætte på den tjeneste.
Den rigtigt kreative udgave af julekort står Silkeborg for: der er ikke så mange at vælge imellem, men Silkeborg tilbyder at man kan inkludere en ps-tekst i sit julekort, f.eks.:
Kom i julestemning med en julehistorie fra Silkeborg Bibliotek!
Godt tænkt, Silkeborg!
Send et julekort fra Silkeborg Bibliotek
Skrevet af Anonym kl. 22:24 0 kommentarer
The Librarian.
TV filmen "The Librarian: Quest for the Spear" blev vist på amerikansk tv i går, og det virker som om interessen har været stor i professionen! Handlingen i flg. Imdb: "When a magical artifact is lifted from his library, a meek librarian sets out to ensure its safe return".
Amerikanske bibliotekarer har især bidt mærke i at hovedpersonen opsummerer sine kvalifikationer ved at bemærke at 'and I know how to use RSS feeds'.
Reeespægt! (Og husk at Bib-logs RSS feed har skiftet adresse til http://www.itu.dk/people/angermann/rss/bib-log.php)
Imdb: "The Librarian"
Anmeldelse af TV filmen på LISNews
Skrevet af Anonym kl. 22:01 1 kommentarer
Det første kvartal med Bibliotekernes NETMUSIK.
Under overskriften Bibliotekerne har netmusikken - hvor er lånerne? offentliggør Søndag Aften statistik for de første tre måneder, i gennemsnit udlånes 800 numre om dagen i landet som helhed. Det er et meget skuffende tal, som i følge Søndag Aften skyldes en dårlig brugerflade og et ufleksibelt DRM system.
Ja, det er da nok en den af forklaringen, men en del er også brugernes manglende kendskab til tjenesten. Det råder konsortiet bod på i den kommende tid, hvor der er fokus på markedsføring. Den allerbedste markedsføring ville i mine øjne være integration i katalogen - katalogisering på track-niveau, samsøgning eller hvordan det nu skal gøres.
Søndag Aften: Bibliotekerne har netmusikken - hvor er lånerne?
Søndag Aften: Hvor skal biblioteksmusikken hen?
Computerworld: Kopisikring hæmmer bibliotekernes netmusik
Skrevet af Anonym kl. 17:38 0 kommentarer
4.12.04
Adgang til pligtafleverede internetsider.
vi har tidligere skrevet om planen for bevaring af den danske del af internettet:
7. nov og 14. oktober.
I denne uge har DRs it-magasin harddisken interviewet Niels Ole Finnemann fra Center for Internetforskning ved Århus Universitet, som heller ikke har meget godt at sige om den nye lov for opbevaring af internetsider til glæde for fremtiden. I følge Niels Ole Finnemann bliver det kun muligt for forskere at få adgang til arkivet og selv forskere vil blive nødt til søge datatilsynet om tilladelse i mange tilfælde.
Hør udsendelsen på
Harddisken
Skrevet af Anonym kl. 23:48 0 kommentarer
Bibliotek.dk: 17 høringssvar.
Biblioteker, foreninger, faggrupper og fora har sendt indsendt kommentarer til udviklingsplanen for bibliotek.dk.
En kvik skrålæsning viser at der er stor tilfredshed med planen - særlig ser det ud til at der er stor tilfredshed med initiativerne for at forbedre søge- og bestillingsmuligheder - værkmatch, værkvisning, best match og lignende. Men også ideen om at give google-robotterne adgang til posterne i bibliotek.dk får pæne ord med på vejen.
Biblioteksstyrelsen: Høringssvar
Skrevet af Anonym kl. 21:40 0 kommentarer
To tjenester indenfor pædagogik og psykologi
Educatio præsenteres i nyeste nummer af DBC Avisen som en lillebror til bibliotek.dk. Selv præsenterer tjenesten sig sådan:
"educatio.dk er en landsdækkende offentlig tilgængelig database for pædagogiske og psykologiske ressourcer. educatio.dk's primære målgruppe er studerende og lærere ved pædagogiske CVUer, seminarier og pædagogiske institutioner."
Det særlige ved educatio.dk er at basen er en delmængde af danbib-basen - og derfor har været forholdsvis enkel af stable på benene. Søgevejene er først eget bibliotek, derefter eget CVU, derefter DPB og til sidst alle landets biblioteker.
Educatio.dk
Læs om educatio i DBC Avisen (pdf) s. 5
Fagportal om psykologi og pædagogik.
For et par år siden sagde man at de forskellige fagportaler havde alt for få besøgende i forhold til ressourceanvendelsen. Det har måske ændret sig - i hvert fald er der nu udviklet en ny portal under Deff: Pædagogisk Pyskologisk Fagportal med kvalitetsbedømte links indenfor områder
PPPortal.dk
Skrevet af Anonym kl. 21:05 0 kommentarer
2.12.04
SkrivOpgave har lavet søgesider til EMU- vi har som en afledt effekt af samarbejdet med EMU(Elektronisk Mødested for Undervisningsverdenen)produceret "søgesider" til dem. De er beregnet til mellemtrinnet(4.-6.klasse), så vi har været på arbejde med at forenkle, forenkle og forenkle. Opgaven var bundet - vi blev bedt om at lægge vægt på søgning i Google, fordi det er den søgemaskine børnene bruger - med større eller mindre held. Desuden er formen også lagt fast i mellemtrinsuniverset, så alt har ikke kunnet lade sig gøre.
Søgesider på EMU
skrivOpgave
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:56 0 kommentarer
1.12.04
Biblioteksvar.no
I Norge er to tjenester blevet lagt sammen: Spør Biblioteket (e-mail) og Bibliotekvakten (chat). Den nye tjeneste Biblioteksvar tilbyder også sms.
"Åbningstiderne" er fortsat langt fra på højde med de danske: chatten bemandes mandag - fredag fra 10-16, spørgsmål pr. e-mail kan forventes besvaret i løbet af den følgende arbejdsdag, forespørgsler pr. sms besvares så hurtigt som muligt og senest i løbet ad en følgende arbejdsdag.
Apropos biblioteksvagten.dk: "Foreningen Biblioteksvagten" er netop blevet dannet med Morten Fogh som formand og følgende medlemmer af bestyrelsen: Niels Jensenius (DVJB), Annette Brøchner Lindegaard (Esbjerg), Mogens Vestergaard (Roskilde), Karin Maan (Limfjordsbibliotekerne) og René Steffensen (HBK).
Biblioteksvar.no
Skrevet af Anonym kl. 17:01 0 kommentarer
Trussel om at alle tre biblioteker i Salinas lukkes
Planen er, at alle tre biblioteker lukkes i Juli 2005. Byen mangler penge, og indbyggerne stemte nej til at øge skattebetalingen. Salinas har 150.000 indbyggere og er et landbrugsområde
"We're upset, we're deeply upset. We're worried that the city of Salinas will be the first city in the state of California that would close its libraries and it sends the wrong message to the rest of the state that we don't value free public education," youth leader Aurelio Salazar said.
Planting Seeds of Wrath in 'Steinbeck Country'
Artikel i San Francisco Chronicle
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:25 0 kommentarer
30.11.04
Kedsommelige partihjemmesider.
Ugebrevet A4 har kigget 8 partiers hjemmesider efter i sømmene og givet karakter efter 13-skalaen. Resultatet er ikke imponerende - bedst klarer SF sig med en gennemsnitskarakter på 8,6 med Venstre lige i hælene med 8,5.
Så der er vist stadig langt til at DK bliver verdens bedste it-nation, når dem, der skal bringe forudsætningerne til veje, ikke har bedre fornemmelse for internettet.
Ugebrevet A4: Partierne er faret vil i cyberspace
Skrevet af Anonym kl. 21:57 0 kommentarer
Astrid Lindgren Memorial Reward.
Prisen på 5. mill. sv.kr. er uddelt siden 2003 - Christine Nöstlinger, Maurice Sendak og Lygia Bojunga har foreløbig modtaget prisen.
Bente Buchhave og projektet "På samme hammel" er nomineret af Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekarforbundet til at modtage prisen i 2005 i kategorien Activities Promoting Reading.
Vi må vente i spænding indtil marts næste år, hvor afgørelsen falder.
Astrid Lindgren Memorial Award
Danmarks Biblioteksforening: Indstilling
Skrevet af Anonym kl. 20:57 0 kommentarer
Rettelse til bib-log'ens rss-feed.
De sidste par dage har der været problemer med vores rss-feed. Thomas Angermann fra IT Universitetet har venligst fabrikeret og hostet vores rss-feed, nu er der sket det, at nogle domæne-hajer har kapret it-c domænet (som IT Universitetet brugte tidligere).
RSS-feedet er derfor ændret til:
http://www.itu.dk/people/angermann/rss/bib-log.php
Tak til Thomas!
Thomas Angermanns websted på ITU
Thomas Angermann online (weblog)
Angermann2 (weblog om maskine-menneske-interaktion)
Skrevet af Anonym kl. 01:37 0 kommentarer
26.11.04
10 gigabit/s - alvorligt bredt bredbånd.
Erhvervslederen Finn Helmer (tidligere ejer af GIGA, der blev købt af Intel for 10 mia.) foreslår at det bliver en samfundsopgave at lægge 10 gigabit forbindelser ud til alle danske husstande. "Det offentlige finansierer vores veje i Danmark....Fuldstændig parallelt burde det offentlige da finansiere en vej at levere informationer på".
I følge Finn Helmer ville det bringe Danmark på verdenskortet på rekordtid: "... vil det vælte ind med store virksomheder, der skal afprøve software, for 2,5 millioner brugere vil være nok til at software kan forrente sig. Vi sidder i forvejen i Danmark på en stor ekspertviden – tænk på det opstartmiljø, vi kunne skabe".
Og prisen: 35 mia. (ups) eller 12 - 15.000 pr. husstand (nå ja).
Historien kan læses i nyeste nummer af eDanmark, der udgives af IT og Telestyrelsen.
eDanmark: Motorvej til hoveddøren
Skrevet af Anonym kl. 22:33 1 kommentarer
Direktør bloggere.
Hvorfor er der øjensynlig ingen danske direktører, der fører weblogs? Sverige kan, og Frankrig er nærmest overfrankeret, når det gælder CEO'er (chief executive officer= administrerende direktør; koncerndirektør; koncernchef; virksomhedsleder), der blogger.
I hvert fald i følge nedenstående liste. Mærsk McKinney - go for it! Eller i vores egen boldgade: Thorhauge - vis vejen!
CEOBlogsList
Skrevet af Anonym kl. 21:43 0 kommentarer
25.11.04
Lån og læs.
Allerede nu har biblioteksstyrelsen givet tilsagn om støtte til 16 ansøgere til indsatsområdet Lån og læs (under udviklingspuljen).
Der var afsat 3 mill., men kun søgt for 1.527.000, hvilket nok har en del at gøre med flg. betingelse: "Den kommunale finansiering skal være en reel forøgelse af den samlede biblioteksbevilling. Forsøget må ikke gennemføres inden for den ordinære budgetmæssige ramme".
Men det er altså lykkedes for 16 biblioteker at ruske nogle ekstra penge ud af det kommunale budget. Godt gået!
Biblioteksstyrelsen: Udviklingspuljen. Indsatsområdet Lån og læs
Skrevet af Anonym kl. 23:54 0 kommentarer
24.11.04
Kommentarer.
Man kan skrive sin uforgribelige mening om poster i Biblog'en. Kommentarmuligheden gemmer sig bag tidspunkt-linket til sidst i posten. Der er faktisk kommentarer, se f.eks. under posten Vi er ikke alene.
Det burde fungere sådan, at der er et selvstændigt kommentar-link - men indtil videre er det ikke lykkedes at få teknikken til at fungere. Vi arbejder på det.
Indtil teknikken underlægger sig den bibliotariske vilje må man altså klikke på tidspunktet for at læse de andres og skrive sine egne kommentarer.
26. nov.: nu virker det efter hensigten.
Skrevet af Anonym kl. 22:24 0 kommentarer
Chat via instant messenger med holdet bag LII.org.
Librarians' Index to the Internet tilbyder brugerne at kommunikere direkte via instant messenger, enten AOLs eller Yahoos. LII er Bibliotekernes Netguides meget større storesøster.
Det er ikke lykkedes at finde muligheden på selve sitet, men se omtalen i
Gary Price's Ressourceshelf
Skrevet af Anonym kl. 22:13 0 kommentarer
23.11.04
Vi er ikke alene.
Forslaget om karenstid på udlån af musik har affødt protester fra nær og fjern, som det er fremgået af dagspressen i den sidste uges tid.
En af vores mere kuriøse supportere i denne sag er Piratgruppen, der har sendt kulturministeren et brev, hvor der blandt andet står:
"...forslaget vil øge behovet for fildeling - også i de tilfælde hvor indholdet af de delte filer er beskyttet af ophavsretlovgivningen eller tilsvarende frihedskrænkende strukturer.
Ud fra denne betragtning burde vi måske takker dig for dit forslag, men da dit forslag formentligt vil svække bibliotekernes status blandt specielt unge brugere, vil vi alligevel opfordre dig til at trække forslaget tilbage".
Piratgruppens brev til Brian Mikkelsen
Skrevet af Anonym kl. 14:06 0 kommentarer
22.11.04
Læsernes egne boganmeldelser.
Ideen er selvfølgelig fin, men så længe der sådan set ikke er nogen, der bruger tjenesten og faktisk skriver nogle anmeldelser, så halter den ligså slemt som Quasimodo.
Boganmeldelser.com er international med tilsvarende tjenester i Sverige, Norge, Tyskland, Frankrig og Spanien. Tjenesten oplyser selv, at der er mere end 1 mill. bøger i tjenestens database. Hver post er (i de fleste tilfælde) forsynet med forlagets egne salgsskræp og i heldigste fald har en bruger af tjenesten også skrevet en anmeldelse.
Der er links til e-mail og chat hos biblioteksvagten - sympatisk. I den svenske version er der også links til bibliotek.se.
Boganmeldelser.com
Skrevet af Anonym kl. 20:38 2 kommentarer
19.11.04
Google udvikler "Scholar" adgang.
Princippet i "Google Scholar" er et ønske om at målrette søgeresultatet til videnskabelig litteratur. Resurserne er indsamlet i løbet af de sidste måneder. (Som I måske har lagt mærke til er Googles felt udvidet til, at de søger i 8.4 mia sider mod ca. 4.5 i sidste måned) Google er også begyndt at gøre det dybe net synligt. Der er lavet aftaler med udgivere om at "crawle" sider der normalt er password-beskyttede. Det betyder, at tidsskriftartikler og andet videnskabeligt indhold pludselig bliver synligt - men ikke tilgængeligt - uden adgang til udbyderens tjeneste. Spændende udvikling må man sige. Bibliotekerne kan hævde, at de længe har tilbudt adgang til disse resurser, men de færreste har opdaget det.
Læs:
Searchenginewatch
ResourceShelf
Google Scholar(Indledningscitat:"Stand on the shoulder of giants")
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 13:33 0 kommentarer
18.11.04
Hvem ka' - Bibliotekerne!
"Årets syv bedste, offentlige hjemmesider udnytter i høj grad nettets muligheder for kommunikation og dialog med borgerne i centrum.”
Bedst på Nettet har udnævnt vindere i forskellige kategorier. Bibliotekerne (og bibliotekarer)er stærkt repræsenterede igen.
Stevns Bibliotek vinder dommerpanelets specialpris: Brugeren i centrum.
Slagelse Centralbibliotek er nr. 1 blandt Kulturinstitutioner, Odder Kommunes hjemmeside, er bedst blandt kommuner og amter.Bibliotekar Claus Buur Rasmussen er webredaktør.
Stevns Bibliotek
Odder Kommune
Slagelse Bibliotek
Bedst på nettet
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 11:33 0 kommentarer
Lydbøger i MP3 format.
Fra næste år vil forlaget Klim udgive lydbøger i det digitale mp3-format. Produktionsselskabet STV laver lydbøgerne: "I dag kan vi udsende en bog på 4-500 sider på én enkelt cd, hvis vi udsender den i mp3-formatet. Det ville normalt kræve 14-16 cd'er. I dag kan man købe en cd-afspiller, der også kan afspille mp3-lyd for omkring 350 kr".
Læs artiklen i Politiken
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:39 0 kommentarer
16.11.04
Så spøger karenstiden for musikken igen
Som Brian Mikkelsen har truet med før, er det tanken at indføre 4 måneders forsinkelse på bibliotekernes køb af de populære titler.
Kulturministerens bekendtgørelse er nu sendt i høring hos organisationerne på området.
"Karenstid på bibliotekernes musikudlån strider mod bibliotekslovens ånd", skriver Danmarks Biblioeteksforening.
Pressemeddelelse fra DB
Læs artiklen i Politiken
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 13:32 0 kommentarer
13.11.04
Åh nej - ikke igen!
En af de stjålne bøger fra tyverisagen på Det Kgl. er forsvundet igen - denne gang fra politiet.
Politiken: Stjålet bog forsvundet igen
Skrevet af Anonym kl. 21:28 0 kommentarer
Ordbogen.com
En ny dansk-engelsk og engelsk-dansk ordbog har set dagens lys. Ordbogen dækker 200.000 dansk-engelske termer og ca. 160.000 engelsk-danske termer.
Privat abonnement er ganske rimeligt: 50 kr. for 1 års grundabonnement, 100 kr. for et udvidet abonnement. Firmaet bag - Cool Systems - tilbyder også skole- og firmaaftaler. I følge Statsbibliotekets hjemmeside er der købt adgang fra Århus Universitet/Universitetshospital (der ser ikke ud til at fjernadgang for studerende).
Som bruger kan man foretage et par prøveopslag. 'Debunk' og 'commuter' giver begge resultat.
Ordbogen.com
Skrevet af Anonym kl. 20:56 0 kommentarer
11.11.04
Microsoft i luften med ny søgemaskine.
MSN Search er stadig i beta, men den omfatter ikke desto mindre 5 mia sider. - Hvilket straks fik Google til at melde ud, at den nu søger i mere end 8 mia sider.
Ellers ligner MSN Search andre søgemaskiner i design og funktionalitet. Nærmere detaljer og anmeldelser vil med garanti dukke op i løbet af de næste dage/uger.
MSN Search
Skrevet af Anonym kl. 22:13 0 kommentarer
9.11.04
Offentlige hjemmesider er gode til at kommunikere med brugerne.
Skriver Bedst på Nettet og fortsætter "... kommuner og biblioteker er særligt gode til at indbyde til dialog mellem borgere og det offentlige".
De nominerede til årets priser er nu offentliggjort. I kategorien kulturinstitutioner er flg. nominerede:
Slagelse Centralbibliotek
Helsingør Kommunes Biblioteker
Stevns Bibliotek
Det Sønderjydske Landsbibliotek
Desuden er Stevns Bibliotek også blandt de nominerede i kategorien Dommerpanelets specialpris: Brugeren i centrum.
Vi venter spændt på vinderne den 17. november.
Bedst på Nettet
Skrevet af Anonym kl. 22:32 0 kommentarer
Brugerundersøgelse på Bibliotek.dk
I oktober kørte en brugerundersøgelse på Bibliotek.dk. Der var ca 6000 besvarelser. Konklusionen:
Langt de fleste brugere vurderer Bibliotek.dk positivt. Kun 7% vurderer siden negativt. Brugerne er koncentreret om de store byer - fortrinsvis studerende. 15 % angiver at indholdet ikke svarer til deres behov.
Se hele undersøgelsen (pdf)
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 14:12 0 kommentarer
Fra Biblioteksstyrelsen
Til Udviklingspuljen er modtaget 84 ansøgninger til behandling. De samlede projektudgifter udgør knap 58 mio. kr. Der er søgt som følger:
2005: 30,1 mio. kr.
2006: 6,8 mio. kr.
2007: 0,1 mio. kr.
Ikke overraskende er indsatsområdet: Det fysiske bibliotek og nye formidlingsformer repræsenteret med 17 ansøgninger.
Læs nyheden på BS's hjemmeside
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 14:07 0 kommentarer
8.11.04
Google har lanceret et kort oversigtsblad over knap så velkendte operatorer: Goggle Cheatsheet. Jeg personlig er glad for en nem måde at regne procenter ud på : % of = procent af (45% of 39)
eller efter dato : olympics date:3 = er en søgning på emnet "olympics" i de sidste 3 måneder(6 og 12 kan også bruges) - men datosøgning i søgemaskiner er spild af tid! Læs mere om det på Erik Høys'weblog fra d. 8.11.04.
Søgning på synonymer : ~ auto - søger på "auto" og synonymer fx "truck"
Alt dette sikkert også udmærket beskrevet i Google-Guiden fra KKB.
Oversigtsformatet tiltaler den travle søger:-)
Google Cheat Sheet
Erik Høy's GoogleGuide
Internetsøgning - weblog
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 09:11 0 kommentarer
7.11.04
Pligtaflevering af internetsider.
Den 14. oktober skrev vi om bevaring af danske internetsider.
I nyeste udgave af Søndag Aften er der mange ramsaltede kommentarer til den plan, der er vedtaget for bevaring af den danske del af internettet.
Endnu mere mystisk forekommer det, at Brian Mikkelsen foreslår, at de indhøstede internetsider kun bliver tilgængelig på følgende vilkår: "...gøres tilgængeligt for enkelte personer ad gangen på skærmterminaler på pligtafleveringsinstitutionerne".
Hørt i udlånet i Nr. Alslev år 2015: Du vil gerne se kommunens hjemmeside for 10 år siden? - jamen, det kan du sagtens. Du skal bare henvende dig på det kongelige eller statsbiblioteket!
Søndag Aften: Kun det officielle internet høstes
Kulturministeriet: Forslag til lov om ændring af ophavsretsloven
Skrevet af Anonym kl. 22:44 0 kommentarer
5.11.04
Danmarks Biblioteker - nu for alle.
Danmarks Biblioteksforening har gjort deres som regel meget læseværdige tidsskrift tilgængeligt for os alle på www.danmarksbiblioteker.dk
Foreningen har set helt rigtigt: den holder ikke længere at sende analoge materialer i cirkulation på biblioteket, for hvem gider læse i et blad, der har flere måneder på bagen?
Artikler fra 2000 og frem kan findes via søgefunktionen. Det er planen, at alle artikler fra 1997- skal gøres tilgængelige.
Danmarks Biblioteker
Skrevet af Anonym kl. 20:07 0 kommentarer
3.11.04
Debat om bibliotekernes NETMUSIK.
Denne gang fra en biblioteksfaglig synsvinkel. Det er Vejle Bibliotek, der lægger ud med et indlæg af Morten Fogh og flere er allerede fulgt efter (Vejle lover flere indlæg i løbet af ugen).
Charlotte C. Pedersen, Odense, skriver helt rigtigt: "Det har til alle tider været et utaknemmeligt job at udføre pionerarbejde - det vil altid være nemmest at læne sig tilbage og lade andre indtage øretævernes holdeplads".
Bibliotekernes NETMUSIK og andre digitale udlånstilbud er kommet for at blive.
Vejle Bibliotek: Netnyt
Skrevet af Anonym kl. 21:35 0 kommentarer
..og det var Daaaanmark, og det var...
IDC har i det såkaldte Information Society Index målt 53 nationer for deres evne til at give adgang til og indarbejde information og informationsteknologi. Hvem mon scorede højest i år? Det gjorde vi såmænd her i Danmark med Sverige lige i hælene og USA på en tredjeplads.
Særlig vores hang til mobiltelefoner medvirkede til det fine resultat.
IDC's Information Society Index
Omtale i Politiken
Omtale i ITsvar
Omtale i Computerworld
Skrevet af Anonym kl. 21:01 0 kommentarer
2.11.04
Netbiblioteker med tilskud i 2005.
Biblioteksstyrelsens fagligt rådgivende udvalg for Overbygningspuljen (BRO blandt venner) har holdt første møde om hvilke netbiblioteker, der skal have tilskud i 2005.
Nyt i forhold til 2004: Danske Billeder fik ingen tilskud i 2005, til gengæld er Juraport kommet ind i varmen. Bibliotekernes Netguide havde søgt godt 700.000 mere end året før, men fik kun godt 150.000 ekstra ad denne vej (efter sigende bevilges resten af beløbet af andre kanaler).
"De enkelte indstillinger blev gennemgået, og der blev givet principiel tilslutning til de forelagte indstillinger".
Indstillinger (pdf)
Referat af BROs møde den 21. oktober
Skrevet af Anonym kl. 21:32 0 kommentarer
1.11.04
Et ordenligt ryk fremad for downlaan.
Fra 1. nov. udvider downlaan.dk antallet af testbrugere med helt vildt mange procent. Nemlig fra de samlede 1200 testbrugere i København, Århus og Randers til alle primære brugere i Kbh. og Århus (bo i kommunen, være tilmeldt biblioteket, have en pinkode). Nye brugere i Randers skal fortsat henvende sig på biblioteket der.
Computerworld skriver i sin omtale "alle interesserede". En sandhed med modifikationer, eftersom man skal bo i en af de tre kommuner .. indtil videre.
Samtidig udvides forsøgsperioden frem til 31. aug. 2005.
Computerworld: Biblioteker udvider net-lån
Skrevet af Anonym kl. 14:59 0 kommentarer
30.10.04
Nyhedsstrøm i Glostrup.
Biblioteket har indgået en forsøgsaftale med TV2 om formidling af nyheder i overskriftsform på bibliotekets storskærm med det formål at være "et supplement til husets øvrige tilbud, og et signal om at biblioteket leverer alle typer af information – både til overblik og fordybelse".
Storskærmen bruges først og fremmest til oplyse om bibliotekets egne tilbud og nyheder, men i bunden af skærmen kører der altså et nyhedsbånd fra TV2, der i øvrigt opdateres hvert minut.
Glostrup Bibliotek
Skrevet af Anonym kl. 21:12 0 kommentarer
29.10.04
Internetadgang - kun for indmeldte lånere.
Det Kongelige Bibliotek kræver, at man er registreret i lånerregistret for at bruge internetpc'ere på biblioteket. Næstved Bibliotek følger i nationalbibliotekets fodspor og indfører lignende regler fra mandag den 1. nov. Måske er der flere.
Bibliotekslovens bogstav er naturligvis overholdt, men ånden - tja!
Det Kongelige Bibliotek
Næstved Bibliotek
Skrevet af Anonym kl. 21:29 0 kommentarer
28.10.04
Vandtætte skodder?
Kan det mon være rigtigt, som man hører rundt omkring, at der er vandtætte skodder mellem hjemmeside og systemadministration?
Hvis det virkelig forholder sig sådan, så har de pågældende biblioteker et alvorligt problem. For langt de fleste af vores brugere er bibliotekets hjemmeside lig med bibliotekssystemet.
Vilje til integration! - mellem hjemmeside og bibliotekssystem. Og opfordringen gælder også producenterne af bibliotekssystemer, som kunne gøre integrationen lettere ved at sælge moduler i stedet for ét system.
Skrevet af Anonym kl. 22:49 0 kommentarer
Herning reloaded.
Herning bibliotek har re-designet hjemmesiden - det meget gule look er sat på pension.
Den nye udgave af herningbib.dk er langt roligere - og for en inkarneret blogger ligner den faktisk en weblog med "poster" til venstre og "blogroll" til højre. Jeg har ikke tidligere set en hjemmeside, der på samme måde efterligner det klassiske weblog-design.
Det er ikke god latin på usability-bjerget at foretage store omkalfatringer af hjemmesider (det har Herning muligvis heller ikke gjort?). Den rigtigste måde at ændre struktur og design på er at gøre det pø om pø, så brugeren faktisk ikke opdager det. Det er ikke nogen let sag!
Herning Centralbibliotek
Skrevet af Anonym kl. 20:34 0 kommentarer
27.10.04
Ensartede statistik-tal for webbesøg.
Biblioteksstyrelsen kaster sig med dødsforagt ud i en ensretning af statistikken for brug af websider. Styrelsen har udarbejdet en teknisk løsning, som nu skal testes ude i den virkelige virkelighed - det drejer sig om i første omgang om 9 nettjenester, 9 fagportaler og 10 centralbiblioteker med materialeoverbygningsforpligtelser.
Det bliver en teknisk tour de force - herfra ønsker vi held og lykke, og glæder os til nogle sammenlignelige tal!
Ensartet opgørelse af benyttelsen af bibliotekernes elektroniske tjenester
Skrevet af Anonym kl. 20:30 0 kommentarer
26.10.04
Sprogstimulerende materiale på nettet.
Multidansk er resultatet af et tværkommunalt samarbejde i Horsens - så vidt man kan læse med biblioteket som udfarende og -øvende kraft. Målgruppen er tosprogede børn i børnehave og indskoling.
Projektet er da sympatisk, ingen tvivl om det, men holder kvaliteten på grafiksiden og originaliteten på indholdssiden?
Døm selv:
Multidansk
Skrevet af Anonym kl. 21:33 0 kommentarer
DR åbner netsted om sproget
'Ud med sproget', der sendes på P1 torsdag klokken 14.00, fredag klokken 4.30 og søndag klokken 13.30 handler om det danske sprog. Her kan man blive klogere på dét, danskerne siger. DR har nu åbnet www.dr.dk/udmedsproget.
Her kan man høre dialekter bliver talt, ligesom man også kan følge, hvordan det danske sprog har udviklet sig gennem tiden. På netstedet kan man for eksempel lægge ører til, hvordan vikingerne talte dansk, studere middelalderens lovsprog, høre dansk som det blev talt på Christian IV's tid, lytte til talesprog i 1800-tallet og høre autentiske lydoptagelser med eksempelvis Georg Brandes.
Samtidig kan man også på siden høre massevis af klip fra tidligere udsendelser af 'Ud med sproget', hvor der tales om alt fra den jyske ordbog, til hvor de danske bandeord kommer fra.
Fra det nye netsted kan man også spørge om sproget, og svarene leveres i radioprogrammerne af Jørgen Nørby Jensen, Ole Ravnholt, Jacob Thøgersen og Marianne Rathje fra Dansk Sprognævn.
Tjek selv netstedet
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 13:33 0 kommentarer
25.10.04
Internet Archive.
Er et imponerende projekt: tekst, film og lyd udenfor ophavsret - og i store mængder. Hvis man f.eks. har en svaghed for sort/hvide westerns, en bredbåndsforbindelse og god tid, kan man hente Ride Ranger Ride fra 1936. Spilletid er 53 min., og filmen kan hentes i to kvaliteter: 3 giga eller 228 mega. Tålmodighed!
Internet Archive > moving images > feature films
Skrevet af Anonym kl. 23:16 0 kommentarer
24.10.04
Digital Rights Management (DRM).
Biblioteksskolen afholdt i sidste uge en temadag om DRM, hvor forskellige projekter med digitalt indhold blev præsenteret.
Det er værd at lægge mærke til, at hovedproblematikken er den samme, hvad enten det drejer sig om film, bøger eller musik: At skaffe relevant indhold til en pris, vi kan (vil) betale.
Hvis det ikke lykkes, kan biblioteker i løbet af de næste ti år blive museale institutioner for analoge materialer.
Så det er vigtigt, at alle biblioteker støtter de digitale udlånstilbud, også selv om de ikke har råd eller tilbuddet ikke er optimalt.
Håndtering af digitale rettigheder
Skrevet af Anonym kl. 15:31 0 kommentarer
21.10.04
Reader development i KKB.
Begrebet er overtaget fra England - i København prøver vi nu en e-mail bogkæde.
E-mail bogkæden er for læsere, som savner noget anderledes og overraskende at læse. For at deltage skal man på e-mail sende en romantitel med sin læserkommentar. Derefter modtager man mindst 2 overraskelsestitler med andre læseres kommentarer. Disse bøger skal man til gengæld læse og kommentere i løbet af 2 måneder. Det hele foregår pr. e-mail og anonymt.
Slutresultatet bliver et udvalg af romaner med mindst 2 begejstrede, negative eller indifferente læserkommentarer, som kan bruges i forskellige formidlingssituationer både på hjemmesiden og i det fysiske bibliotek.
Det ligger i sagens natur, at det vil tage lidt tid inden resultaterne kan offentliggøres på hjemmesiden og udstilles i biblioteket, men så snart e-mail bogkæden er løbet i gang vil det munde ud i en lind strøm af læserkommenterede romaner.
E-mail bogkæden
Skrevet af Anonym kl. 22:06 0 kommentarer
Oplæsning for hunde..
..er et usædvanligt initiativ på Pleasanton Library. Her samler man børn og lader dem læse op for deres kæledyr. Det giver børnene selvtillid, forbedrer deres læsefærdigheder og har i det hele taget givet de deltagende børn et løft i deres faglige niveau.
"It took us a while to explain the program. At first, some parents could not quite understand the benefits. They thought it was for the dog."
"It's such a simple thing -- yet it's so powerful," lyder nogle af kommentarerne fra initiativtagerne. Det er meget mindre skræmmende for et barn at læse op for sit kæledyr end for alle sine klassekammerater, der kan være hårde kritikere.
Læs artiklen i San Francisco Chronicle.
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 15:59 0 kommentarer
19.10.04
Biblioteksvagten og spørgsmål fra bibliotek.dk
Den 9. oktober skrev vi om det planlagte samarbejde mellem bibliotek.dk og Biblioteksvagten, hvor brugeren ved 0 hits får tilbud om at spørge en bibliotekar. Det er nu i gang.
Set fra vagtside mandag eftermiddag ligner det en succes: i løbet af mandag kom der i hvert fald 17 spørgsmål alene fra bibliotek.dk - lidt stressende for vagterne, da spørgsmålene skal besvares inden 2 timer.
Skrivopgave tilbyder fra i dag mulighed for at spørge Biblioteksvagten.
Biblioteksvagten.dk
Bibliotek.dk
SkrivOpgave
Skrevet af Anonym kl. 13:20 0 kommentarer
De unge og biblioteket
"But no teen wants to be caught in the kiddie section."
Indretning af en del af biblioteket, så "Teens" får lyst til at være der er i rivende udvikling i amerikanske biblioteker. Der indrettes "shhh..fri" zoner, hvor indretningen er lavet i samarbejde med brugerne og der er plads til støj, chat og evt. adgang til både at spise og drikke.
Trenden er også godt i gang herhjemme. ViborgEgnens Udviklingsråd undersøgt:
- hvordan opfatter de unge bibliotekerne
- hvilke ydelser efterspørger de unge
- hvad kan trække de unge til bibliotekerne.
Læs artikel i Arizona Republic
Viborgundersøgelsen
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:26 0 kommentarer
18.10.04
Tyveri af sjældne kort.
Joseph Peter Bellwood fra Colchester i Essex, står lige nu tiltalt for tyveri af sjældne kort fra Nationalbiblioteket i Wales. Bellwood har tilstået.
Efter retssagen håber den danske stat, at "he will stand trial for stealing some of the world’s rarest and most valuable maps from the Royal Library in Copenhagen".
Den yderst aktive korttyv narrede ansatte på nationalbiblioteker over hele Europa.
Times Online
Skrevet af Anonym kl. 21:58 0 kommentarer
15.10.04
Redlightgreen: international "bibliotek.dk"
Med denne søgemaskine søger man i beskrivelsen i over 120 mill. bøger på alverdens sprog. Prøv for eksempel en søgning på 'den vestjyske klitgård'.
Hvis man derefter gerne vil låne bogen, kan man med et klik slå op i biblioteks- kataloger. Der er ingen biblioteker tilknyttet i Danmark, så tjenesten er ikke så vanvittig nyttig for os - og vi har jo vores egen bibliotek.dk.
Men Redlightgreen virker meget brugervenlig og endda med en vis grad af værkmatch. Prøv en søgning på Trattato Della Pittura af da Vinci. Under den rigtige bog står der "89 editions published between 1651 and 2003 in 6 languages". Bagefter skal man desværre alligevel bladre alle 89 igennem. Vistnok et eksempel på FRBR - Functional Requirements of Bibliographic Records).
Hvis man er logget ind, kan man automatisk lave en korrekt litteraturhenvining (fire forskellige standarder at vælge imellem).
Redlightgreen
Skrevet af Anonym kl. 18:31 0 kommentarer
14.10.04
Mere end 50 mill. biblioteksposter i Google og Yahoo.
Nå ja, ikke i dag eller i morgen, men:
OCLC's WorldCat åbnes op for Googles og Yahoos robotter, dvs. at de 53,3 millioner poster kan indekseres i søgemaskinerne.
Biblioteker, der er medlemmer af WorldCat, får dermed en enestående mulighed for at markedsføre deres materialebestand.
Læs mere på Ressourceshelf
og i
Information Today
Skrevet af Anonym kl. 22:04 0 kommentarer
EU er ikke længere væk end den nærmeste telefon.
Hvis du ikke kan finde vej i EU junglen, kan låneren eller du selv ringe gratis til Bruxelles og tale med en ekspert - vel at mærke på dansk.
Nummeret finder du på Europe Direct
Man kan jo også spørge på et af de fem EU Info Points i Danmark.
Skrevet af Anonym kl. 21:40 0 kommentarer
BFs kunstfaggruppe.
Faggruppen uddeler hvert år prisen "Den blå abe". I år går prisen til Arkade - fagportal for arkitetur, kunst og design. Prisen på 2000 kr uddeles på generalforsamlingen på Nyborg Strand.
I øvrigt er faggruppens egen hjemmeside et spændende eksempel på informationsformidling, hvor designet spiller en stor rolle.
Kunstfaggruppen
Arkade
Skrevet af Anonym kl. 20:42 0 kommentarer
Bevar den danske del af internettet.
Det kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket har siden 98 arbejdet med bevaring af den danske del af internettet.
Fra næste år vil det kongelige bibliotek begynde at affotografere den danske del af internettet, så kommende generationer kan bladre tilbage og se hvordan de danske hjemmesider så ud i 2005, skriver Politiken.
Politiken: Tidsrejse på dansk internet
Netarkivet - bevaringsprojektets hjemmeside
Skrevet af Anonym kl. 20:16 0 kommentarer
13.10.04
Litteratursiden går på tv.
Lørdag den 16. oktober sendes første afsnit af Litteratursiden på tv4 som et samarbejde mellem litteratursiden.dk og tv4. Premieren er et interview med forfatteren Benn Q. Holm.
Tag et sneak preview på litteratursiden.dk
Skrevet af Anonym kl. 22:11 0 kommentarer
Ikon generator.
Har du en emailkonto hos GMail, Hotmail, Yahoo eller MSN?
Så har du chancen for (måske) at imponere de ældre medlemmer af familien - sæt et ikon som dette
på dine mails eller din hjemmeside.
Det foregår på letteste vis på:
E-Mail Icon Generator
Skrevet af Anonym kl. 19:39 0 kommentarer
12.10.04
"Føderal" søgning (undersættelse af federated search).
Peter Jascó (ham med Peter's Digital Ready Reference Shelf) definerer begrebet sådan: "consolidated retrieval of results in response to a query sent to several databases hosted by different online information systems".
Peter Jascó reflekterer over, hvorfor vi har brug for føderal søgning og han ser nærmere på tre kendte produkter (Metalib, MuseSearch og WebFeat)
Peter Jascó: Thoughts about Federated Searching
Skrevet af Anonym kl. 22:28 0 kommentarer
Velkommen til Gnod's verden.
"Et eksperiment med kunstig intelligens ... du kan kalde det en søgemaskine, der finder ting, du ikke kendte til".
Gnod er faktisk ret god til begrebet 'noget, der ligner'. Prøv med Henning Mankell i > Gnod Books > Map of literature. Det giver nogle virkeligt relevante forslag (Wahlöö) - men også nogle helt irrelevante (Astrid Lindgren). Tag også et check på Bjarne Reuter, som er kommet i voldsomt fornemt selskab med bl.a. Shakespeare og Sokrates. Kom igen, Bjarne!
Gnod - the Global Network of Dreams
Skrevet af Anonym kl. 22:11 0 kommentarer
"Min lærer tvang mig herind..."
Det er et af svarene på spørgsmålet "Hvordan fandt du Dotbot?" Men heldigvis er der ellers ikke meget tvang over svarene i Dotbots brugerundersøgelse.
Check selv den overskuelige og underholdende side.
Dotbot brugerundersøgelse 2004
Skrevet af Anonym kl. 21:54 0 kommentarer
Trådløse muligheder.
Gør lånerne glade, spar på budgettet til anskaffelse af internetcomputere, spar på personaletid til pasning af computerne - anskaf et trådløst netværk til publikum.
Læs Michael Larsens artikel "Trådløse forbindelser"i det seneste nummer af Danmarks Biblioteker (nr. 6/2004).
Danmarks Biblioteker
Skrevet af Anonym kl. 21:36 0 kommentarer
11.10.04
Besøg på den danske Google-Guide.
Selv om Bibliotekernes Netguide - af en eller anden grund, som de ikke meddeler videre - ikke vil optage den danske versionering af Google~Guide, så finder brugerne alligevel guiden.
Statistikken viser, at 3.059 i september fandt frem til guiden.
Google-Guide på dansk
Og den amerikanske original
Skrevet af Anonym kl. 21:47 0 kommentarer
10.10.04
Skriv i korte sætninger.
Der er ikke noget nyt i det. Men det er værd at gentage. Når man skiver til nettet, forøges chancerne for at teksterne bliver læst, hvis sætningerne er korte. Blandt mange andre resultater viser undersøgelsen Eyetracks III, at man skal skrive kort (...jeg prøver!).
Et andet interessant resultat: i modsætning til de almindelige nyhedsmedier læser internetbrugerne teksten først og kigger på billederne bagefter. I en fysisk avis er det lige omvendt.
Det er fascinerende at se, hvordan en person bevæger øjenene hen over en internetside: Individual eyetracking sessions.
Eyetrack III
Omtale i eJour (Journalisthøjskolens internetmagasin)
Skrevet af Anonym kl. 15:57 0 kommentarer
Bookstart.
Man kan ikke starte for tidligt. Booktrust i England har derfor i 11 år arbejdet med "Bookstart .... the first national books for babies programme in the world".
Målet er at forsyne alle babier i UK med en startpakke, bestående af gratis bøger og vejledende materiale (velkendt i lille DK, om end ikke på nationalt plan). Formålet er at give engelske babier muligheden for at udvikle en livslang kærlighed til bøger.
Bookstart - a gift for life
Skrevet af Anonym kl. 01:18 0 kommentarer
9.10.04
Samarbejde mellem bibliotek.dk og Biblioteksvagten på trapperne.
I første omgang vil der ved et 0 hit-resultat under den almindelige hjælpetekst optræde et link til Biblioteksvagten med følgende tekst:
Ønsker du hjælp til din søgning? Spørg en bibliotekar her
Brugeren får derefter at vide, at hun får svar i løbet af 2 timer (indenfor biblioteksvagtens åbningstider) eller hurtigst muligt.
Det nye samarbejde træder efter alle solemærker at dømme i kraft i løbet af nogle dage (ikke i funktion i skrivende stund).
Skrevet af Anonym kl. 13:25 0 kommentarer
7.10.04
Google går i digitaliseringstanker.
I følge adskillige kilder, bl.a. Politiken, har Googles grundlæggere bekendtgjort en megastor udvidelse af Google Print-programmet, der blev sat i søen sidste år. Google tilbyder nu at digitalisere" any and all books contributed by any and all book publishers". Om de også digitaliserer danske bøger, fremgår ikke.
De digitaliserede tekster bliver søgbare via google og den analoge bog kan derefter købes i netboghandler.
Det er i øjeblikket ikke muligt at finde et eneste eksempel i google på en bog fra print.google.com. Hvis nogen har held med at finde en bog i programmet, så hører vi gerne om det (det er let nok at finde artikler).
Google Print Expands Access to Books with Digitization Offer to All Publishers
10.10.04: Esben Fjord (Biblioteksskolen) har fundet en søgning, der duer: Huckleberry Finn
Skrevet af Anonym kl. 23:56 0 kommentarer
6.10.04
"Gå ikke i Matas i Silkeborg...
med dine biblioteksbøger", skriver Dorthe (i webloggen Dorthes smadderkasse).
Hun fortsætter "det bibber så rasende højt, når tyverialarmen tænder på stregkoden.... - man skal således aflevere sine bøger til ekspedienten, før man træder ind i butikken (!)"
Så måske får biblioteket ikke helt afstillet alarmerne på de nye chips?
Dorthe Smadderkasse
Skrevet af Anonym kl. 23:52 0 kommentarer
5.10.04
Det er for meget!
"Danmark skal være en teknologisk højdespringer" udtaler statsministeren i sin åbningstale i dag. Ikke noget nyt i det - har vist stort set været et tema i samtlige nytårs- og åbningstaler de sidste år.
Men at selv ikke Folketingets hjemmeside overholder w3- standarder, så man kan se den i f.eks. Mozilla - det er der virkelig ikke meget højdespring i (forsiden er ok - adskillige undersider er gabende tomme).
At man så heller ikke umiddelbart kan finde åbningstalen på folketinget, men må gå til Statsministeriets hjemmeside - tjaa...
Statsministeriet: åbningstalen
Skrevet af Anonym kl. 23:32 0 kommentarer
Rapport om chips på Silkeborg.
I forsommeren satte det hårdt prøvede personale på Silkeborg Bibliotek chips (også kendt som RFID tags) i bibliotekets materiale. Nu virker det! og lånerne elsker det.
Dermed er endnu et skridt taget i retning mod:
- Eftersøgning af materialer, der er svære at finde på hylden (eks. de er sat forkert på plads) ved hjælp af skanner
- Kontrol af materialer, der ikke har været udlånt i lang tid med henblik på eventuel kassation. De vil kunne findes direkte på hylderne, fordi man vil kunne kode skanneren til at søge efter materiale, som ingen har haft med hjemme i f.eks. tre år
- Automatiske udlån der sker når låneren forlader biblioteket
- Lokalisering af materialer ved hjælp af wire placeret under de enkelte hylder
- Opsætning af materialer med robotter, der selv kan finde de rigtige reoler
Skrevet af Anonym kl. 23:12 0 kommentarer
Who2 -find berømte personer hurtigt.
Forfattere, filmstjerner, konger og dronninger, guder og tegneseriefigurer. Blandt andet.
Fødselsdag og dødsdag er selvfølgelig med og et udvalg af andre oplysninger.
I Who2 loops kan man finde lister over personer, der har et eller andet til fælles. Det kunne være at dø overvægtig, at have udført et forsvindingsnummer eller at have en stor næse.
Who2
Skrevet af Anonym kl. 22:10 0 kommentarer
Første udenlandske pladeselskab med i Bibliotekernes Netmusik.
BMG har som den første af "de fire store" meldt sig under fanerne: det betyder, at brugerne nu kan låne musik med f.eks. Elvis, 2Pac og Justin Timberlake.
12.000 nye tracks her kun 1 måned efter lanceringen - i alt nu 51.321 tracks til udlån!
Bibliotekernes Netmusik
Skrevet af Anonym kl. 21:52 0 kommentarer
Forslag fra BFs faggruppe for IT om yderligere automatisering af bibliotek.dk-bestillinger.
Faggruppen har afgivet sine forslag i forbindelse med biblioteksstyrelsens høring om bibliotek.dk og samspil med de lokale systemer.
Blandt andet går forslagene på, at reserveringer automatisk overføres til ejerbibliotekets system. Jo mere automatik, jo mindre bibliotekararbejdskraft er der behov for (men flere lagerarbejdere), og i stedet kan vi bruge de frigjorte ressourcer til at vejlede på bibliotek.dk (f.eks. ved en pop-up med tilbud om hjælp ved mere end fire bestillinger om samme emne).
Læs mere på Faggruppens hjemmeside
Skrevet af Anonym kl. 21:35 0 kommentarer
30.9.04
Fremtidens bibliotekshjemmeside: 3 helte og den mystiske mr. X.
Den målrettede, læsehesten og den inspirationssøgende er heltene, mr. X - surferen uden mål og med - findes ikke!
Lær mere om bibliotekernes virtuelle brugere i Jens Hofman Hansens præsentation fra et møde for bibliotekswebmastere på Fredriksberg i sidste uge.
Oplægget i pdf (4.7 MB) fra Jens Hofmans hjemmeside.
Skrevet af Anonym kl. 21:19 0 kommentarer
Lånere og besøgende.
En KL undersøgelse viser at, omkring halvdelen af bibliotekernes kunder ikke låner, men besøger os for at bruge internettet og læse aviser. Undersøgelsen deler brugerne op i seks grupper:
- Lyn-brugere
- De hurtige biblioteksbrugere
- De mixede/klassiske biblioteksbrugere
- Avis- og tidsskriftlæsere
- PC-brugere
- Gengangere
Trafiktælling - rapport: Brugernes adfærd på folkebibliotekerne (word)
Skrevet af Anonym kl. 18:44 0 kommentarer
29.9.04
Der mangler tilbud på nettet til surfere med sølvstænk i håret
I artiklen fra News.com konstateres det, at "Silver Surfers" er en overset gruppe af potentielle brugere af tjenester på nettet.
"There's an amazing opportunity that is not being taken advantage of, as users are eager for new resources"
De ældre udgår en enorm gruppe af pengestærke forbrugere. Det er også den aldersgruppe, der vokser hurtigst i statistikkerne over hvilke grupper der bruger nettet.
Internet fails to shine for 'silver surfers'
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 19:34 0 kommentarer
Fra virkelighedens verden:-)
skrivOpgave har været på UddannelsesForum 2004 i Odense Congress Center. Vi deltog med en stand, der var professionelt designet i samarbejde med en scenograf. UddannelsesForum er rettet mod undervisere, forskere og IT-folk og er arrangeret af Uni-c. En spændende og anderledes måde at få formidlet et Netbibliotek på. Vi talte os hæse til til messens besøgende og fik kun positive tilbagemeldinger. De var især begejstrede over at det gode tilbud var gratis!
UddannelsesForum 2004
Ukritiske elever snubler i nettet. Indslag om skrivOpgave.dk
Flere oplysninger - kontakt Susannek@roskildebib.dk
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 19:18 0 kommentarer
Brug af blogs som internt kommunkationsværktøj.
Nykøbing Falster gør det, KKB gør det, og Vejle Bibliotek gør noget i samme stil. Bruger blogs til at opdatere kolleger på bibliotekerne.
Nykøbing Falsters blog
KKBs interne blog
Vejle Biblioteks Logbog
Skrevet af Anonym kl. 11:14 0 kommentarer
27.9.04
Funology - the science of having fun.
At bruge internettet må også gerne være sjovt. I webdesignkredse taler man (helt alvorligt) om hvordan man kan designe sjovere brugergrænseflader.
Kig på oversætterbureauet The Words hjemmeside og få et godt grin, der er rigtigt mange skægge detaljer.
Tidsskriftet Interactions' nyeste nummer er et temanummer om funology (et opslag i bibliotek.dk viser, at kun Biblioteket for Datalogi og Matematik i Århus abonnerer på tidsskriftet).
The Word
Skrevet af Anonym kl. 20:28 0 kommentarer
26.9.04
"Rør blot ikke ved mit gamle internet!"
Det synes at være konklusionen på en undersøgelse, som bl.a. Yahoo har været involveret i. Forsøgspersonerne (som det var meget svært at finde) var i to uger uden adgang til internettet, både hjemme og på arbejde.
Forsøgspersonerne havde besvær med at holde sig i kontakt med venner og familie, bestille rejser og betale regninger. Typsike bemærkninger fra deltagerne: "I feel out of the loop", "Every day of life without the Internet is frustrating".
Yahoo: Internet Deprivation Study
Skrevet af Anonym kl. 14:40 0 kommentarer
Nyt videnscenter for børn og unges brug af internettet og nye medier.
Medierådet for børn og unge har fået endnu en mangesidet opgave under sine vinger, nemlig at være videnscenter for alle aspekter af børns og unges brug af internet (herunder chat, instant messaging, hotlines, peer-to-peer, mobil teknologi osv. osv.)
Videnscenteret er oprettet under EUs Safer Internet Action Plan.
Læs mere på SAFT online
Skrevet af Anonym kl. 14:09 0 kommentarer
Bibcast - bredbåndets biograf.
Brugerne i en stribe østjyske biblioteker og uddannelsesidstitutioner kan nu se film på biblioteket.
"Visionen er i første omgang at give borgerne i Århus, Randers, Silkeborg mulighed for gratis og lovligt at se udvalgte film på biblioteker og gymnasier via fibernet.
Følgende institutioner deltager i projektet: Århus Akademi, Randers Statsskole, Amtsgymnaiset i Odder, VUC Silkeborg/ Skanderborg/ Odder samt Randers Bibliotek, Silkeborg Bibliotek, Åby Bibliotek og Hovedbiblioteket i Århus".
Bibcast tilbyder p.t. lige over 100 film fra 6 forskellige genrer. Blandt spillefilmene finder man både danske (f.eks. I Kina spiser de hunde) og udenlandske film (f.eks. Monster's Ball).
Nu mangler der bare
- bredbånd i fiberkvalitet helt ud til slutbrugeren
- sandsynligvis også yderligere rettighedsforhandlinger
Bibcast
Læs om regler for brug af Bibcast, f.eks. på Randers Bibliotek
Skrevet af Anonym kl. 13:31 0 kommentarer
23.9.04
Fra Berlingeren:
Et nyt lydbibliotek for truckchauffører har bragende succes. Alt fra Benny Andersen til Wilbur Smith åbner nye horisonter for chaufførerne, der skal slå tiden ihjel på landevejen mod Sydeuropa.
»Jeg har altid haft lidt svært ved at læse, og jeg har som regel hørt musik i radioen, mens jeg kørte. Sommetider har jeg også købt Ekstra Bladet, når jeg har holdt pauser. Men dette er noget helt andet,« forklarer Karl Kvist Andersen.
Som en af de første langturschauffører meldte han sig i forrige måned ind i Danmarks første såkaldte »truckerbibliotek«, der som en filial af Bov Bibliotek er åbnet på IDS-Truckcenter i Padborg tæt ved den dansk/tyske grænse.
Læs artiklen
Kør og hør - omtale på Bov Biblioteks hjemmeside
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 15:27 0 kommentarer
Gennembrud for ordblinde.
Kulturministeriet har udarbejdet et lovforslag om ændring af §17
Kulturminister Brian Mikkelsen udtaler:
”Den nye lov er banebrydende for landets syns- og læsehandicappede. Ud over forbedringerne for de blinde sætter jeg særlig stor pris på, at ordblinde nu gives adgang til Blindebibliotekets lydbøger. Det er nu afklaret hvilken dokumentation der vil være gældende for at en ordblind kan blive omfattet af §17 og dermed få adgang til at bruge E17s downloadservice.
Der er udarbejdet en samarbejdsaftale mellem DBB og rettighedshaverne, som gør en ændring af §17 mulig.
Ændringen har betydning for lån af e-bøger fra DBB. De digitale lydbøger, som DBB producerer er det slet ikke teknisk muligt at distribuere online, men DBB har altså nu den lovmæssige ret til at gøre det, når det bliver aktuelt. Lovændringen træder i kraft 1. jan. 2005.
E-bøger på Danmarks Blindebibliotek
Udkast til lovforslag
E17 - foromtale af den nye portal
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 11:29 0 kommentarer
22.9.04
Plank fra de andres websider med god samvittighed.
På et temamøde den 22. på Frederiksberg diskuterede ca. 30 webredaktører fra biblioteker i Kbh. og Nordsjælland blandt andet, hvordan vi kan undgå at opfinde den dybe tallerken mange gange.
Et af forslagene gik på at oprette en fælles bank over emner, som vi allesammen skriver om på vores hjemmeside - OL er det klassiske eksempel.
Det kunne f.eks. gøres ved, at vi publicerer under Creative Commons License. Det skrivende bibliotek beholder sin copyright, men tillader andre at bruge, ændre og distribuere, hvis de nævner ophavsbiblioteket. Hvis biblioteket hellere vil tilbyde brug uden betingelser, vælger man public domain.
Creative Commons License.
Skrevet af Anonym kl. 23:40 0 kommentarer
Præsentation af samsøgning.
Hvordan præsentere søgeresultater fra
- web - google
- billeder - google
- bøger - Search Inside The Book (en Amazon-tjeneste)
- film - International Movie Database
- reference - guruNet
- din egen søgehistorie
- dine egne bogmærker
Konceptet skriger på at blive brugt i bibliotekssammenhæng til at præsentere søgresultater frai katalogen, Bibliotekernes netguide, digitale ressourcer osv.osv.
Tak til Henrik Jespersen, Thisted Bibliotek, for tippet.
A9.com
Skrevet af Anonym kl. 20:50 0 kommentarer
21.9.04
Alt om e-bøger
Vi venter stadig på det helt store gennembrud. Her er en artikel med en aktuel status på e-bogsfronten (i UK, ie bøger på engelsk)
All about e-books
E-BogsCenter på Randers Bibliotek/Nyheder
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 09:47 0 kommentarer
Bibliotekernes Netguide.
Rolig nu - FNG kan stadig nås på den klassiske adresse www.fng.dk, de kvikke på tasterne kan også skrive www.bibliotekernesnetguide.dk. Vores allesammens netguide har fået en ansigtsløftning og et mere nutidigt udseende.
Der er kommet flere emnegrupper på forsiden (30) og links til Biblioteksvagten og bibliotek.dk. De meget bibliotekariske søgemuligheder (fritekst, emneord, titel) er droppet til fordel for et enkelt søgefelt, hvor hajer kan vælge at boltre sig i boolske operatorer. De aktuelle links er blevet mere synlige.
Længere nede i dybet er det blevet muligt at vise posterne med og uden detaljer.
Klart en forbedring. Check selv:
Bibliotekernes Netguide
Skrevet af Anonym kl. 01:09 0 kommentarer
20.9.04
Diskretion en æressag?
Phonofile og Biblioteksstyrelsen/konsortiet har i fællesskab udsendt en pressemeddelese, hvorfra vi citerer:
"Bibliotekernes Netmusik er et stort kulturpolitisk projekt og det vil være med stor beklagelse hvis brugervenligheden og tilgængeligheden af musik i elektronisk form skal begrænses fremover på grund af ulovligt misbrug af systemet fra lånernes side".
Så sandt, så sandt. Men hvorfor ikke gøre en dyd af nødvendigheden og lade pressemeddelelsen være bare lidt mere synlig? F.eks. på biblioteksstyrelsens hjemmeside, på bibliotekernes netmusik eller lidt længere fremme på Phonofiles egen side?
Lad brugerne høre vores mening!
Pressemeddelelse på Phonofiles hjemmeside: Kopibeskyttelse af Bibliotekernes Netmusik (pdf)
Skrevet af Anonym kl. 23:55 0 kommentarer
BOGBIDDER (Chapter-a-day i dansk version).
København og Gyldendal søsætter en dansk udgave af den amerikanske bogblub.
De tilmeldte får mandag til fredag en bid af en bog direkte i deres mailboks. Fredag har læseren fået hele første kapitel. Det tager 5 - 10 mintter at læse en bogbid. Mandag starter en ny bog.
Det er selvfølgelig gratis at være tilmeldt.
BOGBIDDER - læse-inspiration hver dag i din mailboks
A Chapter a Day (hedder nu RearReader)
Skrevet af Anonym kl. 13:05 0 kommentarer
14.9.04
Bedst på Nettet.
De foreløbige resultater kan ses på Bedst på Nettet. Frem til den 23. september kan institutionerne komme med indsigelser og først den 4. oktober offentliggøres det endelige resultat.
I skrivende stund er Bedst på Nettets server tvunget i knæ, men når den kommer op igen, kan man checke sit bibliotek (og de andres..) under 'Foreløbige resultater 2004'
Bedst på Nettet
Skrevet af Anonym kl. 22:23 0 kommentarer
Fra "Searcher" - om referenceservice på nettet
Artikel i to dele - meget grundig gennemgang af referenceservices på nettet, og udviklingen i de sidste 3-4 år. Den er gået fra en opblomstring af kommercielle konkurrenter på markedet - Googleanswers, Ask Jeeves m.fl. - til et ryk fra bibliotekerne for at tilbyde tilsvarende - gratis - services. De kommercielle døde delvist ud og ses ikke i dag som en trussel. Bibliotekerne har til gengæld investeret masser af penge og arbejdstid i virtuelle referencetilbud - som desværre ikke har bevirket et boom i kundetilstrømning.
To Chat Or Not to Chat — Taking Another Look at Virtual Reference, Part 1 and 2
Digital Reference Services Bibliography
Vores egen biblioteksvagt
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 08:16 0 kommentarer
12.9.04
Roskilde og Viborg køber SFX/Metalib.
De to biblioteker har dermed valgt Fujitsus løsning på et af tidens store spørgsmål - i hvert fald i vores verden: Hvordan etablerer vi samsøgning (og linkadgang) mellem traditionelle biblioteksmaterialer, som de kan ses i katalogerne, og de digitale tilbud, først og fremmest licensdatabaserne, men nu også f.eks. bibliotekernes netmusik?
Begge biblioteker bruger Aleph bibliotekssystemet, som også forhandles af Fujitsu.
Læs mere om SFX/Metalib
Skrevet af Anonym kl. 13:50 0 kommentarer
10.9.04
Bibliotekernes KOPIMUSIK.
En journalist på Ingeniøren har i dag sat en større mediestorm i gang, idet journalisten påviser, at man kan kopiere de sikrede filer i bibliotekernes NETMUSIK.
Jens Thorhauge, Biblioteksstyrelsen, Ove Bisbjerg, Statsbiblioteket og Phonofiles it-chef beklager alle, og sender aben videre til pladebranchen, som i sidste ende har valgt Microsofts DRM (=Digital Rights Management) system.
Noget helt andet er, at ligegyldig hvilket DRM system, man havde valgt, ville de fingernemme kunne bryde spærringen. Det er sikkert muligt at lave en så godt som ubrydelig kopispærring, som til gengæld ville være så besværlig at bruge, at kun superfingernemme ville være i stand til at bruge det. Som med så meget andet er DRM et valg mellem sikkerhed og brugervenlighed.
I øvrigt siges det, at der er et betydeligt kvalitetstab i de piratkopierede filer, som optages via computerens lydkort.
Surt, surt, surt med hele denne omtale, som forhåbentlig ikke kommer til at betyde alvorlige tilbageslag for vores nye tjeneste.
Herunder et udvalg af mediestormen:
Ingeniøren
Piratgruppen som oven i købet har lagt en detaljeret vejledning ud
DR læs også diskussion i deres debatforum
Computerworld check også deres debatforum
Skrevet af Anonym kl. 21:12 0 kommentarer
9.9.04
Hundenes NETMUSIK?
Det seneste døgn har Bibliotekernes NETMUSIK ekspederet 1199 downloads. Og et nyt marked er måske på vej.....et hollandsk firma udgiver den ultimative cd for hunde med new age og kvidrende fugle. Det beroliger gøende vovser.
Forslaget er hermed givet videre til Phonofile - lad os få hundecd'en med. Et sikkert udlånshit. Tak til Henrik Jespersen for henvisningen til
Politiken: Hunde klapper i til klassisk
Bibliotekernes NETMUSIK: Systemet lige nu
Skrevet af Anonym kl. 21:24 0 kommentarer
Skån miljøet.
Når man køber togbillet over nettet i Østrig, får man denne besked: "Mit dieser Bahnfahrt entlasten Sie unser Klima um 0,7568 kg CO2".
Mon der er lavet udregninger på miljøkonsekvenserne af webreserveringer? "Med denne webreservering / besked pr. e-mail sparer De miljøet for ?? kg CO2"
ÖBB (beskeden kommer først frem, når man har gennemført en bestilling og betaling)
Skrevet af Anonym kl. 15:32 0 kommentarer
8.9.04
Endnu et skridt på vejen mod det digitale forskningsbibliotek.
Biblioteksstyrelsen har indgået aftale med Copy-Dan Tekst & Node om scanning af tidsskriftartikler til digital videreformidling til en slutbruger eller et andet bibliotek.
Hurtigt og nemt, men ikke overraskende også med nogle begrænsninger. Læs mere i folderen:
Digital dokumentlevering af videnskabelige trykte tidsskrifter (Biblioteksstyrelsens hjemmeside - pdf-format)
Copy-Dan
Skrevet af Anonym kl. 22:03 0 kommentarer
6.9.04
Miljøministeriet går fra MS Office til Open Office.
Og sparer 3.6 mill. kr over tre år.
Lars Frelle-Petersen, projektleder for e-dag2, vurderer, at "beslutningen kan betragtes som et gennembrud for Open Office og open source".
Hvornår får vi et bibliotek, der går over (eller er det allerede sket?)
Computerworld: Gennembrud for open source i det offentlige
Skrevet af Anonym kl. 22:32 0 kommentarer
Stacks, fair use, ASCII?
ODLIS: Online Dictionary for Library and Information Science er en nyttig biblioteksfaglig ordbog i en globaliseret biblioteksverden.
ODLIS blev påbegyndt allerede i 1994. 10 år senere fås ordbogen nu også på tryk!
ODLIS
Skrevet af Anonym kl. 22:01 0 kommentarer
4.9.04
Pulje til indkøb af online-musik.
Biblioteksstyrelsen administrerer Kulturministeriets nyoprettede Musikpulje (2 mill. til fordeling i 2004 og 2005).
Pengene gives kun til distribution af danske musikfiler. Vejledningen kan læses sådan, at det både er muligt at søge til nye filer, som formidles via Bibliotekernes NETMUSIK, eller til filer OG et andet system (svarende f.eks. til Netmusik.dk).
Men nærlæs selv:
Musikpulje til bibliotekernes indkøb af online-musik
Skrevet af Anonym kl. 19:58 0 kommentarer
1.9.04
Så kan de lære det!
At bruge en mobiltelefon i et af byens biblioteker kan komme til at koste op til 1000$.
Førstegangs- forbrydere får en advarsel, derefter 250$ i bøde. Tredje gang er vi oppe på de 1000$. De skrappe regler er indført efter lånerklager.
"People are really getting sick of these things with the screaming and yelling and these anguished conversations,'' said Carol Page, founder of CellManners.com, a site dedicated to promoting cell phone etiquette.
Some feel the ordinance is too rough.!
Læs hele artiklen på CBS2 - Los Angeles
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 14:02 0 kommentarer
31.8.04
MoreGoogle viser mere om de enkelte søgeresultater. I dette tilfælde et lille billede af den url, der er søgeresultatet. Billederne kommer fra Søgemaskinen Alexa, så ikke alle søgninger har et billede tilknyttet.
MoreGoogle (skal installeres, men det ser ud som om du søger i Google)
"MoreGoogle is not Google. MoreGoogle is more Google :-) It's a tiny piece of software that aims to extend your Google experience".
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 17:40 0 kommentarer
30.8.04
Den store danske encyclopædi på cd-rom.
Gyldendal udgiver encyclopædien på cd-rom (til en brøkdel af prisen for den trykte udgave).
Men det rykker først (i hvert fald for bibliotekerne), når værket er online og løbende opdateres. Adgang via internettet til det fulde værk burde være teknisk muligt (dele af værket er allerede på nettet via Krak) og økonomisk nogenlunde overkommeligt.
Hvis vi som et lille sprogområde, med eller uden ballet, ønsker en opdateret udgave af en national-encyclopædi, er der vist ingen vej uden om en hel eller delvis statslig finansiering. Encyclopædia Britannica kan sælges fra Hawaii til Beijing, mens Store Danske kan sælges fra Skagen til Gedser.
Og dog? Politiken skriver tirsdag, at både Lademans leksikon herhjemme og Nationalencyklopedin i Sverige giver overskud.
Demoversion af cd-rom'en kan hentes på Gyldendals hjemmeside
Skrevet af Anonym kl. 13:13 0 kommentarer
29.8.04
NOVEL: New York Online Virtual Electronic Library.
Et storstilet licens-samarbejde mellem 4893 biblioteker i staten New York. Indbyggere i staten har adgang til et elektronisk bibliotek, bestående af p.t. 10 betalingsdatabaser. Sommeren 2004 var det årlige antal søgninger 18,004,967.
Der er fjernadgang for alle indbyggere i statens New York enten via det lokale bibliotek eller via et New York State Library lånerkort.
NOVEL
Skrevet af Anonym kl. 18:59 0 kommentarer
28.8.04
Intensiv mediedækning af premiere på Bibliotekernes Netmusik
Der er virkelig tale om et nationalt gennembrud for bibliotekernes digitale tilbud, og det afspejler sig i pressens dækning. Her er et udsnit:
DR Online: Bibliotekerne online med musiklån (+ indslag i Radioavisen og TV-Avisen)
ITsvar: Biblioteker tilbyder gratis onlinemusik
Computerworld: Musikken er gratis på nyt bibliotekswebsted (syndikeret til flere andre sites)
Politiken: Biblioteker klar med gratis online-musik
ComOn: Biblioteker klar med online musik-udlån (syndikeret til flere andre sites)
Skrevet af Anonym kl. 19:49 0 kommentarer
26.8.04
Hvad gør dit bibliotek den 11. september?
Sikkert ikke så meget, men gå til USA eller Spanien - og så har vi en helt anden situation.
September Project er "en gruppe af mennesker, grupper og organisationer, der arbejder for at skabe en dag der præges af engagement, samtale og demokrati".
På kortet her kan man se, at mange biblioteker i USA har taget ideen til sig.
What's your Library doing on September 11?
Skrevet af Anonym kl. 21:01 0 kommentarer
25.8.04
Coming of internetage in Samoa.
Øriget i Stillehavet er vist mest berømt for Margaret Meads klassiker (men er vist ikke længere den fedeste befolkning i verden - USA har overhalet dem).
Men det skal ændres, for regeringen er på vej med en national strategi som skal give hele befolkningen på 180.000 adgang til internettet. Vel at mærke i en befolkning, hvor kun 30% har adgang til traditionel telefoni og sølle 2% nogensinde har brugt internettet.
FN har givet tilsagn om 300.000$ til projektet.
BBC: Samoa plans internet for all
BBC Go Digital (video)
Skrevet af Anonym kl. 22:44 0 kommentarer
Heldige københavnere...
...synes vi da selv i KKB :-). Fra i dag har københavnere med lånerkort, pinkode og adr. i kommunen adgang hjemmefra til yderligere to databaser. Og det er sværvægtere denne gang:
Encyclopædia Britannica og Oxford English Dictionary.
Alle fjernadgangsdatabaser i KKB (alfabetisk liste)
Skrevet af Anonym kl. 16:24 0 kommentarer
24.8.04
Klassikerdag 2004.
Efter Emil Aarestrup, Kjeld Abell, Thomasine Gyllembourg og Leonora Christina er turen i år kommet til Ludvig Holberg. Den 21. sept.! Så der er mindre end en måned til at komme igang.
Skal man tro arrangementslisten på klassikerdagen.dk har bibliotekerne foreløbig kun seks arrangementer på plads (+ et par stykker ekstra i Kultunaut).
Klassikerdagen.dk
Skrevet af Anonym kl. 19:43 0 kommentarer
23.8.04
E-lydbøger.
Foreløbig er der ikke mange danske e-lydbøger i cirkulation. Danmarks Blindebibliotek er som bekendt i gang med et storstilet digitaliseings-projekt, men til ikke-synshandicappede lydbogsbrugere ... tyndt.
Man kan få et internationalt overblik via Dansk RessourceCenter for e-bøger (på Randers Bibliotek).
eBogsCenter.dk: e-lydbøger
Skrevet af Anonym kl. 22:40 0 kommentarer
22.8.04
Piratkopiering.
I Politiken lørdag uddeler Preben Mejer (bl.a. direktør for Innovation Lab og det nærmeste, vi kommer en IT-guru i DK) tørre tæsk til musikbranchen: Dybt talentløst, I har sovet i timen, toget er kørt. Eneste løsning er at sætte prisen ned på de digitale udgaver.
Samtidig har et par af de formastelige peer-to-peer tjenester vundet en retssag i USA, hvor retten har givet dem medhold i, at de ikke kan holdes ansvarlig for illegal brug af teknologien. Afgørelsen bliver naturligvis appelleret.
Læs "Pladebranchen har tabt slaget om internettet" på Infomedia (bibliotekernes computere)
BBC-kommentator om retsafgørelsen i USA
Skrevet af Anonym kl. 23:19 0 kommentarer
Hvem låner e-bøger - svensk undersøgelse.
eLib, distributør af e-bøger, har gennemført en undersøgelse blandt brugere af svenske bibliotekernes ebogsudlån (eLib har også tre bibliotekskunder i DK: Randers, ÅKB og KKB). Formålet var at få mere information om ebogslånere.
eLib sammenfatter undersøgelsen sådan:
"Undersökningen visar att de som besöker bibliotekens e-boksavdelningar vanligtvis är män i 30- till 60-årsåldern. De är positivt inställda till tjänsten och de hittade den första gången när de besökte bibliotekets hemsida. De läser mer än svensken i gemen och de är bekanta med e-boksmediet. Sina e-böcker läser de framförallt på PC. Mest missnöjda är de med att det inte finns fler e-bokstitlar i sortimentet och mest nöjda är de med tjänstens tillgänglighet.
Drygt en fjärdedel av besökarna har laddat ned mer än 10 e-böcker, i sammanställningen kallade storanvändare. Denna grupp läser mycket böcker överhuvudtaget och sina e-böcker föredrar de att läsa på mobila enheter. De är företrädesvis män över 40 år och de hittade till e-bokstjänsten när de besökte bibliotekets hemsida. De är mycket positivt inställda till tjänsten och har inte upplevt några större svårigheter med installation och nedladdningar. De efterfrågar framförallt mer skönlitteratur, men ser gärna även mer facklitteratur i sortimentet."
Læs hele undersøgelsen
Skrevet af Anonym kl. 22:56 0 kommentarer
20.8.04
Tillykke til Århus
Fra Bill & Melinda Gates Foundation er der tilflydt 500.000$ til ÅKB fra deres "Access to Learning Award". Det er rigtig flot.
Formodentlig er pengene givet med nogen baggrund i, at :
"Nearly 12 percent of the people in Aarhus are refugees or immigrants" . Det kommer vi helt sikkert til at høre mere til.
Artikel i Seattlepi
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 08:52 0 kommentarer
18.8.04
Netbiblioteker vurderes.
Dotbot, Skrivopgave, Spørg Olivia, Musikbibliotek.dk, Musikbibliotekarernes toolbox, Litteratursiden, FNG og Biblioteksvagten har alle fået tilskud via centralbibliotekskontrakterne i 2004.
I september vurderes disse (og andre netbiblioteker, der melder sig på banen inden 1. sept.). "Efter evalueringen vil der blive udarbejdet indstillinger til behandling i Biblioteksstyrelsens fagligt rådgivende udvalg for Overbygningspuljen og Biblioteksstyrelsen vil herefter træffe beslutning om hvilke netbiblioteker, der skal have tilskud og tilskuddets størrelse vil blive endeligt fastlagt, når Finansloven for 2005 er vedtaget".
Tilskud til Folkebibliotekernes Netbiblioteker 2005 (Biblioteksstyrelsens hjemmeside)
Skrevet af Anonym kl. 21:30 0 kommentarer
16.8.04
Amerikanske biblioteker har for tiden mange bekymringer:
Children's Internet Protection Act (CIPA) - USA PATRIOT Act, og den nye RFID teknologi, der kan have konsekvenser for de personlige oplysninger, der lægges ind ved lån. De kan blive for let tilgængelige for tredjepart, hvis man ikke adskiller personlige oplysninger og data om materialet.
En helt ny bekymring tages under behandling i denne artikel i Library Journal, hvor den tiltagende automatisering minimerer den personlige kontakt mellem lånere og bibliotekspersonale.
"It separates libraries from other agencies and institutions of life in modern society: city hall, the motor vehicle department, the supermarket, and even the doctor's office and the pharmacy. It is the guarantee that when patrons use a library, they will be afforded human interaction with people who are smiling, like their jobs, and know they are there to help. It takes a trained, educated human to make certain the patron's encounter with the library is as rich as possible.."
Læs artiklen i Library Journal
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:19 0 kommentarer
15.8.04
Internaktiv reklame/skiltning.
Human Locator er udviklet af et canadisk firma. Det fungerer sådan, at et kamera optager billeder af forbipasserende, sender data til en computer, som sættes op til at reagere på disse input.
Systemet er vist først og fremmest tænkt til interaktiv reklame, men må da også kunne anvendes til f.eks. biblioteksskiltning (et barn passerer, systemet reagerer på personens højde, displayet henviser til børnebiblioteket).
Freeset Interactive: Human Locator
Skrevet af Anonym kl. 22:30 0 kommentarer
14.8.04
Mere om at browse og bevare overblikket.
I forbindelse med posten Nyttigt tip har flere har gjort opmærksom på, at andre browsere som f.eks. Mozilla klarer problemet med at at bevare en side og dermed overblikket langt fiksere end Internet Explorer, nemlig v.hj.a. tab browsing. Jeg er ikke stødt på et godt dansk ord.
Det fungerer på den måde (i hvert fald i Mozilla og Opera) at man har de sites, man arbejder med i faneblade i en værktøjslinje i ét browservindue.
Andre browsere tilbyder også denne funktionalitet - i Opera kaldes det baggrundsside.
Tak til Jens, Tage og andre for kommentarer (altid velkomne).
Hent Mozilla Firefox.
Hent Opera.
Skrevet af Anonym kl. 23:19 0 kommentarer
12.8.04
Mere begynderundervisning
På DR's side kan man under Klikstart nu finde animationer til nybegyndere indenfor pc-verdenen.
Umiddelbart virker de forskellige introduktioner ret omfattende. Det er ikke for de utålmodige. Se selv efter:
Klikstart på DR
Prøv 'Kend din computer'
Lær også om e-mail
Lær også om internettet
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 12:02 0 kommentarer
BibTeach - projekt fra Herning CB og Det nordjyske Landsbibliotek
Nu lanceres www.bibteach.dk - hvor der ligger "grydeklare" programmer til undervisningen af bibliotekets brugere. Pædagogisk baggrund er Bjarne Herskins principper om at undervise ved :
- At skabe overblik ved hjælp af forenkling
- At gøre kursisterne selvhjulpne
- At give deltagerne visuelt overblik
- At tilstræbe selvlæring ved hjælp af hands-on modellen
Materialet er fremstillet, så de let kan downloades og redigeres lokalt.
BibTeach
Herskins Teach to Teach
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 11:20 0 kommentarer
11.8.04
Nyttigt tip.
Hvis man har lavet en søgning i Google og gerne vil vende tilbage til samme søgeside efter at have besøgt et eller flere link, kan du åbne linket i et nyt vindue ved at holde shift nede, samtidig med at du klikker - voila nyt vindue!
Tak til Michael Anker, Horsens Bibliotek for tippet.
Skrevet af Anonym kl. 09:58 0 kommentarer