18.11.04

Lydbøger i MP3 format.
Fra næste år vil forlaget Klim udgive lydbøger i det digitale mp3-format. Produktionsselskabet STV laver lydbøgerne: "I dag kan vi udsende en bog på 4-500 sider på én enkelt cd, hvis vi udsender den i mp3-formatet. Det ville normalt kræve 14-16 cd'er. I dag kan man købe en cd-afspiller, der også kan afspille mp3-lyd for omkring 350 kr".
Læs artiklen i Politiken

1 kommentar:

Jens Guld sagde ...

Som beskrevet i Politiken er ideen dødfødt.

Det bedste ville være hvis bibliotekerne gav forlagene og kunstnerne de penge, som de får nu, mod at lydudgaverne bliver gjort helt fri til ikke-kommercielle formål. Varen bliver leveret som lydfiler, som bibliotekerne og befolkningen kan gøre med som de vil.
Forlag og kunstnere vil skore besparelsen på materialefremstillingen og den er stor. Resten af os får fordelen ved den smertefri formidling.

Det bliver nødvendigt at fremstille afspillere, som blinde og senile kan håndtere problemfrit. Teknologien er der allerede, men brugeroverfladen bliver seriøst udviklingsarbejde. Det må være muligt at få et samarbejde med DEBBI, det er et ganske aktivt folkefærd, der har besluttet at sende bøger pr tråd.

I disse copyrigt- og patenttider vil det være bedst at bruge det fri lydformat Ogg Vorbis, det har en lillebror, der er specielt fremstillet til tale. Men den ældre (halvfri) udgave af MP3 kan til nød bruges.