4.11.05

Digitale tekster - nu rykker de rigtigt store!

Amazon skriver i en pressemeddelelse, at firmaet har planer om at gøre det muligt for kunder at købe adgang til en eller flere sider, en sektion eller et kapitel i en bog (og selvfølgelig hele bogen).
Amazon pressemeddelelse

Microsoft har indgået en aftale med British Library om digitalisering af 100.000 bøger udenfor ophavsret. Det er meningen at det digitaliserede materialer skal være tilgængelige via British Librarys hjemmeside v.hj.a. en søgetjeneste der udvikles af Microsoft.
ZDnetUK: Microsoft partners with British Library

Og Google holder sig selvfølgelig heller ikke tilbage. I går meddelte de på den officielle Google Blog, at Google Print giver adgang til bøger udenfor ophavsret (har vist været tilgængeligt længe, men svære at finde).
Læs mere på Erik Høys Internetsøgning

En anden af "the good guys", Internet Archive (dem med the Wayback Machine) og en masse partnere i Open Content Alliance lancerer The Open Library, foreløbig med 15 demonstrations-bøger, men med store planer....
CÑet: An open-source rival to Google's book project

Opdatering 1. jan. 2015 :-) "Og sådan gik det til, at danske bøger blev en saga blot, mens engelske tekster levede lykkeligt til deres dages ende!"

2 kommentarer:

Jens Guld sagde ...

Jamen, at de andre kan og vi ikke?
Glem det. Så dumme/uduelige er bibliotekarer heller ikke.
Selvfølgelig kan vi.
Men vil vi, vil vi/kan vi (re)allokere resourcerne? Kan bibliotekarrerne som seriøs hobby gøre det i fritiden? Hvorfor skulle vi? Hvor meget kan vore arbejds"givere" kræve af os, og især når vi mener at de er hinsides der hvor kragerne vender,
Vi taler om Det Kongelige og om Bibliotekstilsynet.
OK, med Bibliotekstilsynet er jeg afhængigt af huskeren og husker måske overordentligt forkert.
Men i det store og hele mener jeg at have ret.
Det danske bibliotekssystem leverer bare ikke varen.
Vil/kan de enkelte systemer/de enkelte bibliotekarer levere varen?
Skal varen vær god, skal stavningen være i orden. Det koster timer når en bog inhaleres. Mange timer. Selv mrd det bedste indskanningsprogram..
Bibliotekarer kan have det her som seriøs hobby, men så megen spildtid har vi heller ikke. Der skal allokeres ressourcer. Vi har ikke så mange fritimer i privatlivet, at vi kan klare det her som seriøs hobby.
Det her er en national opgave og vi har borgerlig regering.
Så vi må klare det på de betingelser vi kan komme i tanke om.

Tora Trier Hansen sagde ...

Dette er IKKE en biblioteksopgave i mine øjne - ligesom vi heller ikke udgiver bøger. Allerhøjst er det delvist vores opgave, når det handler om udgivelser udenfor ophavsret.