29.11.06

Tegn dit eget bogomslag


Forlaget Penguin er kommet på den ide at sælge bøger uden forsidecover. Man kan så selv tegne, dekorere eller "doodle", så man får en personlig bogforside. Der er foreløbig 6 titler i serien. Man opfordres til at sende sine forsider in, så de kan blive offentliggjort i galleriet. Se fx ovenstående bud på "Crime and Punishment"
My Penguin : Books by the Great - Covers by you
Penguin Gallery

Gyldendals Online Leksikon

Navnet dækker over flg. værker fra Klareboderne: Den Store Danske Encyklopædi, Gyldendals Store Leksikon og Gyldendals Lille Leksikon. Der er tegnet landslicens til folkebibliotekerne via licensguide.dk.
Online leksikonet har fået nogle ordentlige klaps i bloggen Luftskibet, (der skrives af Informations skribenter) under overskriften "Fremtiden er analog" - faktisk vil Nicolai Thyssen hellere investere i en antikvarisk udgave af de 24 analoge bind. Læs posten i Luftskibet.
Står det virkelig så skralt til? Mht. indholdet har jeg ikke fundet nogle missere, selv om det da ville være rart med en dato for, hvornår en artikel sidst er opdateret.
Men når vi så taler design og usability, så .... designet er gammeldags og fylder alt for meget: der er tre scrollbarer på hver side, det er altså to for meget. Artiklerne er øjensynlig delt op efter hvilket værk, det stammer fra (kort opslag, langt opslag og encyclopædi - forvirrende for den almindelige bruger, der sikkert ikke er klar over, at der er tre kilder til online leksikonet). Der er mange mystiske ikoner, som bidrager mere til forvirring end afklaring (og man kan i øvrigt ikke klikke på dem). Og sådan kunne man blive ved, men prøv i stedet for selv en uges gratis adgang hjemmefra eller test sitet fra biblioteket.

En uges gratis prøveadgang

27.11.06

Følg med i bogskanning

Lige for øjeblikket foregår der en meget interessant og højaktuel debat på Google Blogoscoped om Google Books og om fuldtekstbøger på internettet i det hele taget. For de som ikke føler sig helt ajourført med hvad der foregår, er der masser af links, informationer og også principielle holdninger for/imod og ved ikke. Klik ind med det samme. Formentlig vil mængden af indlæg vokse. Der bl.a. indlæg af Gary Price og Philipp Lenssen.

e-Boks runder en million

Ifølge en pressemeddelelse har e-Boks nu rundet sin bruger nr. 1 mio. Til lykke med det. Konceptet bag e-Boks er at undgå rudekuverter fra offentlige myndigheder, banker mv. Fx kontoudtog fra banken, lønsedler, årsopgørelser og mange andre dokumenter som elektroniske pdf-filer. Bibliotekerne er vist ikke med i den ordning. Er det overhovedet relevant at være det?

Search Engine Watch amputeret

Search Engine Watch har længe stået som det bedste sted at finde information om søgemaskiner. Men det ser ud til at være slut nu. Webstedets grundlægget, Danny Sullivan grundlagde for nogen tid siden sit eget sted, Search Engine Land. Men det stopper ikke her. Flere andre af de prominente personer bag går med Danny Sullivan. Det er bl.a. Chris Sherman, Barry Schwartz, Phil Bradley og flere andre. Hvad det betyder for informationerne er ikke godt at vide. Vi andre kan så blot følge med rundt og håbe at de stadig flyder til os. Pandia Post har en længere redegørelse for hvad der sker. Om det ligefrem skulle være Search Engine Watch' fald, som de skriver, er endnu uvist.

23.11.06

Bibliotek.dk udvikling - et bud fra udviklere

Som tidligere omtalt, er der udsendt udviklingsplan til høring omkring Bibliotek.dk. Fristen for svar er i øvrigt i dag, d. 23.11.06. En række udviklere og ildsjæle indenfor biblioteksverdenen har sammen konstrueret et indlæg. Det er offentliggjort, så alle kan læse deres ideer og tanker. Forslagene til udvikling er meget mere radikalt end Styrelsen lægger op til i sit materiale - og det er fint. Der er forslag om berigelse af posterne og samsøgning med elektroniske resurser, så Bibliotek.dk bliver et stærkere redskab til informationssøgning, og ikke kun til genfinding af allerede kendt litteratur. Brugerdeltagelse fylder også en del mere end i det oprindelige forslag.
Udviklingen på nettet sker så hurtigt, så der foreslås også mere enkle procedurer omkring nye tiltag og en løbende debat fx i form af en weblog.
Bidragyderne er : Esben Fjord, Jens og Per Hofman Hansen, Katja Guldbæk og Thomas Angermann.
Læs selv : Hvad er vigtigst i fremtidens Bibliotek.dk (pdf)

22.11.06

Verden i løbende tal

Prøv at tjekke Worldometers - Det er verdensstatistik on the fly. Du kan blive helt stresset når tallene bare vokser for øjnene af dig...fx hvor mange kalorier, der indtages, hvor stor verdens befolkning er i dette minut : 6,606,773,494 eller hvor mange penge der bruges på "Dieting" i USA osv...
Du kan også fremskrive fx til år 2050 og se hvordan det så står til ( beregnes ud fra de kendte forudsætninger pt., selvfølgelig )
Worldometers

Stavekontrol online

Måske læste I om programmet i Politiken: Orangoo. Det er et program med stavekontrol til 27 sprog.
Det bygger bl. a på Google spell checker og Aspell.
Ophavsmanden blev portrætteret i Politikens lille serie om Web 2.0 teknologier og hvordan de bruges. Pointen er at man kan stykke nye gode tilbud sammen af allerede tilgængelige programmer uden de store anstrengelser, for ikke at sige investeringer.
Orangoo
Artikler i Politiken (findes via Infomedia)
Web 2.0: »Fornuft er blevet mainstream« Politiken 21. november 2006. Nettet er blevet sorteret og velordnet. Alle overholder standarder, og det gør det nemt at snuppe data fra andre og bruge det på sit eget website. Det er kernen i Web 2.0, hvis man spørger interneteksperten Steven Snedker. Han nævner blandt andet den...
Web 2.0: »Det handler jo bare om, at internettet udvikler sig« Politiken 20. november 2006. Det tog ham kun et par dage at banke staveprogrammet Orangoo sammen. Men de par dages arbejde gjorde 21-årige Amir Salihefendic til et dansk symbol på Web 2.0 – et begreb, der bruges om den udvikling, nettet er inde i lige nu.På orangoo/spell kan man...
Internetselskaber: Web 2.0 bobler over af optimisme Politiken 17. november 2006. Ikke siden internettets dot.com boom i de sidste vilde år af det 20. århundrede, hvor investorerne med manisk begejstring sparkede aktiekurserne på selv ukendte selskaber op i svimlende højder, har der været så høje priser på markedet for internetselskaber...

21.11.06

Social OPAC

Der er flere der gør forsøg med at berige biblioteksbasen med nogle af de sociale teknologier. Se fx Hennepin County Library. Prøv at tage en rundtur i basen. Der er muligheder for kommentarer på de enkelte titler, der er en chatknap til Ask a Librarian og søgeforslag som vi ser det flere steder i højre side af skærmen.
Men det ligner stadig noget der er klippe/klistret sammen, synes jeg. Er der nogen der har gode eksempler på sociale opacs, der ser mere professionelle ud?
Hennepin County Library
Summa på Statsbiblioteket - hvis I ikke har set den endnu

Tilpasset google søgning

I sidste måned fik vi brugere mulighed for at "designe" vores egen helt personlige udgave af Google via Google Co-op Custom Search Engine.
I al sin enkelhed går konceptet ud på, at du som bruger definerer hvilke sites du vil søge på. Kan f.eks. være nyttigt, hvis sitesearchen på ens hjemmeside ikke er optimal.
Jeg har lavet et lille forsøg, som søger i dotbot og bibliotek.kk.dk, prøv f.eks. at søge på Shane Brox.
Tak til Jens Guld for tippet.

Google Co-op Custom Search Engine

16.11.06

Bogmessen - bibliotekerne har oprustet

Det sidste par år er bibliotekernes stand på Bogmessen blevet bedre og bedre. Der er lagt flere resurser ind i arbejdet, og det har hjulpet. Hjemmesiden "Spørg Biblioteket" giver flere detaljer om samarbejdet. Temaet i år på biblioteksstanden er ytringsfrihed. I den forbindelse er der lavet en quiz - som man sagtens kan tage selvom man ikke kommer på bogmesse. ? Hvorfor blev Rødhætte forbudt i Californien i 1989. Fordi der var illustrationer i hvor Rødhætte havde vin i kurven!
Spørg Biblioteket
BogForum 2006

14.11.06

Skift til Firefox....

Så kom der endelig substans på Microsofts nyeste udgave af Explorer. Den hedder Windows Internet Explorer 7 og skulle komme i en dansk version inden jul. Men i stedet for at opgradere, så benyt lejligheden til at skifte til Firefox. Den er også kommet i en ny version og er at foretrække frem for Microsoft. Det har mange plæderet for i årevis. Så i stedet en henvisning til en tidligere Explorer-tilhænger, som nu endeligt har sagt farvel til Explorer og skiftet til Firefox.
Antallet af danske webmastere som endnu ikke har fundet ud af at lave hjemmesider der opfylder de internationale standarder som Firefox følger, er for nedadgående. Så du vil kun sjældent komme ud for ikke at kunne se en hjemmeside ordentligt. Desuden har Firefox applikationer som i sådanne undtagelsestilfælde åbner siden i Explorer.

13.11.06

'Borger på nettet' nu gratis download

Det er ikke uden en vis stolthed at undertegnede kan meddele at hæftet 'Borger på nettet' nu kan downloades gratis (pdf) fra forlaget Libris. Det ligger helt i ånden med at information bør tilhøre alle og i videst muligt omfang også gratis. Samtidig er prisen på den trykte udgave så lav, at det for de fleste ikke vil kunne betale sig at udskrive hæftet, men købe den i boghandlen.
Jeg tror på de rygter som fortæller om at bøger fra Google Books har øget salget, selv om de rent faktisk kan læses ganske gratis på skærmen. Så stor tak til forlaget for at foreslå at gøre hæftet tilgængelig også på denne måde.
'Borger på nettet'.

11.11.06

Email og Instant Messenger smelter sammen

Uafhængigt af at Instant Messengers (IM) stadig er noget uglesete på bibliotekerne (jf debatten på Bib-log på tidligere post), så maler disse tjenester stille og roligt videre. Google har i lang tid haft Google Talk integreret i Gmail. Ja sågar nu også i netværkstjenesten Orkut.
Og nu vil det samme ske på Yahoo Messenger. Det betyder at Yahoo Mail's 250 mio. brugere nu også automatisk kan følge med i deres messenger. Men altså ikke kommunikere med danske biblioteker - endnu da. Men det kommer vel. Eller hvad? Læs artiklen i NewsFactor.
Det bliver interessant at følge med i hvordan email- og IM-brugeres opfattelse af bibliotekernes rolle på det teknologiske område udvikler sig. Allerede nu tror jeg at de fleste IM-brugere ikke forbinder IM med bibliotekerne. Så hvis bibliotekerne engang beslutter sig for at bruge denne form for kommunikation, kræver det et enormt reklamefremstød.

10.11.06

Manifest for 'Bibliotekar 2.0'

Laura Cohen har lavet et manifest for bibliotekar 2.0. Jeg er lidt frastødt af den frelste måde den engelske version har, så hermed en lidt omskrevet version:
• Informationskulturen ændrer sig hurtigt, og bibliotekerne bør ændre sig i overensstemmelse med det og brugernes ændrede behov og ønsker.
• Bibliotekerne bør tilpasse sig brugernes ændrede måde at hente information og indarbejde det i bibliotekernes service.
• Det er ikke nok at forsvare biblioteket, men også se objektivt på dets tilstand og se nøgternt på hvad der kan opnås.
• Deltag aktivt i at føre biblioteket videre.
• Bibliotekerne ændrer sig langsomt, så kollegerne må påvirkes til at følge med forandringerne.
• Forslag om nye services og anskaffelse af sådanne vil blive mødt med modstand af kolleger.
• Nyd spændingen og det sjove ved en positiv forandring og overfør den til kolleger og brugere.
• Hvis der er bedre metoder til at løse kendte opgaver, så bør de gamle metoder opgives, hvor vidunderlige disse end måtte forekomme at være.
• Det skal være tilladt at eksperimentere og begå fejl
• Lad være med at vente til noget er perfekt. Offentliggør det hellere og gør det bedre efter samråd med brugerne.
• Frygt ikke Google eller andre tilsvarende. Brug dem i stedet til gavn for brugerne sammen med bibliotekernes øvrige services.
• Kræv ikke af brugerne at de skal se det hele fra bibliotekets synsvinkel, men indret services efter brugernes præferencer og forventinger.
• Vær dér hvor brugerne er, både online og i det fysiske miljø.
• Lav åbne westeder hvor brugerne kan mødes med bibliotekerne om at bidrage til indholdet. Det fremmer læring.
• Lav åbne kataloger med muligheder for personalisering, interaktivitet og andet som brugerne er vant til fra andre online-tjenester.
• Bibliotekernes ledere bør blogge
• Det er gennem handling at bibliotekarens vitale og værdifulde rolle for formidling af information viser sig.
Ok, det lyder stadig lidt frelst og selvhøjtideligt, bevares. Så kom gerne med kommentarer.

8.11.06

Blogosfæren eksploderer fortsat

Weblogs er et af de hurtigst voksende fænomener på internettet. Og som med ejendomspriserne ser det ikke ud til at slutte lige med det samme. En tommelfingerregel har lydt på at den fordobles hvor femte måned. Kig på tabeller og diagrammer over denne vækst hos Technorati. De taler for sig selv.

7.11.06

Bibliotek.dk til debat

Der er udsendt udviklingsplan for Bibliotek.dk til høring. De vil sågar oprette en wiki til debat og høringssvar. Dog med login og PW. Jens Hofman gør glimrende rede for nogle problematikker og opregner nogle af de forslag der ligger - læs videre på hans blog, Fremtidens Bibliotek, hos Avisen.dk
Jens Hofman Hansen i Fremtidens Bibliotek
Oplæg til høring af Bibliotek.dk hos BS
Wiki til debat - oppe fra d.9.11.2006

6.11.06

ILI 2006 præsentationer

For de stakler som ikke nåede med til Internet Librarian International 2006, er der nu lagt link til de fleste af præsentationerne ud på konferencens hjemmeside.

5.11.06

Digital signatur til alle i Holbæk

Både borgere og medarbejdere i den nye Holbæk Kommune får i begyndelsen af det nye år et nøglekort med en digital signatur, som kan bruges fra alle computere. Forhåbentlig er brugervenligheden bedre end med den almindelige digitale signatur.
På Holbæk Bibliotek kan man logge ind med digital signatur, men det ser ikke ud til at man kan indmelde sig v.hj.a. signaturen.
Flere andre kommuner har også bestilt nøglekort med digital signatur.

HolbækNettet: Digital signatur til alle borgere over 18 år i Holbæk Kommune

2.11.06

Fine tilbud i Bibliotek.dk

Vores brugere er ofte meget bedre hjulpet ved at starte deres biblioteksærinder i Bibliotek.dk. De lokale OPAC's er generelt brugeruvenlige. Hvis man som bruger færdes på flere forskellige biblioteker fx Roskilde Bibliotek, Ringsted Bibliotek og af og til på Hovedbiblioteket i Krystalgade, så vælger man de tre som favoritbiblioteker. Nu kan man med det samme se, om det materiale man ønsker sig er tilgængeligt et af stederne. Det er da smart. Og det er ikke svært at gennemskue - for tilgængeligheden er vist ved grønne, gule og røde lamper. Desuden kan man meget nemt tjekke sin lånerstatus i sine favoritbiblioteker.
Bibliotek.dk favoritbiblioteker

Praktisk info

Få overblik over biblioteksnumre der ændres i forhold til kommunesammenlægningerne på www.danbib.dk. Der er vejledninger til hvad man skal foretage sig i forhold til Netpunkt mm, både hvis man ikke skal skifte nummer, men selvfølgelig især hvis man skal.
På Biblioteksstyrelsens hjemmeside kan I få adgang til lister over biblioteksnumre, inklusiv de numre der endnu ikke er taget i brug. Listerne dannes ved opslag i VIP-basen og derfor altid helt ajourført.
Danbib.dk - Kommunesammenlægninger
Biblioteksnumre - BS

Læseklubber på Litteratursiden

Vores fælles flagskib på nettet - Litteratursiden.dk - springer ud med et tilbud om virtuelle læseklubber. Der er p.t. 23 at vælge imellem og de er styret af en tovholder. ( Hvornår/hvordan kan brugerne selv oprette nye? og evt. selv facilitere dem?) Læserne er endnu ikke sprunget til, men forhåbentlig kommer det når vi reklamerer for det på bibliotekerne i de fysiske rum. Så er der tænkt på PR-materialer og strategi i den forbindelse?
Litteratursidens 23 klubber