14.6.06

Netmusikken er på vej

Alt tyder på, at det nok skal lykkes at etablere den ønsketjeneste (og det lokomotiv for andre tilsvarende tjenester), som vi drømte om, da Bibliotekernes Netmusik gik i luften for små 2 år siden.

  • Alle tracks kan nu lånes i 7 dage.
  • 1-dags lån bliver udfaset og erstattet med en streamingmulighed.
  • Der er nu 200.000 tracks, pr. 1.9.06 regner konsortiet med, at antallet er fordoblet.
  • Musikbranchen har accepteret en mobil løsning (overførsel til en bærbar enhed), men de tekniske problemer er ikke løst.
Der downloades dagligt på landsplan mellem 1500 og 2000 tracks (heraf tegner vi os i København af en eller anden grund for over 20%)

Netmusik.dk

3 kommentarer:

Asger Frank sagde ...

Bibliotekernes Netmusik kan ikke blive nogen ønsketjeneste, medmindre søge/katalogfunktionen ændres radikalt.
Mon ikke udformningen af den nuværende netadgang er en væsentlig forklaring på at Netmusik ikke har haft det forventede lånertal.
Manglerne er så voldsomme og grundlæggende at man kvier sig ved at beklage sig som jeg nu gør, for systemet virker så primitivt at man er tilbøjelig til at sige til sig selv, at det nok bare er mig selv der er for dum og ikke kan finde ud af det, for så dårligt KAN det da ikke være lavet. Men nogen skal altså sige om Kejseren at han ingenting har på.

Der er ingen katalogfunktion. Jeg kan ikke blade i en form for emneopdelt katalog og få overblik over hvad der i det hele taget findes i Netmusik. Jeg kan kun søge på en specifik kunstner/album/titel, én ad gangen. Og det siger sig selv, at det er helt utilstrækkeligt, uendelig langsomt, og man vil aldrig finde noget man ikke kendte i forvejen.
Det eneste der lidt ligner en oversigt er kunstnerbrowseren, der imidlertid er helt inkonsekvent opsat, med alfabetiseringen sommtider på fornavn, sommetider på efternavn, og ingen form for genreopdeling. Og i kunstnerbrowseren må man så møjsommeligt klikke sig vej via hvert eneste kunstnernavn for at få information om hvilke numre/albums der er tilknyttet.

"Vælg genre" virker udelukkende i forbindelse med enkeltsøgningerne på titel/album, og da der skal søges på mindst et tegn, er her ingen genvej til efterlyste oversigt. Blot en mulighed for vildkort (det kunne være "vis alle", en stjerne, eller lignende) ville hjælpe gevaldigt.
Eksempel: vil jeg gerne vide hvad der findes af klassisk guitar, kan jeg ikke på nogen måde få denne oversigt. Jeg kan forsøge at afkrydse genren klassisk og bruge søgeordet "guitar", men får da kun vist den brøkdel af materialet hvor det ord tilfældigvis indgår i titlerne eller kunstneren.
Og som før nævnt kan jeg heller ikke engang få oversigt over hvad der findes af klassisk musik eller andre genrer.

Ovennævnte er bare nogle eksempler. Og jeg er helt sikker på mine indvendinger er relevante, siden en almindelig låner som jeg har så ringe udbytte af systemet.
Jeg håber/forventer egentlig at problemet er kendt, og at der arbejdes på en anden og brugbar løsning. Det har jeg bare aldrig set antydet nogen steder, endnu da.

Tora Trier Hansen sagde ...

Hej Asger.
Ja, du har ret - i forhold til at søge i bibliotek.dk, et lokalbiblioteks online-katalog (eller en kommerciel musikbiks), falder netmusikken godt og grundigt igennem.
Jeg kan i hvert fald forestille mig en grund til det: nemlig at bibliotekerne ikke katalogiserer på track-niveau. Dvs. at man kan hive mange oplysninger ud til brug for en browse-funktion, men kun på album-niveau.
Ellers håber jeg da at du har sendt dine velargumenterede overvejelser til netmusikken.

Susanne Buus-Pedersen sagde ...

Hej Asger!
Da jeg er den oprindelige ophavsmand til oplysningerne om netmusikkens fremgang, så lige en kommentar mere.
Du har ret i noget af kritikken, hvis man tager som udgangspunkt, at netmusikken skal kunne tilbyde lige så fremragende søgemuligheder, som de danske biblioteker er kendt for.
Det kan desværre aldrig lade sig gøre. Netmusikken er bundet op på et samarbejde med musikbranchen og afhængig af de data, der er tilgængelige i de databaser, branchen stiller til rådighed. Det er en stor udfordring at få de to "systemer" til at spille sammen.
Derfor er "vi" - forstået som bibliotekerne - nødt til at se i øjnene at søgemulighederne er "googlificerede" for evigt og at tiden med de avancerede søgedatabaser er ved at rinde ud. Dette er ikke kun netmusikkens problem.
Mht. de konkrete problemer med den manglende mulighed for at genrebrowse vil det blive løst. Problemet er opstået efter overgang til en ny (og i øvrigt mere stabil) platform.
Hvis du sammenligner netmusikkens faciliteter med dem du kan finde på de danske købesites, vil du finde ud af, at det faktisk går en hel del hurtigere og mere smertefrit at downloade fra netmusikken pga. zip-funktionen.