30.6.06

OCLC om Bibliotek 2.0

OCLC er en af de vigtigste biblioteksorganisationer worldwide. Så det er værd at kigge forbi på den rapport den har lavet om Bibliotek 2.0. I form af en række læst og hurtigt læste artikler. Bl.a. sættes der spørgsmålsved ved traditionelle bibliotekstanker som just-in-case-bogindkøb, biblioteksbaser som behøver vejledning for at kunne bruges og biblioteket som det sted brugerne automatisk vælger. Artiklerne veksler mellem teoretiske tanker og praktiske forslag. Så der er lidt for enhver smag.
OCLCs artikelsamling (rapport).

Håndskanner Google bøger?

Der er megen hemmelighed omkring hvordan Google indskanner de o. 20 mio. bøger i Google Books. Men i et let muntert indslag har Dan Cohen måske afsløret det: i hånden! På en ide har han fundet noget af en hånd. Det er ikke muligt at se originalen i Google Books i Danmark, fordi der er restriktioner på, så vi må nøjes med at kigge (og stole) på Dan Cohen.

28.6.06

Roskiiildeeee - er I der?


Ja, det er vi. Biblioteket har bemandet Kulturbussen (Billede) sammen med vores Kulturafdeling - og tilbyder "Kreashop" med smykke og perlepladeværksted, BandBox med snippets af musikken på festivalen og fortællere om eftermiddagen. Rune T. Kidde og Fortællekompagniet har været på programmet. Der bliver taget rigtig godt imod tilbuddene, der også omfatter masser af kasserede bøger, som kan læses på stedet eller tages med derfra.
Læs mere om Kulturbussen - Roskildes børnekulturhus på hjul

Billeder, der må bruges frit

Der er flere muligheder for at finde billeder til hjemmesider mm. Fotolia sælger billeder til 1-3 $ pr. stk.
EveryStockPhoto.com er en indeksering af billeder, der er Creative Commons eller Public Domain angivne fotografier. Man kan selvfølgelig også altid bruge Flickr - og tjekke hvilke rettigheder, der er sat på de enkelte fotos

Brønshøj Bibliotek med på blog-vognen

Brønshøj Bibliotek har oprettet en weblog. Den bliver mest brugt til at informere om bibliotekets aktiviteter som supplement til trykt information. Men i en artikel i Brønshøj Husum Avis 27. juni fortæller de tre bag webloggen at webloggen også vil lægge op til dialog med brugerne. Bl.a. ved at de kan kommentere.
Brønshøj Biblioteks Weblog.

27.6.06

Bibliotekerne og de digitale løsninger

Der er grøde i debatten om bibliotekernes digitale tilbud. Den verserende debat drejer sig om Metalib-løsningerne, men substansen er den samme når vi taler om Bibliotekernes netmusik, som har fået på puklen, fordi løsningen ikke er optimal. Og Downlaan, BiBCast etc. Skal vi være med på vognen og så levere halvfærdige / halvdårlige tilbud - eller skal vi sætte os og vente på at de optimale løsninger bliver udviklet? Jeg er ikke i tvivl - vi skal være med så mange steder og på så mange måder som muligt med digitale tilbud til vores brugere.
Debat om Meta - Også på Bechs webbrok 23. juni
Debat om Bibliotekernes Netmusik

24.6.06

Yahoo Answers udvider med flere sprog

Yahoo Answers er en slags Biblioteksvagten. Dog med den forskel at den bygger på 'Wisdom of the Crowd'-konceptet. Den er umådelig populær, og der kan også findes et hav af gode spørgsmål-svar på den. Blandt alt skidtet som også altid samler sig den slags steder. Måske heldigvis findes den ikke på dansk, for så kunne den måske hurtigt blive et alternativ til visse biblioteksydelser. Men det snerper til, for nu har Yahoo answers udvidet med endnu flere sprog. Læs hvilke på Yahoo's Searchblog og kig også forbi på Internetsøgning.

21.6.06

Danmark bedst i EU til IT

- skriver Politiken. Kun ti procent af den samlede danske befolkning mener ikke, at de ved nok om sagen, når de sætter sig foran tastatur og skærm. De ældre danskere er også godt med - kun 27 % mener at de mangler kundskaber når de skal bruge IT.
Læs i Pol.
Pressemeddelelse fra Eurostat (eng)

Til angreb på "det kollektive"

Wisdom of the crowd - er i virkeligheden en farlig tanke, fordi personerne bag det skrevne, fx i Wikipedia - bliver uvæsentlige. Man kan fornemme de forskellige forfatteres holdninger, men kan ikke fastholde en linie, fordi der redigeres kontinuerligt.
"Collectives can be just as stupid as any individual, and in important cases, stupider. The interesting question is whether it's possible to map out where the one is smarter than the many."
De der samler fx nyheder (Google News) eller viden ( Wikipedia) får mere indflydelse og opmærksomhed end de oprindelige forfattere (journalister, scientists). Meget af den kontante information, der kan findes i Wikipedia er allerede tilgængelig på fx universiteters websites, og bliver så "anonymiseret" i Wikipedia.
Læs hele essayet : Digital Maoism: The Hazards of the New Online Collectivism af Jaron Lanier.
(evt. kun forordet - eller blogindlæg på FutureWire :-)

19.6.06

Pris til Glostrup Bibliotek

Glostrup Bibliotek har fået kommunes kommunikationspris. Af pressemeddelsen fremgår, at Biblioteket flere gange er blevet omtalt i fagbladet Bibforum og jævnligt har modtaget delegationer fra andre biblioteker, som bl.a. kommer for at høre om bibliotekets erfaringer med dets specielle infoskærm. Også Bibliotekets hjemmeside er nævnt, den har højnet besøgstallet på hjemmesiden.

Hæderen betyder ikke, at biblioteket vil hvile på laurbærrene på kommunikationsområdet - tværtimod” sagde bibliotekschef Anne Marie Brems ved overrækkelsen af prisen. ”Vi er i færd med at diskutere visioner og mål for biblioteket, og kommunikation og markedsføring er to centrale pinde i den diskussion.

17.6.06

Museum Tusculanum

Det nærmeste vi (indtil videre) kommer et universitetsforlag, knyttet til Københavns Universitet, er Museum Tusculanum Press.
Mtp har brugt mange kræfter på at møde fremtiden digitalt, og det er vist ingen overdrivelse at fastslå, at de er længst fremme i den danske forlagsverden. For knap 2 år siden lancerede MTP en digital forretning med avancerede indkøbsmuligheder (valg mellem online og offline-læsning, varierende perioder, flerbruger-licens).
Og forleden købte Københavns Universitetsbibliotek fuld licens til forlagets e-bøger og
e-tidsskrifter.
Via Logbogen (Vejle Bibliotek)

Pressemeddelelse (pdf)
MTP

16.6.06

Bevaring af internetsider

Danmark er i et fornemt, eksklusivt selskab af en halv snes nationalbiblioteker, som vil opbevare internetsider og sikre at kommende generationer også kan få adgang til historisk interessante sider. Blandt dem er Library of Congres i USA, og de har en præsentation af dette arbejde samt en FAQ-side, som fortæller brugerne (og andre interesserede) hvad det hele går ud på. Læs mere på
LOC Web Capture og FAQ-siden.
(Via Librarian in Black).

15.6.06

Google laver Shakespeare-"konkordans"


Google Books er Googles database over indskannede fuldtekstbøger. Man kan søge i teksten. Omend ikke se hovedparten af værkerne endnu, da forlag og forfattere kører retssager i USA. Men Shakespeare er der ikke problemer med. Så Google Books har lavet en slags konkordans over værker, opdelt i forskellige genrer. Her kan man klikke ind på et bestemt værk for at søge i det. Jeg kan ikke lige huske hvornår jeg sidst har haft brug for det, for jeg er ikke ansat i en skønlitterær afdeling, men der er eksempler på Googleblog. Interesserede er velkomne til at kommentere....

14.6.06

Werdens wærste website?

Carsten Rosenkrantz Andersen, bibliotekar på Social- og Sundhedsskolen i Københavns Amt, har et seriøst bud på werdens wærste:

Trafiknyt.dk. Læg særlig mærke til, at dette enestående eksempel på makværk i fineste aftapning er helt utilgængelig for rød/grøn farveblinde. Trafiknyt postulerer flere steder en tilknytning til Rådet for Større Færdselssikkerhed. Det kan jeg i hvert fald ikke verificere!

Er der andre der har gode forslag til werdens wærste website? Skriv en kommentar eller send en mail

Netmusikken er på vej

Alt tyder på, at det nok skal lykkes at etablere den ønsketjeneste (og det lokomotiv for andre tilsvarende tjenester), som vi drømte om, da Bibliotekernes Netmusik gik i luften for små 2 år siden.

  • Alle tracks kan nu lånes i 7 dage.
  • 1-dags lån bliver udfaset og erstattet med en streamingmulighed.
  • Der er nu 200.000 tracks, pr. 1.9.06 regner konsortiet med, at antallet er fordoblet.
  • Musikbranchen har accepteret en mobil løsning (overførsel til en bærbar enhed), men de tekniske problemer er ikke løst.
Der downloades dagligt på landsplan mellem 1500 og 2000 tracks (heraf tegner vi os i København af en eller anden grund for over 20%)

Netmusik.dk

Audiobib.dk

Slagelse Centralbibliotek har indgået kontrakt med styrelsen om opbygning af en national overbygningssamling af lydbøger på fremmedsprogene engelsk, tysk, spansk, italiensk og fransk. Lydbøgerne kan selvfølgelig bestilles via bibliotek.dk, men Slagelse har også etableret en webside for at lette tilgangen til materialerne. På Audiobib.dk har Slagelse sørget for at den forudsætningsløse bruger får nogle ordentlige søgemuligheder ind i bibliotek.dk, f.eks. italienske lydbøger kun på kasettebånd eller engelske lydbøger læst højt af forfatteren.
Der er også et menupunkt med nyheder - i størrelsesordenen 1-2 nyheder om måneden - og et inspirationsmenupunkt med anbefalinger af meget varierende længde.

Audiobib.dk

12.6.06

Muhammed igen igen

Skolebibliotekerne står øjensynlig overfor et svært valg: skal de købe Bluitgens Muhammed-bog eller ej?
Anmeldelsen i Folkeskolen var (i flg. Kristeligt Dagblad) meget positiv, men flere skolebiblioteker er betænkelige ved at lade bogen indgå i almindeligt udlån:

"Det afhænger selvfølgelig af det enkelte barn, men overordnet er det ikke en bog, der egner sig til at blive læst alene af et barn. Det er et historisk dokument og derfor er det vigtigt, at børn får fortællingerne om Muhammed sat i den rette sammenhæng"
siger Jørgen Bæk Simonsen, islamforsker ved Københavns Universitet. Flere skolebibliotekarer udtaler, at de vil lade bogen indgå i lærerbiblioteket.

Kristeligt Dagblad - kort uddrag af artiklen.
Den fulde artikel kan læses på Infomedia.

Creative Commons

Ophavsretslovgivning/copyright er en af de største barrierer for udviklingen af det digitale samfund. Og specielt da for os i bibliotekerne, hvor vi med den gældende lovgivning ikke har ret til så meget som at vrikke med ørerne, når det gælder digitale værker ... uden ophavenes eksplicitte tilladelse.
Derfor skal vi hilse den danske lancering af Creative Commons så hjertelig velkommen. Der blev kastet glans over lanceringen i lørdags med tilstedeværelsen af Lawrence Lessig - en af creative commons' skabere. Hans bog "En fri kultur" udkommer på dansk til august på forlaget Underskoven, på en CC-licens velsagtens.

Læs mere i e-klumme
Creative Commons launch

Død eller levende?

Som alle referencebibliotekarer ved, er det svært at svare korrekt på om en forholdsvis nutidig person er død eller levende. Der er lidt hjælp at hente på siden Who's Alive and Who's Dead, som har 2269 personer. Der er en alfabetisk liste, en linkliste til mere info, og kategorier, fx politik, sport, musik. Det ser ud til at være et enmandsprojekt at opretholde denne hjemmeside. Den er bedst til de verdenskendte!!
En anden feature i samme boldgade: søg i Google.com (amr.) med tilføjelsen "dob" ( fx: Kim Larsen dob) - det giver fødselsdatoen. Dødsdato skal søges som "Date of death" - ikke forkortet.
Who's Alive and Who's Dead

11.6.06

Weblog om bibliotekar-etikette

Blogfænomenet bliver nok næppe dette års store hit i Danmark. Men i udlandet er der så småt ved at komme en del på biblioteksområdet. En af de mere fantasifulde - og originale - er en weblog om etikette. Der står ganske mange kloge ord og er beskrevet mange velkendte situationer. Så brug de døde sommerperioder til at klikke ind på "A Librarian's guide to etiquette". Måske var det noget med en dansk pendant?
Via Phil Bradley.

9.6.06

Sådan kan du billigt og nemt opgradere dit webtilbud

Fra "Information today"
Opfordring til bibliotekerne om at prøve kræfter med de sociale teknologier, weblogs, Del.icio.us, Flickr, Wiki's osv. Links vedlagt.
"Looking good online, taking little time and effort, and building community, all at the same time? That’s a win-win-win situation"

Phil Bradley har en liste over "værktøjer", som han kalder " I want to". Dertil hører en weblog med rss-feed, så man kan følge med.
I want to - blog
I want to - liste

OPAC's - hvorfor er de så elendige...

Karen Schneider ( redaktør på Librarians Internet Index) har skrevet 3 indlæg, hvor hun hudfletter bibliotekernes OPAC's. Og vi er mange der er helt enige i næsten alle betragtninger, eller?
fx (min oversættelse):
1 - " dagens OPAC er en tro kopi af det forgangne kartotekskort med lidt "Blows and whistles". Det skyldes ikke kun at sælgeren af bibliotekssystemer har fejlet - de leverer stort set det vi efterspørger - men afspejler snarere en mangel på vision fra køberne"
2 - " Alle biblioteker opretholder deres eget katalog. Tænk lige over hvor "weird" det egentlig er...... selvom du ønsker lokale tilretninger, ville det så ikke være smartere at de bibliografiske poster befinder sig centralt og tilretningerne forblev lokale?"
3 - " Det handler stadigvæk om bøger, og det der ligner.... "Everything else gets thrown on top like pineapple on a pizza". Electroniske resurser og fx artikler er svære at håndtere. Det er ligemeget hvor god søgefunktion din OPAC har, hvis dit indhold ikke er med i den.
Hendes udgangsreplik : "It's time to dis-integrate the catalog, weave it into the Web, and push forward to the future"
Læs selv og kommentér endelig
How OPACs Suck, Part 3: The Big Picture - opsummering

Ny formand for Danmarks Biblioteksforening

Finn Vester takker efter fire år af som formand for DBF og i stedet er Vagn Ytte Larsen (billedet) valgt.
I flg. foreningens pressemeddelelse er

"Vagn Ytte Larsen er 65 år og er som borgmester formand for Økonomiudvalget i Nykøbing-Rørvig Kommune. Han er desuden formand for Kulturudvalget, som er det udvalg hvorunder bibliotekerne hører.
Han er medlem af Arbejdsmarkedsrådet for Vestsjællands Amt, medlem af det regionale udviklingsråd for Vestsjællands Amt, samt kommunalbestyrelsesmedlem for Odsherred Kommunes Sammenlægningsudvalg. Han er desuden bestyrelsesmedlem af Odsherred Turistråd og Odsherred Erhvervsråd.
Vagn Ytte Larsen er oprindeligt folkeskolelærer. Han har arbejdet som virksomhedsleder på Grønland og sidder i Nykøbing-Rørvigs byråd på 25. år, og har således en meget solid erhvervsmæssig og politisk ballast med sig som formand for Danmarks Biblioteksforening."

Pressemeddelelse

7.6.06

Råd om tagging

Tagging opfattes af mange bibliotekarer som 'husmandsemneord'. Men de synes at være den eneste realistiske løsning på emneord på internettet pga. den overvældende mængde information. Uanset hvad man måtte mene om tags, har Techsoup givet 13 gode råd til hvordan man tagger på Delicious (og det kunne jo også gælde andre steder). Bl.a. om deling af ord, finde ud af hvad andre gør og meget andet.
På Københavns Hovedbibliotek tagger flere afdelinger: Humaniora og Samfundsfag og Natur og Teknik. Og denne artikels forfatter har såmænd også nogen.
Techsoups 13 råd.

6.6.06

Bit literacy eller hold din indbakke TOM!

Literacy er jo evnen til at læse og skrive, og bit literacy er således evnen til at håndtere mængden af digitale bits, som du bliver bombarderet med i løbet af din arbejdsdag.
Mark Hurst har interesseret sig for information overload, og med en simpel håndsoprækning på reboot konferencen viste det sig, at måske 80% af de tilstedeværede havde problemer med at styre mængden af e-mails - eller rettere ikke at lade sig stresse af dem.
Mark Hursts strategi består i at skabe 'rent bord' i indbakken hver evig eneste dag, inden du går hjem! Det gør man ved:
1. Slet al spam mail
2. Læs og besvar den mail, man selv synes er vigtigst (familie og venner, f.eks.), slet disse mails eller flyt dem til en anden mappe. I hvert fald: væk fra indbakken.
3. Der er nu tre typer af mails tilbage: nyhedsbreve, FYI's (for your information) og to-dos.
Nyhedsbreve: læs eller skrålæs, og slet eller arkiver dem. Væk fra indbakken!
FYI's: defineres som mails, som du ikke behøver at tage aktion på. Læs, arkiver evt. og slet fra indbakken.
To-do'erne deles i to: dem, der kan ordnes på 2 minutter udføres med det samme, derefter slettes mailen. De øvrige overføres til en to-do-liste, f.eks. Outlooks opgaver. Mark Hurst har ledt vidt og bredt på nettet efter en to-do-liste, der kunne opfylde hans formål - uden held. Derfor har han selv programmeret en, som jeg vil vende tilbage til på et senere tidspunkt.

Mark Hurst: Managing Incoming E-mail (pdf)

Ujiko - grafisk søgemaskine


Den et år gamle Ujikosøgemaskine tager elementer fra computerspil ind i søgningens verden. I takt med at man åbner resultatsider fra Ujiko, stiger man fra level til level og får adgang til flere faciliteter.
Så vidt jeg kan gennemskue ligger der også en form for personalisering i Ujikos levels - altså en tilpasning af søgeresultaterne, der tager hensyn til dine tidligere valg.
Søgningen foregår i flg. Ujikos hjælpeside i Yahoos index.
(Fra Reboot konferencen)

Ujiko

5.6.06

Google og censur i Kina

For 17 år siden skete massakren på Den Himmelske Freds Plads i Kina. Endnu i dag hersker censur om emnet. Bl.a. kan man fra den kinesiske Googles brugergrænseflade og Yahoo ikke finde mere end 10 fund på søgningen. Fra den engelske Google finder man samtlige, men de er fra Kina alle utilgængelige som følge af den kinesiske regerings censur. Google Blogoscoped har nogle interessante skærmkopier af de 10 fund, som kinesiske Google rent faktisk finder. Og man kan prøve at indsætte dem i Google's language tools og oversætte fra kinesiske til engelsk. Det er såmænd helt uskyldige turistsider! Jeg har tidligere begået en lille artikel om emnet, byggende på New York Times.

1.6.06

DBC medier pure frikendt af konkurrencestyrelsen

En af de klagesager mod DBC Medier, som vi omtalte den 24. maj, er nu afgjort af konkurrencestyrelsen.
Flex Medie indgav en klage ang. eneretsaftaler på AV-materialer, men har ikke fået medhold - for det første er omfanget af materialer, der er omfattet af eneretsaftaler, ikke særligt stort, for det andet er eneretten i de fleste tilfælde et ønske fra rettighedshaverne. Afgørelsen fra konkurrencestyrelsen lyder:

"Det meddeles DBC medier as, at der ikke er grundlag for at gribe ind i medfør af konkurrencelovens § 11 og traktatens artikel 82 over for DBC mediers indgåelse af aftaler om eneret til distribution af film og multimedia til biblioteker.
Det meddeles Flex Medie, at Konkurrencerådet ikke finder grundlag for at vurdere eneretsaftalerne i henhold til konkurrencelovens § 6 og traktatens artikel 81, jf. konkurrencelovens § 14, stk. 1, 3. pkt."

Konkurrencestyrelsens afgørelse

DBC mediers pressemeddelelse

Renæssance

Temaet for årets udgave af Reboot konferencen for praktisk visionære var renæssance.
I betydningen revitalisering af det eksisterende, det gamle - i modsætning til at opfinde det helt nye.
Web 2.0-teknologierne falder fint ind i rammen, da det jo netop handler om at vende tilbage til internetpionerernes tanker.
I løbet af de næste uger vil jeg vende tilbage til nogle af oplæggene.

Reboot 8.0