30.8.07

Nye aspekter af Wikipedia

Wikipedia er den bedste kilde til nyheder når du er på nettet. Dækningen af skyderiet på Virginia Tech og andre store begivenheder bliver lynhurtigt dækket i Wikipedia, hvor historierne udvikles og beriges næsten i realtime. Der laves ikke reportager, men nettet scannes for oplysninger og de redigeres af mange forskellige personer. Der tilstræbes at indlæggene skal være objektive:

".. the goal is to act as a kind of phenomenally fast, bias-free digest of what others have already reported elsewhere. On a big news day, Wikipedia functions like a massive, cooperative blog — except that where most blogs’ function is to sieve news accounts through the filter of strong opinion, Wikipedia’s goal is the opposite: it strives to filter all the opinion out of it"

Hvem er det der redigerer? Fx Natalie Martin, der passer "the reference desk" på et lokalt bibliotek og bruger stille periode på vagten til at rette store og små fejl i Wikipedia.

Læs en lang, men oplysende artikel om arbejdsgangene i Wikipedia fra NY Times Magazine ( gratis registrering eller brug Bugmenot) Linket er til den printervenlige udgave, så tag den med i toget:-)
(Fundet via eJours Kort Nyt)

29.8.07

Det skal være en Honda

Jeg blev en gang spurgt om, hvad jeg syntes, man skulle stille op med et biblioteks website, hvis det skulle skille sig ud fra mængden på den frække måde. Jeg blev svar skyldig, men nu har jeg fundet inspiration: HondaRacingF1.com.

Designerne har ladet sig inspirere af magasiner med klart, typografisk layout og holder sig til ganske få farver, hvilket på elegant vis tvinger brugeren til at fokusere på indholdet. Overskrifterne er nærmest overdimensionerede, så man er ikke i tvivl om, hvor på sitet man befinder sig. Billederne er få, men velvalgte.

Glem de teksttunge sider. Hvem læser alligevel dem? Vi ved jo godt, at brugerne primært kommer til et biblioteks hjemmeside for at bruge søgebasen. Vil vi holde på dem, er vi nødt til at pirre deres nysgerrighed, overraske dem og imponere dem, og hvis et utraditonelt design med spændende og overskueligt indhold ikke kan det, hvad kan så?

Flash-versionen må Honda som sådan gerne beholde for sig selv - det er selve designet, der har fanget min interesse.

Spændende nyt for musikere og tryllekunstnere

Her er et godt supplement til musikbiblioteket: Nowplayit.com. Det er et ret nyt britisk initiativ, hvor man kan lære at spille en sang ved at se den officielle musikvideo sammen med akkorderne - beklager, men jeg er ikke musiker, så jeg er muligvis ved at rode mig ud i en beskrivelse, der ikke er helt korrekt, men jeg synes simpelthen, den her service er så genial, at jeg bare må gøre opmærksom på den.

Nye video'er kommer til hver uge, og intiativtagerne håber at komme op på 3000 video'er i løbet af det første år. Indtil videre er der indgået aftaler med EMI og V2, så Nowplayit kan præsentere artister som Lily Allen, Kylie Minogue, Joss Stone, Blur, Radiohead, The Stranglers og David Bowie.

Eftersom sitet befinder sig i beta, er udvalget lidt begrænset, så man kan komme til at foretage mange forgæves søgninger, men det er bestemt værd at holde øje med.

Det koster £1.99 at downloade en "lite" tutorial, og £3.99 at downloade en "full" tutorial. I den fulde version forklarer og demonstrerer en musiker fra det pågældende band, hvordan sangen skal spilles.

YUDOMagic tilbyder en lignende service med fokus på tryllekunst. Her kan man selv uploade video'er med sine tricks og derved få gratis adgang til andre video'er. Frygter du, at det betyder en dalende kvalitet, kan du allerede nu ånde lettet op, for video'erne skal godkendes, før de offentliggøres på sitet.

Man skal være oprettet som bruger hos YODOMagic, før man kan få adgang til indholdet, hvilket kræver, at man betaler eller får godkendt en video. Hensigten er at begrænse servicen til de brugere, der virkelig interesserer sig for tryllekunst, så de stadig har en chance for at imponere og forundre alle os andre.

Google Scholar udvikles i det stille

I en artikel i InfoTodays Newsbreaks gennemgås den nyeste udvikling i Google Scholar. De er fx i gang med et digitaliseringsprojekt, der ligger udenfor Google Book Search. Der er mest digitalisering af mindre sprogområder og mindre forlags tidsskrifter. I det hele taget sker der en rivende udvikling på mindre sprogområder.
"..... although Acharya described the service in terms of outreach to other countries and other languages, he assured me that Google is “happy to work with anyone interested.” In fact, the company is currently in negotiations with a Canadian scholarly society"
Måske er der resurser i Danmark, der ville være interessant at digitalisere i samarbejde med Google Scholar?
Det er mange tidsskrifter indekseret i Google Book Search, så det er et godt råd at søge begge steder, specielt efter indhold i ældre tidsskrifter.
Changes at Google Scholar

Studerende - hvordan er det nu?

Informationsportalen har samlet op på de nyeste rapporter om studerende og deres informationskompetencer - hvor går de hen for at finde den viden de har brug for.
Nyeste skud på stammen er en amerikansk undersøgelse af College-studerende:
"Desuden viser det sig, at de især bruger lærere og bibliotekarer til at definere deres informationsbehov – og i mindre grad til egentlig hjælp med informationssøgning."
Der er kort opsummering af de danske undersøgelser fra hhv 2005 og 2007 om studerendes adfærd.
Informationsportalen: Studerendes adfærd undersøgt

28.8.07

Unge, videospil, biblioteker osv.

ALA Tech Source weblog har en masse indslag om en konference om videospil, unge, biblioteker, studerende osv. Både tekst, lyd og billeder. Indslagene er i sig selv teknisk interessante.
ALA Tech Source.

20.8.07

Europa til Ural

Det russiske nationalbibliotek er nu fuldt medlem af The European Library. Hvilket betyder at brugere af dette nu kan søge og bestille materialer. Fra Danmark er Det Kongelige Bibliotek med i European Library. Bl.a. bliver en samling, ‘Electronic Library of Dissertations’ tilgængelig. Det indeholder ca. 175.000 dokumenter.
Læs mere:
Rusland i The European Library.
The European Library.

Op og hop - ny(ere) biblioteksblog

Op og hop -Faglig reflektion og bevægelse. En nystartet bog om biblioteksudvikling og især om bibliotekarens faglige udfordringer. Der er meget fokus på handling!. Vi har talt længe og gjort meget lidt. Følg med og kommenter på bloggen.
En rammende kommentar til indlægget: En god nyhed... (der også opfordrer til handling ikke flere møder og konferencer)
"Samtidig er det ret symptomatisk for bibliotekerne, internt, at vi taler og taler, men der sker ikke rigtig noget. Det er måske lige så meget handling biblioteker har et problem med. Idéer drukner tit i bureaukrati eller manglende mod til at tage chancer! Ups. så fik jeg den vist kørt ud på et andet spor…"
Op og hop - Faglig reflektion og bevægelse

Sviptur til Amsterdam

KKb sendte en "taskforce" (Pia Schack og Troels Brücker) til Europas nyeste og største folkebibliotek, Openbare Bibliotheek Amsterdam, indviet for ca. en måned siden. Københavnske biblioteksansatte kan læse mere på de interne sider, men andre kan kigge med på det hollandske biblioteks hjemmeside og Flickr.Et scoop er restauranten på 7. etage, hvorfra brugerne har et vidunderligt vy over Amsterdam.
Biblioteket bruges af mindst 2 mill. mennesker årligt. Det har 9 etager (de 2 øverste er interne). Hver etage er i grundplan 2.500 kvm. Der er små museer (bl.a. gamle træbiblioteksmøbler og en gammel bogvogn) og over 1.000 siddepladser.
Det har åbent 84 timer ugentligt, fra 10-22 alle ugens dage. Personalet har uniformspligt. Bibliotekets hjemmeside er forbløffende kortfattet og næsten uden billeder. Hvis man vil se billeder, kan man fx bruge Flickr.

Til DR - genudsend Silas

Der er opfordring fra bloggen : "Fortællingen" om børnelitteratur mm.
Få Danmarks Radio til at genudsende Silas-serien.
"Sommeren igennem er den danske befolkning blevet udsat for den ene kedelige ligegyldige genudsendelse efter den anden. Det er på tide, at vi får noget for vore licenskroner. Nuvel, Silas blev ikke optaget på kulturkanonen, men som et minimum bør tv-serien bringes ud til vore børn, seerne"
Skriv under her
Fortællingen

Strandbiblioteker!



I Holland har de strandbiblioteker - det ser indbydende ud. Lånetiden er en dag, og de udlåner bøger, tidsskrifter, Ipods med indhold og e-bøger.
Strandbiblioteker i NL - se også deres lækre reklamefilm.
(fra Biblioteksbloggen.se)

ChaCha - Search and brainpower

Søgemaskinen ChaCha kombinerer søgefunktionen med "levende søgeguider" altså den personlige vejledning. De har nu indgået et samarbejde med Indiana University:

"Under the agreement, the IU/ChaCha partnership will incorporate the "collective knowledge and experience of the university's library and information technology staff" into ChaCha's new search engine architecture, which seeks to combine "machine-based search" with "skilled human guides." The name ChaCha comes from "cha," the Chinese word for search."

Det er menneskerne, der hjælper med at forbedre søgninger på ChaCha - tænk hvis det så var bibliotekarer, der virkelig ved noget om informationssøgning og ikke en tilfældig interesseret person. Ja, Biblioteksvagten har online hjælp - men batter det nok? Vi skal have mere fokus på at levere "In Your Face" - hjælp, når problemerne opstår. Både inde i bibliotekssystemerne og helst også der hvor folk søger efter informationer. Instant messaging og hjælpeknapper til onlinebibliotekaren. Bibliotekaren er stadigvæk den bedste resurse, vi som biblioteker kan byde på - både digitalt og i det fysiske bibliotek.
Library Journal: Indiana U. Libraries, ChaCha Partnership Adds Human Touch to Web Search
ChaCha - Search and Brainpower

16.8.07

Opgavesæsonen starter : Litteraturlister - genveje

En ny genvej til at få lavet en litteraturliste : Bibme.
Du søger din titel frem - og vælger hvilket litteraturlisteformat du ønsker. Så kan du downloade en færdig liste bagefter.
Ulempen her er, at udvalget af titler ikke er stort nok for danske opgave/specialeskrivere. Så husk derfor at se på skrivOpgaves Litteraturlisteautomat. Her udfylder du felterne og får en pæn litteraturliste ud af det. Der er også hjælp til hvordan du henviser til mange forskellige medier.
Når du nu alligevel er på skrivOpgave, så se på de nye afsnit: "Det Praktiske" og "Skriv din opgave" . De handler om skriveprocessen og hvordan den gribes an, og om praktiske problemer i forhold til opgaven, fx layout, tabeller,citater osv.
Litteraturlisteautomaten på skrivOpgave
BibMe
skrivOpgave - Det praktiske - Skriv din opgave

Høflighed koster ingen penge


Fra Buckham Memorial Library in Faribault:
We're trying a new campaign, taking down all of our "No" signs and replacing them.

Bibliotek.dk ikke altid nok

Københavns Biblioteker har siden 1993 lagt en mængde emneord ind på ældre litteratur, udenlandsk litteratur og specielle nyere og ældre titler. Det betyder at det faktisk godt kan betale sig at emnesøge i Københavns Bibliotekers katalog som et supplement til Bibliotek.dk, som følger DBC's emneordsindeksering og Danbib.
Faktisk drejer det sig om adskillige titusinder af emneord som er lagt ind på op til i nærheden af titusind titler.
Lad os fx se på hvad Bibliotek.dk emnesøgning finder på statsministre, faglitteratur. 38 poster er resultatet. På Københavns Bibliotekers database finder du 64 poster. Her er nemlig også statsministrenes selvbiografier med, ældre poster mv.
Selv om Bibliotek.dk finder flere poster end Bibliotek.kk.dk kan det ofte være komplementære titler.
Der er talrige andre eksempler på hvordan du på denne måde kan bruge bibliotek.kk.dk som et emneordskartotek til dit eget bibliotek. For mange af titlerne findes på bibliotekerne rundt omkring i landet.

15.8.07

Sammenligning af fuldtekstdatabaser

LISnews har en længere gennemgang af de største fuldtekstdatabaser, bl.a. Google Books, Amazon, Live Search Books og Open Content Alliance. Digitalisering af bøger foregår i stor stil i USA, mens Europa halter ubehjælpsomt bagud. Kvaliteten er ganske god, selvom 'hvor der handles der spildes' også gælder her. Jeg håber at bringe en længere analyse, suppleret for danske forhold på Internetsøgning senere.
Kilde: LISnews.

14.8.07

Library of Congress og digital opbevaring

Library of Congress har igangsat et program for at sikre digitale produkter: Preserving Creative America. Dvs. digital film, musik og fotoer, herunder tegneserier. University of Illinois har fået bevillinger til at undersøge metoder til at gemme digitale spil og interaktiv fiktion. Herunder standarder for metadata. Second Life er her et af fokusområderne. Samtidig har National Science Foundation givet støtte til at skabe et mere brugervenligt interface til Second Life. Inden nogen får armene alt for højt op, vil det først være færdigt om et år.
Nogen ser Second Life og lignende virtuelle verdner som en måde hvorpå mennesker kan kommunikere tredimensionalt. Mens andre påpeger at uanset hvad, så præsenteres det på en todimensional skærm. Som det er nu, er Second Life i vidt omfang spøgelsesbyer uden liv.
Kilde: ALA Tech Sourch.

8.8.07

Netmusik.dk


Hvis I ikke har set på Netmusikken for nylig, så er den blevet meget mere omfattende. De har indgået nye aftaler med kendte kunstnere, så udbuddet er blevet bredere. Søgesystemet Summa er valgt og virker umiddelbart let at bruge. Jeg har ikke meget forstand på musik, men man søger vel altid en kunstner et nummer/album eller en genre? Og det kunne jeg godt.
Så er vi også ude over problemet med lånere, der i sidste øjeblik skal bruge Brudevalsen. Den kan de bare hente her:-)
Søg lidt på http://www.netmusik.dk/

7.8.07

Løsgående bibliotekarer?

"Roving Reference" er et emne, der ikke er nyt, men kommer op i biblioteksblogs'ene af og til. Det er erkendelsen af, at et bord mellem låner og bibliotekar kan være en næsten uoverstigelig barriere. Nogengange også for bibliotekaren. Man kan altid finde på noget andet end at servicere brugerne, når man sidder bag sin skærm. Og man kommer til at virke "optaget". Så en Roving Librarian er een, der bevæger sig rundt mellen brugere, hylder og pc'ere og virker "approachable". Vi ved jo allesammen, at det er bogopsætterne, der får de fleste spørgsmål:-)
Oveni dette begreb er så kommet The Virtual Roving Librarian. Ideén er at d. 9. september skal bibliotekarer opsøge så mange spørgsmål/svartjenester på nettet som muligt og være dem, der giver de bedste svar.
"Ibland är de enklaste idéerna de allra bästa: Bill Pardue föreslog på DIG_REF för en tid sen att bibliotekarierna skulle sätta igång att besvara publika frågor som ställs till frågetjänster som Yahoo Answers, Answerbag osv.
Bill utvecklade idag sina idéer ytterligare genom att föreslå en speciell svarsdag (9 sept.) då alla bibliotekarier som vill besvarar så många frågor som möjligt på olika frågetjänster"
Vi kunne jo i Danmark prøve at overtage Jubii IQ den dag?
Jeg har lavet en profil til fri afbenyttelse på Jubii IQ:
Brugernavn: Netbibliotekaren
Password : bibliotek
Mail: Netbibliotekaren@gmail.com

Jubii IQ
Stephens Lighthouse: Roving Reference

3.8.07

Google kender dig! - men er de værre end de andre?

Der er igen diskussion om Googles brug af oplysninger om brugernes færden på Googletjenesterne. Google indhenter og lagrer uendelig mange data om brugerne. Og selvfølgelig bruger de dem til at tjene flere penge.
Privacy International (privat organisation der beskæftiger sig med borgernes privatliv på nettet) lavede en undersøgelse, hvor Google lande helt i bunden mht. til at beskytte brugernes oplysninger. Den satte Search Engine Land fokus på, og lavede en undersøgelse med helt modsatte resultater.

Summa Summarum:

  • Du skal selv tage et ansvar for, hvordan du gebærder dig på nettet.
  • Google er ikke værre end de andre, men alle er undergivet gældende lovgivning, der hvor virksomheden hører hjemme.
  • Undersøgelser og statistik kan laves så de viser det man ønsker at påvise

Erik har skrevet meget mere udførligt på Internetsøgning
Search Engine Land.
Privacy International, open letter.
Harddisken har taget emnet op
(Tak til Morten Rindom, Kolding for tippet)