28.7.06

Nye udfordringer - nye kompetencer


InfoNation - en hjemmeside der forsøger på at hverve nye canadiske bibliotekarer - har lavet en oversigt over nødvendige egenskaber for en informationsspecialist/bibliotekar. Det vil sikkert overraske nogen, at "Good with people, creative, imaginative og online all the time - er markeret som de vigtigste.
Listen er opdelt i personlige og professionelle egenskaber. Tag en rundtur på sitet - inspiration til www.bibliotekar.nu?
Læs på Infonation

27.7.06

Debat om brugervenlighed på Bibliotek.dk

Esben skriver om Piratdarts test af Bibliotek.dk.
Det er specielt bestillingsprocessen, der er gennemgået. Det er ret tydeligt, hvor man falder i og gør processen unødig kompliceret. Piratdart skriver om brugervenlighed på nettet
Læs selv mere

Bliver det bedre?

Scene: KB - Læsesal Vest. Målgruppe: Københavns Universitet, andre forskere, voksne der søger viden på højere niveau.
Der er 160 studiepladser, heraf 12 studieceller.
Ung, håbefuld jurastuderende bruger læsesalen til at få ro til at afslutte sit speciale. Han spotter, at mange har faste pladser, og får lov til at have materiale liggende over mellem deres besøg, og spørger selvfølgelig om det er en mulighed for ham. Der er masser af plads i læsesalen og specialet skal afsluttes indenfor 14 dage.
Men ak - de gode tilbud kan ikke tilkomme noget så simpelt som et afsluttende speciale. Der gives afslag og vores unge jurastuderende kan så undre sig over manglen på konduite på biblioteket - og måske få nogle fordomme bekræftet - øv.

25.7.06

Nu podcaster Randers Bibliotekerne


1. Folkebiblioteket skal podcastes
Lød det fra Danmarks Biblioteksforenings årsmøde, som det første af 5 indsatsområder. Randers Bibliotek er først på banen med den teknologi. Der ligger 4 podcasts klar og man kan naturligvis abonnere på dem. Foreløbig er emnerne i de udsendte podcasts en studietur til amerikanske biblioteker - det kræver vist meget engagerede og interesserede lånere, hvis de er målgruppen? Men intentionen er at podcasts skal være en af kanalerne, hvor man henvender sig til lånerne og fortæller om bibliotekets tilbud. Det bliver spændende at følge udviklingen.
Læs på Randers' hjemmeside

21.7.06

Intet nyt under solen..

Fra Walking Paper - en blog om ny teknologi i biblioteker. Han citerer : The Library as a Social Centre" en åbningstale fra et bibliotek i Minnesota i 1905:
"The whole building at all times should be managed in the broadest spirit of hospitality; the atmosphere should be as gracious, kindly and sympathetic as one’s own home. Then do away with all unnecessary restrictions, take down all the bars, and try to put face to face our friends the books and our friends the people".
Hele Bibliotek 2.0 filosofien for 100 år siden. Det handler også i dag om tillid til brugeren på alle niveauer, i stedet for forbud, lukkethed og selvtilstrækkelighed.
Læs hele indlægget

19.7.06

Index translationum

- kendt af enhver referencebibliotekar? Kan nu findes online. Den udgives af UNESCO og omhandler medlemslandene. Det er en bibliografi over oversatte titler siden 1979. Her kan man slå op om forfatteren er oversat og til hvilke sprog. Top 50 listen over forfattere viser Disney på toppen, skarpt forfulgt af Agatha Christie. Barbara Cartland og Danielle Steele er højt oppe på listen.
Ikke overraskende oversættes mest fra engelsk ( dansk er på en 10. plads ) og tysk er det sprog der oversættes mest til.
Se selv på Index Translationum

18.7.06

Innovative biblioteker ?

Søndag Aften opsummerer Mandag Morgens(!) og Biblioteksstyrelsens Innovationsanalyse af danske biblioteker. Hvis du ikke har fulgt med ad andre kanaler er der en hurtig mulighed for overblik.
Konklusion og debat:
"Helt afgørende for bibliotekets fremtid som et levende omdrejningspunkt i videnssamfundet er, at såvel brugere som bibliotekarer ikke opfatter biblioteket som et hus med bøger, men som et sted med unik informations- og videnskompetence, der både er kendt og anerkendt for kvalitet. Denne kompetence skal profileres dér, hvor kunderne og behovene befinder sig: På nettet, i bibliotekets fysiske rum og i stigende grad også uden for bibliotekets fire vægge og bibliotekets traditionelle arbejdsområder".
"Dette udsagn står i skærende kontrast til det faste udsagn "bogen er kernen i bibliotekerne", som gentages uafladeligt af samtlige politiske partier."- kommenterer Søndag Aften - "hvis ambitionen om det innovative bibliotek skal kunne virkeliggøres, må det politiske niveau før eller siden træffe valget: vil vi biblioteksudvikling eller vil vi bogmuseum".
Søndag Aften - Biblioteksudvikling eller Bogmuseum
Analyse: Det innovative bibliotek

15.7.06

DBC Medier køber BTJ Danmark

I følge adm. direktør Mogens Branband Jensen, DBC Medier er baggrunden for overtagelsen:

”Det er ingen hemmelighed, at konkurrencen de senere år har været ualmindelig hård med en barsk priskrig til følge. Det ville ingen af os kunne have klaret i længden. Vi er nu overbevist om at kunne videreføre en sund virksomhed til fordel for vores kunder, ejere og medarbejdere”
Administrerende direktør i BTJ Group Sophie Persson udtaler:
"Situationen på det danske marked, når det gælder danske udgivelser, gør at vi som kommercielt selskab ikke ser, at vi kan drive en forretningsmæssig sund virksomhed. Derfor sælger vi nu vor virksomhed til DBC Medier."


Pressemeddelelse DBC
Pressemeddelelse BTJ

13.7.06

Samarbejde Yahoo/Microsoft om IM

Ulige telefonselskaber kan instant message-tjenester ikke kommunikere sammen. Det skaber problemer når fx brugere af MSN Messenger vil snakke med Yahoo Messenger. Nødløsningen har været at bruge fx GAIM, som samler de fleste IM-tjenester. Men måske er der lys forude. Yahoo og Microsoft eksperimenterer med at få de to store IM'ere til at kunne kommunikere sammen. Lad os håbe det lykkes! Så mangler bare Google Talk at komme med.
Rocky Mountain News bringer det glade budskab.

12.7.06

Open source CMS

Computerworld skriver i dag, at Videnskabsministeriet har valgt det open source-baserede CMS-system Plone som platform for ministeriets fremtidige web-udvikling.
Så vidt vi ved i KKB er der foreløbig tre biblioteker, der bruger Plone: os selv, Herlev og Glostrup. Vi er helt tilfredse med Plone og glæder os derfor over, at ministeriet ikke kun støtter open source tanken ved festlige lejligheder, men altså også i praksis.

Computerworld: Videnskabsministeriet vælger open source CMS

Plone.org

11.7.06

Bibliotekerne under McCarthy-perioden i USA

Stephen Francoeur har lavet en master-afhandling om bibliotekernes gøren og laden under MacCarthy-perioden i USA. Især biblioteksforeningen USA, ALA. Jeg har ikke læst det hele, kun i uddrag. Men det ser ud til at være en lærerig tekt om hvordan pres udefra kan rokke ved hvad vi ellers 'normalt' anser for bibliotekstanken. Den har der jo for nyligt været pillet ved i forbindelse med situationen efter 11. september.
Stephen Francoeurs masterafhandling i pdf.

Direktør for biblioteksstyrelsen

Thorhauges åremålsansættelse udløber til oktober og stillingen opslås nu.
Jeg synes personligt, at Jens Thorhauge har gjort det strålende - tænk lige på hele den omstillingsprocessen i retning mod IT, som han har inspireret, bevilget penge til og tænkt overordnede tanker om: DEFF, udviklingspuljer, netmusikken osv.
Ikke desto mindre bliver det da nervepirrende spændende hvem vores nye strategiske master bliver.

Stillingsopslag: direktør til Biblioteksstyrelsen

9.7.06

Google checkout

Google vil det hele! Nyeste skud er et indkøbssystem som PayPal. Jeg skifter meget gerne PayPal ud med Google, jeg er blevet uvenner med pal'en adskillige gange.
Fordelen for brugeren er, at man gemmer kreditoplysninger og adresseoplysninger hos Google, og slipper for at indtaste disse oplysninger i forskellige butikker.
Vi kan godt forvente at der går et pænt stykke tid, inden danske sites kan begynde at sælge via Googles checkout "At this time, only merchants with a U.S. address and bank account can process transactions through Google Checkout" (fra FAQ'en).
Umiddelbart fremgår det ikke hvad butikkerne skal betale for at lade kunderne betale via checkout. Men der skal ikke så meget til, før det er konkurrencedygtigt med PBS.

Google Checkout

En tjeneste, der vil frem i verden

YouTube.com giver dig mulighed for både at uploade dine egne videoer og se sindssygt mange andre. I følge Newz.dk bliver der pt. dagligt vist 70 millioner videoer fra YouTube og 50.000 nye videoer kommer til hver dag. Så ...
Min anledning til at komme forbi YouTube: ca. hvordan ser trinene i riverdance ud? (bliver forhåbentlig et ret morsomt nummer til årets vejfest). Der er både klip fra professionelle og amatørers stepperier, eneste problem er at de professionelle bevæger bentøjet djævelsk hurtigt. Det kan godt bekymre mig lidt, hvordan 8-9 midaldrende revydamer fra en villavej på Amager skal klare den.

YouTube.com

8.7.06

CHOK!

IFLAs strategiske plan sender Lars Aagaard i en tilstand af nærmest katatonisk chok. Lars har repræsenteret DK i IFLAs børnebibliotekskommite siden 99.
Omtalte plan er i flg. Lars:

..et vidunder af forsvarsmekanismer, bortforklaringer, sjove angreb og udenomssnak. Tilsat 4 – 5 rigtigt fornuftige hensigter [.....]
Men når det så er sagt, så oser resten af programmet af hørmen af landsbytosser, der i en sky af akademisk fims fører sig frem – heldigvis kun med få tilhørere.

Så danske bibliotekarer har en tonstung moralsk forpligtelse til at hæve røsterne på konferencen i august.
Lars vil bidrage med poster i en sin IFLA2006 blog - forhåbentlig ligeså underholdende som dette første indslag.

Blog: IFLA 2006

7.7.06

2006 World eBook Fair

Er et initiativ, som gælder i en måned, fra 4. juli til 4. august i anledning af Project Gutenbergs 35 års jubilæum. Der skulle være over 330.000 bøger at vælge imellem. Der er dels en søgemaskine, dels mulighed for at browse. Det sidste er nok det letteste, hvis du vil have et overblik. Her er bøgerne inddelt efter emner. Det er umuligt at udvælge nogle eksempler, prøv i stedet selv!
World eBook Fair.

5.7.06

Fremtidens søgeværktøj er lanceret

Med andre ord: statsbiblioteket udvikler videre på deres nye søgesystem, denne anden udgave har fået navnet summa og indeholder en række nye faciliteter. Her er de vigtigste:

  • Integreret søgning (fysiske og digitale materialer)
  • Webservices fra Forfatterweb, Litteratursiden og Bibliotekernes Netmusik
  • Mente du? Forslag til stavning
  • Forslag til søgning (som google suggest)
  • og adskillige andre nyheder
Det ser GODT ud!

Læs mere om summa
Prøv summa
Første udgave af nyt søgesystem (for historisk interessrede)

4.7.06

Man tager ...

... 2 dele wiki og en del blog, pisker det godt sammen og voila: våd maling er resultatet.
Wetpaint.com er en ny tjeneste, der er ligeså social som en wiki og ligeså nem at oprettet som en blog. Under anden ørkesløse halvleg af semifinalen mellem Tyskland og Italien fik jeg lige oprettet et wetpaint website Fodbold kan være KEDELIGT - I, kære læsere, er velkomne til at skrive artikler, redigere osv.
Hvis man er helt uenig i, at livet er for kort til fodbold kan man jo kigge på World Cup '06

2.7.06

DR afprøver om "crowden nu også er så wise"

For nylig diskuterede vi begrebet "wisdom of the crowd" (21.6. Til angreb på "det kollektive"). DR lancerer nu sammen med Wikipedia et sportsleksikon på nettet, hvor brugerne selv kan redigere og skrive indholdet, skriver Computerworld.
Samarbejdet udgør en win-win situation: DR får erfaring med brugerinteraktion og Wikipedia flere og bedre sportsartikler.

Computerworld: Public service-sport på Wikipedia-model

1.7.06

Bibcast-film hjemmefra

Film skal ses i biografen eller derhjemme i sofaen! Bibcast film kan ses på udvalgte biblioteker (det er der nu ikke mange der gør - i hvert fald ikke på Københavns Hovedbibliotek), men efter sommerferien lysner det ... lidt:

Efter sommerferien bliver det muligt at se BIBCAST hjemmefra via sit bibliotekslånerkort.
I første omgang bliver det lånere i København, Århus, Silkeborg og Randers, som får gratis adgang til de ca. 25 kort- og dokumentarfilm, som BIBCAST p.t. er ved at lave visningsaftaler med.
Spillefilmene skal altså stadig ses på biblioteket (de er ikke nemme at danse med i den branche).

Bibcast

Bøfa har fået ny hjemmeside

Men skal man ønske tillykke eller...?
Sitet har et vist altmodisch anstrøg (logoet er nu stadig flot), men hvad værre er, at man skal være medlem for at se ganske mange punkter - hvilket er ok, hvis det så ellers var muligt at indmelde sig.
Den heldige bruger, der tilfældigt spotter en nyhed fra april, får at vide at man skal sende en mail til ét bestyrelsesmedlem, hvis man er bøfa-medlem og ønsker adgang til sitet. Hvis man vil indmelde sig i Bøfa skal man maile til et andet bestyrelsesmedlem.
Jeg spår ikke Bøfas hjemmeside mange brugere! BF burde stille deres content management system og ekspertise til rådighed for faggrupperne.

Bøfa

Læs 250 aviser fra 55 lande

På PressDisplay kan bibliotekernes brugere f.eks. læse Daily Nation (Kenya), Neue Zürcher Zeitung (Schweiz), Jerusalem Post (Israel), La Nacion (Argentina) og fra Danmark bl.a. Politiken og Børsens. Aviserne gengives i pdf, i en præcis gengivelse af den trykte udgave - med annoncer og TV programmer.
Et kæmpe boost til bibliotekernes udenlandske avishold! Der er tegnet licens via bibliotekernes licensguide, licensen omfatter også fjernadgang for de biblioteker, der har faciliteter til at tilbyde hjemmebrug. Mere end 40 biblioteker har tilmeldt sig.

PressDisplay
Licensguide om PressDisplay