30.4.08

Biblioteker i Facebook

Facebook er omdiskuteret. Men det kan ikke diskuteres at mange internetbrugere er kommet på Facebook. Hvorfor ikke også biblioteker? Er der kommet nogle danske biblioteker? Jeg prøvede at søge, men kunne ikke finde nogen. Der er til gengæld Dublins Hovedbibliotek. Den er lige åbnet og der er kun 62 fans i skrivende stund. Måske var det en ide til overvejelse. Eller er det blot endnu et sted som MySpace osv. som man skal skrive og vedligeholde?

29.4.08

Kvinder er mere på nettet end mænd

... og der er såmænd flere overraskende facts i den nye årsrapport fra Foreningen af Danske Internet Medier:

  • Kvinder bruger i gennemsnit 2 timer mere om måneden på nettet end mænd
  • De 15-20 årige og generationen over 60 år bruger ca. lige meget tid på nettet
  • 64% af de besøgte sites er danske


Wikipedia på tryk

Et nyt opdateret leksikon med indhold dikteret af Wikipedias brugere vil lande på hylderne i september 2008.

Rygterne om en trykt version af Wikipedia har verseret i flere år, men nu ser det ud til, at det tyske gigant-forlag Bertelsmann vil gøre alvor af sagen. Forlaget vil samle de 50.000 populæreste artikler fra den tyske version af Wikipedia i god gammeldags bogform.

Forlaget håber bl.a. på at gøre anklagerne om, at Internettet udmanøvrerer de traditionelle trykte leksika, til skamme - og samtidig sprede kendskabet til Wikipedia, så endnu flere vil redigere artikler i online-versionen, og dermed øge værkets kvalitet.

Jeg er spændt på at se resultatet, som må blive lidt af en mursten, da det vil blive udgivet som et enkelt bind.

24.4.08

Netlydbog

En håndfuld danske biblioteker tilbyder nu deres lånere ca. 100 hotte titler som lydbøger, direkte til kvit og frit at høre og/eller downloade fra nettet. En nærmere beskrivelse af Netlydbog kan du læse på Internetsøgning.

23.4.08

Mellop

Træt af at din email flyder over med spam fordi du skulle opgive den til et tvivlsomt websted? Så er Mellop måske sagen. Det er et websted hvor du får en emailadresse i de femten minutter som det ofte højest tager at tilmelde sig. Ved at trykke på en grøn knap kan du så se dine emails. I hvert fald indtil den lukker ned igen.
Bagdelen er at den ikke er så god ved blivende tilmeldinger. Her kan du nemlig ofte få brug for at få genopfrisket dit password ved at få sendt det til din email. Men den eksisterer jo ikke længere. Siden har en dansk tekst også. Ifølge hjemmesiden slettes alle data efter 15 minutter.
Tjenesten er god til hvis du har en mistanke om at en side er dubiøs eller at du bare skal bruge den en enkelt gang. At opgive sin emailadresse kan ofte være starten på et sandt bombardement af uvedkommende emails.
Tak til Martin for tippet!

22.4.08

Top 100 web 2.0-applikationer

Webware har på baggrund af en afstemning kåret de 100 bedste web 2.0-applikationer.

Listen er en oplagt mulighed for at gå på opdagelse og finde nyt guld. Kender du fx ooVoo og Remember The Milk?

21.4.08

Britannica gratis for webloggere?

Ja, det lyder som en drøm. Og det er det måske også. Britannica har annonceret at fx weblogggere kan abonnere gratis på det berømte leksikon. Det har jeg selvfølgelig ikke kunnet stå for. Hvad mange heller ikke har kunnet. Så man bliver advaret om at det kan tage tid. Men du kan jo prøve. De skriver ellers at de fleste ansøgere er blevet godkendt.
Nu venter jeg så i spænding på at få adgang til de 32 binds 65.000 artikler med 44 mio. ord.
Via TechCrunch. Mange biblioteker har gratis fjernadgang, så man kan koble sig på via bibliotekets hjemmeside. For de som ikke har den mulighed, er der altså lys forude.
EDIT 22. april. Træerne vokser så heller ikke ind i himlen. Jeg blev godkendt, og skulle så igennem en registreringsprocedure. Efter mange genvordigheder (bl.a. med bogstavet ø), nåede jeg frem til en Exception Report i et for mig uforståeligt html-sprog. Herefter måtte jeg opgive jeg at lade mig registrere. Men det lykkedes dog senere.

9.4.08

Ytringsfrihed og troværdighed på nettet

Maria Mattus har med "De länkade orden" skrevet en interessant afhandling om ytringsfrihed og troværdighed i relation til Internettet. Bl.a. beskæftiger hun sig med studerendes vurdering af videnskabelig information fundet på nettet, og hun interviewer aktive brugere af Wikipedia for at afdække en af tidens største netfænomeners funktion og dynamik.

Bogindskanning på europæisk

Nogle iagttagere mener at Google Books indskanner omkring 5.000 titler om dagen. Kritikere har travlt med at gøre grin med enkelte morsomme fejl, såsom kaos i siderne, tommelfingre osv. Og for nogle år siden var især franske bogfolk oppe at ringe over at Google Books ville udkonkurrere europæiske sprog med en form for kulturimperialisme. Nuvel. Nu har franskmændene så taget sagen i egen hånd og lanceret Gallica. Et projekt som foreløbig har sat sig det formidable mål at indskanne omkring 60.000 titler! Halløj hvor vi gungrer. Kigger du på forsiden af Gallica, vil du straks se et imponerende emnekatalog der siger spar to til Google Books spartanske og Bibliotek.dk-agtige forside. Så er hermed ikke sagt noget om hvad der sker hvis du klikker (eller prøver at klikke) på de forskellige menuer. Der er vist nok foreløbig op i nærheden af 100 fuldtekstbøger i basen. Nu rykker europæerne....

8.4.08

Brugeranmeldelser mm. i Bibliotek.dk?

Styrelsen for Bibliotek og Medier afholdt den 14. februar 2008 en workshop med emnet Bibliotek.dk og sociale teknologier.

Der er lavet en rapport med diskussioner, beslutninger og oplæg fra workshoppen.

"Styrelsen for Bibliotek og Medier har besluttet at indføre brugeranmeldelser og rating på bibliotek.dk. Brugeranmeldelser og ratings tilknyttes værkniveau i bibliotek.dk med opdeling på overordnede materialetyper (tekst, lyd, levende billeder)......Der er overordnet et krav om hurtig handling og dermed også accept af enkel løsning.

Koordinationsgruppen for netbibliotekerne giver desuden tilskud til et forprojekt om en national løsning i forhold til brugeranmeldelser og ratings, der kan anvendes af alle......."

Udviklingsplanen for Bibliotek.dk
Der satses på at drive udviklingen af Bibliotek.dk i hurtigere takt, fx siges om Udviklingsplanen: "...Modellen er betydeligt mere rammebaseret end den tidligere mere detaljeprægede plan. Der kan løbende stilles forslag til projekter."

Jens Hofman skriver på sin blog, Fremtidens Bibliotek om samme emne:

Oversat til dansk betyder det:
Efter mange diskussioner er styrelsen nu indstillet på at opsamle og anvende brugeranmeldelser og andre brugerskabte data - og det er ikke nødvendigvis DBC der skal drive udviklingen.

Læs nyheden og hent rapporten på Styrelsens hjemmeside

Camp? Hvad er nu det for noget..

En nyskabelse på biblioteksfronten er diverse "Camps" med interessante mennesker om interessante emner

Herning, Århus og Roskilde Biblioteker inviterer til Camp i Århus, d. 24. april kl. 12-20, om Brugerdreven innovation.
"Brugerdrevet innovation - en ny drivkraft for dit bibliotek? Et indblik i hvad brugerdrevet innovation er, og hvordan man kan arbejde med det på bibliotekerne"

Et af punkterne hedder Five-minute-madness - eksempler fra bibliotekerne:

* Mindspot - Hvordan inddrager man unge? Hovedbiblioteket i Århus
* Slip brugerne løs - Hvilke metoder fungerer bedst? Hovedbiblioteket i Århus
* Cultural Probes - en metode til at forstå brugernes behov. DBC
* Usability - Hvordan inddrager man brugerne i udviklingen af bibliotekets hjemmeside? Silkeborg Bibliotek
* Personas - Hvad kan man egentlig bruge det til? Roskilde Bibliotekerne
* Experimentarium for Børn - Hvordan kan børn blive meddesignere? Hovedbiblioteket i Århus

Følg i øvrigt projektet på bloggen: http://drivkraft.wordpress.com/

Tilmelding på: www.aakb.dk/brugerdrevetinnovation

Sidste tilmeldingsfrist: 11. april

Pris: 600 kr.
Maks pladser: 90
Sted: Hovedbiblioteket i Århus, Møllegade 1, 8000 Århus C

4.4.08

Simply Google

Fra Librarian in black:
Et tip til at finde Googles tilbud, som man er tilbøjelig til ikke at få brugt, fordi de er for svære at finde på Googles site. Den er opdelt i Sites, Searches og Blogs fra Googleuniverset.
Simply Google

"This site could prove to be a librarian's good friend."

Styr på onlineresurserne

80 online resources for Book Lovers - er en liste, der giver overblik over det meste af det, der kan findes. I er velkomne til at supplere i en kommentar hvis I har et andet yndlingssite, som ikke er nævnt.
Er der nogen der kender til en oversigt over danske bog og litteratursites på nettet?
Det, der slår mig på denne liste er også den mængde af gratis ebøger man kan hente. Fra nr 6 til nr. 42 på listen er alle henvisninger til samlinger af gratis bøger?
Hvad gør vi for at formidle den type i bibliotekerne? Det er jo ikke skidt alt sammen.
Vi har fx OnLibri.dk med en masse tilbud på bøger om diverse emner. De er beriget med annoncer - men ved første øjekast er fx "Klar til Bryllup" såmænd lige så ok at henvise til, som de hjemmesider der findes......
80 online resources for Book Lovers
OnLibri