22.9.08

Danmarks som it-foregangsland?

Engang for 10 år siden fremsatte nogle fremsynede politikere en plan for at gøre Danmark til it-foregangsland (jeg mener det var inden 2010). Men gang på gang oplever man at det er tomme ord. Danmark er informationsmæssigt et af de mest lukkede lande i hele verden, og selv om der ikke er direkte censur som i Kina, så sker der megen indirekte 'fravalg'.
Det mest almindelig er helt at lade være med at publicere på nettet. Sammenlign universitetssider fra USA og England med de danske universiteters, så er det nemt at forstå.
Næsten alverdens aviser har gjort det muligt for nyhedssøgemaskiner som fx Google News og Yahoo News at søge i deres nyheder, bl.a. de skandinaviske lande, undtagen Danmark. Her har de store aviser lavet Infomedia, som du enten kan betale en bondegård for få lov til at søge i, eller gå på biblioteket til udvalgte computere. Og hele den danske lov-kulturarv på Retsinformation er ligeledes spærret for søgemaskinerne. Du er pisket til at bruge Retsinformations søgemaskine.
Det kunne endda være ok hvis såvel Infomedia som Retsinformation havde lavet nogle hurtige, overskuelige og brugervenlige søgemuligheder. Men selv for specialister kan de to være et mareridt at søge i.
Danmark som it-foregangsland? Der er vist langt endnu.

2 kommentarer:

Esben Fjord sagde ...

Hørt. Det er sgu' da mærkeligt, at man i Danmark ikke har forstået informationssamfundets muligheder og specielt avisernes dobbeltmoral, hvor man uden beregning dybdelinker til diverse blogs m.v. uden selv at være interesseret i at blive en del af f.eks. Google News er da helt hen i vejret...

Esben Fjord sagde ...

Se i øvrigt også Peter Svarrers indlæg om problematikken:

http://www.petersvarre.dk/blog/2008/09/aaaarrrrgh.html