22.9.08

Danmarks som it-foregangsland?

Engang for 10 år siden fremsatte nogle fremsynede politikere en plan for at gøre Danmark til it-foregangsland (jeg mener det var inden 2010). Men gang på gang oplever man at det er tomme ord. Danmark er informationsmæssigt et af de mest lukkede lande i hele verden, og selv om der ikke er direkte censur som i Kina, så sker der megen indirekte 'fravalg'.
Det mest almindelig er helt at lade være med at publicere på nettet. Sammenlign universitetssider fra USA og England med de danske universiteters, så er det nemt at forstå.
Næsten alverdens aviser har gjort det muligt for nyhedssøgemaskiner som fx Google News og Yahoo News at søge i deres nyheder, bl.a. de skandinaviske lande, undtagen Danmark. Her har de store aviser lavet Infomedia, som du enten kan betale en bondegård for få lov til at søge i, eller gå på biblioteket til udvalgte computere. Og hele den danske lov-kulturarv på Retsinformation er ligeledes spærret for søgemaskinerne. Du er pisket til at bruge Retsinformations søgemaskine.
Det kunne endda være ok hvis såvel Infomedia som Retsinformation havde lavet nogle hurtige, overskuelige og brugervenlige søgemuligheder. Men selv for specialister kan de to være et mareridt at søge i.
Danmark som it-foregangsland? Der er vist langt endnu.

17.9.08

Facebook og privatlivets fred

Metroxpress har i en artikel advaret imod at skrive alt for private oplysninger på Facebook. Hvilket kan være et klogt råd, bl.a. fordi arbejdsgivere åbenbart bruger at gå ind på folks profiler for at se hvad de skriver om sig selv - eller andre. Generelt skal man naturligvis ikke stole på disse tjenester, og ikke lægge alt muligt ud som man ikke ønsker nogen andre skal se.
Men bortset fra det. Så undlader artiklen at gøre opmærksom på at du i profilen har adskillige muligheder for at forhindre arbejdsgivere i at gøre præcis det som Metroxpress advarer imod. Ved at klikke på Settings, og dernæst Privacy Settings, kan du bestemme om forskellige dele af hvad du har på Facebook skal være for My networks and friends, Friends of friends eller Only friends, ligesom du har mulighed for at vælge hvilke networks der skal have adgang til hvilke oplysninger.
Endvidere har du under Profile, Info og contact information ydermere mulighed for helt af skjule disse oplysninger. Det samme gælder for de fotoer du lægger ud.
Så jo. Selvfølgelig skal du være forsigtig. På Facebook, og alle andre steder. Men artiklen i Metroxpress dramatiserer måske lige lovligt meget hvad denne kan bruges til. Moralen er snarere at folk skal lære at skærme deres privathed på disse sociale tjenester generelt.

12.9.08

Testpersoner til onlineundervisning

Undertegnede bibliotekar fra Københavns Biblioteker har sammen med Thor Dekov opstillet et online-undervisningsprogram, som også kan bruges til mindre møder, præsentationer osv. Men før det går endeligt i luften, vil jeg gerne afprøve det, altså simulere et kursus- eller præsentationsforløb. Du kan være med som testperson i hele eller dele af processen:

  • Tilmelding.
  • Forberedelse til præsentation.
  • Selve afholdelsen.
  • Evaluering.
Manøvren skulle gerne vise om det lever op til målsætningen om at lave online-præsentationer for 'almindelige brugere'. Det kræver dog en konto (hos Google), download af Adobe Flashplayer og eventuelt også Skype, hvis man vælger at skulle snakke tovejs.
Hvis du har tid (den tid du nu vælger at afsætte til det) og lyst, så gå ind på tilmeldingssiden. Siden ser realistisk ud, men er altså kun simulation. Testtidspunktet vil fremgå når der er tilstrækkeligt med testpersoner.
Du behøver ikke gennemgå alle 4 dele, men bare afprøve nogen af dem. Men under alle omstændigheder maile til mig om du synes det var nemt nok, hvilke problemer der var osv.
Smugkigge eventuelt på vejledningen for arrangører og for deltagere. Her er også adresser til Skype og Adobe. Hvis du selv er interesseret i at lave den slags, hører jeg også gerne fra dig.
EDIT: Tak for jeres henvendelser. Jeg har nu de testpersoner der skal bruges til næste uge. Jeg hører fortsat gerne fra de som er interesserede i noget lignende. Uden at være med på testen.

8.9.08

Din første yndlingsbog

Her måske en ide til at afprøve i Danmark. Godt nok har vi ikke decideret et stort fattigdomsproblem, men børnehaver og skoler kan dog snakke med om at mange familier aldrig læser bøger. Så måske kunne nogen lancere en kampagne for det i stedet for.
What Book Got You Hooked?” er en kampagne hvor folk på internettet kan indsende forslag til og stemme på den børnebog som begejstrede dem først, og som de derfor stadig husker. Sidste år kørte organisationen en afstemning om hvilken stat der havde brug for bøger, Oklahoma fik således tildelt 50.000 nye bøger. Og på hjemmesiden siger First Book at der ialt er uddelt 60 mio. gratis bøger gennem tiderne i USA og Canada.

4.9.08

Google Chrome

Selv om det var ventet, kom det alligevel som en stor overraskelse da Google præsenterede sin nye browser, Chrome. Der er sikkert meget politik i det her, specielt over for Microsofts Internet Explorer.
Hvorom alting er, jeg har brugt browseren et par dage for at se hvad det er for noget. Og jo, den er absolute værd at downloade og afprøve. Og bruge som standardbrowser. Den bygger på et lidt andet koncept end de hidtil kendte. Men det er slående så selvinstruerende den er. I starten synes den meget skrabet. Men på ganske få minutter opdager du sikkert at her er en browser som du selv kan opbygge fra grunden. Det bedste ved det hele er at det er selvinstruerende.
Specielt vil jeg anbefale at klikke skruenøglen og kigge nærmere på Valgmuligheder. Men der er ogso andre ting. Adresselinjen er nu samtidig også søgefelt for den søgemaskine som du har valgt som default. Dvs. at hvis du skriver en adresse i adressefeltet, kommer du ind på den. Men hvis du bare laver en almindelig webemnesøgning, så gør den også det.
Redigering er slående enkel drag-and-drop, eller med højreklik for at redigere, fx slette. Ikke noget med at finde disse funktioner i undermenuer.

3.9.08

Arkiv over nyhedsbreve

Har du først slettet et nyhedsbrev fra din indbakke, kan det være svært at genfinde, da det normalt ikke indekseres af søgemaskinerne.

Det retter NewsletterArchive op på. Med 16-17.000 arkiverede nyhedsbreve om måneden er det faktisk en meget god kilde til information, hvor bl.a. Search Engine Watch er repræsenteret blandt bidragsyderne.

1.9.08

Bibliotekar fyret for at fortælle lånerhistorier

World Net Daily skriver om en bibliotekar i Michigan (USA) som er blevet fyret fordi hun har udgivet en bog med hendes erfaringer med lånere på et lokalbibliotek, "The Library Diaries". Den handler om forskellige eksistenser på et fiktivt bibliotek, kaldet "Denialville." Et kapitel om hver person, eller låner.
Desværre for bibliotekaren valgt forlaget at bruge et foto med af biblioteket på omslaget som ret utvetydigt leder tanken over på det bibliotek hvor forfatteren arbejdede i over 15 år. Forlaget er et græsrodsforetagende som udgiver dagliglivsskildringer.
Jeg tror at de fleste bibliotekarer oplever en del skæve eksistenser i løbet af deres karriere. Jeg har endnu ikke oplevet at være ansat et sted hvor vi ikke i pauserne har fortalt historier om forskellige pusseløjerlige lånere. Mange af disse historier er såmænd ganske underholdende, men jeg tror nu ikke de vil egne sig til udgivelse.
Grunden til fyringen ligger ifølge hendes fyreseddel i at hun har beskrevet lånerne på en meget utiltalende måde. Mentalt syge eller mindebemidlede, uintelligente og frastødende. Og de vil let kunne genkendes i det lille lokalsamfund. Forfatteren har forsvaret sig med at alle romaner bygger på personlige erfaringer i en eller anden form.