3.1.08

Kunstkustoder pr mobiltelefon

Kolding Bibliotek er et moderne bibliotek opbygget omkring en central plads. Rundt om kan brugerne finde malerier, krukker og skulpturer. Men hvad er det for nogen? Det kan brugerne nu ringe på deres mobiltelefon for at finde ud af. Kunstværkerne er nemlig blevet forsynet med en semacode (jo, endnu et nyt ord), dvs. en lille kvadratisk mærkat med en stregkode. Er man i besiddelse af en nyere mobiltelefon, kan man via den "hængsle" til fx kunstnerens hjemmeside, et opslag i et kunstleksikon på nettet eller en specialartikel i Wikipedia.
Bibliotekets weblog lover at lignende også vil blive muligt fx ved cd’er til aflytning og på plakater. Teknologien bygger på mobiltelefoner med kamera og med mulighed for at gå på internettet.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Semacode egentlig dårligt ord -, da det er navnet på et softwarefirma som laver software der aflæser disse firkanter. Teknisk set er termen 2D barcode eller QR code (Quick Respons) mere dækkende Mere info
http://en.wikipedia.org/wiki/QR_code

Hvis man vil lege lidt med en QR generator - der laver tekst - URL eller telefonnummer om til en QR Code i form af et billede. Så tjek
http://qrcode.kaywa.com/

Søren Johannessen
microformats.dk

Jens Hofman Hansen sagde ...

"QR code" er faktisk lige så "dårligt" et ord som "semacode". QR er nemlig den japanske standard og laves også kun af ét firma. QR er ikke udbredt i andre steder end Japan. Men jeg kan i øvrigt fortælle at det er OVERALT i Japan!

QR er lidt mere avanceret end de europæiske udgaver fordi de kan håndtere en vis fejlprocent i aflæsningen og så alligevel virke.

Jeg er spændt på om 2d-stregkoder slår igennem som fænomen i Danmark/Europa.

René Boye Pedersen sagde ...

Det er altid svært med navngivningen af nye ting. Men i forvejen har vi på "dansk" ordet semafor - det græske udtryk for signalbærer. Så semakode kunne måske bruges? Eller mere jordnært: nethængsel?

René Boye Pedersen
Koldingbibliotekerne