23.1.08

Digitale trænere..

Seth Godin efterlyser "Digital Coaches".
Hans pointe er:
- at brug af IT kan øge produktiviten i enhver virksomhed,
- at mange brugere er små og mellemstore virksomheder, der ikke nødvendigvis har den fornødne ekspertise
- og at de fleste IT-brugere er rigtig dårlige ( totally lame!) til at få nok ud af investeringerne i pc'ere og mobiltelefoner:

"Oh, I didn't know I could do that."
"You mean I don't have to manually type my address book in by hand?"
"There are graphs in Excel?"
"Gmail is free?"

Hertil behøves digitale trænere, som kan vise hvad IT kan, hvordan man skal bruge det og eventuelt også vise hvordan man kan gøre det, man allerede gør - meget bedre.
Desuden er der brug for organisering og strukturering af data...

Mange biblioteker har forsøgt at opfylde en del af det her behov hos brugerne. Brugen af internettet kræver jo at du først kan bruge en pc. Derfor de mange IT introduktionskurser, både til pc og til internettet, som bibliotekerne tilbyder.
Skal vi satse lidt mere af butikken på at uddanne vores brugere?
Gentofte har fx. tilbudt brugerne selvstudiumforløbet 23 ting, samtidig med at de selv kører
det.
A shortage of digital coaches
Lær 23 ting på internettet

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Seth Godins pointer er gamle nyheder pakket ind i smart markedsføringssnak. Kan ikke se, hvad biblioteker skal bruge det til. Coachingbegrebet bruges og misbruges meget i disse år....

Gentoftes tiltag er spændende og nyskabende, men er det nødvendigvis en opgave for bibliotekerne at "lege" kursusudbyder.

Susanne Kierkegaard sagde ...

Hej Anonym
Ja, det har været - og er en stor opgave for bibliotekerne at tilbyde It- og internetkurser. For den opgave er der ikke rigtig andre offentlige bud på at løse. Derfor har Borger.dk også allieret sig med bibliotekerne om brugeroplæring:
Fra Modernisering.dk
Bibliotekerne skal ifølge loven formidle information om det offentlige til borgerne og har mange års erfaring i at gøre folk fortrolige med internettet......

Derfor er Biblioteksstyrelsen en naturlig samarbejdspartner for Den Digitale Taskforce og IT- og Telestyrelsen, og parterne er glade for, at Biblioteksstyrelsen nu vil gøre en særlig indsats for at understøtte bibliotekerne i at fremme udbredelsen af borger.dk.

Kathrine Sørensen sagde ...

Hvis det virkelig er sandt, at 40% af befolkningen er IT-analfabeter. At dette tal vil stige i fremtiden. Og at det primært er de svage borgere, der tabes på gulvet, ja så ved jeg ikke lige hvem, der skal ruste denne gruppe til fremtiden - biblioteket var da et udmærket bud i min optik. Men det kræver nok, at bibliotekerne finder som samarbejdspartnere, for opgaven er overvældende.