11.6.05

Cory Doctorow: indhold i et jerngreb.
Forfatter, blogger, aktivist (og sikkert meget mere) Cory Doctorow talte for 3. gang på Reboot. Hans oplæg var en demonstration af, hvor ødelæggende copyright, DRM (digital rights management) og at binde indhold til særligt hardware eller software, er for et demokratisk samfund, udvikling og meget andet.
Ikke mindst var hans pointe, at det at lægge begrænsninger på indhold også kan gøre det sværere at tjene penge. Som eksempel brugte han store europæiske databaser, som ejes af f.eks. telefonselskaber i modsætning til store amerikanske baser, som ikke kan ejes - hvem har vundet? Google, Internet Archive osv., alle beliggende i USA i modsætning til de europæiske.
Oplægget var stopfyldt med eksempler på, at vi betaler mere for at få lov til mindre med det indhold, vi har købt. Cory Doctorow anbefaler, at vi skal "stop thinking, we're underdogs!" - og om ikke andet være aktive i protester, f.eks. via FSF Europe.

Cory Doctorow er aktiv på bloggen BoingBoing
og en af de drivende kræfter i EFF.org

2 kommentarer:

Jens Guld sagde ...

Ophavsretten blev til fordi man i det 19de århundrede mente at læseheste skal fodres. Altså måtte man sikre en lind strøm af gode bøger. Men de skulle jo skrives og skriverkarlene skulle kunne leve af deres metier. Det drejede sig ikke om poeternes ve og vel men om samfundets interesser. Og ophavsret er forresten ikke ejendomret men skatteret, skulle jeg huske at sige.
Her er hvad der blev sagt i det engelske underhus i 1841/42:
http://home4.inet.tele.dk/jensguld/Macaulayd.html
Det er i det 21de århundrede nødvendigt at pleje læsehestenes og kunstnernes interesser på andre måder og det kræver intellektuelle evner som borgerlige kulturministre ikke besidder. Der er også det problem, at politikerne og mediekartellet plejer hinandens interesser og ikke kun her i landet.
Med Macaulay i baghovedet skulle det ikke være vanskeligt at strikke noget sammen, men det kan ikke gøres før kunstnerne - eller de fleste af dem - langsomt fatter hvad det betyder at bebo det 21de århundrede. Og herrer i åndernes rige er de egentlig ikke. De er ikke mere samfundsbevidste eller politisk bevidste end andre mennesker og i deres klemte situation er det ikke helt nok.

Tora Trier Hansen sagde ...

Sjovt nok virker det ikke, som om det er forfatterne, men derimod forlagene, der er mest bekymret over ophavsretten.