29.6.05

Lyt til p1 udsendelser, når det passer dig.
Så er DR klar med podcast fra 16 programmer på p1. Som du kan lytte til når og hvor, det passer dig - på computeren eller på en mp3-afspiller.
DR har produceret en vejledningsside, så det er lige til at gå til - jeg har uden besvær hentet et par udsendelser.
P.S. Podcast er ikke for modem-opkoblinger: Koplevs Krydsfelt fra 23.6. fylder 40,2 MB.

dr.dk/podcast

28.6.05

Hans Christian Andersen - igen, igen.
Denne gang er det en stor udstilling med tilhørende online udstilling på British Library. Udstillingen løber frem til oktober og ledsages af arrangementer.
Følgende bemærkning er det ikke helt sikkert, at H.C. ville sige god for: "Hans Christian Andersen has been made possible by Hans Christian Andersen 2005, the Kingdom of Denmark and the Bikuben Foundation".

British Library: Hans Christian Andersen

27.6.05

Trådløs adgang til internettet.
Også på Silkeborg Bibliotek kan man få internet-adgang med egen bærbar fra biblioteket. Bibliotekets ansvar for uhensigtsmæssig brug af det trådløse - og dermed bibliotekets ip-adresse - klares i Silkeborg ved, at man låner (som ethvert andet biblioteksmateriale) et kort med brugernavn og adgangskode til netværket.
Lyder som en sikker (for biblioteket), men lidt besværlig løsning (for brugerne). Den kan desværre ikke kopieres i biblioteker, der besøges af mange turister og udenlandske studerende (som vil skulle indmeldes som lånere i biblioteket).

Silkeborg Bibliotek: Hotspot og trådløs internetadgang
I Openwifi.dk kan man finde nogle af de biblioteker, der tilbyder trådløs adgang

Google Scholar.
Som tidligere omtalt (19.5.) har bl.a. Danmarks Pædagogiske Bibliotek via SFX gjort søgning i licensdatabaserne muligt via Google Scholar. KB og AUB (og måske flere andre) tilbyder samme service.
Et praktisk eksempel:
Gå først i Scolar Preferences, skriv dpb i feltet 'institutional access' og klik 'save'.
Søg derefter på higher education research
Resultatlisten viser en del forskellige typer - de interessante i denne sammenhæng er dem, der er mærket , 'Tjek SFX på DPB'. Også brugere, der ikke er registreret på DPB kan bestille artiklen på et øjeblik ved at først at klikke på linket 'Tjek SFX på DPB' og derefter på 'Request document via Fjernlånet på DPB' (50 kr. for eksterne lånere).

26.6.05

Websites vurderes i et splitsekund.
Ny forskning, som har brugt websites som forskningsobjekt, viser at en æstetisk vurdering af et website afgøres på ufattelig kort tid. Endnu mere forbavsende er det, at forsøgspersonerne som regel ikke ændrer mening om et website efter en grundigere vurdering.
Chokerende kort tid til at vinde brugerne for vores websites.
Forskningen omtales i Politiken søndag den 26. - artiklen kan findes via Infomedia.
Gitte Lindgaard fra Human Oriented Technology Lab, Carleton University står bag forsøget.

Hurtig genvej til virksomhedsoplysninger.
Copenhagen Business Schools Center for Virksomhedshistorie har udviklet en database, som hurtigt og præcist giver et overblik over de 115 største danske virksomheders udvikling de sidste 30 år.
Hvilket dansk firma var det største i 1987 - målt i ansatte (ISS) eller målt i udbytte (A.P. Møller)? Hvornår opnåede Vestas at blive mellem de 100 største firmaer (1998)?

Mapping Corporate Denmark

22.6.05

Er bibliotekarer early adopters (sommerens mest selvfede indlæg)?
Hvis vi er (og jeg er mest tilbøjelige til at mene ja), hvad skyldes det så??
Malin Cantwell fra Biblioteksrelateret har i et interview til Dagens Nyheter udtalt:
"- Bibliotekarier tillbringar en stor del av sin tid med att hitta information åt användare. Internet och framförallt webben är ett viktigt arbetsredskap för bibliotekarier, vilket gör att de ofta är så kallade early adopters."
Men er det hele forklaringen? Jeg ved det ikke, men vil gerne høre fra jer læsere, og ikke kun om at skrive og læse blogs, hvad med andre nye teknologier? Brug kommentarfunktionen.

Biblioteksrelateret: Varför har bibliotekarier börjat blogga?

MP3 lydbøger mellem Vänern og Vättern.
Skövde indvier i dag en 'nedladdningsstation' på biblioteket, hvor brugere kan hente lydbøger og sprogkurser i MP3-format. I følge pressemeddelelsen på bibliotekets hjemmeside behøver man hverken lånerkort eller legitimation (hmm, det står der altså) for at kunne tanke MP3-afspilleren eller memory-stick'en op med lydbøger.
Hvilke bøger, det mere præcist drejer sig om, må man vist til Skövde for at checke.

Skövde Stadsbibliotek: Invigning av nedladdningsstation...

Politiets døgnrapport som rss.
Imponerende, lovens lange arm kan andet end at lægge i benlås! De er oppe på det teknologiske beat.
Og så alligevel ikke - rss-feedet viser sig at være strikket sammen af en studerende, Jonas Voss, fra ITU.
[via Monitoring Dalager]

Læs om alverdens ulovligheder:
Politiets døgnrapporter
Rss-feed

21.6.05

Webstatistik og rss-feeds.
I e-klumme gør Esben Fjord opmærksom på, at flere og flere biblioteker får rss-feeds, som læses i rss-readers eller syndikeret på andre websider.
I samme åndedrag er biblioteksstyrelsen i gang med at udvikle et statistikværktøj, der helt traditionelt skal opgøre bl.a. unikke besøgende og sidevisninger for bibliotekers og netbibliotekers hjemmesider.
Men når læsning/visning af vores tekster, billeder osv. i højere og højere grad foregår et andet sted end der, hvor de er publiceret (og tro mig, det vil ske), så er der noget, der ikke længere hænger sammen.
Unægteligt kedeligt, hvis et værktøj (som i sidste ende betyder noget for tildeling af økonomiske ressourcer) kommer til at trække skævt.
Ja, ok, hørt før i den analoge verden (udlån, besøgstal), men alligevel.

e-klumme: Flere teknologi-trends

19.6.05

Søgeresultater fra licensdatabaser ... i Google (og Yahoo).
Gale Thomson har indgået aftale med Google om søgning i deres databaser og viderestilling til et antal testbiblioteker, der abonnerer på de pågældende databaser. Yahoo Subscription bygger på samme ide, men søger i andre databaser - læs Eriks Høys blogpost den 16. juni.
I en artikel i Businessweek kan man læse en nærmere beskrivelse af Google/Gale projektet, men da Google først lige er begyndt at indeksere databaserne, kan det vare noget inden der dukker søgeresultater op.
I KKB har vi licens med fjernadgang på tre databaser fra Gale Thomson: Biography Resource Center, Contemporary Authors og Science Resource Center.

Businessweek Online: Library Materials Given to Search Engines

15.6.05

Bogmarkedet nr. 11 som e-bog.
Dette tidsskrift - uundværligt for bogbranche, biblioteker og så'n - udkommer normalt kun i papirform og i meget begrænset form på www.bogmarkedet.dk.
Meeen... nr. 11 kan kvit og frit hentes som e-bog. I samme nummer kan man læse en udmærket artikel om DanskMedieDesign, der klargør og sælger e-bøger for forlagsbranchen.
Så hvis du ikke har prøvet at læse en DRM-sikret e-bog før, så er chancen der lige nu!

Hent e-bogen på DanskMedieDesigns salgsside Daktyl

e-lydbøger på New York Public Library.
Mere end 750 e-lydbøger er nu til udlån for New York-lånere. Antallet af titler er helt ok. Leverandøren er Overdrive, som også leverer e-bøger til amerikanske biblioteker - desværre på analoge vilkår: biblioteket køber et antal eksemplarer af en e-bog eller e-lydbog, når de er udlånt, så er det bare at line op i reserveringskøen.
Men rigtigt positivt ser det ud til, at man med e-lydbøgerne både kan brænde en cd, overføre til en mp3-afspiller eller lytte på sin computer.

NYPL: eAudio is here

14.6.05

Biblioteksstyrelsen holder orienteringsmøder om puljerne:
- to orienteringsmøder om Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker og Overbygningspuljen. Møderne retter sig mod biblioteksledere, projekt- og økonomiansvarlige.
Møde i København tirsdag den 27. september
Møde i Vejle torsdag den 29. september
Læs om program, betingelser og tilmelding

11.6.05

Cory Doctorow: indhold i et jerngreb.
Forfatter, blogger, aktivist (og sikkert meget mere) Cory Doctorow talte for 3. gang på Reboot. Hans oplæg var en demonstration af, hvor ødelæggende copyright, DRM (digital rights management) og at binde indhold til særligt hardware eller software, er for et demokratisk samfund, udvikling og meget andet.
Ikke mindst var hans pointe, at det at lægge begrænsninger på indhold også kan gøre det sværere at tjene penge. Som eksempel brugte han store europæiske databaser, som ejes af f.eks. telefonselskaber i modsætning til store amerikanske baser, som ikke kan ejes - hvem har vundet? Google, Internet Archive osv., alle beliggende i USA i modsætning til de europæiske.
Oplægget var stopfyldt med eksempler på, at vi betaler mere for at få lov til mindre med det indhold, vi har købt. Cory Doctorow anbefaler, at vi skal "stop thinking, we're underdogs!" - og om ikke andet være aktive i protester, f.eks. via FSF Europe.

Cory Doctorow er aktiv på bloggen BoingBoing
og en af de drivende kræfter i EFF.org

10.6.05

Kort med informationer.
Robert Scoble, evangelist (ja, sådan er hans stillingsbetegnelse) hos Microsoft nævnte i sin oplæg på Reboot en korttjeneste fra Schweiz, som er "really cool". Find f.eks. restauranter i Lausanne eller kirker i Bern - hurtigt, nemt, overskueligt.
En oplagt fornyelse af biblioteksvejviseren på bibliotek.dk??

[map.search.ch]

Reboot om sociale og demokratiske teknologier.
Den første dag på Reboot7-konferencen var præget af fællesskabs-teknologier: blogs, wikis, flickr, del.ici.us, technorati. Oplægsholderne gav mange forskellige eksempler på demokratisk brug af blogs osv. - fra tsunami-hjælp til wikipedia.
Med den slags værdier i fokus burde bibliotekerne ligge lunt i svinget: vi står for de samme værdier.

Reboot 7

7.6.05

Det feminiserede bibliotek.
Ok, så fik vi den. For mit vedkommende på samme dag, som aviser og andre medier taler om, at pigerne får bedre karakterer i hele uddannelsessektoren.
Men ellers stammer det fra et referat af et møde 18. maj i Biblioteksrådet, hvor et af punkterne var Niels Ole Pors' undersøgelse af de studerendes biblioteksbenyttelse. Referatet fungerer som det resumé, som selve undersøgelsen mangler.
Af referatet fremgår bl.a. "Specielt er folkebibliotekerne ringere vurderet af studerende inden for naturvidenskab og teknik i forhold til studerende på de humanistiske uddannelser". Samtidig havde mødedeltagerne bidt mærke i at "både denne undersøgelse og "Danskernes kultur- og fritidsaktiviteter 2004", der netop er udkommet, viser at kvinderne er de flittigste biblioteksbrugere".

Referat af møde i Biblioteksrådet.

Niels Ole Pors' undersøgelse.
Danskernes kultur- og fritidsaktiviteter 2004

Det' for børn(enes skyld) - Wikipedia for børn - og nyt topdomæne xxx.
Topdomænet skal beskytte børn og andre mod "unwanted or inappropriate content". Det er organisationen ICANN der er på banen med forslag til nye topdomæner. Denne er et tilbud til " The online adult-entertainment industry" om at holde sig til sider med domænet xxx.
Erik Høys kommentar: "bare børn ikke finder ud af at bruge kommandoen: site:. Intentionen er formodentlig at lette filtreringen, som jo er lovpligtig på offentlige pc'ere som børn har adgang til i USA.
Internetsøgning om xxx.
Icanns pressemeddelelse
Wikipedia for og af børn
Fin ide - desværre kunne jeg ikke tjekke sitet dd.
Esben og Thor har skrevet om det - så tjek evt. op på selve sitet senere.
Wiki Børn

6.6.05

Volltextsuche Online - tyske forlag går til modangreb.
Google Print og Amazons Search Inside the Book får måske ikke samme gennemslagskraft på det tyske område. I hvert fald ikke, hvis det lykkes for en gruppe forlæggere i den tyske bogbranche-organisation Börsenverein at få Volltextsuche Online på benene.
Hvis alt går efter planen, er der allerede fra efteråret starten på en søgbar database, som bl.a. tager udgangspunkt i allerede eksisterende materiale i forlagenes databaser. Baggrunden for initiativet er en forståelse for at, "if they don't do this today, they may no longer exist in some years."
Ingen omtale af bibliotekernes rolle i digital distribution, men derimod en ide om, at man via Volltectsuche Online også kan downloade en bog for en kort periode! Det ligner et lån (mod betaling). Så tyske biblioteker skal også udvise en forståelse for, at "if they don't do this today, they may no longer exist in some years."

New York Times: German Publishers Plan Challenge to Google Print (kræver gratis login)

HCA-arrangementer er slet ikke interessante...
...siger 43% af danskerne, og andre 43% siger, at de kun er lidt interessante! Sølle 14% erklærer sig klart interesserede i HCA-arrangementer.
Ikke alene er det et ordentligt hug til HCA-fonden, men også til os i bibliotekerne, som har brugt meget krudt på arrangementer/udstillinger osv. i anledning af årets fødselar.

Læs mere i Politiken

Litterært kort over Manhattan.
"Find hvor litterære personer levede, arbejdede, legede, drak, spadserede og så på ænder". Resultatet er interessant, specielt for New Yorkere, og forbilledligt enkelt og lækkert bygget op. En ide lige til at kopiere for et bibliotek med litterære personer i byen (og med links til egen katalog eller bibliotek.dk).
[via mymarkup.net]

New York Times Book Review: A Literary Map of Manhattan

4.6.05

Story surfer.
Første konkrete resultat af projektet "Det interaktive børnebibliotek" skulle være up and running på hovedbiblioteket i Århus.
I Story Surfer vælger børnene bøger ved at træde på felter i gulvet:
"Søgningen er gjort visuel og fysisk, hvor børnene skal bruge kroppen til at søge med. Knapper langs kanten på et stort gulv indeholder emneord, der kan søges på, og søgninger vises med bøgernes forsider. Ved at bevæge sig rundt på gulvet og bruge kroppen finder børnene de spændende bøger, og de vælger de mest interessante.
Når de træder på bogen på gulvet, sendes denne op til et bord, der er bygget sammen med gulvet. Her er det muligt at arbejde videre med de bøger, der er valgt, f.eks. læse noget om handlingen, se hvad andre der lånte denne bog også lånte."
Det lyder skægt - mon ikke ÅKB kunne streame en liden video til os i de fjerne hjørner af landet?

ÅKB: Fremtidens interaktive børnebibliotek

3.6.05

Webservices - at "genbruge" indhold
Der er mange aktiviteter i gang omkring genbrug/syndikering og muligheder for udbud af webservices i biblioteksverdenen. Biblioteksstyrelsen har lavet et notat om mulighederne for at udbyde relevante webservices i Bibliotek.dk. Netbibliotekerne arbejder med RSS-feeds, som bilbliotekerne kan præsentere på deres egne sider. Projektet "Netbiblioteket" har udviklet webservices, der beriger søgeresultarerne i biblioteksbasen.
Men! det er et vanskeligt emne at sætte sig ind i som "almindelig" bibliotekar. Hvad er forskellen mellem RSS-feeds og Webservices, fx.
Så hvem laver en kort, forståelig og anvendelig beskrivelse af de muligheder der findes? Hvis den allerede er skrevet, så skriv meget gerne en kommentar til dette indlæg.
Esben om Netbibliotekernes RSS-feeds
BS's notat om webservices.

2.6.05

Mere om weblogs.
Esben Fjord har lagt oplæggene fra weblog-temadagen ud på temadagens webside. Så går du med en weblogger i sutskoene, er der hjælp at hente.
Vi bloggere synes selvfølgelig, det ikke alene er helt forfærdeligt interessant, men også uhyre relevant! Sådan er det bare, som de siger på Bornholm.

Weblogs på bibliotekerne i Skandinavien
- temadag

Podcasting.
Vi skrev første gang om podcasting for et par måneder siden. Det går kort sagt ud på at lytte til radioudsendelser eller andre lydproduktioner hvor og når det passer dig, det behøver ikke at foregå på en iPod - brug computeren eller en mp3-afspiller. Senest har jeg lyttet til opvarmningsinterviews med foredragsholdere på reboot-konferencen.
I Danmarks Journalisthøjskoles e-magasin eJour (juni 05) kan du læse fire artikler om podcasting (- hvem finder på et bedre navn!), bl.a. at Danmarks Radio fra uge 25 podcaster flere programmer fra P1.

eJour nr. 45 juni 2005

1.6.05

Kvindehistorie digitalt
Kvinfo giver nu adgang til online-udgaver af de første kvindepolitiske tidsskrifter: "Kvinden og Samfundet" 1885-1899, "Hvad vi vil" 1888-1894 og "Kvindestemmeretsbladet" 1907-1913. Se også på KVINFOs historiske portal, der udover Tidsskrifter 1885-1920 rummer Dansk Kvindebiografisk Leksikon online, Kvindekilder og årstalslister
Kvinfo's historiske portal
Hvis I nu tænker: Og hvordan skal vi holde styr på det og huske det næste gang vi har en udlånsvagt?
Så kan det alt sammen findes i Bibliotekernes Netguide - søg på Kvinfo
Bibliotekernes Netguide - www.bng.dk (bemærk at "bng" kan bruges)

Fra Danbib-listen:
Via Netpunkt kan man nu få adgang til WorldCat og senere ArticleFirst. Alle folkebiblioteker har gratis adgang i 2005. Ønsker man at sende en bestilling til Statsbiblioteket, er der en særlig bestilknap til dette - så SB kan skaffe materialet fra udlandet - eller købe det ønskede materiale. Der kan også sende bestillinger til andre biblioteker.
Information om WorldCat
DBC's elektroniske nyhedsbreve