26.2.08

Bogbidder 2.0

Københavns Biblioteker har gennem et stykke tid tilbudt bogbidder på mail, hvor man får tilsendt 1. kapitel af en bog delt op i 5 overskuelige afsnit.

DailyLit er gået skridtet videre og tilbyder hele bøger efter nogenlunde samme koncept. Nogle bøger koster penge, men du kan også finde rigtig mange gratis klassikere fx Shakespeare og Austen - naturligvis på engelsk.

Det er nok urealistisk at forvente, at nogen vil læse en hel bog på den måde. Guardian har regnet ud, at det vil tage 2 år at læse "War and Peace", hvis man læser en bid dagligt. Er man en læsehest, kan man heldigvis også få den næste bid tilsendt lige så snart man har læst den bid, der ligger i indbakken.

IT - og nye samfundsklasser

Politiken skriver om en undersøgelse af danskernes IT-kompetencer:
"En ny opdeling af danskerne i forskellige klasser er ved at opstå i kølvandet af internetudviklingen . På den ene side har vi en kreativ klasse af højtuddannede storforbrugere af internettets mange nye muligheder og på den anden side en gruppe, der nærmest er digitale analfabeter"
Bibliotekernes tilbud om at opgradere borgerne digitalt falder på et tørt sted. Der er ikke fokus på problemet med at samle op på de digitalt svage andre steder.
Læs selv i Pol.
Om samme emne : Selvom Danmark for nylig blev kåret til verdens førende IT-nation, har flere end hver tredje dansker store problemer med at bruge computeren og være netborger. Hvis danskerne blev bedre til computerne, kunne samfundet spare 79 milliarder kroner, vurderer Teknologisk Institut.

19.2.08

Digitale bøger

Google Books, Amazon og andre bogindskanningsinitiativer har rejst spørgsmålet om digitale versioner af trykte bøger får salget af disse til at stige eller falde. Der er intet klart svar på dette endnu. Og svaret vil sandsynligvis også afhænge af hvad type bog det er. Dvs. om der er tale om skøn- eller faglitteratur, hvor gammel bogen er, hvor kendt forfatteren, hvor stort forlaget er og hvor let det er at bruge den digitale verson.
Under alle omstændigheder har forlaget HarperCollins nu gjort et forsøg med at lade en håndfuld elektroniske udgaver være frit tilgængelige. Samtidig kan du også ved at oprette en konto få udvidet adgang til flere.
Men uden at lade dig registrere kan du kigge med på tre bøger, bl.a. Paolo Coelho's The Witch of Portobello. Skulle det være appetitvækker nok til flere, kan du lade dig registrere. Hele projektet omfatter udover de fuldstændige onlineudgaver en række bøger i “Sneak Peek”. Her er det muligt at se 20% af mange af forlagets nye titler.
Paulo Coelho udtaler sin tilfredshed med ordningen. En anden af forfatterne, Neil Gaiman er begyndt at blogge om det (www.neilgaiman.com) og opfordrer læserne til at stemme om hvilken af hans bøger de vil have lagt online. At det har stor interesse fremgår af, at ifølge ham selv har over 26.000 allerede stemt!
link
Harper Collins.
ALA Tech Source.

13.2.08

Der er stadig håb for bogen

Selv om computere og Internet er hverdagskost for mange, foretrækker mange stadig at læse bøger frem for lange tekster på en skærm. En af dem er Therese, der bl.a. lægger vægt på bøgernes kvalitet i forhold til blog-indlæg - og så er der jo også det med nostalgien:


Jeg kan nemlig rigtig godt lide bøger - jeg kan godt li' at have en bogreol med opslagsværker og romaner og jeg kan godt li' at tage en bog med i seng og lade den ryge ud af hånden, når jeg falder i søvn.
Jeg har det for øvrigt på samme måde...

12.2.08

Sikker Internet dag

I dag er Sikker Internet dag og i den forbindelse har Medierådet bl.a. startet en viral oplysningskampagne målrettet unge, der bruger MySpace, FaceBook og lignende tjenester. Den går ud på at finde ud af så meget som muligt om fjolset Hjarnees ud fra motto'et "Du er hvad du uploader på nettet!" Super idé.

11.2.08

Hjemmesideovervejelser..

Silkeborg har arbejdet med ny hjemmeside, bl. a med ønsker om større integration mellem Opac og hjemmeside. Og det har de sikkert gjort rigtig godt og grundigt. Du kan læse om arbejdet i en rapport fra Silkeborg. Man har også arbejdet med brugergrænsefladen Summa, et udviklingsarbejde, der er sket sideløbende med Statsbiblioteket, der har taget Summa i brug.
Gratis for biblioteker - ellers kr. 300,-

Titel, forord og indholdsfortegnelse kan ses som en PDF-fil på adressen
http://www.silkeborg-bibliotek.dk/webredaktion/docs/Strategi-og-procesforloeb-side1-4.pdf

Henv. til
Per Hofman Hansen - Webredaktør og bibliotekar : hofman@silkeborg.bib.dk
Tlf 87 22 19 85

8.2.08

Hvad skal barnet hedde?

I den raserende debat synes navnet "Bibliotek" at være et argument i sig selv for bogromantikerne, der hævder, at det kun er bøger der har legitim adgang til at være på bibliotekerne.

Camilla Sejerøe har gravet et andet navneeksempel frem på bloggen Op og Hop:

Et eksempel: gymnasiet. I det gamle Grækenland er gymnasion det sted, hvor den mandlige ungdom modtog legemlig og åndelig uddannelse, men hvor dog det legemlige aspekt stod i forgrunden. De unge mænd trænede nøgne, hvad der forklarer oprindelsen til gymnasium, nemlig af gymnázesthai (= “at træne nøgen”). (Kilde: Wikipedia, samt “Ordbog over det danske sprog”, København 1925).

Så det argument vist slået af banen!!

Vi kan heller ikke hedde bibliotekarer mere , for det er jo ikke det vi er? Eller?
Jeg synes bedre om at fylde mere indhold ind i betegnelserne, så folk ikke tænker "bøger" når de læser/hører om biblioteker/bibliotekarer.
De skal også gerne tænke : "information,(e)bøger, musik, film, formidling, internettet" osv
Så hvordan ændrer vi det - for alvor?