28.3.07

Derfor slår ebøger ikke an!


Ifølge Cory Doctorow på Boing Boing, er det den simple grund, at det ikke er forlæggere, men elektronikindustrien, der fremstiller ebogslæsere. Og de er ikke tilbøjelige til at lave en simpel, billig og robust læser, når de kan lave en "with extra bells and whistles", der koster 3 gange så meget. Brugerne vil til gengæld ikke bruge 200$ på en elektronisk læser når de kan købe 10 "ægte" bøger for de penge! Teknologien til at lave den skrabede model har været kendt i årtier. "Basically, the universal ebook reader is a non-starter — at least for this generation" Læs: Why an ebook reader won't displace books - og se om argumenterne holder

4 kommentarer:

Jens Guld sagde ...

Stross og Doctorow vrøvler.
De er begge ganske avancerede i disse sager sammenlignet med det altovervældende flertal af deres kolleger, men enten har de ikke gjort deres hjemmearbejde eller også forsøger de at skrue fremtiden sammen, sådan som de ønsker den (de er formentlig bange for deres indkomst). Charles Stross er i øvrigt en udmærket forfatter.

Vi lever i en tid, hvor en rimelig computer med skærm kan produceres til en tusse (engros pris). Den pågældende skærmteknologi er ideel til e-bøger.

En rimelig e-bog kan PT produceres og sælges for et par tusind, hvilket vil sige, at den om to år kan sælges for et tusind og sidenhen mindre end det. Hvis der er et marked for en DRM-fri e-bog til disse priser, vil de blive fremstillet og solgt. Temmelig sikkert ikke af de store firmaer, formentlig bliver det nogle af de små firmaer, som SONY normalt spiser til frokost.

De to forfattere har sikkert ret i at kombinationen hardware til 2000 kr plus e-bøger til 150-200 kr er usælgelig, men der findes faktisk et forlag (Baen Books), der sælger til mellem 4 og 15 dollar
http://www.webscription.net/m-1-baen-books.aspx

og vi taler her om ukrypterede bøger.
Det forlag har forresten givet husly til nogle kunder, der har startet et projekt, der går ud på at fremstille en e-bog til 15-1600 kr plus det løse. Jeg vil tro at der 50-50 chance for at det lykkes.

De fleste forlag korser sig selvfølgelig ved tanken om at sælge e-bøger billigere end papirbøger og forretningsfolk er sjældent glade for tanken om at skulle konkurrere med sig selv. Forfatterne, der ikke er klogere end andre mennesker, er næppe glade heller. Men se på musikkartellet, der insisterer på at sælge komprimeret, DRM-befængt musik til fuld butikspris - og som allerede nu langsomt er ved at blive kørt ud på et sidespor af kunderne, kunstnerne og markedet.

Baen Books og dets forfattere og kunder er i skrivende stund enlige svaler, men det kommer altsammen langsomt.

Jens Guld sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Jens Guld sagde ...

Et dementi.
Computeren jeg taler om har en fremstillingspris på 1000 kr. Det er altså ikke en engrospris.
Her beskrives den
http://laptop.media.mit.edu/

Der kommer en kommerciel udgave af denne computer til 200 dollars
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070329-olpc-xo-manufacturer-to-sell-budget-portables-in-developed-countries.html

Skærmen kan klare både sort/hvid og farve og i sort/hvid klarer den hårdt solskin.

Jens Guld sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.