28.2.07

Kultur i tal

Kulturministeriets store danske kulturvaneundersøgelse fra 2004 ligger nu i Statistikbanken i elektronisk version. Her kan man fx se voksne og børns kulturvaner, lige fra læsning, biografbesøg, zoo-besøg til motionsvaner. Tabeller supplerer den trykte udgave, der kan downloades. Fra pressemeddelelsen:

De elektroniske tabeller gør det nemmere at finde visse tal, og der er nye kombinationsmuligheder og dermed nye tal at hente. Hvor den trykte udgave f.eks. kan fortælle at 85 % af børnene har været i biografen inden for det seneste år, kan et opslag i de elektroniske tabeller nuancere billedet og vise forskelle i børns biografbesøg i by- og landdistrikter.

Holdbare ITkompetencer

Jakob Nielsen har et glimrende indslag i sin månedlige alert box, der handler om at skolerne skal sørge for at lære børn de nødvendige it kompetencer:

  • Søgestrategier - ikke en specifik søgemaskines funktioner
  • Kvalitetsvurdering af information
  • At håndtere "The information overload"
  • Lære at skrive til nettet/intranet
  • Usability på brugerniveau
.....og lidt flere.
Jakob Nielsen's Alertbox, February 26, 2007:
Life-Long Computer Skills

"Tales from the Liberry"

Underholdende blog med små historier om livet i et provinsbibliotek. Der er vist flere ligheder end forskelle i oplevelsen af bibliotekets brugere og deres til tider uransagelige veje, uanset om du er ansat i et bibliotek i Danmark eller man er : "An employee of a small town "liberry"who chronicles his eternal quest to remain sane while dealing with patrons who could double as extras in a David Lynch film"
Se fx Liberry Rogue Gallery, der indholder karakterer som:
MR. B-NATURAL * (the Grumpiest Old Man in all the World)
MRS. BELLOWS: THE VIDEO BORROWING GORGON
LITTLE KAYLA
Det er ret morsomt - så se lige nærmere på bloggen.
Tales from the Liberry

Slag i den norske biblioteksbolledej

Den gamle redaktør er blevet sur. Bok og Biblioteks afgående redaktør fyrer en bredside af mod 2.0 fænomenet:
"Og hva annet er Bibliotek 2.0 enn en stadfestelse av en utvikling som har vært i gang i bibliotekene i mange år? Hold deg fast: Internett! Brukerperspektivet! Interaktivitet! Mappa mi! Bydagboka! Biblioteksvar! Blogging! Og mye mer. Alt sammen utmerkete tiltak. Og det er vel knapt nok ett eneste nytt prosjekt som ikke har den innretningen, uten at det dermed skulle være noen grunn til å låse det fast i nok et dogme. "
Tja - ikke et specielt fagligt indlæg, som andre norske bloggere straks reagerer på:
" denne avskjedssalutten ble for usaklig for meg. Jeg håper og tror at diskusjonene på neste års bibliotekmøte i Bergen klarer å løfte blikket utover Chris’ lettvinte motstand (som er svært utbredt) og Audunssons nærmest obligatoriske pessimisme på vegne av brukerdrevne medier (som om ikke etablerte medier har lukkede samtalekretsløp!)"
Læs Thomas Breviks svar på " Blog og bibliotek"

26.2.07

e-bogsportal påvej?

ebog.dk er en (måske) kommende portal for handel med e-bøger. Bag står Dansk BiblioteksCenter as og InfoMedia A/S. I første omgang primært for undervisningsmaterialer til studerende. Foreløbig eksisterer det dog kun som joint venture, og afventer godkendelse fra Konkurrencerådet. Det bliver spændende at se om portalen i lighed med Amzon og Google Books også vil gøre det muligt at søge i bøgerne fuldtekst.

22.2.07

Indholdsrige bøger


Jeg faldt over denne idé på Boing Boing - udhul en bog og lav en personlig gave.
Hvilket fik mig til at tænke på dengang vi fik et depot hjem fra Roskilde Arrest - en af bøgerne var nydeligt tilskåret til at kunne indeholde en mobiltelefon!
Ideen er vis også før brugt til at skjule portvinsflasker.
Indslag fra Boing Boing

Ikke nok unge til it-branchen

Selvom de unge i stor stil anvender ny teknologi, så er det ikke lige det som de vælger at studere. It betragtes som noget selvfølgeligt, ikke som et fag, det giver ikke status og når søn eller datter sidder ved computeren, siger mor at det er tid til at få noget frisk luft. Derfor mangler virksomheder højtuddannede it-medarbejdere. It-vest som er et uddannelses- og forskningssamarbejde mellem Handelshøjskolen i Århus, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet har derfor lavet en kampagne for at vise at it-uddannelse rummer spændende udfordringer og mulighed for indflydelse på fremtiden. Og kalder selv de it-uddannede for The Future People. Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling mener at der i 2015 vil mangle ca. 1500 it-kandidater i Danmark.

21.2.07

Advarsler på lærebøger

I USA selvfølgelig - på nogle skoler har man prøvet at forsyne tekstbøger i naturvidenskab med advarselsstickers. Tjek selv på denne eksempelside om I kan finde den oprindelige? Der laves naturligvis grin med teksten, men det er en skræmmende tanke (ihvertfald for mig!) at man prøver at stække undervisningen af religiøse grunde. Sagen har kørt fra 2002 til 2006 hvor skolen altså endte med ikke at få lov. Men det lurer!!
Disclaimers

Øjenvidneberetninger

"In the first person" - er en samling af øjenvidneberetninger til store historiske begivenheder. Der er henvisninger til 18.000 personlige beretninger. Samlingen består af tekster, audio og videoklip. Der er materiale, der passer til de klassiske opgaver: Den amerikanske borgerkrig, Cuba-krisen, Martin Luther King, Anden Verdenskrig, Den russiske revolution og meget mere. Et besøg værd.
http://www.inthefirstperson.com/firp/index.shtml

13.2.07

Konfirmandundervisning online

Det har skabt noget debat at flere politikere nu vil have konfirmandundervisning henlagt til fritiden i de kommuner hvor det i dag foregår i de dyrebare tidlige undervisningstimer i folkeskolen. Men måske er den debat allerede forældet.
Den Folkekirkelige Udviklingsfond har nemlig bevilliget 165.000 kr. til Danmarks Kirkelige Mediecenter (DKM) nye interaktivt konfirmandlokale konfirmazion.dk. Danmarks Kirkelige Mediecenter vil lave et IT-konfirmandlokale på nettet. Simon Kangas Larsen, direktør for Danmarks Kirkelige Mediecenter, siger at

Tanken med konfirmazion.dk er, at her kan en præst med enkle midler inddrage sms, e-mail og internet i sin konfirmandundervisning og få hjælp og inspiration til at bruge moderne læringsmetoder i forhold til de unge.
Siden forventes lanceres juni 2007.

Bibliotek 2.0 ifølge OCLC

Hvordan står det egentligt til med Bibliotek 2.0? Er det noget 'vi' bruger på bibliotekerne? Vist ikke rigtigt endnu. Skeptikere kan slappe af her: Det gør de såmænd heller ret meget ikke i 2.0's hjemland, USA. I hvert fald hvis man skal tro på en lille rundspørge blandt ca. 400 deltagere i et OCLC symposium. Langt overhalvdelen har ikke nogen brugerweblog (og forskningsbibliotekerne har over dobbelt så mange som folkebibliotekerne), 58 % læser dog jævnligt weblogs, mens under 1/3 selv laver en. Derimod deltager de fleste i sociale netværk (86 %). Så højt et tal tror jeg ikke vi kan være med på i lille Danmark.
Alle tal er nok relativt meget højere end i Danmark. Ifølge Thomas Madsen-Mygdal (Bibliotekspressen nr. 3, 2007) gør det heller ikke så meget:

Jeg er ikke sikker på, at web 2.0 og alt det hype, der er omkring det, betyder, at bibliotekaren skal understøtte folks kommunikation på nettet. Eller at brugerne skal snakke med jer – de vil sgu' da ikke snakke med jer – de vil have adgang til jeres materialer, og de vil have dem digitalt her og nu

Men se, det det nok en anden historie....

12.2.07

Om weblogs....

Weblogs er vel noget af det nemmeste at oprette, sværeste at vedligeholde og personligste at bruge. Som mange andre udbyder Københavns Biblioteker kurser i weblogs, næste gang 8. marts. For de som ikke kan komme, er der andre måder: Kig ind på prøvewebloggen Weblog om weblogs for at se hvordan du selv kan gå i gang, eller den mere udførlige vejledning om Blogger.

Princeton Universitet med i Google's biblioteksprogram

Endnu et af USA's førende universiteter har nu tilsluttet sig Google's Library Project med at indskanne deres bogbestand: Princeton. Det er nummer 12 i rækken af fornemme universiteter og større biblioteker. De øvrige er Harvard, Oxford, Stanford, University of California, University of Michigan, University of Texas-Austin, University of Virginia, University of Wisconsin-Madison, New York Public Library, University Complutense of Madrid og National Library of Catalonia.

11.2.07

Tora

Jeg modtog beskeden om Toras død på min skiferie i Norge. Beskeden var ikke uventet, men tabet af Tora som kollega og inspirator er stort. Jeg lærte Tora at kende ved en konference i London i 2002, og da vi kom hjem, etablerede vi Biblog - på en formiddag i Roskilde! Hun var ikke til omsvøb og regler, men nok den første eksponent for 2.0 bølgen i biblioteksvæsenet. Tora var klog, betænksom, fagligt nysgerrig og en rigtig god kollega. Med en urokkelig tro på, at projekter lykkes, fordi deltagerne får tillid, åbenhed og frie tøjler til selv at udvikle. Jeg kan kun tilslutte mig alle de rosende og deltagende ord, der allerede er skrevet på bloggen og sende tankerne til Toras familie i denne svære tid.
Æret være Toras minde.

8.2.07

Web 2.0 på 4½ minut

En professor i antropology ved Kansas Universitet har lavet en 4½ minuts video om internettet. Ganske illustrativ. Gid det dog var så nemt!

5.2.07

Tora er ikke blandt os mere

Den ene af denne weblogs to grundlæggere, Tora, døde i weekenden efter flere års alvorlig sygdom. Hun efterlader et stort tomrum. Som inspirator, igangsætter, innovator og blandt de første til at opsnuse de nye veje som bibliotekerne i dag må følge for at være stedet for information, formidling og kommunikation.
Hun var den første til at oprette en biblioteksweblog i Danmark. Ja blandt de første til at lave en dansk weblog i det hele taget. Tilbage i 2002 da ikke ret mange overhovedet vidste hvad ordet overhovedet betød: Nyt fra HB's it-funktion. Hendes første blogpost er fra den 23. januar 2002, den sidste fra 16. november 2005.
Den sidste post fortæller noget om Toras livsvilje: Hun regnede det ikke for sikkert at kunne fortsætte året ud, og ville derfor koncentrere kræfterne på nærværende weblog. Hvor hendes sidste indslag er fra 29. november 2006. Altså skrevet mere end et år efter.
Karakteristisk for hende ville hun nok tale åbent om sin sygdom over for os kolleger, men foretrak så absolut at fortsætte så længe som muligt med sit arbejde.
Toras indflydelse på Københavns Biblioteker kan vanskeligt overvurderes. Derudover var hun en elsket og afholdt kollega. Med sine meningers mod, men aldrig nedgørende og med en tålmodighed til at argumentere for sine synspunkter og ideer. Blandt hendes vigtigste styrker var at kunne overbevise med en kombination af bestemthed, en meget omfattende faglig viden og venlighed.
Tora var en kær og afholdt kollega, hun vil blive savnet meget af kollegerne i københavn, blandt sit omfattende netværk og blandt de to resterende bloggere på Bib-log.
Hendes familie, mand og barn, er i vores tanker.
Æret være hendes minde

1.2.07

Bevar bibliotekerne/bibliotekarerne

Hvis I trænger til nogle argumenter for, hvorfor biblioteker og bibliotekarer stadig er rigtig vigtige og sikkert ikke forsvinder foreløbig - så er her 33 gode grunde:
Konklusion:
"Rather than lope blindly through the digital age, guided only by the corporate interests of web economics, society should foster a culture of guides and guideposts. Today, more than ever, libraries and librarians are extremely important for the preservation and improvement of our culture."
33 Reasons Why Libraries and Librarians are Still Extremely Important

DR regulerer blogging

I Danmarks Radio skal der gives tilladelse til at oprette en blog i tilknytning til et program eller udsendelse. Der bliver reguleret mht til hvem der skriver og hvordan kommentarer bliver modereret. De ny regler er udarbejdet af en etikgruppe med Lytternes og Seernes Redaktør (LS-redaktør) Jacob Mollerup som formand, og de er også godkendt af DRs direktion.
I fritiden er der også regler:
"Om bijob hedder det, at medarbejdere ikke må have bijobs, "der kan skabe tvivl om DRs troværdighed og uafhængighed" (heller ikke ulønnede), og de skal have indhentet tilladelse. Reglen gælder for fastansatte medarbejdere, men også freelanceres aktiviteter skal leve op til kravet om troværdighed og uafhængighed. Relevant i blogosfæren er bestemmelsen om, at DR normalt ikke giver medarbejderne "tilladelse til faste aftaler om klummeskrivning eller kommentarvirksomhed i andre virksomheder". Den enkelte direktør kan dog dispensere."
Jeg fornemmer at de har problemer med kontroltab i Danmark Radio - ligesom vi har i bibliotekerne. Er brugerne farlige? Er medarbejdernes meninger?
Læs på e-jour