31.3.06

En pris til Biblog..

Kære læser:
Denne weblog er modtog i går den årlige pris fra: Dansk Forening for Information og Dokumentation.dfid som er en interesseorganisation for informationsspecialister uanset ansættelsessted og uddannelse. Det er foreningens formål at holde medlemmerne ajour med udviklingen inden for informations- og dokumentationsområdet.
Janette Flatman skrev til os:"Jeg er på dfid's bestyrelses vegne rigtig glad for, at det i år er jer der modtager vores pris for jeres kæmpe pionerarbejde med BibLoggen".
Vi er meget stolte af, at vores arbejde med bloggen bliver påskønnet, og at vi når så langt ud med vores informationer.Der er pt. ca. 800 tilmeldt vores ugentlige nyhedsbrev. Vi har ca. 50 læsere via Bloglines.
Læs mere om dfid-prisen og foreningen
Læs Biblog'en her

30.3.06

Endnu en pind til bibliotekernes ligkiste?

Bibliotekernes selvforståelse er under hård beskydning fra de mange gode redskaber på internettet. Senest gør Informationsportalen opmærksom på Jubii IQ. En direkte konkurrent til Biblioteksvagten. Og en dansk version af Google Answers og Yahoo Answers. Jan Larsen fra Irma gør i seneste nummer af Bibliotekspressen opmærksom på at personalet må blive bedre til at vise hvad de kan, fordi vi for brugerne er "ikke eksisterende". De meget populære Answers-tjenesterne viser at procentdelen af hurtige og gode svar ("wisdom of the crowd") er ganske god mellem alt det andet. Er Biblioteksvagtens såkaldte ekspertsvar bedre?

28.3.06

Reboot for ottende gang

Jeg kan varmt anbefale at deltage i Reboot-konferencen, som i år finder sted 1. og 2. juni på Frederiksberg (Kedelhallen).
Reboot er en konference for praktisk visionære "who are at the intersection of digital technology and change all around us".
Årets emne er renæssance, forstået som "rebirth of old ideas in a new context" og "rediscovery and revitalization".
Formen (formatet) består af traditionelle keynotes, talks i mindre lokaler, forum'er, demoer og så selvfølgelig alt det andet uformelle. Målet med formatet er 50% broadcast, 50% interactivity og 100% informal.
Sidste år deltog nogle få fra biblioteksverdenen, i år bør mange flere være med!

Reboot

Ikke WEB 2.0 - men

"This is the live Web". En ny forståelse af nettet som levende, hvor alle er på, og de nye tjenester forlader sig på brugernes vilje til at berige webstederne med indhold. Flickr, Del.icio.us, Myspace er eksempler på den nye bølge. PÅ MySpace flokkes også berømthederne for at få opmærksomheden fra deres publikum, som er der i forvejen. Interessante betragtninger. Læs mere på:

The New Wisdom of the Web (Newsweek)

27.3.06

Download videoer (i Denver)

Nu behøver man ikke gå på biblioteket for at låne videoer i Denver. Man kan downloade dem fra bibliotekets hjemmeside. Det er dog kun for biblioteket lånere, så glæd dig ikke for tidligt. Biblioteket er det første i USA, som gør det.
Mediedownload fra Denver Bibliotek.

Leksikon-krigen raser

Encyclopedia Britannica har som forventet svaret igen på en artikel i Nature, som sidestillede informationsniveauet i Wikipedia med det hæderkronede leksikon. De mener i et åbent brev at Natures undersøgelser er ugyldige. Så vidt jeg kan se har de en dårlig sag, men enhver kan selv læse Natures undersøgelse. I stedet burde de måske fokusere på at Britannica er meget bedre struktureret og bedre redigeret.
Åbent brev fra Britannica.

25.3.06

Svensk netmusik

Bibliotekstjänst har netop lanceret en tjeneste, musikwebb.se, svarende til Bibliotekernes netmusik, men med den vigtige forskel at brugeren kan overføre filer til en bærbar afspiller, som understøtter Microsofts WMA-DRM.
Ellers ligner den svenske tjeneste meget vores egen. Der er 170.000 tracks i musikwebb, 1 og 7-dages lån. Desværre er det kun muligt at overføre 1-dages lån til bærbar afspiller. For mig at se er det et stort spørgsmål, om særlig mange gider logge ind, hente filen og derefter overføre den til mp3-afspilleren for at kunne lytte i 24 timer.

Musikwebb.se

Love Libraries

Do you love libraries? You do? Fantastic!
Kampagnen blev lanceret den 22. marts i England: I løbet af 12 uger gennemgår tre biblioteket en radikal forandring. Bibliotekerne skal ende med at være eksempler på fremtidens biblioteksservice.
Via humaniorabloggen

Love Libraries

Public Libraries in the Learning Society

Biblioteker har en vigtig rolle at spille, når det gælder livslang læring. PuLLS-projektet, som ÅKB er projektleder for, har til formål at lave en brugbar model for et åbent læringscenter. Modellen, der består af ni punkter, bliver nu testet af de seks medvirkende biblioteker, fordelt over Europa.
PuLLS finansieres af EUs Grundvigprogram.

PuLLS.dk

23.3.06

Chips og tricks


Læs en kort opsamling på de forskellige indlæg fra Biblioteksskolens temadag d. 16. marts, RFID i Bibliotekerne. Der er erfaringer fra Silkeborgs og Middelfarts chipindførelse - og en fremtidsvision fra Innovation Labs Christian Schwarz Lausten
Biblioteksskole Nyt

21.3.06

Tøm sparekassen!

Hvis man (biblioteket??) kun skal investere i én gadget her i foråret, skal det være en iPod eller en anden mobil enhed, der understøtter afspilning af video.

  • Jazz Video Podcast præsenterer Sonny Rollins: The Bridge. Se og lyt til en eksklusiv koncert og et interview med Rollins (læs mere på musikbibliotek.dk.
  • Danmarks Radio og TV2 podcaster udvalgte udsendelser. Find dem og mange andre på Podhead.

Jazz Video Podcasts

Podhead - danske podcasts

19.3.06

Dybe links

Vi gør det allesammen - linker direkte til indhold på andres sider (f.eks. aviser). Det var faktisk ulovligt - indtil en dom i Sø- og Handelsretten her i begyndelsen af marts. I begrundelsen for dommen hedder det:

»Det må anses for almindeligt, at der på søgetjenester stilles dybe links til rådighed, hvorved brugeren på en effektiv måde kan komme direkte til de ønskede oplysninger (...) Aktører, herunder udbydere på internettet, må således påregne, at der fra søgetjenester etableres links til de oprettede sider (...)«
Rart at være på samme side som lovens lange arm....

ComOn: Lovligt at linke dybt

17.3.06

Det digitale lydbogsbibliotek

Lydbøger på mp3 er et hit i Sverige, USA og sikkert også andre steder i den store vide verden.
Den sædvanlige fodslæben i den danske forlagsverden har betydet, at der sådan set ikke er sket så meget endnu i den hjemlige andedam, men det har vi da tænkt os at gøre noget ved i KKB (ingen falsk beskedenhed her) i projektet Det digitale lydbogsbibliotek, som har fået støtte fra Biblioteksstyrelsen.
Danmarks Radio har en kortfattet, men præcis beskrivelse af projektet og andre tiltag, bl.a. Gyldendal-satset på mp3-lydbøger.

DR: Litteratur for ørerne

IM-forarbejde i Sverige

Mens vi venter at flere danske biblioteker går i gang med IM, undersøger svenskerne nu om IM kan supplere de allerede kendte kommunikationsmidler. Det er i forbindelse med Fråga Biblioteket. Internt diskuteres det i fx KKB, men foreløbig er blot Blågårdens Bibliotek gået i gang. Indvendingerne er mange og berettigede. Andre, men lige så berettigede indvendinger, kan man rette mod email, telefon og brevpost. Indtil videre har det ikke medført at nogen overvejer at afskaffe email, telefon og breve som kommunikationsmidler. Imellemtiden bruger en overvældende mængde unge (læs: under 30 år) IM som et af deres væsentligste kontaktmidler!
Via Eklumme.

16.3.06

Engelsk sprogundervisning i vælten

Lær børnene engelsk i børnehaveklasserne - tilbyd alle voksne danskere et engelskkursus. Det er nogle af de nyeste indlæg i debatten om danskerne og det engelske sprog. Roskilde Bibliotek er så småt gået i gang med projektet : Engelsk for alle, der skal styrke bibliotekernes rolle som formidler og inspirator til at genopfriske eller lære mere engelsk. Visionen er bl. a at bibliotekerne skaber fysiske og virtuelle miljøer der fremmer og understøtter formidlingen. Projektet er et 2 årigt samarbejde mellem Herning Centralbibliotek og Roskilde Bibliotek. Biblioteksstyrelsens udviklingspulje har givet støtte.
Globaliseringsråd til statsministeren. Naser Khader og Per Paludan Hansen(Politiken)
Århus vil tilbyde engelsk i børnehaveklassen (Politiken)
Læs mere om projekt "Engelsk for alle"

15.3.06

Google-humor

I hele debatten om Google for/imod biblioteker falder der også lidt humor af. En gang imellem. Dels om Googles kolde udseende vs. personlig betjening (det sidste kunne jo være på et bibliotek...), dels om generationsforskellen mellem Google-brugere og biblioteksbrugere.

13.3.06

Sælger Google bøger?

Måske ikke endnu, men Google Books Partner Program giver redskaber til forlag til at sælge deres bøger, når de én gang er blevet fundet på Google Books. Det går ud på, at når en person har fundet en bog på Google Books, kan de betale for at læse hele bogen på skærmen. Det bliver altså ikke muligt hverken at gemme bogen på computeren eller printe den ud. Foreløbig gælder ordningen dog kun i USA og Storbritannien.
Google sælger bøger?

Bibliotek "tagger"

Bib-log har vist efterlyst det før: hvorfor giver danske bibliotekssystemer ikke brugerne lov til at tagge? Det har University of Pennsylvania nu givet brugerne mulighed for. I det hele taget ser det ud til at dette biblioteket er ret meget fremme med disse "sociale redskaber", som de hedder. Så et besøg værd for de som ikke har set det før. (Pligt!)
Library Stuff om tagging på biblioteker.

12.3.06

Librarians' Internet Index

LII, BNGs amerikanske storesøster, står overfor drastiske nedskæringer - ikke mindre end 50% fra 1. juli! LII har lagt et spørgeskema på nettet, som skal hjælpe personalet med at finde overlevelsesstrategier (og en underforstået støtte til LII).
Så brug 5-6 minutter på at udfylde spørgeskemaet!
Via Netnyt for bibliotekerne i Vejle Amt

Spørgeskema - inden 16.3.

Drive-in brugeren, arbejdsbien og biblioteksentusiasten

Disse tre bibliotekspersonaer optræder i rapporten "Lånernes forventninger og krav til det hybride bibliotek" (Deff-projekt). Absolut læseværdig, både mht. indhold og form! Efter endt læsning står man tilbage med en fornemmelse af en stor forskel mellem brugernes og vores opfattelse af et bibliotek og personalets rolle. Nedenfor nogle markante citater fra rapporten:

"...langt størstedelen ikke forventer, at medarbejderne på biblioteket kan bidrage med ting, der går udover det, som relaterer sig til fremskaffelsen af materialer." (s. 9)
"...brugerne ofte udvælger deres litteratur uden bibliotekets påvirkning.(s. 12)
"Arbejdsgruppen mener at kunne se ud fra brugernes udsagn, at brugerne vil sætte stor pris på flere og bedre arbejdspladser i bibliotekets rammer. (s.29)
Om udvidet åbningstid: "Brugerne udtalte, at det vigtigste er rådigheden over de fysiske lokaliteter og ikke at biblioteksmedarbejderne er til rådighed." (s. 40)
Rapporten handler om forskningsbibliotekerne, men i det store hele gælder det samme for folkebibliotekerne (tror jeg), hvor fremskaffelse af materialer efterhånden fylder i hvert fald lige så meget som vejledning.

Lånernes krav og forventninger til det hybride bibliotek

10.3.06

Muslimer i Canada kræver magasiner væk fra bibliotekerne

Ifølge en artikel i Edmonton Sun har en muslimsk organisation krævet at bibliotekerne fjerne bladet Western Standard fra hylderne, fordi det har bragt Muhammed-tegningerne. Det er dog ikke sket endnu, og bibliotekerne tænker heller ikke pt. på at fjerne dem.
Artikel i Edmonton Sun.

9.3.06

Infogalleriet - Formidling af digitale resurser i biblioteksrummet

Fra Århus Kommunes Biblioteker:
D. 14. marts lanceres Infogalleriet. Det er et nyt formidlingsværktøj, der kan gøre digitale ressourcer synlige andre steder end på hjemmesiden, og det kan fungere som en digital plakatsøjle.
Infogalleriet er blevet til i et samarbejde mellem Det Kongelige Bibliotek,
Århus Kommunes Biblioteker og projektet Infogalleri under Alexandra
Instituttet. Infogalleriet udspringer af forskningsresultater fra projektet
Fremtidens Hybride Bibliotek, hvor Info-søjlen bl.a. blev lavet som
prototype.
Billeder af Infogalleriet: http://www.aakb.dk/infogalleri
Her har I en invitation til åbningen - Alle er selvfølgelig velkomne.

Link fra Google Books til biblioteksbasen

Her lidt til fingernemme biblioteksteknikere: en mulighed for at linke fra bøger, fundet i Google Books, til en automatisk søgning i den lokale biblioteksbase efter disse bøger. Endnu et eksempel på opfindsomhed og hvordan gammel og ny teknologi bringer helt nye muligheder?
Artikel i Superpatron.

8.3.06

Firefox mere sikker end Explorer

Symantec har nu bekræftet hvad mange Firefox-brugere har vidst i lang tid: Firefox er mere sikker end Explorer. Efter at have ændret sin metode til at tjekke fejl, viser det sig at der er lang flere sikkerhedsbrist i Explorer end i Firefox. Grunden til at Firefox før i tiden tilsyneladende kun var en anelse bedre, skyldes at Firefox er lettere at krydskontrollere for fejl. Fejl som Microsoft før kunne skjule. Explorers nye beta-udgave minder i øvrigt utroligt meget i funktioner og udseende om Firefox.
Artikel i ComOn.

Jyllands-Posten af 30. september som samlerobjekt

Den nu verdensberømte udgave af Jyllands-Posten med Muhammedtegningerne er ved at gå over i historien som en raritet: den er væk på flere biblioteker, Jyllands-Posten har ikke flere tilbage. Så skulle du have et eksemplar tilbage: gem det! Det kan blive mange penge værd. (Tip fra Finn Slente).
Artikel i Urban.

7.3.06

Skype - ny version er ude

Skype 2.0 kom ud i februar og giver nye muligheder for gratis IP-telefoni. Bl.a. kan man med den nye version holde telefonkonferencer med op til 10 deltagere (kræver dual-core cpu fra Intel, skriver Newz.dk) og man kan koble et webcamera på sin pc og se hinanden, mens man sniksnakker.
I KKB holdt vi for nylig en ansættelsessamtale via Skype - med webcamera - med en 'orlovsramt' ansøger, der befandt sig på Sri Lanka. En sådan ansættelsessamtale er helt klart ikke optimal, men det kan da bruges i en situaton, hvor det er den eneste mulighed.

Hent Skype 2.0

Bibcast - i amerikansk udgave

Denver Public Library tilbyder fra midten af denne måned film til download. Det er lidt sløjt med præcise oplysninger: hvilke film tilbydes, hvordan DRM-sikringen fungerer, krævet båndbredde og lignende. Denver har købt servicen hos Overdrive, som både leverer lydbøger, e-bøger og nu også film.

Downloadable Movies at DPL
Overdrive

Hvad mener vi?

World Public Opinion - rapporterer hvad vi tænker - andre rapporterer hvad vi gør. Et nyt website med opsamling på opinionsundersøgelser af enhver art. Der linkes til andre meningsmålingsinstitutioner, hvor det er relevant. Man kan vælge oplysninger fordelt på regioner eller på emner. Organisationen bag: Program on International Policy Attitudes, PIPA, har rødder på University of Maryland
World Public Opinion

6.3.06

Digitalisering og ophavsretslov

I en artikel i DF Revy (nr. 1, 2006) plæderer Harald v. Hielmcrone for, at der må være en fælles interesse for forfattere, forlag og biblioteker for ændring af ophavsretsloven, så det vil være muligt for bibliotekerne at formidle f.eks. tidsskriftartikler og andre digitaliserede tekster. Og at vi sammen burde anmode kulturministeriet om en ændring.
Harald v. Hielmcrone gør opmærksom på, at hvis danske tekster skal opfattes som et reelt alternativ til de engelsksprogede, skal der ske noget meget snart.
Forlæggerforeningen har lagt et svar på deres hjemmeside, som klart og tydeligt maner en sådan fælles aktion i jorden: forlæggerforeningen er i gang med ebog.dk, som

"...forhåbentlig og sandsynligvis [vil] imødekomme efterspørgslen efter digitale udgivelser af dansk faglitteratur".

Harald v. Hielmcrones artikel

Forlæggerforeningen svar

5.3.06

Årsberetning - på en anden måde

Det Nordjyske Landsbibliotek udgiver sin årsberetning 2005 som en folder, komplet med layout og reklamer. Sammenligner man med 2004-udgaven er der en stor forbedring m.h.t. layout og læseværdighed.
En årsberetning har vel som primær målgruppe politikere og embedsmænd, men andre må gerne læse med. Og det indbyder NJL's nyeste publikation i høj grad til.

NJL: Årberetninger - pdf-format

4.3.06

Statsgruppens Internatmøde 2006

Overskriften på dette var: Nye trends på fag- og forskningsbiblioteker. Og oplæggene fra det ligger nu på internettet. Det er bl. a. Esben Fjord og Erik Høy om weblogs, Anne Jersie Pouplier og Michael Kørner om Juraportal.dk, Kasper Løvschall om Webservices, Tina Pipa om Nye veje for bibliotekets brugeruddannelse og Kasper Bøgh om Bøger? Hvilke bøger?
Indlæg fra internatmødet.

2.3.06

I disse kanontider....

Vi lever som bekendt i en globaliseret tid, så her er en grafisk fremstillet international kanon, hvor man skal opfylde et par krav for at komme med: 1. Man skal være død og 2. Man skal være betydningsfuld i mere end bare sit hjemland.
Plakaten vil gøre sig fint i bibliotekernes skønlitterære afdelinger.

Vergilius Litterturtræ

Europas digitale bibliotek

EU Kommisionen udsendte i dag en pressemeddelse om et nyt storstilet digitaliseringprogram: 6 mill. bøger, dokumenter og andre kulturværker skal være digitaliseret i 2010. Kommisionen vil støtte oprettelsen af digitaliseringscentre og vil også gå ind i spørgsmålet om digital rights protection ved at udarbejde "policies".
Hvilket kan tyde på, at det ikke kun er historisk materiale udenfor ophavsret, der skal indgå.
Endelig skal det også være muligt for alle biblioteker, arkiver og museer at linke deres digitale indhold til European Digital Library.

European Commission steps up efforts to put Europe’s memory on the Web via a “European Digital Library”

1.3.06

Farvel til informationsarkitektur - goddag til 'ambient findability'?

Peter Morville skrev for 3-4 år siden "Information Architecture for the World Wide Web', en bog der vist nærmest har bibelkarakter, når det gælder informationsarkitektur.
Nu gør han op med sig selv i en ny bog 'Ambient Findability', hvor hans pointe er, at med søgemaskinernes udvikling er det allervigtigste at være til at finde. Mark Morsi på Kommunkationsforum citerer Morville på denne måde:

5 ting, du skal gøre for fremtiden for at være findable:
1. Lad brugernes brug skabe hierarkiet.
2. Sats på søgemaskineoptimering, det er den vigtigste vej til viden og dit vigtigste ansigt ud til verden.
3. Brug metadata strategisk. Det er jo det brugerne kan bruge til noget.
4. Brug anbefalingssystemer og mest-læste-lister, seneste søgte. Pointer er at brugerne skal se og lære hvad og hvordan andre søger.
5. Ad-sense er vigtigere en bannerannoncering.

Kommunkationsforum: Hvor findable er du?

Tegninger

143 aviser i 56 lande -- så mange har gengivet Jyllands-Postens profet-tegninger. E-jour - Danmarks Journalisthøjskoles blad - har lavet en oversigt med links til udgivelserne.
I Winnipeg diskuterer "City officials" om de skal opbevare Western Standard magazine på hylderne. Feb. 27 udgaven indeholder en gengivelse af tegningerne.
E-jour: 143 aviser viser tegningerne
City libraries debate stocking mag with Prophet cartoons