13.2.05

Køb en e-bog.
For første gang siden Gyldendals udspil for efterhånden 4 år siden, er det nu muligt at købe e-bøger for private fra to forskellige sites. Biblioteker kan sikkert også godt købe, men ikke med udlån for øje. Lovgivningen giver os ikke uden videre mulighed for at videreformidle udlån af digitale materialer; der skal forhandles i hvert enkelt tilfælde.
Begge "e-bogs-boghandlere" sælger fagbøger, i høj grad henvendt til studerende og forskere.
Museum Tusculanums Forlag sælger både papirbøger, e-bøger og e-tidsskriftsartikler (egne udgivelser). Køberen har flere muligheder: med eller uden print, hvor længe skal materialet være tilgængeligt, til læsning online eller offline. Alle disse muligheder afspejler sig i prisen, hvor tidsubegrænset tilgængelighed med printmulighed selvfølgelig er den dyreste.
Daktyl - e-boghandel sælger e-bøger fra flere forlag, bl.a. Systime, Krogh, Hans Reitzel, Gyldendal Uddannelse og Århus Universitets Forlag. Her er ikke nogen valg for køberen, i stedet har udgiver defineret for hver enkelt bog, hvad man som køber får for pengene.

Det er naturligvis kedeligt, at vi som biblioteker ikke kan anskaffe e-bøgerne enkelt og nemt på linje med hr. hvemsomhelst - på den anden side, er det positivt, at forlag og forfattere er kommet igang, og dermed måske vil se på biblioteksudlån af e-bøger med mildere øjne. Nogle af de e-bøger, der sælges via de to sites, kan i øvrigt også lånes via downlaan.dk.

1 kommentar:

Jens Guld sagde ...

På det uafhængige amerikanske science fictionforlag Baen Books http://www.baen.com har man eksperimenteret med at lægge lidt ældre bøger gratis på nettet og også med at sælge nye ukrypterede tekster. Og de tjener på det. Forfatteren Eric Flint var den der overtalte Baen til at gøre forsøget og her er hans erfaringer i dansk oversættelse:
http://home4.inet.tele.dk/jensguld/FlintDansk.htm

Og der er statistik!!!