Regeringsgrundlaget 'Nye mål' og bibliotekerne.
For de dovne er det heldigvis nemt med moderne teknologi at finde ud af, om bibliotekerne er nævnt i regeringsgrundlaget. Det er vi kun indirekte, nemlig i forbindelse med biblioteksafgiften: "Ingen arbejdsmarkedsbidrag fra bibliotekspenge. Regeringen vil fjerne arbejdsmarkedsbidraget på forfatteres indtægt fra bibliotekspenge."
Al ære værd - de penge er forfatterne vel undt! Ikke desto mindre havde det været mere visionært, hvis regeringen som et nyt mål havde valgt at gøre noget ved det åbenlyst uhensigtsmæssige forhold, at der kun udbetales biblioteksafgift til bøger i papirform.
Svært at se (også for forfatterne), hvorfor en digital udgave af en bog ikke er berettiget til biblioteksafgift.
Sørgeligt at se, at landets mest brugte kulturinstitutioner ikke aftvinger regeringen større interesse. Den der lever skjult, levede engang godt. Jeg tvivler på, det stadig gælder.
Statsministeriet: Regeringsgrundlaget
28.2.05
Biblioteksvagten på SMS?
"Tirsdag 1 mars lanserer Biblioteksvar sin nye SMS-tjeneste. Send kodeord SVAR til 1980 og du vil få svar av personale fra bibliotek spredd over hele Norge. Biblioteksvar er en digital svartjeneste der brukeren kan gå i direkte kommunikasjon med en bibliotekar gjennom chat, SMS eller e-post/vevskjema. Du er ikke lenger avhengig av det lokale bibliotekets åpningstider for å få hjelp og veiledning. Tjenesten vil være bemannet mellom kl. 09.00 og 19.00"
Der bedes om enkle spørgsmål, som kan besvares kort, der reserveres ikke bøger via tjenesten.
Læs mere om tjenesten på:
http://www.biblioteksvar.no/sms.html
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 13:59 0 kommentarer
25.2.05
Bokjuryn.
Svenske børn og unge stemmer om årets bog 2004 på websitet Barnens Bibliotek.
Forhåbentlig er svenske børn mere tålmodige end deres danske kammerater, for det kræver sin pojke eller flicka at sætte sig ind i reglerne og derefter at finde den eller de bøger, man vil stemme på.
Så: god ide, men kom igen på formen.
Bokjuryn
Skrevet af Anonym kl. 21:49 0 kommentarer
Jonas Collin.
H. C. Andersens mæcen Jonas Collin var en agtet teaterdirektør og finansdeputeret i samtiden.
Answers.com kender absolut ingenting til denne agtværdige borger og spørger i stedet: 'Did you mean Joan Collins?' Øhhh, nej.
Tak for tippet til Henrik Jespersen fra Thisted Bibliotek.
Answers.com
Skrevet af Anonym kl. 21:20 0 kommentarer
22.2.05
78.000 udlån af e-bøger i 2004.
Det svenske firma elib tilbyder udlån af e-bøger til 160 svenske biblioteker (og tre danske). Af en pressemeddelelse fremgår der at der blev udlånt næsten 78.000 e-bøger i 2004. Mere end halvdelen blev hentet til læsning på håndholdte apparater (mobiltelefoner eller pda'er). Guillous Tjuvarnas marknad var øverst på den skønlitterære liste, Viktminskning utan träning på den faglitterære og Anderbergs Niklas och Figuren på børnelisten.
elib pressemeddelse
Skrevet af Anonym kl. 22:24 0 kommentarer
Bestil en bibliotekar.
Mange biblioteker har prøvet eller er i gang med at afprøve tidsbookning hos bibliotekaren. Det gælder f.eks. Esbjerg, Kolding, ÅKB, Vejle, Frederikshavn, Gentofte og sikkert mange andre.
I KKB prøvede vi det en periode på Hovedbiblioteket uden den store succes, men måske har andre biblioteker mere held med projektet? Skriv en kommentar ved at klikke på linket nedenfor og del jeres erfaringer.
Skrevet af Anonym kl. 22:11 0 kommentarer
'Andre, der lånte xxx, lånte også' i DEF-regi.
DEFs programområdet Portaler har fået tilsagn om igangsættelse af et projekt som bærer titlen "Implementering af anbefalingssystemer i bibliotekskataloger via datamining".
I de syv folkebiblioteker, der sammen med Statsbiblioteket medvirker i projektet Netbiblioteket, findes det allerede, men indtil videre på skønlitteratur.
Det er Ålborg Universitetsbibliotek, der skal prøvekøre systemet.
Læs mere på DEF
Skrevet af Anonym kl. 21:49 0 kommentarer
19.2.05
Brug en RSS-læser og følg med i 1000 weblogs om dagen.
Vi har været efter jer før! Og nu er det igen tid til indstændigt at opfordre til at læse weblogs og nyheder med en RSS-reader.
Med en RSS-reader kan man læse 1000 weblogs om dagen, være en effektiv blogger, en god ansat og et ordentligt menneske. Sådan lyder oplægget fra Robert Scoble på den canadiske blogging-konference Northern Voice.
På Erik Høys Internetsøgning kan man læse, hvordan man kommer i gang med RSS-readers.
Skrevet af Anonym kl. 22:08 0 kommentarer
Ophavsret og Google's storstilede digitaliseringsprogram.
Sidst i 2004 bragede Google (som sædvanlig) gennem lydmuren med en nyhed om et digitaliserinsprojekt i samarbejde med fem store forskningsbiblioteker, bl.a. Stanford og Oxford.
Men hvad er der, der skal digitaliseres, spørger Roy Tennant i Library Journal. Hvis Google viser mere end en lille bid af en bog, der stadig er omfattet af ophavsret, bliver firmaet retsforfulgt, hvis man skal finde ejerne af ophavsretten, stiger omkostningerne drastisk, hvis hovedmassen af digitaliseringerne er materiale før 1923, hvor ophavsretten er bortfaldet, vil vi hurtigt se en verden, hvor forældet information overtrumfer ny.
Som sædvanlig, når det gælder adgang til digitale ressourcer, er det allervigtigste problem ophavsret, derefter kommer ophavsret, og så er der endelig ophavsret!
Roy Tennant: Google Out of Print
Skrevet af Anonym kl. 21:53 0 kommentarer
18.2.05
På rejse med H.C. Andersen.
Årets fødselsdagsbarn rejste som bekendt Europa tyndt. Fredag den 20. marts ankom han med diligence til havnebyen Trieste og overnattede på Hotel Metternich, hvor han "fik et lille Værelse meget høit oppe, men med Udsigt ud over Havet".
Oplysningerne fås legende let på Odense Bys Museers "H.C. Andersens rejser". Vælg en rejse (ud eller hjem), klik ind på en by, vælg vis dagbog (fører til Det Kongeliges digitalisering af Andersens dagbøger). Fikst!
H.C. Andersens rejser
Skrevet af Anonym kl. 23:42 0 kommentarer
Udfordringer - Naturvidenskab
BBC har lavet en side med små udfordringer omkring kroppen - saml skelettet, sæt organerne rigtigt på plads - test dine sanser. Som altid fra BBC er det kvalitet. Målgruppen er unge. Der er forklaringer på de fænomener man støder på.
Da jeg testede mig selv var resultatet: Okay, but you need to sharpen up!
BBC Science - Interactive Body - Tag en tur på BBC's sider - der kan findes fine resurser.
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:17 0 kommentarer
17.2.05
Kender du funktionen "Favoritbiblioteker" i Bibliotek.dk?
Meget fint tilbud til vores lånere om en indgang til hele det danske biblioteksvæsen, hvor du med det samme kan se i de lokale bibliotekssystemer om materialet er hjemme. Du kan vælge op til 10 biblioteker som under søgningen undersøges for, om materialet er hjemme der.
Et eksempel: En låner på Roskilde Bibliotek bruger også Roskilde Universitetsbibliotek. Desuden kommer han på grund af sit arbejde til København hver dag, så han bruger også Hovedbiblioteket i Krystalgade. En søgning i Bibliotek.dk, hvor han har valgt de tre biblioteker som favoritbiblioteker er et bedre tilbud end en søgning i hvert af de tre bibliotekers egne systemer:
- Låneren skal kun sætte sig ind i een brugergrænseflade.
- Lokaliseringsoplysningerne kommer med det samme
- Der er direkte links til posterne i de lokale bibliotekssystemer, så materialet kan bestilles hvor det er belejligt. Oplysningerne der skal bruges til login, kan gemmes for de enkelte favoritbiblioteker
Bibliotek.dk - Favoritbiblioteker
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 11:09 0 kommentarer
16.2.05
Dansk it-ordbog i stå:
Knap et år efter premieren er det småt med nye ord og begreber i en dansk web-ordbog med it-udtryk, som ellers har kostet 1,3 millioner kroner. Flere ord er på vej. Pengene er brugt til at udvikle webdatabasen.
Ordbogen indeholder dog fortsat kun omkring 400 udtryk - men der er ca. 50 flere på vej. Der arbejdes med frivillig arbejdskraft, derfor går tingene langsomt..
It-ordbogen
Artikel i Computerworld
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 16:17 0 kommentarer
Svindeladresser på nettet
En enkelt slå- eller stavefejl, når du skriver en net-adresse, kan være nok til at du ryger i kløerne på svindlere, der vil forsøge at flå dig for penge eller for data. Det oplyser Radioavisen/P3 Nyheder.
Esben (E-klumme, god blog om biblioteker og teknologi) har set nærmere på listen over adresser og fundet: bibilotek.dk og statsbibliotek.dk.
Beware!
E-klumme
Flere svindeladresser
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 16:03 0 kommentarer
15.2.05
Biblioteksbase i ny forklædning.
Vistnok som det eneste bibliotek har Gentofte taget ver. 9.5 af DDElibraweb (Axiell) i anvendelse. Omkring 75% af folkebibliotekerne har Axiell som leverandør af bibliotekssystem.
Sgeresultaterne præsenteres som i Google, søgeordet er markeret, og der er forsidebilleder til nogle af materialerne. Alt i alt ser det både appetitvækkende og brugervenligt ud.
Gentofte: søgning
Skrevet af Anonym kl. 20:37 0 kommentarer
14.2.05
Tag en pause.
I de engelske biblioteker har de mange skæve og sjove indfald. Give me a break er et af de nyere.
Så hvis du trænger til en pause fra ungerne, stressen, strygejernet eller bare alting, så står de engelske biblioteker klar med forslag til en god bog (også på walisisk, hvis du hellere vil læse det).
Give me a break
Skrevet af Anonym kl. 22:55 0 kommentarer
13.2.05
Køb en e-bog.
For første gang siden Gyldendals udspil for efterhånden 4 år siden, er det nu muligt at købe e-bøger for private fra to forskellige sites. Biblioteker kan sikkert også godt købe, men ikke med udlån for øje. Lovgivningen giver os ikke uden videre mulighed for at videreformidle udlån af digitale materialer; der skal forhandles i hvert enkelt tilfælde.
Begge "e-bogs-boghandlere" sælger fagbøger, i høj grad henvendt til studerende og forskere.
Museum Tusculanums Forlag sælger både papirbøger, e-bøger og e-tidsskriftsartikler (egne udgivelser). Køberen har flere muligheder: med eller uden print, hvor længe skal materialet være tilgængeligt, til læsning online eller offline. Alle disse muligheder afspejler sig i prisen, hvor tidsubegrænset tilgængelighed med printmulighed selvfølgelig er den dyreste.
Daktyl - e-boghandel sælger e-bøger fra flere forlag, bl.a. Systime, Krogh, Hans Reitzel, Gyldendal Uddannelse og Århus Universitets Forlag. Her er ikke nogen valg for køberen, i stedet har udgiver defineret for hver enkelt bog, hvad man som køber får for pengene.
Det er naturligvis kedeligt, at vi som biblioteker ikke kan anskaffe e-bøgerne enkelt og nemt på linje med hr. hvemsomhelst - på den anden side, er det positivt, at forlag og forfattere er kommet igang, og dermed måske vil se på biblioteksudlån af e-bøger med mildere øjne. Nogle af de e-bøger, der sælges via de to sites, kan i øvrigt også lånes via downlaan.dk.
Skrevet af Anonym kl. 16:01 0 kommentarer
11.2.05
Fra læser til læser.
Reader development i KKB, 1:
For nogle måneder siden startede e-mail bogkæderne, hvor tre læsere udgør en bogkæde, der kommenterer "hinandens" bøger. Nu er de første kommentarer klar: de spænder fra "denne bog er uafrystelig" til "Min første reaktion ... var: ÅÅÅH nej! Og det fik jeg bekræftet".
Det er tanken at kommentarerne skal optræde i posten i biblioteksbasen (som i go'e gamle Amazon).
Læs mere om e-mail bogkæderne
Kommentarer
Opskrift på at drive en e-mail bogkæde
Reader development i KKB, 2:
.
Det er IKKE personalet, men lånerne, der sætter flag i bøgerne. På denne måde kan læserne give et lynhurtigt tip videre til de andre læsere - eller nøjes med at nyde godt af de andres flag.
Skrevet af Anonym kl. 21:26 1 kommentarer
10.2.05
"De er skøre, de amerikanere"
I Virginia har man prøvet at få lov til at forbyde biblioteksbrugere at bære skydevåben. De lokale myndigheder sagde nej!. Som modtræk har bibliotekarerne søgt om penge til at bevæbne bibliotekarerne!:
"We believe that an armed librarian at the reference desk would tend to reduce or even eliminate annoying and repetitive requests for information," said Annie Duckworth, a spokesperson for the LPA. "A Glock, properly exhibited, tends to curtail superfluous inquiry."
Der er i forvejen forbudt at bære (skjulte) skydevåben i skoler, kirker, på værtshuse hvor der serveres spiritus og på flere andre lokaliteter, men biblioteker er ikke nævnt.
Læs omtale i lokal avis
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:41 2 kommentarer
Temadag om weblogs på Biblioteksskolen i København:
"Weblogs på bibliotekerne i Skandinavien" - 26. maj 2005 på Danmarks Biblioteksskole
Blandt oplægsholderne er Tora Trier Hansen - medblogger på BiBlog. Fra omtalen:
"Weblogs er en af de 'hotteste' trends på nettet lige nu.Bl.a. blev weblog kåret som årets ord i 2004 at ordbogsforlaget Merriam-Webster. Weblogs spillede en fremtrædende rolle i den amerikanske valgkamp og nu også i den danske.
På bibliotekerne er man også begyndt at få øjnene op for fænomenet. Flere og flere bibliotekarer og biblioteker er begyndt at bruge weblogs, som en nem og anderledes måde at kommunikere med deres brugere og kollegaer. Denne temadag vil tage pulsen på weblog i bibliotekerne i Skandinavien. Vi har inviteret en række fagfolk, der på forskellige måder vil belyse weblogs, og perspektivere det i forhold til bibliotekerne".
Konferencen holdes i samarbejde med It-faggruppen.
Læs mere på skolens hjemmeside
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 09:46 0 kommentarer
9.2.05
Fra en supporters hverdag i den tidlige middelalder.
Linket nedenfor befinder sig lidt udenfor Bib-logs sædvanlige stringente og seriøse profil. Egner sig fint til en grå februar dag. Husk lyden.
Helpdesk
Skrevet af Anonym kl. 20:43 0 kommentarer
Medierådet igen med kampagne om børns brug af nettet mm.
»Voksne reagerer på ny teknologi ved at blive utrygge og lave forbud. Det gavner slet ikke børnene. De skal selv lære at bruge nettet og så snakke med forældrene om, hvad de ser. Måden at tænke beskyttelse på handler ikke om censur, men om medieopdragelse«, siger formanden for Medierådet for Børn og Unge, Karsten Gynther.
En ny portal NetKompaz, skal give gode råd om brug af nettet, mobiltelefoner, chat og filtre.
Medierådet
NetKompaz
Omtale i Berlingske Tidende
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 20:37 0 kommentarer
8.2.05
Vellykket integration.
Odder bibliotek bruger - som 3 ud af 4 af folkebiblioteker - Axiells bibliotekssystem, aka dde og CSC. Odder har i samarbejde med deres webbureau tilpasset bibliotekssysteme til hjemmesidens design, og det ser godt ud! Midlerne ser ud til at være forholdsvis enkle, ændring af skrifttyper o.l.
Integrationen er så vellykket, at lånerne sikkert ikke opdager, at her har vi faktisk et særskilt system. Prøv en søgning!
Odder Bibliotek: Biblioteksbasen
Skrevet af Anonym kl. 23:59 0 kommentarer
5.2.05
Check dit bibliotek i forhold til naboen.
Biblioteksstyrelsen lancerer et "et webbaseret værktøj til hurtig og enkel sammenligning af folkebiblioteker baseret på en række nøgletal fra biblioteksstatistikken". Værktøjet hedder SBS (Sammenligning af BiblioteksStatistik).
Formodentlig er det tallene fra 2003, der kan studeres i øjeblikket (2004-tallene er vel ikke i hus endnu), men det fremgår ikke.
Prøv det selv - det er enkelt og overskueligt (men brug ikke Firefox, hvor fravalg af en valgt kommune ikke fungerer). For de visuelt indstillede er der en grafisk figur.
Sammenligning af biblioteksstatistik
Skrevet af Anonym kl. 23:38 0 kommentarer
3.2.05
Ny fagportal om jura.
Jurastuderende og forskere har fået et nyt værktøj med beskrivelser og henvisninger til ressourcer som er relevante for målgruppen. Andre kan også have glæde af linksamlinger og guider.
Bag juraportal.dk står Det Juridiske Fakultets Biblioteker på Københavns Universitet (med støtte fra DEF).
Om emnet findes der også en light-udgave: Vejle Biblioteks Juraport.dk
Juraportal.dk
Juraport.dk
Skrevet af Anonym kl. 22:20 0 kommentarer
Biblioteksstyrelsen: ny hjemmeside.
Endelig, endelig, endelig - væk med frames og tung navigation. Biblioteksstyrelsens nye hjemmeside er i luften.
Designet er moderniseret og man kan nu igen melde sig til automatisk nyhedsservice.
Der er selvfølgelig et par kritikpunkter: url'erne er 'uægte', f.eks. ...content.aspx?itemguid={649CFA64-C964-468D-9562-C20188124AF8}, som jo ikke hjælper brugeren i navigation. Alle gamle links fra f.eks. denne blog ser ud til at være døde (jeg har i hvert fald ikke fundet nogle redirect'er).
Og så er der begyndervanskelighederne med døde links - det skal nok blive rettet hen ad vejen.
Biblioteksstyrelsen
Skrevet af Anonym kl. 21:38 0 kommentarer
Noder fra DK på vej ud i verden.
Sheetmusicnow leverer digitale noder til danske biblioteker - indtil videre til udprintning på biblioteket.
Computerworld beretter, at firmaet har indgået aftale med Naxos/Marco Polo. Det betyder, at Sheetmusicnow også vil distribuere andet end noder: "Med aftalen kommer Sheetmusicnow til at distribuere den musik, som Naxos/Marco Polo har rettighederne til, gennem internettet og biblioteker over hele verden, oplyser selskabet".
Computerworld: Danske digitale noder bliver internationale
Skrevet af Anonym kl. 21:35 0 kommentarer
2.2.05
Digitale rettigheder i informationssamfundet.
Teknologirådet har til opgave at fremme teknologidebatten, vurdere teknologiens muligheder og konsekvenser og at rådgive Folketinget og regeringen.
Et af de emner, der skal behandles her i 2005 er en kernesag for bibliotekerne, de digitale rettigheder!
En arbejdsgruppen skal "analysere løsninger til sikring af rettigheder for digitale produkter. Løsningerne skal samtidig tage hensyn til borgernes mulighed for uhindret adgang til information. Teknologirådets arbejdsgruppe har besluttet at bruge bibliotekernes public serviceforpligtelse som arbejdseksempel. Arbejdsgruppen afholder workshop den 8. februar 2005 og blandt deltagerne er it-virksomheder, forbrugerorganisationer, forlag, musikbranchen, jurister og myndigheder. Arbejdsgruppen forventer at udgive en rapport i foråret 2005".
I arbejsgruppen deltager Karen Grundvad Kvist fra Danmarks Forskningsbiblioteksforening - som den eneste fra biblioteksverdenen.
Teknologirådet: Digitale rettigheder i informationssamfundet
Skrevet af Anonym kl. 23:17 0 kommentarer
Enter X.
Et af de projekter, der fik solid støtte fra udviklingspuljen i sidste måned (1.070.000), vil skabe et e-lærings-redskab til udvikling og opkvalificering af børns søgning på Internettet. Redskabet skal kunne anvendes i såvel undervisnings- som folkebibliotekssammenhænge og skal være attraktivt at bruge også udenfor "tvangssituationer". Børn skal kunne opnå følgende kompetencer via Enter X:
At børn behersker kvalificerede søgestrategier og søgeteknikker
At børn mestrer begrebshierarkiet
At børn lærer at vurdere indhold mht. kvalitet og relevans
At børn behersker metodisk indholdslæsning.
Enter X er (vistnok) det eneste storstilede projekt, hvor skolebibliotekarer og folkebibliotekarer arbejder sammen på lige fod. Bag ansøgningen står: Kommunernes Skolebiblioteksforening, Dotbot, Danmarks Skolebibliotekarer og Odense Centralbibliotek.
Skrevet af Anonym kl. 22:20 0 kommentarer
1.2.05
råd og VINK - Veiledning i informasjonskompetanse
En norsk side, der lægger sig op ad vores egen skrivOp.gave. Den har to dele:
Prosjekthjelp: en veiledning i gjennomføring av et prosjektarbeid eller skriftlig oppgave
Verktøykassa: med praktiske tips og øvinger. Der er også animerede søgevejledninger.
råd og VINK
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 13:21 0 kommentarer
Google igen
Det er spottet af Tara Calishan - (ResearchBuzz) at Google synes at indexere større dele af de htmldokumenter deres robotter besøger. Grænsen har længe været 101K. Lidt mere på Yahoo. Nu ser det ud til at hele sider/dokumenter bliver gennemsøgt og indexeret i Google.
Læs mere på ResearchBuzz
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 13:09 0 kommentarer