6.9.02

Fra Politiken:
Udenlandske kunstnere løber med bibliotekspengene...
Sidste år inkasserede den britiske rockstjerne Mark Knopfler 5.100 kr. fra den danske biblioteksstyrelse. Knopfler, der i 1970'erne og 1980'erne var frontfigur i rockorkestret Dire Straits, er foreløbig den eneste udenlandske musiker, der har gjort krav på støtte fra det såkaldte fonogrambeløb.
Fonogrambeløbet udgjorde i 2001 5,5 millioner kroner ud af den samlede biblioteksafgift på 159 millioner kroner. Musikernes støtteordning er ikke begrænset til dansksproget musik. Derfor kan danske kunstnere, der skriver musik med fremmedsprogede tekster, også modtage støtte. Men samtidig medfører reglerne altså, at også store internationale kunstnere kan søge de danske fonogrampenge. Og eftersom de danske musikbiblioteker bugner af udenlandske kunstnere, er mængden af potentielle ansøgere nærmest uendelig.
Der er problemer i at afgrænse gruppen af ansøgere. Hvis fonogrampengene blev indskrænket til at dække dansksproget musik, ville for eksempel Thomas Helmig kunne modtage støtte for 'Det er mig, der står herude og banker på', men ikke for 'Stupid man'.
I 2001 blev 1.570 ansøgere tildelt beløbstørrelser fra 100 til 68.000 kroner fra fonogrampuljen

Ingen kommentarer: