Nye initiativer skal styrke e-handlen i Danmark
- Styrket e-handel står højt på regeringens ønskeseddel. Med den nye plan følger ni mio. kr., der skal løbe en række initiativer i gang, så e-handel kan blive endnu mere udbredt i Danmark, siger videnskabsminister Helge Sander.
Regeringen vil styrke forbrugernes tillid til e-handel, tilskynde de offentlige institutioner til mere effektive indkøb og de private virksomheder til at integrere e-handel i forretningsgangen.
Udgangspunktet for de nye initiativer er positivt, viser planens gennemgang af tal og tendenser på e-handelsområdet: Det går godt med udbredelsen af den elektroniske handel i Danmark - så godt, at danske virksomheder er blandt de førende i verden, når det gælder indkøb via internettet. Også de danske forbrugere følger godt med - de er i stadigt mindre grad bekymrede for sikkerheden ved at handle på nettet.
Se (eller hør) i øvrigt dokumenterne på Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udviklings hjemmeside. De kan fås læst op med talesyntese.
30.9.02
Nu er der også nyhedstjeneste på søgemaskinen Google.
Ses dog foreløbig kun i en betaversion på den engelske startside. Den kan findes et par linier nede på den dansksprogede startside.
Google trækker nyheder fra ca. 4000 kilder. (De var naturligvis nødt til at overgå Alltheweb's 3000 nyhedskilder). Man kan sortere sin nyhedsøgning efter dato, og således følge en histories udvikling. Nyhederne dækker ca. 30.dage tilbage - og der opdateres flere gange dagligt.
Der synes ikke at være danske eller nordiske nyhedskilder....
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:07 0 kommentarer
28.9.02
National kørselsordning?
Fragten mellem alle landets biblioteker er med bibliotek.dk blevet en større og større opgave. Biblioteksstyrelsen har derfor nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på problemet. "Biblioteksstyrelsens vision på området er at få en velsmurt kørselsordning der som en understøttelse af bibliotek.dk, betjener alle biblioteker", skriver Jonna Holmgård i en artikel i Nyt fra Nyhavn (CB kontrakter for 2003 og rammevilkår 2004 - 2007).
Man ser for sig en flåde af biler (med bibliotek.dk på siden), der kører ud over hele landet.... flot syn! (Og familiens nye tidsfordriv ved lange bilture bliver biblioteksbils-spotting).
Skrevet af Anonym kl. 17:53 0 kommentarer
27.9.02
Norsk Phonofile går i luften med ny service.
På www.musikonline.no lancerer norske Phonofile salg af musik til private. Phonofile webstedet tager sig af salg til professionelle, mens musikonline sørger for privatsalg.
Der er i øjeblikket 38.889 tracks til salg til 12,50 n.kr. stykket. Der er 4 hovedgenrer: pop/rock, jazz, kunstmusik og traditionsmusik. Filerne downloades til egen harddisk og afspilles i Windows Media Player med Microsofts krypteringsteknologi. Butikken opbevarer data om kundernes køb, så man kan genetablere sin samling ved computernedbrud. Dansk Phonofile har planer om samme type butik.
Så vidt denne blog skribent er orienteret, er der endnu ingen norske biblioteker, der tilbyder udlån af musikfiler, f.eks. rettighedsklareret gennem phonofile.
Skrevet af Anonym kl. 21:41 0 kommentarer
26.9.02
Polinfo og Avisdata lægges sammen.
De to store avisdatabaser bekendtgjorde for et par måneder siden en sammenlægning. Projektet har nu overstået næste hurdle og er blevet godkendt af konkurrencerådet, der vurderer, at den nye tjeneste ikke vil få en for dominerende position. Dagbladet Børsen er i øvrigt ikke med i det nye samarbejde.
Den nye base lanceres under navnet FAS, men hverken Computerworld eller Politiken oplyser, hvad det nye TBA (tre bogstavs akronym) dækker - Fælles Avis Skriverier?
Konkurrencerådets pressemeddelelse kan læses her
Skrevet af Anonym kl. 23:09 0 kommentarer
25.9.02
Amerikanske citater om fagets faldgruber.
Roy Tennant, California Digital Library (University of California): Kun bibliotekarer kan lide at søge, alle andre kan lide at finde.
Joseph Janes, direktør Internet Public Library: Bibliographic instruction is like teaching pigs to sing; it doesn't work, and you just piss off the pigs.
Skrevet af Anonym kl. 23:01 0 kommentarer
IT og arbejdsvilkår.
Teknologirådet udgav i sidste uge en interessant rapport om arbejdsvilkår i IT-samfundet. Blandt de mange spændende betragtninger er bl.a. denne definition på det teknologiske a-hold: "... kan defineres som medarbejdere, der både har stor IT-viden, brede kompetencer og sociale færdigheder, mennesker, som trives i ikke hierarkiske organisationer i konstant forandring, og som ikke mindst formår at sætter grænser mellem arbejdsliv og privatliv" (s. 14).
I det hele taget spiller evnen til at balancere mellem privat- og arbejdsliv en stor rolle for trivselen, i følge rapporten, der kan læses på Teknologirådets hjemmeside.
Skrevet af Anonym kl. 18:06 0 kommentarer
24.9.02
Ny undersøgelse af amerikanske studerende og internet.
The Internet Goes to College: How students are living in the future with today's technology hedder undersøgelsen. College studerende er heftige internetbrugere i sammenligning med befolkningen som helhed, internetbrug er del af den daglige rutine, delvis fordi de studerende er vokset op med computere. Internet er integreret i deres daglige kommunkation og er blevet en teknologi på linje med telefon og tv.
Om de studerende og bibliotekerne: 73% af de studerende siger, de bruger internettet mere end biblioteket, mens kun 9% siger, de bruger biblioteket mere end internettet når de skal søge information. Læs flere biblioteksresultater på side 12 - 13 i undersøgelsen, der er lavet af The Pew Internet & American Life Project.
Skrevet af Anonym kl. 22:12 0 kommentarer
23.9.02
Flash og børnekulturmessen.
I weekenden 5.-7. september var der børnekulturmesse i Øksnehallen. Københavns Kommunes Biblioteker og Frederiksberg Kommunes Biblioteker bemandede en fælles børnebiblioteksstand, som var fint besøgt. Her kan du se billeder fra messen . Billederne kan også ses i en lille Flash-præsentation.
Skrevet af Anonym kl. 17:36 0 kommentarer
Kampen mod musikpirateri: kapitel 234.547
Musikanmeldernes eksemplarer af nye cd'er puttes nu i en walkman, der limes sammen! Læs nyeste kapitel i den forbavsende beretning om pladeselskabernes kamp mod vejrmøllerne i Itsvar.
Skrevet af Anonym kl. 16:27 0 kommentarer
20.9.02
Forbrugerombudsmanden som vagthund på nettet: Hjemmeside hvor danske netbutikker får karakterer
Der er forbavsende mange røde minusser i oversigten - ved første øjekast. På hjemmesiden er der også vejledninger til både forbrugere og firmaer, der benytter sig af e-handel.
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 13:31 0 kommentarer
Computerworld
I går var det 20 år siden smileyen :-) første gang så dagens lys. Det skete på et amerikansk universitet, hvor man eksperimenterede med at kommunikere via tekstbeskeder. Smileyen blev startskuddet til en hel kultur af meningsmættede tegn på internettet. Forfatteren har aldrig set en krone for sin ide. - "Men ingen ville have brugt den, hvis det havde kostet noget. Jeg betragter den som min lille gave til verden", siger han. Vi andre kan nogen gange synes, at det er for meget, når symboler med forskellige sindstemninger spredes ukritisk ud over budskaberne.
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 13:26 0 kommentarer
18.9.02
Bibliotek.dk eksponeres via Netborger.dk.
Eller måske prøver Kommunedata (der står bag Netborger.dk) at få successen med biblioteksbrug på nettet til at smitte af på borgernes øvrige brug af de offentlige tilbud?
Når du er inde på siden www.netborger.dk, kan du derfra søge i bibliotek.dk. Søgningen starter i et lidt andet lay-out end vi er vant til - men man føres hurtigt over i den almindelige bibliotek.dk.
På Roskilde Bibliotek er vi begyndt at tilbyde vores lånere introduktion i at bruge de offentlige nettilbud. Det foregår i samarbejde med den lokale Rådhusbutik. Vi har 2 introduktioner på programmet i efteråret. Titlen er : " Bliv netborger "
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 22:08 0 kommentarer
Se dette forsøg på at lave et undervisningsmateriale på nettet - som er nytænkende og interaktivt - www.froguts.com. Her kan du dissekere din "egen" frø, uden at røre ved den. Det er en stor fordel set fra mit synspunkt. Flot lavet i Macromedia Flash. ( Kræver download af nyere Flash)
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 11:52 0 kommentarer
16.9.02
Flash - sider kan nu søges hos Alltheweb.
Søgemaskinerne udvikler sig stadig til at dække mere og mere af "Det usynlige net" - nu kan man søge på sider lavet i Macromedia Flash på Alltheweb.
Foruden pdf,mp3,ftp og video.
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:34 0 kommentarer
15.9.02
Bibliotekarer blogger bare bedre...
...skrev Søndag Aften. Nu er der dukket en ny weblog op med Erik Høy, Københavns Hovedbibliotek, som blogmaster. Denne blog handler specielt om internetsøgning: "Denne side indeholder tips om søgning på internettet for bibliotekarer, journalister, studerende og andre interesserede", og adressen er http://erikhoy.blogspot.com/.
Skrevet af Anonym kl. 21:49 0 kommentarer
Depotbiblioteket i Mo i Norge automatiseres.
Depotbiblioteket er en del af Nasjonalbiblioteket og indeholder ca. 800.000 bøger og tidsskrifter. Planen er at fremfinding af bestillingerne i samlingen skal være fuldt automatiseret om et års tid. Bøger og tidsskriftet placeres i hængemapper og bokse, som hentes frem til låneren ved hjælp af kraner og robotter.
Læs om projektet her.
Skrevet af Anonym kl. 21:40 0 kommentarer
13.9.02
"Åbent" bibliotekssystem.
Koha er et bibliotekssystem, der er udgivet under GNU General Public License, hvilket kort fortalt betyder, at kildekoden er åben, og systemet gratis tilgængeligt for alle. Koha ser ud til at have de almindelige faciliteter, vi forventer af et bibliotekssystem, se listen over Key features her. Koha tilbyder også en prøvetur.
Systemet har været i drift på et New Zealand'sk bibliotek, Horowhenua Library, siden januar 2000, og bruges på en række andre øjensynlig mindre biblioteker rundt omkring i verden.
Skrevet af Anonym kl. 16:15 0 kommentarer
11.9.02
En "åben" encyclopædi.
Vi kender emnekatalogen Open Directoy Project, som redigeres af små 52.000 firvillige redaktører, men vidste du, at der også findes en åben encyclopædi?
Den hedder Wikipedia, og hvem som helst kan bidrage med en artikel - med det samme, her og nu. Der er mere 42.000 artikler i encyclopædien i øjeblikket. Læser man f.eks. artiklen om H.C. Andersen, så ser oplysningerne egentlig ud til at være ok. Men det er langt til at bruge Wikipedia'en i referencearbejdet.....
Der er også en dansk udgave af Wikipedia.
Skrevet af Anonym kl. 22:03 0 kommentarer
Biblioteksresultater i Bedst på Nettet.
12 biblioteker har denne gang fået 5 netkroner! Helsingør scorer i år højest i det samlede resultat for de tre kategorier: brugervenlighed, nytteværdi og åbenhed.
Se resultaterne her.
Samlet set er der ikke mange andre - om nogen - der kan gøre bibliotekerne kunststykket efter. Se omtalen og venlige ord fra Helge Sander i Computerworld
Skrevet af Anonym kl. 15:07 0 kommentarer
10.9.02
Har du fundet en bog, der så forladt ud?
Den er ikke blevet væk - den er sluppet fri!
På Roskilde Bibliotek startede vi d. 6. september ( På Roskildenatten ) projektet "Bog på farten - fart på bogen". Vi slap ca. 35 bøger fri med et logo og en vejledning på indersiden af omslaget. Vi forventer at dem, der finder bøgerne
- læser dem
- skriver om dem på hjemmesiden
- og sætter dem fri igen
til glæde for den næste romanlæser. Der er allerede to "anmeldelser" på hjemmesiden. Det bliver spændende om ideen fænger. Opmærksomheden har været stor, med omtale i TVLorry, Roskilde Dagblad og Metro Express. Flere har ringet for at høre mere om projektet.
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 17:55 0 kommentarer
9.9.02
Illustreret Tidende på nettet
Fra Det Kongelige Bibliotek :
En guldgrube af informationer og billeder om livet i Danmark omkring århundredeskiftet.
De første 32 årgange er nu tilgængelige på dette site. De dækker perioden 1859 - 1890. Omkring 1. november vil den anden halvdel af årgangene blive lagt på: Årgang 33 - 65, der dækker perioden 1891 - 1924. Billederne kræver installation af plugin.
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 15:37 0 kommentarer
6.9.02
Fra Politiken:
Udenlandske kunstnere løber med bibliotekspengene...
Sidste år inkasserede den britiske rockstjerne Mark Knopfler 5.100 kr. fra den danske biblioteksstyrelse. Knopfler, der i 1970'erne og 1980'erne var frontfigur i rockorkestret Dire Straits, er foreløbig den eneste udenlandske musiker, der har gjort krav på støtte fra det såkaldte fonogrambeløb.
Fonogrambeløbet udgjorde i 2001 5,5 millioner kroner ud af den samlede biblioteksafgift på 159 millioner kroner. Musikernes støtteordning er ikke begrænset til dansksproget musik. Derfor kan danske kunstnere, der skriver musik med fremmedsprogede tekster, også modtage støtte. Men samtidig medfører reglerne altså, at også store internationale kunstnere kan søge de danske fonogrampenge. Og eftersom de danske musikbiblioteker bugner af udenlandske kunstnere, er mængden af potentielle ansøgere nærmest uendelig.
Der er problemer i at afgrænse gruppen af ansøgere. Hvis fonogrampengene blev indskrænket til at dække dansksproget musik, ville for eksempel Thomas Helmig kunne modtage støtte for 'Det er mig, der står herude og banker på', men ikke for 'Stupid man'.
I 2001 blev 1.570 ansøgere tildelt beløbstørrelser fra 100 til 68.000 kroner fra fonogrampuljen
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 11:06 0 kommentarer
4.9.02
Lovgivning gøres digital (ComOn, Af: Jeppe Kruse)
Der tages nu hånd om de sidste 450 barrierer for digitalisering af alle offentlige processer med et tilsvarende antal lovændringer.
Samtlige danske ministerier har fået en interessant opgave pålagt af justitsminister Lene Espersen. De skal luge i deres lovgivningsområder og finde alle de steder, hvor love, regler eller den administrative praksis blokerer for digitalisering. Der er identificeret 450 passager som skal ændres i enten den danske lovgivning eller den administrative praksis, for at regeringens ambitiøse digitaliseringsprojekt kan føres ud i livet.
Målsætningen er på længere sigt at gøre alle processer mellem det offentlige, borgerne og erhvervslivet tilgængelige på nettet.
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 12:43 0 kommentarer
3.9.02
Et par gode tips når man vil bruge de store søgemaskiner til quick reference spørgsmål:
"Answering Quick Reference Enquiries Using Google"
By Terry Kendrick
Meget relevante betragtninger fra bibliotekarens side : Internetsøgning er ligeså meget en kreativ aktivitet, som det et en videnskab. For at søge effektivt..husk to tips : Tænk først i sætninger og fraser - ikke emneord og booleske operatorer. Dele af sætninger vil oftest naturligt give dig dit svar, når sætningen ender eller begynder med svaret:
For eksempel : En søgning i Google på "den danske miljøminister" - giver dig
1) svaret ( den danske miljøminister Hans Chr. Schmidt......)
2) mulighed for at tjekke om svaret er nogenlunde korrekt, fordi der kommer en del svar tilbage, som du kan sammenligne umidddelbart - uden først at klikke dig ind på andre internetsider.
Prøv selv flere, f. eks "Thorvaldsen blev født" "åbnede Storebæltsbroen"..
Måske ikke så fagligt korrekt en metode - men effektiv. Man skal bare vide hvad man gør.
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 13:14 0 kommentarer
2.9.02
"Turning the Pages"
Ny teknik til fremvisning af sjældne og kostbare værker, blandt andet på British Library. Beowulf, Magna Carta og flere andre værker er "udstillet" på denne måde. Lånerne kan bladre i digitale udgaver af bogskattene. Det foregår på specielle terminaler, hvor man kan zoome ind på de enkelte sider, og få mere information. Man kan få en prøve på teknikken online : The Sherborne Missal (Kræver en nyere Shockwave)
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 08:55 0 kommentarer