30.1.09

Nye på nettet - seniorer!

Ny PEW rapport om amerikanernes brug af nettet - om stigning i ældres brug af internettet:

The biggest increase in internet use since 2005 can be seen in the 70-75 year-old age group.
While just over one-fourth (26%) of 70-75 year olds were online in 2005, 45% of that age group
is currently online.

Desuden store stigninger i deltagelse i sociale grupperinger, fx Facebook o.a.
Genrations online in 2009
Pew Internet Org.

26.1.09

Mere fokus på IT-undervisning i skolen

Når snakken falder på IT-analfabeter, tænker mange af os sikkert først og fremmest på den ældre generation. Men de unge halter også bagefter, og det vil Socialdemokraternes IT-ordfører, Ole Hækkerup, gerne lave om på ved at indføre IT-undervisning i skolen. Over halvdelen af dansklærerne bruger fx aldrig hjemmesider i deres undervisning, og endnu færre bruger blogs, wikis og fildelingstjenester.

"Det er fint nok, at de unge kan spille m.m. men der er mange andre ting, nettet skal bruges til som borger i et samfund. Derfor skal de unge lære at bruge it og det skal være en større del af undervisningen.”

Omvendt mener han også, at det offentlige skal være bedre til at bruge internettets muligheder, så besøget på en offentlig hjemmeside også kan få et element af leg og at gå opdagelse.

24.1.09

Overlev med Outlook

Microsofts produkter, specielt Outlook, er en af mine yndlingsaversioner. Min kommune, København, har for årtier tilbage solgt sin sjæl til disse middelmådige og dyre produkter. Inden for de legale rammer har jeg forsøgt at minimere ulemperne ved Microsoft Office, fx ved at bruge Open Office og Google Dokumenter. Men der grænser for hvor langt kommunen tillader at gå, specielt hvad angår Outlook er pegefingeren hurtigt oppe.
Så er det rart når lidelsesfæller giver gode råd til hvordan man lever med de 10 væsentligste ulemper. Meget kan du som ansat i en større virksomhed ikke gøre noget ved, men måske anbefale systemadministratorerne at lave.
Et af de gode trick er at kigge mappen Store e-mails efter og slette dem. De er ordnet i tre forskellige størrrelseskategorier. Jeg havde forbløffende mange liggende med feriefotoer som behjertede kolleger i tidernes løb har sendt.
Der er også nogle link til forskellige applikationer, bl.a. til det evindelige problem med talrige vedhæftede filer.
Jeg kan heller aldrig finde gamle emails når jeg skal bruge det. Jeg troede at det var mig der var dum. Men den er altså nævnt! Så jeg er ikke den eneste.
Der står også hvordan du får erstattet Outlook med Gmail. Og det er nok mit allerstørste ønske overhovedet. Men det kræver godkendelse fra "systemet". Så det er drømmerier. End ikke en omdirigering af posten er tilladt. Funktionen er sat ud af kraft.
Link
Itbusiness.

23.1.09

Fra information til viden - brug for kompetencer

Så er bibliotekarerne dømt ude!
Bent Schou fra VidenDanmark skriver :
Tilsvarende er det interessant at se, hvordan bibliotekerne og bibliotekarerne kæmper for at finde deres plads i vidensamfundet.

"Vi er vel enige om, at bibliotekets dage er talte - som central for informationslagring og -søgning (måske ikke som kulturelt samlingspunkt). Selv om servicen på biblioteket oftest er gratis - vælger de fleste af os selv at finde den information, vi har brug for"

Her er plads til forbedring. Har vi noget (nok) at byde ind med. Er det et område vi satser nok på?Har I nogen bud på det.? ( Erik har nogle bud i indlægget nedenfor - lavthængende frugter)

Kommentér evt også på VidenDanmarks blog

22.1.09

Bibliotekarer i "info-alderen"

Kristeligt Dagblad skriver den 20. januar om den nye bibliotekarrolle og uddannelsen på Syddansk Universitet. Den gamle opfattelse af den bebrillede kvindelige bibliotekar på 50+ med knold i nakken er på vej ud. Og det skulle den ifølge artiklen bl.a. være som følge af den nye uddannelse.
Hvis den bliver til noget, kommer den nye uddannelse til at hedde ”Bibliotekskundskab og videnskommunikation”. Ideen kommer såmænd fra bibliotekslederne selv, og bakkes op af Pernille Drost. De har alle efterlyst en mere tidssvarende uddannelse.
Personligt er det min opfattelse at bibliotekerne, og dermed også bibliotekarerne, hænger bagefter med at inddrage de nye kommunikations- og informationsmedier i bibliotekerne. I stedet for at være godstogsvogn, kunne bibliotekarerne sætte sig på lokomotivførersædet og føre an i navigeringen gennem informations'junglen' og bl.a. gøre det via de nye kommunikationsformer.
Om en ny uddannelse så skulle kunne råde bod på det, er jeg da så stærkt i tvivl om. Jeg kan ikke umiddelbart se at mere uddannelse er nødvendig. Bibliotekarerne kan faktisk bare selv gå i gang: Der ligger masser af opgaver og venter. De fleste ganske lige til, lavthængende frugter om man vil. Lige fra at indskanne bogbestanden til at tage de mange sociale kommunikationskanaler meget mere til sig.

20.1.09

Fordobling i salg af netmusik

I 2008 blev salget af musik på nettet fordoblet i forhold til 2007. Samtidig er salget af musik på cd faldet med næsten en fjerdedel, mens vinylpladerne har fået en renæssance med en stigning på 63%, hvilket bl.a. skyldes vinylpladens lydkvalitet. Her kan mp3-filer under ingen omstændigheder være med.

Salget af musik på nettet står i dag for en femtedel af det samlede musiksalg. Derudover bliver der også hentet en del gratis musik både lovligt og ulovligt. I Digital Music Report anslår man, at der i 2008 blev udvekslet mere end 40 mia. ulovligt kopierede musikfiler, hvilket svarer til ca. 95% af det samlede digitale musikforbrug.

Læs også: Vinyl Gets Its Groove Back

13.1.09

Jubii lukker konti

Ifølge Jubii's weblog vil alle Jubii konti blive lukket pr 15. februar. Alle konti vil blive lukket og oplysningerne slettet. Webloggen opfordrer også kontihavere til at gemme deres dokumenter og overføre dem til andre emailtjenester.
Jubii blev i slutningen af sidste år købt af direktøren Peter Lundsgaard og nogle danske investorer efter at det i nogle gav underskud for firmaet Lycos. Han siger i artiklen at det nye Jubii vil væreoppe at køre i marts i år.

10.1.09

Internettet overhaler aviserne som nyhedskilde

En undersøgelse foretaget af Pew viser, at flere bruger Internettet som nyhedskilde frem for de traditionelle aviser. 40% af de adspurgte bruger Internettet mod 35%, der bruger aviserne som deres primære kilde til nyheder.

Til gengæld er fjernsynet stadig suverænt i spidsen med 70%, men dets andel falder stille og roligt. Blandt folk under 30 år har Internettet faktisk halet voldsomt ind på fjernsynet - på lidt over et år er Internettets andel steget fra 34% til 59%.

9.1.09

Information Overload

Information overload er et begreb som handler om at der er så megen information at det i sig selv er et problem. Det er umuligt at finde den relevante information. Til rette person i de rette øjeblik, kunne man næsten tilføje med et citat vi allerede lærte på Biblioteksskolen i 1970'erne.
Nu er der så også sat tal på hvor meget det koster. Ifølge en artikel i Internet News har firmaet Basex udregnet prisen til 900 mia dollars i USA i produktionsomkostninger. Mod 588 i 2006. Det er bl.a. også email.
I København har kommunen en emailpolitik for udsendelse af meddelelser. Og et af punkterne går på at bruge distributionslisterne korrekt. Ikke desto mindre modtager vi på vore personlige post regelmæssigt på bibliotekerne interne og for os ligegyldige meddelelser fra svømmehallerne, økonomiforvaltnignen og andre. Og strømmen er sikkert den samme den anden vej.
En af pointerne er at selv om vi har studeret i 16 år, så er internettet en kilde til distraktion. Vi skal lige checke Facebook, vores email eller glo på en video fra YouTube. Det hele er blot få klik væk.
Ok, så du sad ved din computer i seks timer idag. Hvor meget af tiden brugte du på produktivt arbejde, spørges der provokerende.
Specielt den yngre generation bliver flasket op i dette miljø med mange distraktioner. Og at mange flere bør blive opmærksomme på at det allerede nu er et problem. Artiklen har en række links til andre artikler om emnet. Det er ganske tankevækkende læsning. Vi ved det jo godt. Men gør vi noget ved det?
Link
Internetnews.

8.1.09

Sikkerhed på Gmail

Sikkerhed er i det seneste årstid blevet et centralt diskussionsemne. En af de ting som er kommet ud af det er at mange internetbrugere ikke er klar over at deres computer leverer oplysninger til de steder som de besøger, bl.a. søgemaskiner som Google.
I modsætning til så mange andre har Google ikke været så karrige med at give brugerne adgang til at se hvad firmaet har af oplysninger om brugerne. Hvilket paradoksalt nok har fået nogen til at kaste sig over budbringeren.
Det har nu ikke slået Google ud af kurs, for Gmail har tilføjet en funktion hvor du kan følge med i om nogen misbruger din email. Nederst er der kommet en knap hvor du kan se de seneste aktiviteter. Og det er jo altså ikke fordi Google nu lige pludseligt er startet på det. Det er noget alle emailtjenester gør. Nu gør Gmail det så synligt.
Oplysningerne viser om der er brugt webbrowser, POP klient eller mobiltelefon. Du kan også se IP-adresse og mere. De fleste kender vel ikke deres IP-adresse. Men hvis der på listen optræder flere forskellige er der måske grund til at være mistænkelig.
Du kan også se om du har åbnet Gmailen fra et andet sted. Hvis du fx har glemt at lukke for computeren derhjemme, og er på arbejde. Men det kan også betyde at der sidder en anden og har hacket sig ind på din Gmail. Hvis det er sket, kan du klikke Sign Out til alle andre sessioner.
Link
Gmail om sikkerhed
.

6.1.09

Læs Biblog på mobilen

Jeg prøvede lige - efter et tip fra The M Word Blog - at gøre Biblog læsbar fra mobilen:
Her er linket http://biblog.mofuse.mobi/ - det er rigtig nemt at oprette.
Tjenesten hedder Mofuse.com og der er Google ads med, nå du læser bloggen på mobilen. Prøv selv at lave en mobiltjeneste. Du skal bruge et feed fra din blog eller dit nyhedsbrev.
Jeg er dog i tvivl om disse mobilløsninger ikke bare er et overgangsfænomen; man læser jo fx de rigtige websider på sin Iphone. Eller gør man?

M Word Blog
Mofuse.com

Videokigning eksploderer i USA

Videokigning i USA boomer for øjeblikket. En undersøgelse peger på en stigning på hele 34 % i forhold til sidste år. Hvilket ikke lyder urealistisk. For Danmarks vedkommende kunne man endog fristes til at mene at tallet er højere da vores net formentlig er bedre udbygget end i USA.
Den helt store vinder er Google/YouTube. Den viste over 10 gange mere end den nærmeste konkurrent, Fox. Og mere end de nærmeste 10 konkurrenter til sammen.
Jeg bruger Google Video på arbejdet. Ret meget. Eftersom de videoer og dvd'er vi har til udlån i Humaniora og Samfundsfag er sparsomme, der er langt mellem snapsene og der er reelt ikke noget andet alternativ. Det er nemt at finde et eksempel på Hitler tale, Martin Luther Kings I Have a Dream, eller til da skibene vendte om under Cubakrisen.

Almanak for Danmark

Den her kan jeg ikke stå for: Almanak for Danmark, hvor du kan klikke på et kort for at se, hvornår både solen og månen står op og går ned lige præcis der, hvor du bor.

Politiet må hacke din computer

EU har vedtaget en lovændring, der tillader politiet at hacke din computer uden dommerkendelse, hvis der er mistanke om kriminalitet:

Ifølge de nye retningslinjer kan ledende politifolk give tilladelse til hacker-metoderne uden dommerkendelse, hvis der er mistanke om, at det vil kunne afsløre eller standse en alvorlig forbrydelse, det vil sige en sag, der kan give mere end tre års fængsel.

Læs mere hos Version 2: Nye EU-regler giver politi grønt lys til at hacke, hvor konsekvenserne af den nye lov diskuteres heftigt i kommentarerne.

3.1.09

260 år med Berlingske Tidende

Berlingske Tidende fejrer deres 260 års fødselsdag med 260.dk, hvor du bl.a. kan se, hvordan avisens forsider har taget sig ud gennem tiden, og læse eksempler på Berlingskes omtale af centrale begivenheder, som nu er gået over i historiebøgerne.