16.5.08

Teenagere på biblioteket

Michael Casey og Michael Stephens diskuterer i Library Journal (fra 15. maj 2008) bibliotekarers holdning over for teenagere, især hvad angår brugen af internettet. Bl.a. det social net. En af pointerne er at lade være med at opfatte teenagere som en samlet, homogen gruppe som skal behandles ens.
Som et eksempel nævner Michael Caset at hans hjembys bibliotek har forbudt brug af Facebook og MySpace. Begrundelsen er slagsmål, upassende sprog og biler som bliver spærret inde på parkeringspladsen af teenagere. Derimod er Flickr stadig tilgængelig.
En af hans pointer er at det ikke er teknologien som er problemet, men en lille gruppe af teenagerne. Hvis alle teenagere bliver slået i hartkorn med dem, vil det ikke vare længe før de dropper biblioteket.
De ønsker også at diskussionen flyttes fra at være et generationsproblem til at være et spørgsmål om opførsel. At der er nogen ting der ikke er tilladt på biblioteket. Fx hvis nogen fornærmer andre. Casey nævner som et eksempel problemet med larm fra strikning, men at bibliotekerne jo ikke forbyder strikning af den grund.
I Danmark tror jeg ikke problemet er så udbredt. Mit eget bibliotek, Københavns Hovedbibliotek, har et fornuftigt reglement som i det store hele dækker de to bibliotekarers holdning. Og som også de fleste, fra teenagere til pensionister, accepterer som fornuftigt.
Teenagere er ofte et eksperimenterende folkefærd som flirter med forskellige udtryksmåder, og det må de ansatte tage højde for. Her tror jeg nok at mange bibliotekarer kunne lære at begå sig med de unge ved at bruge minimal tid på nogle af de sider, som er præget af de unge. Det kan være internetspil og tilhørende fora, og så de nævnte sociale sider.
De unges opførsel og sprogbrug kan virke provokerende for nogle 'voksne'. Men ofte kan de betale sig at overlade politifunktionen til andre unge, eller i hvert fald sætte sig ind i om det nu også er så brutalt ment som det bliver opfattet.
De mener begge at det er forkert at forbyde teknologi eller internet (mobiltelefoner, spil, sociale hjemmesider osv.). I stedet skal der laves reglementer for anvendelsen af det.
Library Journal.

Ingen kommentarer: