31.5.08

Københavns Biblioteker laver international konference

"The Smart City And It's Libraries" er titlen på en international konference som Københavns Biblioteker arrangerer onsdag 8. oktober til fredag den 10 oktober. Programmet er endnu ikke helt på plads hvad angår oplægsholdere, men det byder på flere appetitvækkere på hvor skandinaviske biblioteker bevæger sig hen. Allerede nu er tilmeldt deltagere fra Nordamerika og Australien.
Som en særlig afslutning glider programmet over i den årligt tilbagevendende Kulturnat i København.

30.5.08

Google Books via WorldCat

Der er aftalt mellem Google og WorldCat at der skabes sammenhæng mellem katalog og digitaliserede bøger:
"Google will link from Google Book Search to WorldCat.org, which will drive traffic to library OPACs and other library services.
Google will share data and links to digitized books with OCLC, which will make it possible for OCLC to represent the digitized collections of OCLC member libraries in WorldCat".

Der er også udviklingsarbejde i gang mht til Worldcat og Bibliotek.dk. Det er nævnt i udviklingsaftalen for 2008. Men måske er det mere mht. til lettere katalogisering og genbrug af poster?
Læs mere

26.5.08

Det hele på ét sted

Digg, del.icio.us, newsvine, stumbleupon, ma.gnolia - ja, der er efterhånden dukket rigtig mange websites op, hvor man kan samle sine links og se, hvad der er hot lige nu - men man skal vist være lidt af en entusiast for at holde øje med dem alle.

Løsningen er popurls, der er en oversigt over de senest tilføjede links fra ovennævne sites plus en hel masse andre.

23.5.08

Studerende skriver i Wikipedia.

I Sverige kører en ny debat om de studerendes informationskompetencer.
Dagens Nyheter startede med en artikel om videregående uddannelser i USA, hvor studerende fik til til opgave at skrive en artikel i Wikipedia. Det skulle være indenfor det område de pt. arbejdede med.
Med flere formål: Man skriver til en større offentlighed - man lærer at samle, organisere og formidle information om et emne - og får en større forståelse for kildekritik og vurdering af information i de åbne opslagsværker.
Læreren lovede topkarakter, hvis artiklen blev vurderet som "Featured Article" - og det er lykkedes i flere tilfælde. På Høgskolan i Gävle arbejder man også med Wikipedia på denne måde - selvom man i andre sammenhænge har forbud mod at bruge opslagsværket som kildeangivelse.

"Det faktum att studenterna inte längre finner kunskap på biblioteket utan på internet ändrar dock inte lärarnas roll, menar pedagogikprofessorn Peter Gill vid Högskolan i Gävle. - Jag fortsätter att göra det jag ska, att lära studenterna kritisk granskning".
Se en sammenfatning af debatten: Kunskapsauktoritet, källkritik och lärande på Omvärldsbloggen, der handler om IT for skoleelever

Her omtales også et forskningprojekt indenfor studerendes informationskompetencer:
EXAKT: EXpertis, Auktoritet och Kontroll på InterneT : en studie av formandet av källkritik i webb 2.0-miljöer för lärande. Projektet kan følges på http://projektexakt.wordpress.com/

22.5.08

Kend dine spar-tid-redskaber

Google Blogoscoped spurgte nogle af deres bekendte om hvordan de kommer igennem informationsstrømmen uden at spilde tid. Ikke overraskende fylder email en hel del. Nogle anbefaler at besvare dem med det samme, eller bruge et post system hvor du har mulighed for en ignore-knap. Andre indstiller posten til kun at vise overskrifter.
Noam Chomsky erkender ganske åbent at han ikke har svar på det. Andre mener at du skal styre din trang til at kommentere på alting. Matt Cutts anbefaler at du fra morgenstunden skriver et par ting ned som du vil nå, og så fokuserer på det.
I en af kommentarer står at folk der har problemer med informationsstrømme er de folk som også ønsker det.
Mange fremhæver rss-læsere som fx Google Reader. Der er talrige muligheder. Det kræver blot at du gør en minimal indsats for at lære de mange nye værktøjer at kende. Jeg har taget nogle til mig, men fra kommentarerne kan jeg se at andre bruger en anden form for værktøjer. Og det lyder altsammen helt fint.
Moralen af indlægget må være at informationsstrømmen egentligt ikke er noget problem. Det gælder bare om at være rigtigt klædt på. Altså lidt som den med vejret: Der findes ikke dårligt vejr. Kun dårlig beklædning.
Link
Google Blogscoped.

16.5.08

Teenagere på biblioteket

Michael Casey og Michael Stephens diskuterer i Library Journal (fra 15. maj 2008) bibliotekarers holdning over for teenagere, især hvad angår brugen af internettet. Bl.a. det social net. En af pointerne er at lade være med at opfatte teenagere som en samlet, homogen gruppe som skal behandles ens.
Som et eksempel nævner Michael Caset at hans hjembys bibliotek har forbudt brug af Facebook og MySpace. Begrundelsen er slagsmål, upassende sprog og biler som bliver spærret inde på parkeringspladsen af teenagere. Derimod er Flickr stadig tilgængelig.
En af hans pointer er at det ikke er teknologien som er problemet, men en lille gruppe af teenagerne. Hvis alle teenagere bliver slået i hartkorn med dem, vil det ikke vare længe før de dropper biblioteket.
De ønsker også at diskussionen flyttes fra at være et generationsproblem til at være et spørgsmål om opførsel. At der er nogen ting der ikke er tilladt på biblioteket. Fx hvis nogen fornærmer andre. Casey nævner som et eksempel problemet med larm fra strikning, men at bibliotekerne jo ikke forbyder strikning af den grund.
I Danmark tror jeg ikke problemet er så udbredt. Mit eget bibliotek, Københavns Hovedbibliotek, har et fornuftigt reglement som i det store hele dækker de to bibliotekarers holdning. Og som også de fleste, fra teenagere til pensionister, accepterer som fornuftigt.
Teenagere er ofte et eksperimenterende folkefærd som flirter med forskellige udtryksmåder, og det må de ansatte tage højde for. Her tror jeg nok at mange bibliotekarer kunne lære at begå sig med de unge ved at bruge minimal tid på nogle af de sider, som er præget af de unge. Det kan være internetspil og tilhørende fora, og så de nævnte sociale sider.
De unges opførsel og sprogbrug kan virke provokerende for nogle 'voksne'. Men ofte kan de betale sig at overlade politifunktionen til andre unge, eller i hvert fald sætte sig ind i om det nu også er så brutalt ment som det bliver opfattet.
De mener begge at det er forkert at forbyde teknologi eller internet (mobiltelefoner, spil, sociale hjemmesider osv.). I stedet skal der laves reglementer for anvendelsen af det.
Library Journal.

13.5.08

Jobopslag!

Hej Biblog-folk.

Hermed en mulig nyhed til blog'en:

Er du den nye bibliotekschef i Silkeborg? Silkeborg Kommune søger dynamisk og visionær leder af Silkeborg Bibliotekerne.
Silkeborg Bibliotekerne omfatter hovedbiblioteket, 4 lokalbiblioteker, 2 bogbusser samt Lokalhistorisk Arkiv.
Der er 83 engagerede medarbejdere, som er organiseret i selvstyrende teams, og der er generelt en høj grad af uddelegering.

Læs mere på http://www.silkeborg-bibliotek.dk

Venlig hilsen
Jørgen Høst

Man ved hvad man ved!

Internettet gør os ikke nødvendigvis klogere. Australsk forskning tyder nemlig på, at vi alligevel sorterer den information fra, som vi ikke er enige i.
- Vores undersøgelser viser, at selv om søgemaskiner finder frem til den "rigtige" information, så kan folk stadig drage de forkerte konklusioner, siger Enrico Coiera, der er professor i medicinsk informatik ved University of New South Wales.
I Australien er det bekymrende fordi mange bruger nettet til medicinske informationer og til indkøb af medicin.
Der arbejdes med at udvikle en søgeplatform, hvor man tvinges til at systematisere resultaterne, og dermed også tænke nærmere over de svar man får
Ingeniørens Netavis
Oprindelige forskningsresultater:
The impact of cognitive biases on information searching and decision making (pdf)

8.5.08

Helsingør Leksikon

I dag, torsdag d. 8 maj kl. 15 skulle Helsingør kulturudvalgsformand indvi et lokalhistorisk leksikon på internettet for hele Helsingør Kommune. Det indeholder 425 artikler, men da det er en wiki, må det forventes at antallet stiger hurtigt.
Det bliver interessant at følge dette leksikon. Wikipedia har allerede vist sit potentiale, og det er fint at se redskabet wiki anvendt til lokalhistoriske formål. Mange amatørlokalhistorikere har altså nu mulighed for at bidrage med deres ofte helt uvurderlige viden. Selvfølgelig skal vi vænne os til at være kritiske. Men netop wikier gør det muligt at checke hvem artikelforfatterne er, og det må vi håbe at Helsingør Leksikon holder i hævd.
Som gammel helsingoraner skulle jeg selvfølgelig slå op på forskellige artikler, som der allerede er startet på. Helsingør Værft er en meget kort artikel, men lur mig om ikke netop denne artikel vil vokse eksplosivt på kort tid. Der må da være masser af pensionerede værftsarbejdere som ligger inde med anekdoter og viden. Jeg kan endnu huske den tid hvor man sagde at når der løb et skib af stabelen, var der løbet et andet ud af hovedindgangen.
Wiibroe er et andet af nu hedengangne legendariske virksomheder. Den har til gengæld fået lidt mere omtale. Vi var mange som græd da De Forenede Bryggerier stoppede for produktionen af Danmarks bedste porter. Og for Rød Tuborg som netop her i pinsen i begrænset omfang igen er dukket op.

7.5.08

En fordobling af cirkulationstal på udvalgte materialer!

Nye formidlingsformer og bibliotekernes nye rolle i folkeoplysningen...


Projektet Engelsk for alle holder konference for at formidle de resultater, der indtil videre er opnået.

Evaluatoren skriver bl.a.:

"I disse år, hvor der er fokus på lifelong and lifewide learning..... er der særlig stort behov for projekter som "Engelsk for alle". ... Timingen er faktisk perfekt."

Om Projektet:

Roskilde og Herning Bibliotekerne har samarbejdet om projektet. Vi har indrettet et meget anderledes rum i de to biblioteket, hvor de engelsksprogede materialer præsenteres lækkert og "in your face". Materialerne er både nyindkøbte, lette, sjove og anderledes bøger, film, spil og blade - men også grammatikker og sprogkurser fra den almindelige samling.
Se billeder fra indretningen på Flickr
Alene dette har medvirket til mere end fordobling af cirkulationstallene for samlingen.

Så anderledes formidling virker!

Portalen http://www.engelskforalle.dk/ har et stigende besøgstal. Pt. ca. 100 unikke brugere om dagen.

Her kan man finde et tjek, hvor man selv kan definere sit niveau. Derefter søger man i basen efter materialer, der passer til niveauet.
På gensyn i Roskilde

5.5.08

Intute

Emnekataloger er et omdiskuteret værktøj på internettet. Stort set alle danske er forduftet fordi de er for besværlige at vedligeholde. Altså hvis du da ikke ligefrem er interesseret i de som beskæftiger sig med at sælge noget. En undtagelse er BNG. Af udenlandske er det vel især LII og Dmoz som nogle måske bruger. Og så linksamlingerne til Wikipedia.
Intute er imidlertid et emnekatalog som er værd at huske også til opgaver fra gymnasieniveau, og især da for de højere læreanstalter. Det bedste er sådan set at kaste sig over nogle af emnerne, i stedet for at søge. Dette engelske emnekatalog er et konglomerat af tidligere emnekataloger, som i erkendelse af det besværlige liv det er at lave et specialiseret emnekatalog for en del år siden blev samlet her.
Til glæde og fornøjelse for dybdeborende forskning og entusiastiske amatører. Nok mest for central- og hovedbiblioteker.

1.5.08

Lav din egen tidslinje

Med Dipity kan du lave din egen tidslinje over et valgfrit emne. Du kan tilføje billeder, video'er og links, og du bestemmer selv, om andre skal have lov til at redigere i din tidslinje.

Jeg forestiller mig, at man kan bruge Dipity til at illustrere en lang række emner, så det hele ikke er så tørt og kedeligt. Det kunne fx være litteraturens udvikling, karenstidens udløb på cd'er indkøbt af dit bibliotek, arrangementer på dit bibliotek, et biblioteks historie osv.

Servicen er ret nem at gå til. Lige nu er jeg mest irriteret over, at hvis man vil slette et billede, skal det erstattes med et andet, eller også skal man slette hele posten - og så lader det til, at man ikke selv har fuld kontrol over bredde og vidde, når man vil sætte en tidslinje ind på sin blog, men jeg synes, at der skal et eksempel med, selv om det ødelægger layout'et her på bloggen. Jeg håber, det er til at leve med.