16.2.06

Der er brug for biblioteket endnu

Før The shifted Librarian lukker hele bibliotekssektoren ned (se Eriks post Bibliotekernes fremtid), så lad os lige kaste et blik på virkeligheden anno 2006:
SkrivOpgave udskrev i januar en (ok, svær) konkurrence, som skulle tilskynde deltagerne til at vise deres informationskompetence ved at bruge skrivOpgave. Præmien var tillokkende, en iPod, så 250 forsøgte at besvare spørgsmålene, 27 gennemførte og af disse var kun 9 korrekte! Temmelig chokerende tal, som siger noget om, at der stadig er brug for biblioteker og bibliotekarer.
Spørgsmålet er så, om vi er de eneste, der ved, at de har brug for os!

skrivOpgave.dk

3 kommentarer:

Morten Brunbjerg Bech sagde ...

Og der ramte du nok hovedet på sømmet. Brugerne foretrækker nemlig langt hen ad vejen nemhed fremfor kvalitet. Det er nemmere og bekvemmere at sidde derhjemme og søge i Google og få et næsten rigtigt svar, end det er at bevæge sig hen på biblioteket og være sikker på et rigtigt svar.

Bibliotekerne har en lang tradition for brugerinstruktion. Vi vil gerne lære brugerne hvordan de skal søge, hvordan de skal bruge biblioteksbasen, hvordan de skal bruge diverse databaser osv. Den holder bare ikke længere, for vi kan ikke længere nå ud til brugerne på den måde, når de har så nem adgang til en overflod af information. Så er vores systemer nødt til at være så selvinstruerende og brugervenlige, at de ikke giver brugerne problemer. Ellers finder de da bare en anden informationskilde, som er nemmere at bruge.

Jens Hofman Hansen sagde ...

Er det i øvrigt muligt at se hvilke spørgsmål brugerne skulle svare på i konkurrencen? Jeg kan ikke rigtigt finde dem. Det er jo lidt vigtigt at se dem før man kan vurdere om 9 rigtige svar er for lidt.

Tora Trier Hansen sagde ...

Spørgsmålene er egentlig ikke tilgængelige længere, men jeg har lige hurtigt lagt dem ind på http://bibliotek.kk.dk/Members/hbitftth/skrivopgave