28.2.06

Hvad biblioteker skal med weblogs

Der er ikke mange biblioteker, som er gået i gang med at udnytte alle de potentialer som weblogs har. Måske mangler vi inspiration? Jamen, så prøv dog at kigge lidt på denne liste over hvad biblioteker i USA gør. Det er en liste specielt for weblogs for unge. Der er også nogle andre "web 2.0"-ting, som biblioteker har taget i anvendelse.
Alternative Teen Services.

Flickr-billeder som dokumentation

Indrømmet: mange billeder på Flickr ligner noget, som folk bare har lagt på for at prøve hvad det er. Men billeder af optøjer i Dublin den 25. februar viser at de også kan bruges som dokumentarfotos på nyheder. Klikker man på billederne, er der nærmere oplysninger. Også om hvor mange der har kigget på dem. Det er op imod tusinde allerede. Fotos som ingen pressefotograf har kunnet levere. Og så kan de frit bruges af alle.
Billeder af optøjer i Dublin.

Google Scholar på højde med Thomson

Endnu et søm i ligkisten for specialiserede databaser? Måske ikke, men endnu en undersøgelse viser at Googles gratis Scholar matcher ellers højt berømmede og velestimerede videnskabelige databaser. Denne gang er det Thomson der må til tælling. Det er ellers en dyr service, som kun de færreste vist har råd til.
Omtale af undersøgelsen.
Pdf-fil med undersøgelsen.

26.2.06

Messenger på Blågårdens Bibliotek

Stort set alle unge har en messenger-konto og bruger den flittigt til at holde sig i kontakt med netværket - på linje med sms'er. Men det er vist ikke mange biblioteker, der tilbyder vores unge brugere mulighed for at chatte med biblioteket via messenger.
Blågårdens Bibliotek på Nørrebro har fra i fredags åbnet for kontakt til bibliotekarerne via messenger.

Blågården om messenger

22.2.06

Potter index

Her kan man slå alle ord og sætninger fra alle Harry Potter-bøger op og få henvisning til nøjagtigt sidetal i den amerikanske udgave af bøgerne.
Sitet er lavet af Harry Potter fans for Harry Potter fans, studerende og lærere "to assist them in their Potter debates and studies".
Med den avancerede søgning er det bl.a. også muligt at begrænse sin søgning til en bestemt bog. så nu kan du f.eks. checke om tante Petunia omtales i The Half-Blood Prince.

Potter Index

21.2.06

Børn anmelder bøger (og andre materialer)

Allerød Biblioteks Bogsurferen er et eksempel på et site, hvor børn og unge fortæller andre om bøger, de har læst. Anmelderklub.dk er et andet eksempel: et fællesprojekt, hvor særlig nordsjællandske biblioteker giver de unge bogslugere mulighed for både at mødes om bøger og at anmelde.
Så vidt jeg lige kan se, er der ingen af bibliotekerne, der har linket fra titlen i katalogen til anmeldelsen - det ville ellers eksponere anmeldelserne gevaldigt. Og ja, jeg ved godt det er lidt tricky teknologisk, og det ville måske også kræve at man redigerede i børnenes tekst, hvilket også er tricky.

Allerød Bibliotek: Bogsurferen

Anmelderklub.dk

Scholar som det kommende Bibliotek.dk?

Scholar har nu "ædt" det svenske Bibliotek.dk, Libris. Sammen med en håndfuld andre landes nationale bibliografiske databaser. Endnu et kapitel i den fortløbende spændingsroman om Google og bibliotekerne. Jeg har lavet et mere uddybende indslag om dette fænomen på Internetsøgning.

19.2.06

Brugernes egne vurderinger i OpenWorldCat

WorldCat er en onlinekatalog, hvor posterne lægges ind og vedligeholdes af 9.000 medlemsbiblioteker - der er 61 mill. poster i WorldCat.
Brugerne kan lægge en anmeldelse/vurdering på posterne (hvis man opretter en gratis konto). Servicen må vist være ret ny, da adskillige søgninger giver poster uden vurderinger (eller også skyldes det den overvældende mængde af poster i WorldCat).
På nedenstående link kan man får en kort vejledning i at finde poster og skrive vurderinger.

Writing Reviews for Open WorldCat

16.2.06

Der er brug for biblioteket endnu

Før The shifted Librarian lukker hele bibliotekssektoren ned (se Eriks post Bibliotekernes fremtid), så lad os lige kaste et blik på virkeligheden anno 2006:
SkrivOpgave udskrev i januar en (ok, svær) konkurrence, som skulle tilskynde deltagerne til at vise deres informationskompetence ved at bruge skrivOpgave. Præmien var tillokkende, en iPod, så 250 forsøgte at besvare spørgsmålene, 27 gennemførte og af disse var kun 9 korrekte! Temmelig chokerende tal, som siger noget om, at der stadig er brug for biblioteker og bibliotekarer.
Spørgsmålet er så, om vi er de eneste, der ved, at de har brug for os!

skrivOpgave.dk

Bibliotekernes fremtid

The Shifted Librarian har følgende vision for de kommende års udvikling på bibliotekerne: (i uddrag):
2006-2007 Retsgrundlaget for at forhindre søgemaskinerne i at digitalisere forsvinder
2008 EU proklamerer at følgende landes biblioteker er totalt online: Frankrig, Danmark, Letland og Litauen. Google Book indeholder 10 mio bøger og tidsskriftartikler.
2010 Det sidste trykte dokument fra offentlige myndigheder udkommer
2012 Aviser er nu alle offline. Journalistskoler lukker, bibliotekerne er tomme. Apple sælger 50 mio. iNodes.
2013 Biblioteker findes nu kun online. Print tilgængelige for velhavende.
2014 Google køber Amazon, OCLC m.fl.
2015 Bibliotekerne lukker. Print sælges via eBay. Michael Gorman skriver fra sin bweblog at han advarede os for mange år siden, men “kun bloggere tog notits af det.”
Men måske tager Shifted Librarian fejl. Det kan være at det går stærkere end det.
Artikel i Shifted Librarian.

Søgemaskinerne og Kina

De store søgemaskiner har måttet forklare sig for Kongressen i USA om deres gøren og laden i Kina. Nu foreligger alle disse taler og afhøringer – selvfølgelig på internettet. Gary Price har samlet de vigtigste links, som bl.a. omfatter repræsentanter fra de store søgemaskiner og kongresmedlemmer
Link til taler og udtalelser.

15.2.06

Arrangementer i biblioteksbasen

Ved et tilfælde stødte jeg på en interessant detalje i Frederiksbergs onlinekatalog: biblioteket tilføjer arrangementer som poster i katalogen. I dette tilfælde er det et forfatterarrangement med Hanne-Vibeke Holst som dukkede op ved en søgning på 'kongemordet'.
Er der andre biblioteker, der gør ligeså? Og hvad er jeres erfaringer?

FKBs katalog

Gæst på E17

Lige nu kan du afprøve download af en ebog på E17 - eller bestille en digital lydbog.
Du kan bruge et gæstelogin og afprøve de muligheder, som indmeldte brugere har. Af ophavsretslige årsager, er det altid DBB's egen producerede titel "Digital biblioteksservise" som downloades eller bestilles. E17 kan opleves som indmeldt bruger via link fra forsiden. Der logges ind med bruger-id: gaest og kodeord: test. God fornøjelse..
Fra E17's egen weblog.
www.e17.dk
E17 weblog

14.2.06

Bibliotek 2.0 Roadshow

Hvis ikke Bib-logs læsere er fyldt op med Bibliotek 2.0, så er der et let læseligt foredrag på engelsk om emnet, om weblogs, rss, IM, wiki'er, Delicious og Flickr. Og hvad bibliotekerne kan bruge det hele til. Både teknisk og indholdsmæssigt.
ALA Tech Source.

13.2.06

Brug lige internettet!
Erik Høy appellerer i Internetsøgning til at bruge søgemaskiner og sund fornuft, før du hopper på hvad som helst i forbindelse med sagen om Muhammed-tegningerne.
Vi har masser af muligheder for at checke om en oplysning holder stik. Så brug dem, inden myterne slår rod.

Internetsøgning - Appeal: Use the internet!

Til alle digitale bog-delere: betal ikke.
Sådan lyder opfordringen fra Piratgruppen i anledning af den allerførste sag mod digitale bogkopister.
Forlæggerforeningen har hyret herostratisk berømte Johan Schlüters advokatfirma til at inddrive godt 9.000 kr. fra seks studerende, der har fildelt 44 lærebøger til brug på pædagogseminarierne.

Artikel i Computerworld

Piratgruppen

11.2.06

Danske sider hacket pga. protester
BBC beretter om at op imod 1.000 danske hjemmesider er blevet hacket pga. protester mod Muhammed-tegningerne.

Kampagneavis på gaden og nettet.
I forbindelse med Danmarks Biblioteksforenings e-bibliotekskampagne udkom den første af to kampagneaviser den 7.2. som et annoncetillæg til Jyllandsposten.
Ved læsning af avisen må man spørge sig selv, hvem søren den henvender sig til. Jeg synes, at i hvert fald nogle af artiklerne bærer præg af at være skrevet af og for fagets udøvere, ikke for vores brugere. Alenlange afsnit med f.eks. tekster som denne: "Derfor ser Dansk BiblioteksCenter et rationale i at udvikle systemmoduler, der kan kobles til DanBib og andre leverandørers bibliotekssystemer".
Hvem andre end os selv synes det er interessant? Og var det ikke en ide med noget journalistisk bearbejdning?

Kampagneavis nr. 1

10.2.06

Muhammed-tegninger - baggrundsmateriale.
Tidsskriftcenteret har udarbejdet en rigtig god og omfattende emneliste om hele forløbet. Der er henvisninger til centrale udtalelser fra nøglepersoner og henvisninger til artikler både på engelsk og dansk. Når I tjekker emnelisten ud, så se jer lidt omkring på Tidsskriftcentrets hjemmeside. Det er klare holdninger bag formidlingen af information
Emnelisten
Tidsskriftcentret

Bibliotekar ansat hos Ask
En af pionererne inden for weblogverdenen (Freepint, Search Engine Watch, Resourceshelf m. fl.), bibliotekaren Gary Price, er blevet ansat som director of online information resources hos en af de fem største søgemaskiner, Ask. Til lykke! Som erstatning har Search Engine Watch fået udgiveren af Search engine Roundtable, Barry Schwartz.
Læs mere i Ask's weblog.

8.2.06

EnterX i beta-test.
Alle er velkomne til at forsøge sig med det nye online læringsspil for børn på mellemtrinnet. Bl.a. Dotbot og Skolebiblioteksforeningen er blandt opdragsgiverne - styrelsen har støttet økonomisk.
Spillets plot er at lære sin søgemus at blive bedre til det der med at søge information på internettet. Der er - indtil videre - tre niveauer i opgaverne: vælg det bedste søgeord, brug OR (men sådan er det selvfølgelig ikke formuleret), brug anførselstegn.
Det lykkedes mig at tjene nok penge til at købe tøj til min figur! Der er også en multiplayer funktion (ikke testet).
Jeg kan rigtigt godt lide det grafiske udtryk - let, luftigt og søde/sjove figurer, som givet vil appellere til målgruppen, de 9-12 årige.
Husk nu, at det er en beta-version, så forvent ikke at alt fungerer!

EnterX
EnterX blog

Kast lys over kulturværdierne!
LIGHT – Bring to light the Values of Cultural Heritage et et EU-projekt, som Roskilde Bibliotek deltager i.
I Roskilde etableres en kulturportal Roskilde Light, som vil lette adgangen til links til kulturarven i den nye Roskilde kommune. Der er indgået et samarbejde med Roskilde Domkirke om at visualisere enkelte kongebegravelser, med Roskilde Lokalhistoriske Arkiv om at digitalisere nogle lokalhistorisk vigtige dokumenter med kommentarer og med Sjællands Stiftsbibliotek om at præsentere Peder Sørensen Samlingen digitalt. Der samarbejdes med Roskilde Museum.
I Europa samarbejdes der med folkebiblioteker i Ungarn, Italien, Portugal og Grækenland Portalen findes på www.roskildelight.dk
Projektets hjemmeside findes på www.light-culture.net

7.2.06

Hug til KKB fra fhv. kulturborgmester.
Debatten om email/sms advarsel før lånetid raser stadig i København. Tom Ahlberg var i en årrække (en rigtig god) kulturborgmester i København og er nu ansvarshavende redaktør for kulturtidsskriftet Søndag Aften. Han skriver i februar udgaven bl.a.:

"Københavns holdning til email-varsler ville svare til, at politiet modsatte sig opsætning af flere skilte med hastighedsbegrænsning - i rædsel for at Staten ville miste indtægter fra fartbøder. Politiet har heldigvis en højere etisk standard end de københavnske biblioteker."

En bruger kommenterer:
"Det svarer lidt til at vedtage, at hvis der juleaften ikke er taxaer nok i København til at alle ældre mennesker kan komme hen til familien juleaften, - så må man opstille et generelt forbud mod at ældre kører i taxa juleaften."

Søndag Aften: Dummebøder til biblioteker
Brugernes kommentarer

Protester mod Muhammed tegningerne i den digitale verden.
Ingeniøren skriver om en markant stigning i antallet af 'defacement' angreb i løbet af weekenden. Et defacement angreb består i at erstatte forsiden med sin egen, hvor der f.eks. kan stå 'fuck, fuck, fuck', 'hacked by Turkishhacker', 'fuck all denmark', 'no dinamarka' eller andre lignende hårdtslående argumenter.
Der har også været en stribe 'denial of service' attacks, hvor en klynge klonede computere alle forsøger samtidig at få adgang til f.eks. en avishjemmeside, og derved får webserveren til at bryde ned.

Artikel i Ingeniøren

Liste over hackede hjemmesider (en del er allerede blevet 'repareret')

4.2.06

IM bibliotek-lånere
Flere og flere biblioteker i USA bruger IM, altså Instant Messengers, til at kommunikere med deres lånere. Her er en temmelig lang liste over dem, med angivelse af hvilken model de bruger. Vi mangler vist stadig et dansk bibliotek, som giver sig i kast med det.

3.2.06

Mød brugerne der hvor de er...
Det prøver tre af bibliotekernes netbiblioteker på messen Uddannelse uden grænser i Forum. SkrivOpgave har før - med succes - været på IT-messe for udannelsesfolk. For at møde vores direkte målgruppe, som er opgaveskrivere mellem 14 og 18 år, besluttede vi at tage på uddannelsesmesse. Vi overtalte Biblioteksvagten og Bibliotekernes Netguide til at være med både i Herning og i København. As we speak(fredag d. 4. kl 14.30).. er standen i fuld gang med at fortælle elever, lærere, forældre og andre om de fantastiske muligheder bibliotekerne tilbyder på nettet. Og de er alle interesserede og relativt imponerede - for de kender ikke mulighederne!. Vi har allerede talt om, at vi til næste år vil forsøge at lave en endnu bredere stand, hvor vi fx også har Biblioteksskolen med. Uddannelse uden grænser slutter lørdag d. 4. kl. 16. I kommer til at høre mere om vores erfaringer.....
www.skrivopgave.dk
www.biblioteksvagten.dk
www.bng.dk
Uddannelse uden grænser

LitteraturQuiz
Har I set at Litteratursiden er begyndt at quizze? Første emne er "Døden i litteraturen". Præmien er selvfølgelig?! bøger. Man skal logge sig ind for at være med.
Tjek selv:
Litteratursiden - quiz

2.2.06

Find en sang.
Songtapper stiller en tjeneste til rådighed, som måske kan være nyttig i musikafdelingerne, når folk nynner et eller andet og spørger, hvad det er for en sang.
På Songtapper 'tapper' du rytmen på mellemrumstasten, venter en rum tid og får så nogle forslag til, hvilken sang det kan dreje sig om.
Jeg har prøvet både på nogle engelske og danske sange - ikke overraskende virker det rigtigt godt med engelske sange og ikke helt så godt med danske. Programmet kan dog lære det, hvis man tilføjer hvilken sang, man 'tappede'.
Via DRs Harddisken

Songtapper.com

Værsgo: hent 9 Mozart symfonier fra DR.
Symfonierne kan hentes fra DRs temaside om Mozart (i to kvaliteter) eller du kan abonnere på et podcast. Symfonierne er tilgængelige for download frem til den 27. feb.
An offer you can't refuse! Flot initiativ fra DR.
Via Musikbibliotek.dk

DR: Få en symfoni

1.2.06

Ny beta version af Internet Explorer.
Microsoft har i dag frigivet IE 7 beta 2, der som vigtigste nyhed indeholder fanebladsbrowsing (som i Firefox'en). Dvs at man ikke længere ender med de overskuelige stakke af browservinduer i proceslinjen.
IE 7 er blevet piffet op rent grafisk, og indeholder (som i Firefox'en) også en google-søgeboks, mulighed for at tilføje rss-feeds til læsning i browseren. En hurtigt afprøvning ser ikke ud til at give flere muligheder end Firefox'en, men mange hjemmesider vises pænere i IE end i Firefox (skyldes i de fleste tilfælde ikke firefox, men hjemmesideproducenten).
Microsoft forventer at den færdige version kommer ud sidst på året.

Præsentation af IE 7
Hent IE 7 beta 2 (hvis du må for din systemadministrator)