30.5.05

Netbiblioteker II
Juraport har skiftet navn og udseende - indholdet er de samme solide oplysninger om lovtekster, boglige materialer, internetsteder( Selvbetjening og Netværk) om de mest efterspurgte juridiske emner på bibliotekerne.
Bibliotekernes Juraport
Oversigt over emner i Juraport

Nyt netbibliotek ser dagens lys:
Rejsebiblioteket er på banen med tilbud om personlige anbefalinger af litteratur om rejsemål. Det primære formål med rejsebiblioteket er at skabe et attraktivt bibliotekstilbud til de rejseglade danskere. Rejselitteraturen udvides med andet end guider - der er også kunst, kultur, aktiv ferie og noget for børn. Netbiblioteket udvikles løbende til at omfatte flere lande. Dansk Rejsebureauforening er sparringspartner.
Rejsebiblioteket

29.5.05

Forlag protesterer mod Googles digitaliseringsprojekt.
Copyright, copyriot, copyleft - brændt og ukært barn har mange navne. De gamle ophavsrettigheder stemmer på ingen måde overens med den digitale virkeligehed. Kampen om produktionsmidlerne er afløst af kampen om de intellektuelle rettigheder.
Senest protesterer 25 mindre akademiske forlag mod digitaliseringen af værkerne i tre store amerikanske universitetsbiblioteker.
En del af aftalen med bibliotekerne omfattede, at Google skulle finde en ordning med indehaverne af rettighederne. Det har de nok ikke helt haft tid til endnu ....

Yahoo News: Publishers Protest Google Library Project

Pusterum.
Silkeborg Bibliotek genindfører de bløde stole på biblioteket i kampen mod det "dehybridiserede" bibliotek, et begreb, jeg hørte, direktøren for biblioteksstyrelsen bruge til at betegne det bibliotek, der bliver mere digitalt end fysisk.
Tilbage til Silkeborg: biblioteket har købet en masse eksemplarer af efterspurgte bøger, men et ex. af hver bog kan ikke lånes hjem, men læses i de bløde møbler i Pusterummet. Pusterummet har selvfølgelig sin egen hjemmeside og ... dada, en weblog!
Biblioteksstyrelsens Lån-og-Læs-pulje har sammen med kommunen spyttet i kassen.

Silkeborg Bibliotek: Pusterummet
SB - Pusterummet (weblog)

28.5.05

Filmport.dk
DBC's filmport kan stadig testes, inden I køber adgang - der er adgang for alle frem til 15. juli.
Her er et par kommentarer, som ikke skal forestille en rigtig anmeldelse af databasen:

  • Det forekommer ulogisk, at man på forsiden får et par film under 'film for voksne' og 'film for børn', når der ikke er andre indgange til de to kategorier.
  • De alfabetiske lister (emner, titler, instruktører osv.) er tunge at bladre i - dvs. at browsing ikke fungerer optimalt.
  • Prøv en søgning på redemption - giver tre resultater, hvor den ene har en kort indholdsbeskrivelse med. De to øvrige har også en beskrivelse, som ikke vises i standardformatet. Det er ikke optimalt.
  • Nogle film mangler helt indholdsbeskrivelse, f.eks. Unforgiven (Eastwood) - jamen, så giv os da i det mindste et link til IMDB
  • En søgning på 'Stephen King' og 'King, Stephen' i filmatiserede bøger giver 0 hits, mens 'king' duer - hm?
Filmport.dk må da vist stadig være i beta ...

Kanonkultur...
... skal udtales på moderne dansk, altså med trykket på anden stavelse.
På kanonkultur.dk kan alle bidrage: indtast titel, kunstnernavn, år, navn og begrundelse for hvorfor netop dette værk er kanon.
Hvad siger I til Vejle Boldklub (mange eminente boldkunstnere er udklækket herfra), Tina Turner (6 millioner gode grunde)?
Læs selv og send forslag til en folkelig kanon kultur:

Kanonkultur.dk
[via FunzaFunza]

26.5.05

Temadag om weblogs.
60 bloggere, blogger-wannabees og almindeligt interesserede deltog i biblioteksskolens temadag om weblogs. Vi fik snakket om genren som sådan, teknik, en bloggers hverdag, forskning på feltet og meget andet.

Mit eget oplæg kan I se her (i form af en weblog): DB - temadag 26.05.05 (læses nedefra og op)
Biblioteksskolen: Weblogs på bibliotekerne i Skandinavien.

Bedst på nettet.
Så har de heldige (uheldige?) modtaget mail fra Bedst på Nettet: "Jeres hjemmeside er udtaget til vurdering i Bedst på Nettet 2005".
42 biblioteker er blevet udtaget, fra ÅKB til Tranekær - og hvorfor så lige dem? Tja, det kan en stakkels udenforstående ikke svare på.
BPN giver selv kun en spinkel ledetråd:
"I 2005 udtages ca. 1.100 statslige, regionale og kommunale myndigheder samt portaler til vurdering, nemlig:

  • Centrale statslige, regionale og kommunale forvaltningsenheder
  • Offentlige portaler
  • Hjemmesider fra institutioner, som er omfattet af de statslige effektiviseringsstrategiers Klare mål
  • Et tilfældigt valgt udsnit af andre offentlige hjemmesider (15%)"
Læs mere på Bedst på Nettet, hvor du også kan hente en rigtigt ... øh, brugervenlig excel-fil med alle udtagne hjemmesider.
Mod en mindre investering på 800 kr. kan man tilmelde sin webside til screening.

25.5.05

Børges BLOG.
Danmarks første "executive biblioteks-blogger" har premiere i dag.
Executiven er Børge Sørensen, leder af Københavns Hovedbibliotek, der fra i dag skriver i Børges BLOG.
Abonner på Børges RSS-feed, nyhedsbrevet eller læs online her

Børges BLOG

23.5.05

Babykanon

Pampers Babykanon
Øv, øv, øv. Det burde have været bibliotekernes babykanon!
Pampers kom altså før os med en kanon for de 0-5 årige i samarbejde med Sesam, Borge, Carlsen og Politikens Forlag.
Babykanonen "...handler i modsætning til andre kanoner ikke om kulturarv, men om nem adgang til at finde bøger målrettet småbørn".

Pampers babykanon

Så kommer Yahoo Danmark tilbage

Så kommer Yahoo Danmark tilbage.
Yahoo.dk blev lukket i januar 2004. Det danske netmarked udvikler sig i positiv retning og Yahoo ser nye muligheder i bl.a. markedet for nethandel (Politiken)
Erik Høy har en gennemgang af de pt. eksisterende søgemuligheder og tilbud på Yahoo Danmark. Blandt andre gode features er, at der kan søges på danske nyheder. Læs selv videre i "Internetsøgning". Brug lejligheden til at se nærmere på de andre indlæg i Erik Høy's blog. De er altid relevante.
http://dk.yahoo.com/
Læs artikel i Politiken
Erik Høys indlæg i Internetsøgning ( feed)

22.5.05

Smart - parat - svar

Smart-parat-svar.
Landets kommende 6. klasser skal i gang med at quizze i disciplinen læsning. Som en del af Læselyst kampagnen lancerer Gentofte bibliotek Smart-Parat-Svar-quizzen som en landsdækkende turnering blandt de tilmeldte 6. klasser (som lige nu er små pus i 5. klasse).
Turneringen afsluttes i november og der er et weekend ophold for hele den vindende klasse på spil.
Så det er nu bibliotekerne skal melde sig som quiz-værter. Mere information på

Smart-Parat-Svar

20.5.05

Prisbelønnet svensk OPAC (Online Public Access Catalogue).
Hvordan forbedrer vi publikumskatalogen? Lerum Bibliotek, nånstans i broderlandet, har arbejdet med lokale tilpasninger af Book-IT, sådan at man f.eks. kan se den fysiske placering af bogen på biblioteket.
Ved første øjekast ligner det en standardudgave af Book-IT, men prøv at bruge venstremenu-punkterne 'bibliotekets utbud' , 'biblioteksGUIDE' og 'Se var boken står'.
Linket 'årets bedste OPAC' giver flere informationer om, hvor Lerums katalog adskiller sig fra hylde-produktet. Prisen uddeles af Axiell, som producerer Book-IT.

Lerums katalog

19.5.05

Fra edderkopper til sommerfugle
Webstedet Danske-Dyr.dk gentager sidste års jagtsucces efteråret 2005 - Den store sommerfuglejagt løber fra d. 15. august til udgangen af efterårsferien. Formålet er at skabe et udbredelseskort, der viser, hvor de nævnte arter findes i Danmark. Siden med sommerfugle er gratis at komme ind på, men ellers opfordres sommerfuglejægerne også til at gå på bibliotekerne og indberette deres fund.
Læs mere om sommerfuglejagten
www.danske-dyr.dk

Google Scholar's søgeresultater gjort tilgængelige.
DPB (Danmarks Pædagogiske Bibliotek) har koblet Google Scholar's søgeresultater til deres SFX-løsning. Hvis Google har tilstrækkelig information til at danne en open URL, hvilket desværre langt fra er hver gang, kommer der et link til SFX'en som enten hedder "Fuldtekst på DPB" eller "Tjek SFX på DPB".
Det virker pr. automatik på hele campus, og hjemmefra for de studerende og underviserne, hvis de vælger DPB som deres institution i Googles ’preferences’ , skriver Ane H. Jensen fra DPB.
Få mere at vide hos: ahje@dpu.dk eller jens@dpu.dk
Læs hvordan på DPB's hjemmeside

18.5.05

The long tail.
Begrebet blev introduceret af Chris Anderson i et nummer af Wired sidste efterår. Den digitale underholdningsindustri (musik, bøger, film) tjener penge på hundens lange hale. Hits, bestsellers og Oscarvindere udgør hundens hoved, mens de produkter, der ikke er særligt populære eller mainstream, udgør hundens hale.

Pointen er altså, at f.eks. et iTunes-salg af en gammel sang indbringer ligeså meget som et salg af det nyeste hit. Fordi de digitale opbevaringsomkostninger er meget mindre end i en fysisk pladeforretning, er det muligt at have en meget lang hale af ikke-hits. Kundekredsen i en digital biks er potentielt hele verden og under alle omstændigheder mange gange større end den fysiske butik, og der er derfor også kunder til det mest nørdede produkt. Underholdningsindustriens "biologiske diversitet" bliver altså meget større.

Set med biblioteksbriller er magasinerne vores lange hale, og jo mere af magasinerne, der er digitaliseret, jo mindre behov for kassation: "it just sits harmlessly on some server", som Chris Anderson skriver.

Der er tre gode råd til industrien, som i hvert fald er en tanke værd også for os:
Rule 1: Make everything available (der røg materialevalget!)
Rule 2: Cut the price in half. Now lower it (også for biblioteker, tak)
Rule 3: Help me find it (formidling og genfinding, bibliotekariske kerneydelser)

Wired 12.10: The Long Tail

17.5.05

Priskrig på musik.
iTunes debuterede i DK for et par uger siden med priser på 8 kr. pr. nummer. Det har straks fået en priskrig til at bryde ud. I dag koster et nummer 7,75 hos Bilka og 8 kr. hos Føtex (indhold fra Phonofile, som IKKE leverer til iTunes).
Samtidig har DKUA (De Kreatives Uafhængige Andelsselskab) ingået aftale med iTunes om levering af mellem 5 og 7.000 danske numre.
Både priskrigen og DKUA's storstilede entre på markedet burde være en fordel for forbrugerne. Sagt i al fredsommelighed kan vi vel forvente, at priskrigen også bliver en fordel for Bibliotekernes Netmusik?

Computerworld: Danske Musikere får hul igennem til iTunes

En landsby i Rusland.
Harddisken på P1 har ledt med lys og lygte efter bare en enkelt lille bitte dansk digital lydbog, som pendlere, opvaskere, rengøringsfanatikere og mange andre kunne fornøje sig med. Nix, zero, nada. Søren Vittrup fra Audioteket fortæller dog om et projekt, som KKB, Audioteket og Hörbuch pusler med.
Men hvis du vil have tiden til at flyve, mens du luger i haven, kan du købe masser af engelske lydbøger på audible.com, men det kræver tid og tålmodighed at registrere, hente download manager, checke om din mp3-spiller kan håndtere DRM sikringen osv.

Harddisken: Hvor er de danske lydbøger til download

Harddisken: Lydbøger til download hos Audible.com

Opsang til bibliotekernes OPAC's.
Der har i et stykke tid kørt en debat i amerikanske biblioteksweblogs om kvaliteten og brugervenligheden af bibliotekernes søgesystemer. Der sammenlignes (naturligvis) med Amazon, Google og Yahoo! En er ikke uinteressant problemstilling for danske leverandører og brugere af bibliotekssystemerne. Behøver jeg at skrive, at sammenligningerne ikke falder ud til bibliotekssystemernes fordel?
Fra et nyere indlæg i Library Journal :
"We ask our vendors to tweak this or that to make our lives easier, while the users are left to founder on an interface that only a librarian could love".
Roy Tennant : Lipstick on a Pig, LJ :
En opsummering kan findes på librarian.net:Usability in OPACs

13.5.05

Dicklit og chicklit.
Chicklit - det ved man hvad er, men dicklit?? Nej, nej, nej, det er ikke Dickens i nutidig udgave, men derimod chicklit for mænd omkring de 30, f.eks. 'Fodboldfeber'.

Læs mere på:
Litteratursiden.dk (maj måneds tema)

Nye muligheder på Bibliotekernes Netmusik (som nu også kan nåes på www.netmusik.dk).
I går var dagen, hvor netmusikken blev relanceret med mini-koncerter i Århus, Odense og København. (Den i Kbh. gik rigtigt fint - Sanne Salomonsen fik hele hovedbiblioteket til at synge med på 'Den, jeg elsker...' Efter sigende håndterede hun også en af de mere originale stamkunder med bravour).
Samtidig er der kommet flere nye funktioner på websiden, bl.a. den meget efterspurgte playliste (som ikke fungerer ordentligt endnu) og 'andre, der har lånt...'Man kan også nu browse i kunsternernavne.
Prøv selv forbedringerne på

Bibliotekernes Netmusik
Statsbiblioteket: Pressemeddelelse

Er det farligt?
Ny delportal på forbrug.dk der leverer baggrundsmateriale og information. Her samles risikomeldinger om farlige produkter, fødevarer, miljø- og sundhedsforhold. Siden laves i samarbejde med Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Sundhedsstyrelsen.
Du kan finde:
Løbende aktuelle risikomeldinger fra myndighederne
Emnebaseret liste med baggrundsviden på risikoområder
Temaer på aktuelle risikoområder
Der er også et alfabetisk emneregister.
Er det farligt?
Forbrug.dk

11.5.05

Europæisk digitalisering.
Den 27. april omtalte vi et initiativ, som det franske nationalbibliotek står i spidsen for, og som har til formål at skabe en europæisk modvægt til Googles digitaliserings projekt i 10 mill. bogs klassen. Det kongelige Bibliotek er medunderskriver på en resolution i den anledning.
Erland Kolding Nielsen blev tirsdag interviewet af Computerworld Online, og han mener bl.a. at Googles initiativ er problematisk, fordi der ikke vælges selektivt ud, når der bliver digitaliseret i 'klumper' på baggrund af samlinger.
Jeg er helt uenig: hvis vi skal vende og dreje hver enkelt bog, når vi aldrig nogensinde en volumen, der gør en forskel. Verden består af overvældende mængder af information, skulle jeg hilse og sige, derfor bliver vi nødt til at lade nogle af de gamle bibliotekariske dyder fare.

Computerworld: Nationalbibliotek i krig mod Google

Læs også i e-klumme om samme

Encyclopedia of North American Indians
En digital udgave af et værk fra 1996 fra Houghton Mifflin Company
Grundige artikler med litteraturhenvisninger til de enkelte afsnit. Der er beskrivelser af de enkelte stammer( mere end 100) og kort over territorierne.
Fundet via "Librarians Index to the Internet - News this week" en pendent til BNG's nyhedsbrev.
LII New This Week
der fås som mail eller feed
Encyclopedia of North American Indians

For quiz-elskere.
Du kan få "The Friday Brain-teaser" from Xrefer som feed.
Denne uges emne er "Guitarister".
Uddrag :
1. Who was lead guitarist with the Beatles?
2. Which English guitarist was a member of the Yardbirds, Cream and Blind Faith, and was called "God" in graffiti in the mid-1960s?
3. Which guitarist stole the show at the Monterey Pop Festival in July 1967, where he set fire to his guitar?
mm.
Den udkommer hver fredag på Peter Scott's Library Blog.
Peter Scott's Library Blog
Feed

9.5.05

Et år fyldt med ..'s dage.
Knap har vi overstået befrielsen* og skovens dag (og H.C. hærger stadig), før vi skal til det igen: Historiens dag 2005 søndag den 22. maj.
Masser af arrangementer spredt over hele landet med fokus på børn og deres voksne. Kulturarvsstyrelsen har lavet en sjov arrangementskalender med appel til yngre årgange.
*Apropos befrielsen: se Erik Pedersen fremragende fotos fra besættelsen og befrielsen på Politikens hjemmeside.

KUAS: Historiens dag kræver flash.

7.5.05

Masser af e-bøger, men stadig på engelsk.
I februar åbnede ÅKB ballet som det første danske folkebibliotek med adgang til ebrary med små 20.000 engelske fagbøger, og nu følger KKB efter. Begge biblioteker giver også adgang hjemmefra.
Titeltallet og aktualiteten (hovedparten er udkommet efter 1999) får frusterede svedperler frem på panden hos os, der arbejder med danske e-bøger. I downlaan.dk findes der lige nu 434 e-bøger - og det er ikke fordi, vi har ligget på den lade side.
Worst case scenario kunne blive at vi har elektronisk adgang til masser af aktuel litteratur på engelsk, men dansk aktuel litteratur stadig kun kan lånes i papirform.

ebrary.com
downlaan.dk

Hjertebrev.dk: et flersprogligt fristed for unge indvandrere.
Rygraden er brevkassen, hvor unge kan skrive på p.t. syv sprog til redaktøren og spørge om emner som kærlighed, identitet, seksualitet, forældre og andre klassiske brevkasse-emner.
Hjemmesiden indeholder også bl.a. et debatforum, et webmagasin og et artikelarkiv, hvorfra vi stolt citerer: ”Hver gang vi sætter os for at snakke med vores forældre, skal de snakke om problemer. Hele tiden er der problemer! Det bedste, der er sket for mig, er internettet på biblioteket” siger Samara, en 18-årige pige fra Irak, som har boet i Danmark i syv år" (fra artiklen Internettet - et vindue til frihed af Mehmet Ümit Necef).

Hjertebrev.dk

4.5.05

Esbjerg fejrer 60 året for befrielsen.
Det byhistoriske arkiv, gymnasierne og biblioteket (som leverandør af data) har scannet fire lokale aviser fra nogle måneder omkring befrielsen i 1945.
For at se aviserne skal man registrere sig. Det koster ikke noget (endnu), men skræmmer de fleste væk. Man må ikke gemme pdf-filerne på egen computer og hvis man vil bruge aviserne i anden sammenhæng skal man spørge Esbjerg Byhistoriske Arkiv. Det er tanken senere at opkræve betaling for at finansiere flere scanninger.
Gamle aviser er helt suveræne til tidsbilleder: Helt skævt i forhold til hovedsagen faldt jeg i Vestjyden fra 5. maj over en annonce for afhentning af selvdøde dyr "saavel store som smaa afhentes dagligt i hele vort Opland uden Udgift for Ejeren". Sæbeproduktion?

Esbjerg Byhistoriske Arkiv
Avisarkiv.dk

3.5.05

Hvordan søgning på nettet ændrer vores tilværelse
En betalt annonce der dukker op når der søges på "Seattle Wedding Cake" - redder en iværksætters firma fra lukning. Henvendelserne blev firedoblet efter annoncen i Google.
Søgemaskinerne influerer vores hverdag og bruges til det hele - formuleret således af Danny Sullivan ( Search Engine Watch) :
"Originally, we turned to them just to locate stuff on the Web. We continue to do that, but they're going through a metamorphosis into being our trusted guide to everything."
Søgning er på andenpladsen ( efter email) i det vi bruger nettet til. Og de søgninger vi kan foretage i dag er kun begyndelsen. Der arbejdes intenst på at gøre det lettere at finde det, vi leder efter. Og det er ikke med undervisning i informationskompetencer og søgning på nettet, som vi måske kunne ønske fra et bibliotekssynspunkt - det er i søgemaskinernes algoritmer og ny teknologi udviklingen sker.
"Search is just beginning"!
Læs artiklen i Seattle Times
Search Engine Watch

Nyt i Bibliotek.dk
Der er direkte links til Bibliotekernes Netmusik.
- bedre tilgængelighed for blinde og svagtseende. Bl.a. er det nu lettere at bruge bibliotek.dk med tekstlæser.
- tilbud om at fast biblioteksvalg også "automatisk" vises som favoritbibliotek.
Og hvis I stadigvæk ikke har fået afprøvet favoritbiblioteksfunktionen - så er det et rigtig godt tilbud til vores lånere ( jf. tidligere indførsel i bloggen: Kender du funktionen "Favoritbiblioteker" i Bibliotek.dk )

2.5.05

Bibliotekernes Netmusik.
Det går langt fra som forventet med brugen af Bibliotekernes Netmusik, rapporterer Politiken i dag til den undrende offentlighed. Vi har jo - desværre - vidst det længe i bibliotekerne.
Det var vist Spies, der sagde at dårlig reklame er bedre end ingen reklame. Jeg håber, han havde ret (men jeg tvivler).

Politiken: Udlån af bibliotek-netmusik går fortsat trægt

Mød forfatteren.
Hver gang man ser et eller andet spændende nyt tiltag, når det gælder formidling af skønlitteratur på internettet, så er det engelsk.
Ideen bag Meet the Author|Bringing Books to Life er lige ud ad landevejen: en kort filmet introduktion på højst et par minutter, hvor forfatteren selv fortæller om en af sine bøger. Som regel med charme og masser af glimt i øjet.
OK, sitet kunne have haft glæde af en bibliotekar, søgning er primitiv, og der er selvfølgelig heller ikke links til et eller flere bibliotekers kataloger, eftersom Meet the Author lever af at sælge filmklippene til boghandlere og lignende.
Men absolut et besøg værd. Bagefter kan man igen igen spørge sig selv, hvorfor det lige er, at den danske bogbranche er så uinspireret (og bagstræberisk)?

Meet the Author|Bringing Books to Life

Tal med din PC - (Politiken)
Politiken omtaler det gratis program til talegenkendelse: Indtal.dk - der giver mulighed for at give simple kommandoer til sin pc. Fx "Gå til link".Man skal være bevægelseshæmmet for ifølge licensbetingelserne at have ret til det nye program
Det er udviklet af Afdeling for Kommunikationsteknologi på Aalborg Universitet, Specialskolen for Voksne, Vendsyssel, Teknologicentret for Handicappede i Nordjyllands Amt og firmaet Efaktum.
Husk at alle den slags hjælpemidler vil være at finde på E17 - portalen, der retter sig mod alle grupper, der har svært ved at læse en trykt tekst. Se under "Målgruppe info" - der er et afsnit der handler om hjælpemidler.
www.indtal.dk
Læs i Politiken
E17

Gæt hvad der blev googlet!
Tidsfordriv: Guess-the-google
Ud fra en række billeder fra Google Images går spillet ud på at gætte de(t) ord der blev søgt på. Det er ikke så let, som det lyder. Prøv det selv på:
Guess-the google