Nyt samarbejde mellem Danmarks Radio P2 og bibliotekerne er en succes
Fra Biblioteksstyrelsen:
Biblioteksstyrelsen og Danmarks Radios P2 er kommet godt fra start med et samarbejde om Romanlæseklubber. 54 biblioteker over hele landet deltager aktivt i samarbejdet med en eller flere lokale Romanlæseklubber. Den første roman er: Helle Helles Rødby-Puttgarden.
Diskussionen bringes i Alfabet på P2 lørdag 15. oktober 2005 kl. 13-15.
Næste roman er: Henning Mortensens Næb og kløer.
Læs hele pressemeddelelsen
30.9.05
29.9.05
AskJeeves kasserer butleren
Iflg. Computerworld.com er Jeeves snart helt væk som vartegn for søgemaskinen, som kommer til at hedde Ask eller Ask.com. Selvom han blev moderniseret og slanket sidste år, så gør han et bedaget og gammeldags indtryk på brugerne, så de slet ikke opdager alle de gode forbedringer og nye tiltag, der bliver indført på søgemaskinen.
Der er ikke endnu sat dato på, hvornår ændringerne skal ske.
Læs artiklen i Computerworld
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 16:11 0 kommentarer
Gamle bøger - nu som tasker?!
En designer har fundet en guldgrube her. Hun sælger tasker forklædt som bøger for en mindre formue. Få fx Pride & Prejudice som taske - eller et bind af The American People's Encyclopedia.
Se selv flere på Rebound.com
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 08:53 0 kommentarer
27.9.05
ÅKBs bogauktion lever stadig.
Siden foråret 2002 har Hovedbiblioteket i Mølleparken solgt særligt attraktive kasserede bøger via en online auktion. Dags dato er der ca. 30 bøger til salg, hvoraf der er budt på måske halvdelen.
Servicen er meget lokalt forankret, idet det ikke koster noget at hente sin indkøbte bog i ekspeditionen på hovedbiblioteket, mens det koster porto og ekspeditionsgebyr at få tilsendt bogen (eksp.gebyret alene udgør 39,75).
Det kunne være interessant at få noget statistik fra ÅKB - antallet af brugere, indtjening, personalets tidforbrug o.l.
ÅKB: Hovedbibliotekets online auktion
Skrevet af Anonym kl. 21:52 0 kommentarer
26.9.05
Klar på tasterne.
Fristen for ansøgning til Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker ligger som sædvanlig den første november.
Indsatsområderne er udvidet med De nye kommuner - Etablering af biblioteker i de nye kommuner og etablering af samarbejde med nye partnere.
Og som noget nyt skal ansøgningen udfyldes online - lettere for styrelsen, ikke nødvendigvis for ansøgerne (begrænsning i antal karakterer, slut med bilag).
Biblioteksstyrelsen: Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker
Skrevet af Anonym kl. 19:33 0 kommentarer
23.9.05
Sidste nyt før fødslen! - Slotsfruens 30 års party! - Mary fester med Alexandra!
Inciterende overskrifter fra sidste uge Billedblad, der som smagsprøve kan hentes gratis hos Aller.dk.
Hvis der meget, meget langt til nærmeste kiosk, kan man til samme pris som det fysiske blad købe adgang til flg. ugeblade/magasiner:
7 TV-dage, BILLED-BLADET, Familie Journalen, KIG IND, SE og HØR, Ude og Hjemme, Ugebladet Søndag, Antik & Auktion, Bazar, Isabellas, Mad & Bolig, Psykologi.
For at læse bladene skal man hente og installere en særlig reader.
Allers eKiosken
Skrevet af Anonym kl. 13:47 0 kommentarer
Bibliotek.dk skifter version og udseende.
- til det bedre ser det ud til ved et hurtigt kik på testversionen. Men som vi alle ved er bibliotekssystemer ikke enkle at forklare i en brugergrænseflade. Jeg glæder mig over at Netbibliotekerne og Biblioteksvagten bliver fremhævet. Specielt også fordi bibliotekaren er moderniseret:-)
Nye faciliteter er fx Emneoversigt og Værkvisning (lige gode udgaver?) Tjek selv testversionen.
Testversion
Læs mere på Danbib.dk
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 13:17 0 kommentarer
22.9.05
Rss og podcast fra Det hvide Hus.
Nå for søren, mon ikke også Folketinget har feeds? Niks, nada, nothing. Ligger ellers lige til højrebenet.
White House RSS Feeds & Podcasts
Skrevet af Anonym kl. 23:19 0 kommentarer
21.9.05
Google Print i ny modvind.
Denne gang er det ikke forlæggerne, men forfatterne, der har valgt at lægge sag an mod Google for ulovligt at kopiere materiale til Google Print-programmet.
Google selv mener, at deres digitalisering ligger indenfor det amerikanske 'fair use', særlig i betragtning af, at det kun er meningen af tilgængeliggøre små bidder af teksten.
Læs mere på nedenstående links, hvis du trænger til et lille skub ned i efterårsdepressionen.
Internetsøgning
Official Google Blog
New York Times (kræver gratis registrering)
Skrevet af Anonym kl. 21:51 0 kommentarer
20.9.05
I den lettere genre - Desperate Librarians..
poserer - let påklædte, men dog dækket af strategisk placerede bøger - for en kalender, der skal skaffe midler til drift af biblioteket. "Det vil være fint hvis salget af kalendere kan give overskud, for vi har end ikke midler til at dække de øgede udgifter til kontorhold, siger en leder på et af de små biblioteker i Outagamie Waupaca Library System
Som selvfølgelig har en ugle som logo:
Læs artikel i Gazetteextra ( der er ingen ill. fra kalenderen!)
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 12:43 1 kommentarer
19.9.05
Kronik i Politiken.
Finn Vester, formand for Danmarks Biblioteksforening, gør i dagens kronik høfligt forlagsbrancen opmærksom på, at
"...bibliotekernes formål ikke er at købe bøger for at støtte kunstnere og forlag".
Og lidt senere: "Det stiller ligeledes store krav til forlagene, som er nødt til selv at indse, at den trykte bog ikke længere er det dominerende formidlings- og oplevelsesmedie. I den sammenhæng har forlagene en vigtig rolle at spille. Nemlig ved, ud over bøgerne, også for alvor at satse på digitale udgivelsesformer som f.eks. e-bøger og andre elektroniske medier, som vinder stadig større indpas i borgernes hverdag".
Tak for det og tak for en urban omgangstone.
Kronik i Politiken 19. sept. (Finn Vester: De hellige bøger)
Skrevet af Anonym kl. 11:59 0 kommentarer
18.9.05
Biblioteker og behandling af personoplysninger.
Meget, meget aktuelt, men faktisk en vejledning, som Biblioteksstyrelsen udarbejdede i løbet af foråret og udgav i maj. Det fremgår af vejledningen, at vi ikke må sende ukrypterede mails med oplysninger om forfatter og titel:
Hvis det ikke fremgår hvilken titel der er hjemkommet, kan meddelelsen sendes som ikke-krypteret e-mail. Meddelelsen kan eventuelt påføres en henvisning med klikbart link til opslag i lånerstatus hvor låner identificerer sig ved anvendelse af ID samt personlig adgangskode (pinkode)
Biblioteksstyrelsen inviterer nu til to orienteringsmøder med repræsentanter fra Datatilsynet. Møderne retter sig mod biblioteksledere og it-chefer, så læs vejledningen og giv jeres ledere de gode spørgsmål og argumenter.
Invitation til orienteringsmøder i Kbh. og Vejle
Vejledning: Biblioteker og behandling....
Skrevet af Anonym kl. 18:34 0 kommentarer
17.9.05
Det er godt nok smart - eller?
Den fælles kampagne for offentlige hjemmesider - Søren og Lars - har vel været i gang i aviser, TV, radio og på websites i 3-4 uger nu. Og hos mig er der allerede en vis metaltræthed i forbindelse med de to storsmilende værter - helt ærligt behøver Søren Fauli være så naiv?
Jeg bliver lettere pikeret, når det påstås, at det er lettere at bruge digital signatur end at huske nogle koder - min erfaring er den modsatte. Digital signatur er noget af det mest brugeruvenlige (men sikre), jeg har haft fingrene i længe.
Selv om ideen med en fælles kampagne er god, så er der også en reel fare for, at man går helt død på det gennemgående tema.
Digital forvaltning: Kampagne for digitale selvbetjeningsløsninger
Skrevet af Anonym kl. 23:13 1 kommentarer
15.9.05
Mere samsøgning!
Karen Bak fra Randers Bibliotek gør i en kommentar opmærksom på, at Randers Bibliotek har taget Axiells AXL Linkportal i brug.
Et par prøveopslag i Randers' katalog og klik på internet-knappen giver et rigtigt godt og brugervenligt resultat, men alting kan selvfølgelig forbedres. Det kan f.eks. undre mig, at Bibliotekernes Netmusik ikke er med? Og for brugerne er det nok ligemeget at produktet hedder AXL Linkportal...
Randers Biblioteks OPAC
Axiell har forbløffende få oplysninger tilgængelig på hjemmesiden (pdf)
Skrevet af Anonym kl. 22:38 0 kommentarer
Seattle Library visualiserer lån.
Med forskellige skærmrepræsentationer, f.eks. dagens udlån, udlån på Dewey-kategorier og titler på udlånte materialer, kan brugerne af biblioteket følge med - her og nu - i, hvad andre låner (anonymiseret, det er klart).
Bag projektet 'Making Visible the Invisible' står kunstneren George Legrady, og skærmene er hængt op bag bibliotekets centrale referencebord. En ide, der minder om Googleplex's realtids præsentation af søgeord.
[via mymarkup.net]
Seattle Public Library: New data-driven artwork....
Making Visible til Invisible (Legradys præsentation)
Skrevet af Anonym kl. 21:21 0 kommentarer
14.9.05
Google lancerer søgemaskine til weblogs : Google Blog
Det er en betaversion der dækker fra midten af 2005. Der arbejdes på at dække "bagud". Alle blogs, der tilbyder feeds er principielt med i søgningen. I avanceret søgning kan søges på sprog og tidsbegrænset. Andre søgemaskiner, der har blogs som speciale er fx Technorati : Search 17.1 million blogs for the latest, som de skriver.
Fra BBC : Google unveils blog search site
Technorati
About Google Blog
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 15:26 0 kommentarer
H.C. Andersen i naturfredningsforeningens spejl.
Kriblekrable.dk hedder foreningens site i anledning af ... I ved hvilken!
Foreningens skoletjeneste har udvalgt fire eventyr, som har naturen som tema: Vanddråben, De små grønne, Fem fra en ærtebælg og Den lykkelige familie. Illustrationer og oplæsning er alle udført af kendte og velrenommerede kunstnere.
Sitet er målrettet mod skoler med aktivitetsforslag o.l., men kan da også bruges af hvem som helst, der bare gerne vil høre en ordenligt oplæsning af nogle forholdvis ukendte eventyr.
Danmarks Naturfredningsforening (Skoletjenesten): H.C. Andersen børnesite
Skrevet af Anonym kl. 13:03 0 kommentarer
11.9.05
Samsøgning i funktion i Malmøs katalog.
Malmø bruger Innovative Millenium og et produkt til samsøgning, Webbridge.
Ved en søgning i katalogen kan man ved at klikke på knappen 'mer info' og få links til opslag i f.eks Nationalencyclopedin, Ebsco og andre ressourcer.
Det er den funktionalitet, vi sukker efter - men om det lige er lykkedes, er mere tvivlsomt, prøv selv i
Malmøs katalog
NYTT när du söker i katalogen
Skrevet af Anonym kl. 21:13 2 kommentarer
Stort træk på mp3 lydbøger fra Skövde Stadsbibliotek.
For et par måneder siden omtalte vi den nye service fra Skövde bibliotek. I løbet af en god måneds tid er de 15 titler, der kan hentes fra download-stationen på biblioteket, blevet hentet imponerende 8000 gange.
Tankevækkende ....
Svenske Dagbladet: Succé för mp3 på bibliotek
Skövde Stadsbibliotek: MP3-böcker
Skrevet af Anonym kl. 19:55 0 kommentarer
8.9.05
Odder Biblioteks flotte nøgletal for 2004.
Kommunens 21.000 borgere er meget flittige lånere! Udlånet i 2004 snittede næsten den 400.000, eller med andre ord 18,61 materialer pr. barn, ung og voksen i Odder.
Skulle man få lyst til at sammenligne sine egne præstationer med den østjyske by, kan man nemt og bekvemt gøre det via biblioteksstyrelsens effektive værktøj 'Sammenligning af Biblioteksstatistik', som nu også indeholder tallene for 2004.
Odder Kommune: Rekordudlån på Odder Bibliotek
Biblioteksstyrelsen: Sammenligning af Biblioteksstatistik
Skrevet af Anonym kl. 21:53 0 kommentarer
Personfølsomme mails fra bibliotekerne..
Både De Radikale og Venstre vil have kulturministeren til at kigge på sagen. "- Det her sætter jo udviklingen tilbage. I forhold til den digitale verden har vi brug for fremskridt. Det her er et tilbageskridt", siger Ellen Trane Nørby (Venstres kulturordfører)
se fx BT :
Minister ind i sag om biblioteksmail
Sidste nyt ifølge Politiken : Datatilsynet skal finde en løsning sammen med Biblioteksstyrelsen, siger Brian Mikkelsen
Politiken: Kulturministeren griber ind i bibliotekssag
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:38 0 kommentarer
7.9.05
Enter X.
Et online læringsspil for 4.-6. klassetrin er målet for projektet, som er støttet af styrelsen og som er et samarbejde mellem DotBot, Kommunernes Skolebiblioteksforening, Odense Centralbibliotek og Danmarks Skolebibliotekarer. Spændende sammensætning og så afgjort ikke de sædvanlige suspects.
Projektet har selvfølgelig en website/blog, hvor interesserede kan følge med (abonnere på RSS-feeds) og kommentere.
Enter X
Skrevet af Anonym kl. 20:29 0 kommentarer
4.9.05
Vidensdeling.nu - pensum ligger på nettet.
Piratgruppen lancerede for nogle uger siden portalen vidensdeling.nu, som ret beset egentlig "kun" er en opfordring til at dele studielitteratur og en anvisning på, hvordan man gør.
En eksempel på en titel: Videnskabsteori i samfundsvidenskaberne (2004) (indkøbt i KKB i 4 ex., p.t. 10 reserveringen). Filen er d.d. hentet 8 gange.
Forlæggerforeningens Sektion for Undervisningsforlag er på vej med et lovligt alternativ, nemlig den e-bogsportal vi omtalte den 26.8.
Det blev DBC og Infomedia der blev udpeget til at drive den nye e-bogsportal.
Vidensdeling.nu
Piratgruppen
DBC: om den nye opgave med e-bogsportalen
Skrevet af Anonym kl. 21:37 0 kommentarer
Farvel til hittets tyranni.
I maj skrev vi om Chris Andersons lange hale. Den helt korte udgave af teorien går ud på, at p.gr.a. de forholdsvis små udgifter ved internetsalg (lager på en øde mark i Langbortistan eller på en server i Regnskyllanien) udgør den største del af salg via internet ikke af hits eller bestsellere, men af niche-produkterne.
Kommunikationsforum har nu en god artikel på dansk - læs den, spændende også for os ikke-kommercielle opbevarere af hits og niche-produkter.
Farvel til hittets tyranni (af Brian Due)
Jens Gulds oversættelse af Chris Andersons oprindelige artikel
Skrevet af Anonym kl. 19:47 0 kommentarer
3.9.05
New Orleans.
Biblioteket er også ramt af vandmasserne - bibliotekets servere og dermed også mailprogrammer er nede. Personalet er evakueret til alle mulige andre steder i USA og har svært ved at etablere kontakt til hinanden, men forsøger at få styr på hinanden via en weblog.
NOPL weblog
Skrevet af Anonym kl. 22:51 0 kommentarer
Potentielle klassikere..
Det danske Sprog- og litteraturselskab har fået midler til at udvide deres tilbud på hjemmesiden. Der ligger eksempler på tekster af 30 danske skønlitterære forfattere, med debut efter 1975 og med mindst tre udgivelser bag sig.
Hvert forfatteropslag indeholder ca. 15-20 sider tekster: digte, noveller og romanuddrag, som er forsøgt udvalgt repræsentativt, og i relation til allerede eksisterende tekster på nettet.
Der gøres ikke meget væsen ud af nyheden på hjemmesiden - som virker meget seriøs Tilbuddet lægger sig op ad "Arkiv for dansk litteratur" - websted for den klassiske danske litteratur, som de selv siger.
Potentielle klassikere
Arkiv for dansk litteratur
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:39 0 kommentarer
2.9.05
Gå ud og pral!
Bibliotekerne undersælger deres fremragende produkt, mener Marylaine Block, redaktør af Exlibris - et elektronisk ugebrev med søgetips og en aktuel kommentar om bibliotekarer, biblioteker og internettet.
- Brug lånernes positive kommentarer - og gør et aktivt forsøg på at indsamle dem.
- Lav kampagner, der sætter fokus på bibliotekerne
Hun nævner også OCLC's rapport om biblioteksstatistik, der har en hel del mere appél end de sædvanlige tørre tal:
- Der er ca. een million biblioteker i verden ..(et kig på McDonalds hjemmeside fortæller, at der er ca 32.000 restauranter)
- "Here's the killer statistic: "Five times more people visit U.S. public libraries each year than attend U.S. professional and college football, basketball, baseball and hockey games COMBINED."
Exlibris
"Libraries: How They Stack Up"
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 13:54 0 kommentarer
1.9.05
Biblioteksposer!
Örebro Bibliotek fik her i designåret til opgave at designe en pose til alle biblioteker i lenet. Og så fik de den gode ide at bede andre biblioteker om at indsende et eksemplar af deres poser - de fik mere end 80, fra Ringsted over Piteå til Library of Congress.
Så mange udstillingsposer giver et billede af enorme stilforskelle, men også af ønsket om at formidle det samme på posen
"Plötsligt ser man lite av den bild som bibliotekspersonalen vill sprida av biblioteket: nej det är inte bibliotekspersonalens informationskompetens eller effektivitet.
Det är själva bibliotekslokalen – dvs svaret på mötesplatsen. Det är diverse djur – vilket ska signalera hemtrevlighet. Det är också stolthet över den egna orten manifesterad i kommunvapen eller runstenar.
Det som biblioteken säger på sina kassar till låntagarna att de ska göra på biblioteket är - föga förvånansvärt - att läsa böcker!"
Örebro Länsbibliotek: En kass webbsida
Skrevet af Anonym kl. 23:26 0 kommentarer
Noder på hjemmeprinteren.
Biblotekernes samarbejde med Sheetmusicnow er gået ind i en ny fase - fra i går kan lånere fra konsortie-bibliotekerne* hente og printe noder direkte fra Sheetmusicnow.
Noderne er DRM-sikrede (sådan da) ved at man skal printe dem ud v.hj.a. et særlig printerprogram, som skal downloades første gang. Resultatet bliver imponerende flot - og så slutter kopiforhindringen selvfølgelig, men den situation er jo oldgammel.
* Frederiksberg Kommunes Biblioteker, Gentofte Bibliotekerne, Herning Centralbibliotek, Kolding Folkebibliotek, Københavns Kommunes Biblioteker, Odense Centralbibliotek, Statsbiblioteket, Århus Kommunes Biblioteker
SheetMusicNow: Ny nodeservice fra Bibliotekernes Netmusik
Skrevet af Anonym kl. 23:05 0 kommentarer