28.8.05

Tag den, 2! Men dybt uretfærdigt.
Søndagskronikken i Politiken af Torben Madsen, litterær direktør på GB-forlagene, handler om hvor svært det er at udgive skønlitteratur. En udmærket kronik, som lister nogle af de forhold - særligt økonomiske - som gør, at forlag afviser flere og flere manuskripter.
Om bibliotekerne skriver han:
"Og bibliotekerne - dem orker man næsten ikke at tænke på mere i forbindelse med skønlitteratur - de bruger pengene på andet og køber ind, så man ikke kan se en digtsamling udstillet mere, og så man i sidste uge f.eks. i Storkøbenhavns Biblioteksvæsen kunne bestille nu - på hjemmesiden ved Vibeke Grønfeldts nye roman 'Mindet' - der er p.t. ca. 56 - 58 måneders ventetid. Kan man overhovedet tale om et bibliotek, hvis det skal tage fem år, før man kan låne en ny bog?"
Nej, for sådan forholder det sig selvfølgelig heller ikke, 'Mindet' er købt af KKB i 33 eksemplarer, hvoraf 9 ikke kan reserveres (forbeholdt plejehjem og hospitaler eller nu-bøger), en enkelt eksemplar ikke kan lånes hjem (købt til Hovedbibliotekets klassikersamling), 7 eksemplarer er stadig undervejs til det indkøbende lokalbibliotek (når de indgår vil ventetiden bringes yderligere ned). Det giver en dagsaktuel ventetid på 3-4 måneder. Rimeligt nok, til stadig at kunne kaldes et bibliotek.
Forklaringen er selvfølgelig, at Torben Madsen ikke har besværet sig med at checke en så usandsynlig ventetid for en dansk finlitterær roman - enten ved at se 'fuld beholdning' for bogen eller ved at ringe til biblioteket.

Torben Madsen: De nye fejlfindere
(kronik i Politiken 28.8.05)

2 kommentarer:

Susanne sagde ...

.. men det illusterer glimrende, at vores bibliotekssystemer og deres OPAC's lader meget tibage at ønske mht til brugervenlighed. !! Der er altså lang vej endnu.

Jens Guld sagde ...

Nethandelen giver det smalle en chance. I de fysiske butikker tager 20% af vareudbuddet 80% af omsætningen. I nethandelen tager de firs procent af udbuddet over halvdelen af omsætningen (her kan man se hvordan det er skruet sammen
http://home4.inet.tele.dk/jensguld/LongTailDanish.htm). Og så er der print-on-demand og e-bøger.
Selvfølgelig vil der opstå små gode forlag ganske som vi her i tiden ser alle mulige bands (og ikke kun rock bands) oprette deres egne små firmaer.