Kedsommelige partihjemmesider.
Ugebrevet A4 har kigget 8 partiers hjemmesider efter i sømmene og givet karakter efter 13-skalaen. Resultatet er ikke imponerende - bedst klarer SF sig med en gennemsnitskarakter på 8,6 med Venstre lige i hælene med 8,5.
Så der er vist stadig langt til at DK bliver verdens bedste it-nation, når dem, der skal bringe forudsætningerne til veje, ikke har bedre fornemmelse for internettet.
Ugebrevet A4: Partierne er faret vil i cyberspace
30.11.04
Astrid Lindgren Memorial Reward.
Prisen på 5. mill. sv.kr. er uddelt siden 2003 - Christine Nöstlinger, Maurice Sendak og Lygia Bojunga har foreløbig modtaget prisen.
Bente Buchhave og projektet "På samme hammel" er nomineret af Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekarforbundet til at modtage prisen i 2005 i kategorien Activities Promoting Reading.
Vi må vente i spænding indtil marts næste år, hvor afgørelsen falder.
Astrid Lindgren Memorial Award
Danmarks Biblioteksforening: Indstilling
Skrevet af Anonym kl. 20:57 0 kommentarer
Rettelse til bib-log'ens rss-feed.
De sidste par dage har der været problemer med vores rss-feed. Thomas Angermann fra IT Universitetet har venligst fabrikeret og hostet vores rss-feed, nu er der sket det, at nogle domæne-hajer har kapret it-c domænet (som IT Universitetet brugte tidligere).
RSS-feedet er derfor ændret til:
http://www.itu.dk/people/angermann/rss/bib-log.php
Tak til Thomas!
Thomas Angermanns websted på ITU
Thomas Angermann online (weblog)
Angermann2 (weblog om maskine-menneske-interaktion)
Skrevet af Anonym kl. 01:37 0 kommentarer
26.11.04
10 gigabit/s - alvorligt bredt bredbånd.
Erhvervslederen Finn Helmer (tidligere ejer af GIGA, der blev købt af Intel for 10 mia.) foreslår at det bliver en samfundsopgave at lægge 10 gigabit forbindelser ud til alle danske husstande. "Det offentlige finansierer vores veje i Danmark....Fuldstændig parallelt burde det offentlige da finansiere en vej at levere informationer på".
I følge Finn Helmer ville det bringe Danmark på verdenskortet på rekordtid: "... vil det vælte ind med store virksomheder, der skal afprøve software, for 2,5 millioner brugere vil være nok til at software kan forrente sig. Vi sidder i forvejen i Danmark på en stor ekspertviden – tænk på det opstartmiljø, vi kunne skabe".
Og prisen: 35 mia. (ups) eller 12 - 15.000 pr. husstand (nå ja).
Historien kan læses i nyeste nummer af eDanmark, der udgives af IT og Telestyrelsen.
eDanmark: Motorvej til hoveddøren
Skrevet af Anonym kl. 22:33 1 kommentarer
Direktør bloggere.
Hvorfor er der øjensynlig ingen danske direktører, der fører weblogs? Sverige kan, og Frankrig er nærmest overfrankeret, når det gælder CEO'er (chief executive officer= administrerende direktør; koncerndirektør; koncernchef; virksomhedsleder), der blogger.
I hvert fald i følge nedenstående liste. Mærsk McKinney - go for it! Eller i vores egen boldgade: Thorhauge - vis vejen!
CEOBlogsList
Skrevet af Anonym kl. 21:43 0 kommentarer
25.11.04
Lån og læs.
Allerede nu har biblioteksstyrelsen givet tilsagn om støtte til 16 ansøgere til indsatsområdet Lån og læs (under udviklingspuljen).
Der var afsat 3 mill., men kun søgt for 1.527.000, hvilket nok har en del at gøre med flg. betingelse: "Den kommunale finansiering skal være en reel forøgelse af den samlede biblioteksbevilling. Forsøget må ikke gennemføres inden for den ordinære budgetmæssige ramme".
Men det er altså lykkedes for 16 biblioteker at ruske nogle ekstra penge ud af det kommunale budget. Godt gået!
Biblioteksstyrelsen: Udviklingspuljen. Indsatsområdet Lån og læs
Skrevet af Anonym kl. 23:54 0 kommentarer
24.11.04
Kommentarer.
Man kan skrive sin uforgribelige mening om poster i Biblog'en. Kommentarmuligheden gemmer sig bag tidspunkt-linket til sidst i posten. Der er faktisk kommentarer, se f.eks. under posten Vi er ikke alene.
Det burde fungere sådan, at der er et selvstændigt kommentar-link - men indtil videre er det ikke lykkedes at få teknikken til at fungere. Vi arbejder på det.
Indtil teknikken underlægger sig den bibliotariske vilje må man altså klikke på tidspunktet for at læse de andres og skrive sine egne kommentarer.
26. nov.: nu virker det efter hensigten.
Skrevet af Anonym kl. 22:24 0 kommentarer
Chat via instant messenger med holdet bag LII.org.
Librarians' Index to the Internet tilbyder brugerne at kommunikere direkte via instant messenger, enten AOLs eller Yahoos. LII er Bibliotekernes Netguides meget større storesøster.
Det er ikke lykkedes at finde muligheden på selve sitet, men se omtalen i
Gary Price's Ressourceshelf
Skrevet af Anonym kl. 22:13 0 kommentarer
23.11.04
Vi er ikke alene.
Forslaget om karenstid på udlån af musik har affødt protester fra nær og fjern, som det er fremgået af dagspressen i den sidste uges tid.
En af vores mere kuriøse supportere i denne sag er Piratgruppen, der har sendt kulturministeren et brev, hvor der blandt andet står:
"...forslaget vil øge behovet for fildeling - også i de tilfælde hvor indholdet af de delte filer er beskyttet af ophavsretlovgivningen eller tilsvarende frihedskrænkende strukturer.
Ud fra denne betragtning burde vi måske takker dig for dit forslag, men da dit forslag formentligt vil svække bibliotekernes status blandt specielt unge brugere, vil vi alligevel opfordre dig til at trække forslaget tilbage".
Piratgruppens brev til Brian Mikkelsen
Skrevet af Anonym kl. 14:06 0 kommentarer
22.11.04
Læsernes egne boganmeldelser.
Ideen er selvfølgelig fin, men så længe der sådan set ikke er nogen, der bruger tjenesten og faktisk skriver nogle anmeldelser, så halter den ligså slemt som Quasimodo.
Boganmeldelser.com er international med tilsvarende tjenester i Sverige, Norge, Tyskland, Frankrig og Spanien. Tjenesten oplyser selv, at der er mere end 1 mill. bøger i tjenestens database. Hver post er (i de fleste tilfælde) forsynet med forlagets egne salgsskræp og i heldigste fald har en bruger af tjenesten også skrevet en anmeldelse.
Der er links til e-mail og chat hos biblioteksvagten - sympatisk. I den svenske version er der også links til bibliotek.se.
Boganmeldelser.com
Skrevet af Anonym kl. 20:38 2 kommentarer
19.11.04
Google udvikler "Scholar" adgang.
Princippet i "Google Scholar" er et ønske om at målrette søgeresultatet til videnskabelig litteratur. Resurserne er indsamlet i løbet af de sidste måneder. (Som I måske har lagt mærke til er Googles felt udvidet til, at de søger i 8.4 mia sider mod ca. 4.5 i sidste måned) Google er også begyndt at gøre det dybe net synligt. Der er lavet aftaler med udgivere om at "crawle" sider der normalt er password-beskyttede. Det betyder, at tidsskriftartikler og andet videnskabeligt indhold pludselig bliver synligt - men ikke tilgængeligt - uden adgang til udbyderens tjeneste. Spændende udvikling må man sige. Bibliotekerne kan hævde, at de længe har tilbudt adgang til disse resurser, men de færreste har opdaget det.
Læs:
Searchenginewatch
ResourceShelf
Google Scholar(Indledningscitat:"Stand on the shoulder of giants")
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 13:33 0 kommentarer
18.11.04
Hvem ka' - Bibliotekerne!
"Årets syv bedste, offentlige hjemmesider udnytter i høj grad nettets muligheder for kommunikation og dialog med borgerne i centrum.”
Bedst på Nettet har udnævnt vindere i forskellige kategorier. Bibliotekerne (og bibliotekarer)er stærkt repræsenterede igen.
Stevns Bibliotek vinder dommerpanelets specialpris: Brugeren i centrum.
Slagelse Centralbibliotek er nr. 1 blandt Kulturinstitutioner, Odder Kommunes hjemmeside, er bedst blandt kommuner og amter.Bibliotekar Claus Buur Rasmussen er webredaktør.
Stevns Bibliotek
Odder Kommune
Slagelse Bibliotek
Bedst på nettet
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 11:33 0 kommentarer
Lydbøger i MP3 format.
Fra næste år vil forlaget Klim udgive lydbøger i det digitale mp3-format. Produktionsselskabet STV laver lydbøgerne: "I dag kan vi udsende en bog på 4-500 sider på én enkelt cd, hvis vi udsender den i mp3-formatet. Det ville normalt kræve 14-16 cd'er. I dag kan man købe en cd-afspiller, der også kan afspille mp3-lyd for omkring 350 kr".
Læs artiklen i Politiken
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:39 0 kommentarer
16.11.04
Så spøger karenstiden for musikken igen
Som Brian Mikkelsen har truet med før, er det tanken at indføre 4 måneders forsinkelse på bibliotekernes køb af de populære titler.
Kulturministerens bekendtgørelse er nu sendt i høring hos organisationerne på området.
"Karenstid på bibliotekernes musikudlån strider mod bibliotekslovens ånd", skriver Danmarks Biblioeteksforening.
Pressemeddelelse fra DB
Læs artiklen i Politiken
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 13:32 0 kommentarer
13.11.04
Åh nej - ikke igen!
En af de stjålne bøger fra tyverisagen på Det Kgl. er forsvundet igen - denne gang fra politiet.
Politiken: Stjålet bog forsvundet igen
Skrevet af Anonym kl. 21:28 0 kommentarer
Ordbogen.com
En ny dansk-engelsk og engelsk-dansk ordbog har set dagens lys. Ordbogen dækker 200.000 dansk-engelske termer og ca. 160.000 engelsk-danske termer.
Privat abonnement er ganske rimeligt: 50 kr. for 1 års grundabonnement, 100 kr. for et udvidet abonnement. Firmaet bag - Cool Systems - tilbyder også skole- og firmaaftaler. I følge Statsbibliotekets hjemmeside er der købt adgang fra Århus Universitet/Universitetshospital (der ser ikke ud til at fjernadgang for studerende).
Som bruger kan man foretage et par prøveopslag. 'Debunk' og 'commuter' giver begge resultat.
Ordbogen.com
Skrevet af Anonym kl. 20:56 0 kommentarer
11.11.04
Microsoft i luften med ny søgemaskine.
MSN Search er stadig i beta, men den omfatter ikke desto mindre 5 mia sider. - Hvilket straks fik Google til at melde ud, at den nu søger i mere end 8 mia sider.
Ellers ligner MSN Search andre søgemaskiner i design og funktionalitet. Nærmere detaljer og anmeldelser vil med garanti dukke op i løbet af de næste dage/uger.
MSN Search
Skrevet af Anonym kl. 22:13 0 kommentarer
9.11.04
Offentlige hjemmesider er gode til at kommunikere med brugerne.
Skriver Bedst på Nettet og fortsætter "... kommuner og biblioteker er særligt gode til at indbyde til dialog mellem borgere og det offentlige".
De nominerede til årets priser er nu offentliggjort. I kategorien kulturinstitutioner er flg. nominerede:
Slagelse Centralbibliotek
Helsingør Kommunes Biblioteker
Stevns Bibliotek
Det Sønderjydske Landsbibliotek
Desuden er Stevns Bibliotek også blandt de nominerede i kategorien Dommerpanelets specialpris: Brugeren i centrum.
Vi venter spændt på vinderne den 17. november.
Bedst på Nettet
Skrevet af Anonym kl. 22:32 0 kommentarer
Brugerundersøgelse på Bibliotek.dk
I oktober kørte en brugerundersøgelse på Bibliotek.dk. Der var ca 6000 besvarelser. Konklusionen:
Langt de fleste brugere vurderer Bibliotek.dk positivt. Kun 7% vurderer siden negativt. Brugerne er koncentreret om de store byer - fortrinsvis studerende. 15 % angiver at indholdet ikke svarer til deres behov.
Se hele undersøgelsen (pdf)
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 14:12 0 kommentarer
Fra Biblioteksstyrelsen
Til Udviklingspuljen er modtaget 84 ansøgninger til behandling. De samlede projektudgifter udgør knap 58 mio. kr. Der er søgt som følger:
2005: 30,1 mio. kr.
2006: 6,8 mio. kr.
2007: 0,1 mio. kr.
Ikke overraskende er indsatsområdet: Det fysiske bibliotek og nye formidlingsformer repræsenteret med 17 ansøgninger.
Læs nyheden på BS's hjemmeside
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 14:07 0 kommentarer
8.11.04
Google har lanceret et kort oversigtsblad over knap så velkendte operatorer: Goggle Cheatsheet. Jeg personlig er glad for en nem måde at regne procenter ud på : % of = procent af (45% of 39)
eller efter dato : olympics date:3 = er en søgning på emnet "olympics" i de sidste 3 måneder(6 og 12 kan også bruges) - men datosøgning i søgemaskiner er spild af tid! Læs mere om det på Erik Høys'weblog fra d. 8.11.04.
Søgning på synonymer : ~ auto - søger på "auto" og synonymer fx "truck"
Alt dette sikkert også udmærket beskrevet i Google-Guiden fra KKB.
Oversigtsformatet tiltaler den travle søger:-)
Google Cheat Sheet
Erik Høy's GoogleGuide
Internetsøgning - weblog
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 09:11 0 kommentarer
7.11.04
Pligtaflevering af internetsider.
Den 14. oktober skrev vi om bevaring af danske internetsider.
I nyeste udgave af Søndag Aften er der mange ramsaltede kommentarer til den plan, der er vedtaget for bevaring af den danske del af internettet.
Endnu mere mystisk forekommer det, at Brian Mikkelsen foreslår, at de indhøstede internetsider kun bliver tilgængelig på følgende vilkår: "...gøres tilgængeligt for enkelte personer ad gangen på skærmterminaler på pligtafleveringsinstitutionerne".
Hørt i udlånet i Nr. Alslev år 2015: Du vil gerne se kommunens hjemmeside for 10 år siden? - jamen, det kan du sagtens. Du skal bare henvende dig på det kongelige eller statsbiblioteket!
Søndag Aften: Kun det officielle internet høstes
Kulturministeriet: Forslag til lov om ændring af ophavsretsloven
Skrevet af Anonym kl. 22:44 0 kommentarer
5.11.04
Danmarks Biblioteker - nu for alle.
Danmarks Biblioteksforening har gjort deres som regel meget læseværdige tidsskrift tilgængeligt for os alle på www.danmarksbiblioteker.dk
Foreningen har set helt rigtigt: den holder ikke længere at sende analoge materialer i cirkulation på biblioteket, for hvem gider læse i et blad, der har flere måneder på bagen?
Artikler fra 2000 og frem kan findes via søgefunktionen. Det er planen, at alle artikler fra 1997- skal gøres tilgængelige.
Danmarks Biblioteker
Skrevet af Anonym kl. 20:07 0 kommentarer
3.11.04
Debat om bibliotekernes NETMUSIK.
Denne gang fra en biblioteksfaglig synsvinkel. Det er Vejle Bibliotek, der lægger ud med et indlæg af Morten Fogh og flere er allerede fulgt efter (Vejle lover flere indlæg i løbet af ugen).
Charlotte C. Pedersen, Odense, skriver helt rigtigt: "Det har til alle tider været et utaknemmeligt job at udføre pionerarbejde - det vil altid være nemmest at læne sig tilbage og lade andre indtage øretævernes holdeplads".
Bibliotekernes NETMUSIK og andre digitale udlånstilbud er kommet for at blive.
Vejle Bibliotek: Netnyt
Skrevet af Anonym kl. 21:35 0 kommentarer
..og det var Daaaanmark, og det var...
IDC har i det såkaldte Information Society Index målt 53 nationer for deres evne til at give adgang til og indarbejde information og informationsteknologi. Hvem mon scorede højest i år? Det gjorde vi såmænd her i Danmark med Sverige lige i hælene og USA på en tredjeplads.
Særlig vores hang til mobiltelefoner medvirkede til det fine resultat.
IDC's Information Society Index
Omtale i Politiken
Omtale i ITsvar
Omtale i Computerworld
Skrevet af Anonym kl. 21:01 0 kommentarer
2.11.04
Netbiblioteker med tilskud i 2005.
Biblioteksstyrelsens fagligt rådgivende udvalg for Overbygningspuljen (BRO blandt venner) har holdt første møde om hvilke netbiblioteker, der skal have tilskud i 2005.
Nyt i forhold til 2004: Danske Billeder fik ingen tilskud i 2005, til gengæld er Juraport kommet ind i varmen. Bibliotekernes Netguide havde søgt godt 700.000 mere end året før, men fik kun godt 150.000 ekstra ad denne vej (efter sigende bevilges resten af beløbet af andre kanaler).
"De enkelte indstillinger blev gennemgået, og der blev givet principiel tilslutning til de forelagte indstillinger".
Indstillinger (pdf)
Referat af BROs møde den 21. oktober
Skrevet af Anonym kl. 21:32 0 kommentarer
1.11.04
Et ordenligt ryk fremad for downlaan.
Fra 1. nov. udvider downlaan.dk antallet af testbrugere med helt vildt mange procent. Nemlig fra de samlede 1200 testbrugere i København, Århus og Randers til alle primære brugere i Kbh. og Århus (bo i kommunen, være tilmeldt biblioteket, have en pinkode). Nye brugere i Randers skal fortsat henvende sig på biblioteket der.
Computerworld skriver i sin omtale "alle interesserede". En sandhed med modifikationer, eftersom man skal bo i en af de tre kommuner .. indtil videre.
Samtidig udvides forsøgsperioden frem til 31. aug. 2005.
Computerworld: Biblioteker udvider net-lån
Skrevet af Anonym kl. 14:59 0 kommentarer