29.2.04

Københavns Hovedbibliotek søger 1 mill. dollars.
Helsinki, Bogota, kongresbiblioteket i Argentina og Probigua i Guatemala har modtaget op imod 1 mill. $ fra Bill & Melinda Gates Foundation Access to Learning Award.
Nu søger Københavns Hovedbibliotek med baggrund i de digitale tilbud netmus, fjernadgang og e-bøger. Hvis det lykkes at få prisen, skal pengene bruges til at forbedre netop denne del af virksomheden.

Læs mere på KKBs hjemmeside

27.2.04

Downlaan releaseparty.
Onsdag holdt projekt downlaan releaseparty i stilige omgivelser på Københavns Rådhus. Ca. 100 forfattere, biblioteksfolk, forlæggere og testbrugere var mødt op til et program, der bestod af velkomst ved borgmester Martin Geertsen og indlæg ved Børge Sørensen, Jens Thorhauge, Marianne Alenius, Knud Vilby og testbruger Per Rasmussen.
Skal man dømme udelukkende efter mødets talere, er vi i biblioteksverdenen oppe mod rigtigt hårde odds, når det gælder tilladelse til at distribuere digitalt (men heldigvis er der da forlag og forfattere, der gerne vil være med).

Børge Sørensens tale, der samtidig er en opsummering af projektforløbet.
Downlaan
Projekthjemmeside

24.2.04

Politiken skriver om den gratis encyklopædi Wikipedia
Den dansksprogede udgave har nu 16.000 artikler. ( Se bl. a. en glimrende indførsel om DK5)
Wikipedia er skabt efter den samme filosofi, som ligger bag styresystemet Linux: Frivillige bidrager, andre korrigerer fejl og indholdet forbliver frit under de såkaldte GNU-betingelser. Den cocktail er tilsyneladende populær. Ikke bare hos bidragsyderne, men også hos brugerne. Wikipedia.org har passeret både Britannica.com og Encyclopedia.com i internettrafik.
Læs artiklen i Politiken
Dansk wikipedia
Engelsk wikipedia

23.2.04

Biblioteksvagten har fået nyt design.
Hende den skrappe med den dinglende mus er sendt på pension! I stedet har tjenesten fået ny undertitel: Biblioteksvagten - spørg om alt mellem himmel og jord. På forsiden præsenteres et eksempel på spørgsmål med en random-funktion (brug opdater-knappen i værktøjslinjen).
Biblioteksvagten har også fået nyt logo.

Biblioteksvagten

21.2.04

Om google søgning - på dansk!
Erik Høy har udarbejdet en dansk version af Nancy Blachmans Google Guide. Her er hjælp at hente både for begynderen og den øvede. Guiden kan også bruges i forbindelse med bibliotekernes kurser om internetsøgning.
Guiden er allerede nu et fremragende værktøj, men Erik Høy modtager gerne kommentarer og forslag til forbedringer.

Erik Høy: Google Guide på dansk
Nancy Blachman: Google Guide

Stigende besøgstal - også i Stockholm.
Martin Hafström, verksamhetscontroller (hvad det så end måtte være) på Stockholms stadsbibliotek, forklarer fremgangen i besøgstallet:
Allt fler kommer till biblioteken för att surfa, läsa tidningar- och tidskrifter, studera eller besöka bibliotekens omfattande programverksamhet. Även bibliotekspersonalens roll håller på att förändras. I och med att allt fler bibliotek får självbetjäningsautomater för utlåning och återlämning och fler datorer installeras innebär detta att besökarna behöver mer kvalitativ hjälp som att söka information på Internet, hitta rätt i bibliotekskatalogen, hantera och söka i de faktadatabaser biblioteken prenumererar på etc
Stigende besøgstal i DK har sandsynligvis meget med internetreserveringer at gøre, hvor låneren besøger biblioteket oftere for at hente opfyldte reserveringer. Det lader ikke til at være tilfældet i Stockholm.

Pressemeddelelse fra Stockholm Stadsbibliotek

18.2.04

Adgang til tre nye databaser hjemmefra i KKB.
Borgere i København har nu også adgang til Biography Resource Center, Contemporary Authors og Grove Art fra hjemmecomputeren. Det bringer antallet af databaser med fjernadgang op på i alt 13.

Københavns biblioteker - fjernadgang

17.2.04

Google vokser og vokser.
4,28 milliarder web pages (alltheweb 3,15 milliarder), 880 mill. billeder, 845 million usenet meddelelser. Tilsammen over 6 milliarder....
Særlig billedesøgningen er blevet forbedret, siger Google selv, antallet af billeder er fordoblet og søgebillederne forbedret. Googles pressemeddelelse nævner også Google Print, som vi skrev om den 17.12.

Google pressemeddelelse

Viborg Historie.
Centralbiblioteket i Viborg, Lokalhistorisk Arkiv for Viborg Kommune og Viborg Stiftsmuseum står bag hjemmesiden Viborg Historie, som "er til inspiration for borgere og turister der ønsker at gå på opdagelse i en af Danmarks mest spændende historiske byer".
Det er en tiltalende side med mange faciliteter: man kan gå på virtuel udstilling, se billeder fra før og nu, lede i gamle skattebøger, indsende erindringer og meget andet. Et besøg værd.
Viborg Historie er støttet af Biblioteksstyrelsen.

Viborg Historie

16.2.04

Norsk Digitalt Bibliotek.
Hos vores nordlige naboer arbejdes der med at oprette et fælles digitalt bibliotek for alle i det langstrakte land.
For et år siden udkom en rapport om tanker og perspektiver i et fælles digitalt bibliotek (link til rapporten virker desværre ikke - ikke den bedste signalværdi).
Så vidt man kan læse ud af artikler på kulturnett.no, er målet at "sprenge det enkelte biblioteks rammer og stille deltakernes samlede informasjonsressurser til rådighet for alle på en enkel måte", bl.a ved at give lånere mulighed for at søge i og bestille bøger og andre materialer fra samtlige landets folke- og forskningsbiblioteker. En anden vision er et lånerkort, der kan bruges til alle biblioteker.
Indtil videre har projektet ikke øremækede beløb på statsbudgettet.

Plan for eit monumentalt, digitalt bibliotek - artikel i kulturnett.no
Biblioteksjef i det digitale - artikel på kultunett.no

14.2.04

Print on Demand på biblioteket.
Med opfindelsen den automatiske indbindings-maskine (i mangel af et professionelt dansk udtryk) mener bibliotekar Ray Matthews fra Utah State Library, at vi er klar til at genopfinde bibliotekerne.
"Libraries will be able to print and bind works that are in the public domain in-house in less than five minutes. The system can also rebind existing books with new covers at costs ranging from 28 cents to a dollar, less than a one-quarter of the cost to libraries of sending books out".
Vidundermaskinen koster 1400 $ for den billigste model og 4300 $ for den dyreste. Den løser naturligvis ikke de problemer, der trænger sig allermest på i vores egen andedam, nemlig adgang til materiale, der er underlagt ophavsret.

Ray Matthews artikel
Fastback? Binding System

E-læring og b-læring.
E-læring kender vi, men b?
Det står for blended learning, og er altså den type af kurser, hvor der er både tilstedeværelses-undervisning og e-læring med kommunkation i virtuelle miljøer.
Danmark er ikke særligt langt fremme med hverken e- eller b-læring, kun 8% af danskerne har forsøgt sig med denne form for uddannelse. Det fremgår af eDanmark 2004/1, udgivet af It og Telestyrelsen.
Det skal der gøres noget ved, mener Ministeriet for videnskab, teknologi og udvikling og sætter derfor 10 mio på højkant i en pulje til e-læring. Der skal søges inden 20. feb.

eDanmark 2004/1
Minsteriet for videnskab, teknologi og udvikling

Informationsforurening.
Jakob Nielsen (web guru) advarer om, at computeren er ved at overtage magten og gøre det umuligt at udføre sit arbejde! Informationsforurening i form af e-mail, nettet, weblogs (ups!), sms, instant messaging osv. tager så meget af vores tid, at det nu er på tide, at vi sætter computeren på plads og tager kontrol over vores liv igen.
Artiklen kan læses på BBC News Technology, og læsere opfordres til at indsende kommentarer. Af dem fremgår det, at det i høj grad er e-mailen, der er den store tidssluger - løsningsforslag: tænk på en e-mail som et brev snarere end en telefonsamtale, videresend ikke hvad som helst, brug cc-feltet med største forsigtighed.

BBC News

10.2.04

"Danmarks Biblioteksforening er gået sammen med Berlingske Tidende om lancering af en ny pris, nemlig "Læsernes bogpris - en pris fra Berlingske Tidende og landets biblioteker".
Formål
Prisen er p? 50.000 kroner, og målet er at skabe en pris, hvor så bredt et udsnit af befolkningen som muligt via en elektronisk afstemning kårer årets danske bogudgivelse. Andre bogpriser uddeles også efter brede afstemninger - men slet ikke med så bredt et publikum som brugerne af landets biblioteker udgør"

Der udsendes info-materialer til bibliotekerne, der også kan lade biblioteksbrugerne stemme via bibliotekernes hjemmesider.
Prisen lanceres d. 15. februar.
Læs mere på Danmarks Biblioteksforenings hjemmeside

When a Search Engine Isn't Enough, Call a Librarian
Artikel i NY times der hylder alle de bibliotekariske kompetencer, som bruges ved kvalificeret informationssøgning. Godt at budskabet udbredes - det er der meget brug for.
Uddrag:
"Maybe they could have found the answer faster on Google, but who knows if it would be right?"
"When Google doesn't work, most people don't have a plan B - Librarians have lots of plan B's. We know when to go to a book, when to call someone, even when to go to Google."
"People forget that there's no filter on the Web"
"If I type a single word, like architecture. into Google, it's going to give me a mess," .... "I don't need information at that stage - I just need help defining my search."
Læs artiklen (gratis registrering hos NYtimes)


6.2.04

Fanget i nettet.
Urban skriver, at nettet er blevet som narkotika for flere og flere danskere. Det er ikke ualmindeligt at bruge op mod 100 timer om ugen foran skærmen (hvordan får de tid til at gå på arbejde - eller er de 100 timer incl. arbejdstid?)
For at hjælpe net-junkierne vil Center for Ludomani oprette en støttegruppe, der skal mødes i den analoge verden.
Læs også kommentarerne på newz.dk - et temmeligt nørdet forum.

Artikel i Urban
Kommentarer på newz.dk

5.2.04

e-handelsprisen.
Bibliotek.dk vandt 3. præmie i kategorien 'bedste e-service'. Vi citerer dommernes bemærkninger:
"Genvej til 9. mio. bøger på danske biblioteker. Kompleks database giver danske boglånere det fulde overblik - og mulighed for at hente bogen på det lokale bibliotek. Dokumenteret kundetilfredshed. Ni af ti sparer tid. Ni af ti finder, hvad de søger. Ni af ti finder det let at bruge løsningen. Hver fjerde bruger angiver, at vedkommende sparer penge - formentlig ved ikke at gå forgæves! Vision om at personalisere "dit bibliotek" i 2004. En statslig løsning i topklasse".
Formålet med e-handelsprisen er at fremme, synliggøre og præmiere godt købmandskab praktiseret på internettet.

e-handelsprisen

4.2.04

Hvem bruger IKKE bibliotekerne?
Sådan spurgte Danmarks Biblioteksforening sidste sommer. Nu foreligger en erfaringsopsamling, der viser, at bibliotekerne mener, at ikke-brugerne skal findes i to hovedkategorier: de ressourcestærke og de ressourcesvage.
Bibliotekerne gør opmærksom på, at begrebet ikke-bruger burde deles i ikke-låner og ikke-bruger. Det er en almindelig erfaring, at mange bruger bibliotekernes internetadgang uden at låne materialer.

Læs rapporten på dbf.dk

3.2.04

"Søge-systematikeren Erik Høy fra Københavns Bibliotek"
I anledning af at blogkollega Erik Høys weblog Internetsøgning er blevet indstillet til eJour prisen (der uddeles første gang i år) minder vi lige om Eriks glimrende blog med "tips og nyheder for folk som bruger internettet meget til at finde information, fx bibliotekarer, journalister, undervisere og studerende".

eJour indstillinger
Erik Høys weblog Internetsøgning

Dansker på forsiden af Fortune.
Janus Friis, som var en af hovedmændene bag fildelingstjenesten Kazaa, er sammen med svenske Niklas Zennstrøm på forsiden af det amerikanske erhvervsmagasin Fortune.
Anledningen er de tos nyeste produkt Skype, som er et lille utroligt brugervenligt program til at ringe over internettet med. Jeg har haft programmet installeret i nogle måneder og det fungerer perfekt! (Og samtalerne koster 0 kr, hvis man har internetforbindelse til fastpris).
Eneste hage er, at foreløbig kun et par stykker af dem, vi plejer at ringe til, har installeret Skype.

Artikel i Computerworld
Artikel i Fortune
Hent Skype

Ranganathan moderniseret.
Grav tilbage i hukommelsen og genfind Raganathan's principper for god biblioteksskik.
De er nu blevet overført på Informationsarkitekturen - altså vores bibliotekssystemer og hjemmesider:
1. Books are for use:
Websites skal bruges, ikke beundres for design eller lignende. Folk skal klikke rundt, kommentere, bruge vores websites og have gavn af stedet.
2. Every book its reader:
3. Every reader its book:

Hvis vi slår de to udsagn sammen til : "hvert slags indhold sin bruger" og "hver bruger sit indhold på sitet." Hvor pointen er, at vi skal lave indhold med bestemte brugerbehov i tankerne. Helst brugerbehov vi ved eksistererer, og ikke en masse indhold, som vi tror de efterspørger.
4. Save the time of the user:
Dette udsagn er dobbeltsidigt fordi vi både skal tænke på, at brugerne hurtigt skal kunne finde hvad de leder efter, samtidigt med at vores bibliotekssystemer skal være strukturerede så man kan få sit resultat hurtigt.
5. The library is a living organism.
Vi skal planlægge vores sites med ændringer for øje. Der kommer både nye brugergrupper og andre behov vi skal planlægge for. Samtidig skal vi også skærpe egne kompetencer hele tiden.
Læs artiklen: Ranganathan for IAs - by Mike Steckel

2.2.04

Deltog H.C. Andersen i Grundvigs begravelse?
Det kan man hurtigt finde ud af efter at det kongelige har digitaliseret H.C. Andersens dagbøger.
H.C. Andersen havde "Hovedpine, Mavesmerter, daarligt Humeur" og frygtede at komme i trængsel, og deltog derfor ikke i begravelsen den 11. september 1872.

H.C. Andersens dagbøger

1.2.04

Dansk RessourceCenter for e-bøger fortsætter.
Finansiering af arbejdet er ændret fra direkte støtte fra styrelsen via udviklingspuljen til at være en del af centralbibliotekskontrakten for ÅKB. RessouceCentret fortsætter som hidtil på Randers Bibliotek.
På RessourceCentrets websted kan man følge med i bl.a. nye artikler om e-bøger og hardware.

Dansk RessourceCenter for e-bøger