2.1.07

Google Books og den fælles boglige arv

Med de talrige retssager mod Googles bogskanningsprojekt er Google pludselig kommet i en uvant situation i forhold til de ellers traditionelt udskældte konkurrenter Yahoo og Microsoft. Disse sidste har indgået et partnerskab med Internet Archive i den såkaldte Open Content Alliance, som er meget mere imødekommende over for forlagsverdenens fortolkning af ophavsretslovgivningen.
Dog ikke mere end at Microsoft nu helt uafhængigt af Open Content Alliance har proklameret en direkte konkurrent til Google, Live Search Books.
Et af kritikpunkterne er at Google ikke vil tillade andre søgemaskiner at få adgang til bøgerne. Dette minder unægtelig lidt om George Orwell’s skrækscenarie i bogen ”1984” (dog over 30 år forsinket). En ikke helt retfærdig sammenligning, idet ingen af de deltagende biblioteker er forhindrede i at lave aftaler med deres kopi af skanningerne. Googles motiv er nok mere at tjene penge på annoncerne.
Men set fra et almindeligt forbrugersynspunkt er en sådan konkurrence forudsigelig, men også lidt beklagelig. Ånden i ophavsretslovgivningen er at alle materialer uden ophav, dvs. over 70 år gamle, er vores allesammens kulturelle arv. I princippet burde der være fri adgang til det, således som biblioteksånden har stået for igennem årtier.
Links
Artikel i Search Engine Land.

Ingen kommentarer: