MoreGoogle viser mere om de enkelte søgeresultater. I dette tilfælde et lille billede af den url, der er søgeresultatet. Billederne kommer fra Søgemaskinen Alexa, så ikke alle søgninger har et billede tilknyttet.
MoreGoogle (skal installeres, men det ser ud som om du søger i Google)
"MoreGoogle is not Google. MoreGoogle is more Google :-) It's a tiny piece of software that aims to extend your Google experience".
31.8.04
30.8.04
Den store danske encyclopædi på cd-rom.
Gyldendal udgiver encyclopædien på cd-rom (til en brøkdel af prisen for den trykte udgave).
Men det rykker først (i hvert fald for bibliotekerne), når værket er online og løbende opdateres. Adgang via internettet til det fulde værk burde være teknisk muligt (dele af værket er allerede på nettet via Krak) og økonomisk nogenlunde overkommeligt.
Hvis vi som et lille sprogområde, med eller uden ballet, ønsker en opdateret udgave af en national-encyclopædi, er der vist ingen vej uden om en hel eller delvis statslig finansiering. Encyclopædia Britannica kan sælges fra Hawaii til Beijing, mens Store Danske kan sælges fra Skagen til Gedser.
Og dog? Politiken skriver tirsdag, at både Lademans leksikon herhjemme og Nationalencyklopedin i Sverige giver overskud.
Demoversion af cd-rom'en kan hentes på Gyldendals hjemmeside
Skrevet af Anonym kl. 13:13 0 kommentarer
29.8.04
NOVEL: New York Online Virtual Electronic Library.
Et storstilet licens-samarbejde mellem 4893 biblioteker i staten New York. Indbyggere i staten har adgang til et elektronisk bibliotek, bestående af p.t. 10 betalingsdatabaser. Sommeren 2004 var det årlige antal søgninger 18,004,967.
Der er fjernadgang for alle indbyggere i statens New York enten via det lokale bibliotek eller via et New York State Library lånerkort.
NOVEL
Skrevet af Anonym kl. 18:59 0 kommentarer
28.8.04
Intensiv mediedækning af premiere på Bibliotekernes Netmusik
Der er virkelig tale om et nationalt gennembrud for bibliotekernes digitale tilbud, og det afspejler sig i pressens dækning. Her er et udsnit:
DR Online: Bibliotekerne online med musiklån (+ indslag i Radioavisen og TV-Avisen)
ITsvar: Biblioteker tilbyder gratis onlinemusik
Computerworld: Musikken er gratis på nyt bibliotekswebsted (syndikeret til flere andre sites)
Politiken: Biblioteker klar med gratis online-musik
ComOn: Biblioteker klar med online musik-udlån (syndikeret til flere andre sites)
Skrevet af Anonym kl. 19:49 0 kommentarer
26.8.04
Hvad gør dit bibliotek den 11. september?
Sikkert ikke så meget, men gå til USA eller Spanien - og så har vi en helt anden situation.
September Project er "en gruppe af mennesker, grupper og organisationer, der arbejder for at skabe en dag der præges af engagement, samtale og demokrati".
På kortet her kan man se, at mange biblioteker i USA har taget ideen til sig.
What's your Library doing on September 11?
Skrevet af Anonym kl. 21:01 0 kommentarer
25.8.04
Coming of internetage in Samoa.
Øriget i Stillehavet er vist mest berømt for Margaret Meads klassiker (men er vist ikke længere den fedeste befolkning i verden - USA har overhalet dem).
Men det skal ændres, for regeringen er på vej med en national strategi som skal give hele befolkningen på 180.000 adgang til internettet. Vel at mærke i en befolkning, hvor kun 30% har adgang til traditionel telefoni og sølle 2% nogensinde har brugt internettet.
FN har givet tilsagn om 300.000$ til projektet.
BBC: Samoa plans internet for all
BBC Go Digital (video)
Skrevet af Anonym kl. 22:44 0 kommentarer
Heldige københavnere...
...synes vi da selv i KKB :-). Fra i dag har københavnere med lånerkort, pinkode og adr. i kommunen adgang hjemmefra til yderligere to databaser. Og det er sværvægtere denne gang:
Encyclopædia Britannica og Oxford English Dictionary.
Alle fjernadgangsdatabaser i KKB (alfabetisk liste)
Skrevet af Anonym kl. 16:24 0 kommentarer
24.8.04
Klassikerdag 2004.
Efter Emil Aarestrup, Kjeld Abell, Thomasine Gyllembourg og Leonora Christina er turen i år kommet til Ludvig Holberg. Den 21. sept.! Så der er mindre end en måned til at komme igang.
Skal man tro arrangementslisten på klassikerdagen.dk har bibliotekerne foreløbig kun seks arrangementer på plads (+ et par stykker ekstra i Kultunaut).
Klassikerdagen.dk
Skrevet af Anonym kl. 19:43 0 kommentarer
23.8.04
E-lydbøger.
Foreløbig er der ikke mange danske e-lydbøger i cirkulation. Danmarks Blindebibliotek er som bekendt i gang med et storstilet digitaliseings-projekt, men til ikke-synshandicappede lydbogsbrugere ... tyndt.
Man kan få et internationalt overblik via Dansk RessourceCenter for e-bøger (på Randers Bibliotek).
eBogsCenter.dk: e-lydbøger
Skrevet af Anonym kl. 22:40 0 kommentarer
22.8.04
Piratkopiering.
I Politiken lørdag uddeler Preben Mejer (bl.a. direktør for Innovation Lab og det nærmeste, vi kommer en IT-guru i DK) tørre tæsk til musikbranchen: Dybt talentløst, I har sovet i timen, toget er kørt. Eneste løsning er at sætte prisen ned på de digitale udgaver.
Samtidig har et par af de formastelige peer-to-peer tjenester vundet en retssag i USA, hvor retten har givet dem medhold i, at de ikke kan holdes ansvarlig for illegal brug af teknologien. Afgørelsen bliver naturligvis appelleret.
Læs "Pladebranchen har tabt slaget om internettet" på Infomedia (bibliotekernes computere)
BBC-kommentator om retsafgørelsen i USA
Skrevet af Anonym kl. 23:19 0 kommentarer
Hvem låner e-bøger - svensk undersøgelse.
eLib, distributør af e-bøger, har gennemført en undersøgelse blandt brugere af svenske bibliotekernes ebogsudlån (eLib har også tre bibliotekskunder i DK: Randers, ÅKB og KKB). Formålet var at få mere information om ebogslånere.
eLib sammenfatter undersøgelsen sådan:
"Undersökningen visar att de som besöker bibliotekens e-boksavdelningar vanligtvis är män i 30- till 60-årsåldern. De är positivt inställda till tjänsten och de hittade den första gången när de besökte bibliotekets hemsida. De läser mer än svensken i gemen och de är bekanta med e-boksmediet. Sina e-böcker läser de framförallt på PC. Mest missnöjda är de med att det inte finns fler e-bokstitlar i sortimentet och mest nöjda är de med tjänstens tillgänglighet.
Drygt en fjärdedel av besökarna har laddat ned mer än 10 e-böcker, i sammanställningen kallade storanvändare. Denna grupp läser mycket böcker överhuvudtaget och sina e-böcker föredrar de att läsa på mobila enheter. De är företrädesvis män över 40 år och de hittade till e-bokstjänsten när de besökte bibliotekets hemsida. De är mycket positivt inställda till tjänsten och har inte upplevt några större svårigheter med installation och nedladdningar. De efterfrågar framförallt mer skönlitteratur, men ser gärna även mer facklitteratur i sortimentet."
Læs hele undersøgelsen
Skrevet af Anonym kl. 22:56 0 kommentarer
20.8.04
Tillykke til Århus
Fra Bill & Melinda Gates Foundation er der tilflydt 500.000$ til ÅKB fra deres "Access to Learning Award". Det er rigtig flot.
Formodentlig er pengene givet med nogen baggrund i, at :
"Nearly 12 percent of the people in Aarhus are refugees or immigrants" . Det kommer vi helt sikkert til at høre mere til.
Artikel i Seattlepi
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 08:52 0 kommentarer
18.8.04
Netbiblioteker vurderes.
Dotbot, Skrivopgave, Spørg Olivia, Musikbibliotek.dk, Musikbibliotekarernes toolbox, Litteratursiden, FNG og Biblioteksvagten har alle fået tilskud via centralbibliotekskontrakterne i 2004.
I september vurderes disse (og andre netbiblioteker, der melder sig på banen inden 1. sept.). "Efter evalueringen vil der blive udarbejdet indstillinger til behandling i Biblioteksstyrelsens fagligt rådgivende udvalg for Overbygningspuljen og Biblioteksstyrelsen vil herefter træffe beslutning om hvilke netbiblioteker, der skal have tilskud og tilskuddets størrelse vil blive endeligt fastlagt, når Finansloven for 2005 er vedtaget".
Tilskud til Folkebibliotekernes Netbiblioteker 2005 (Biblioteksstyrelsens hjemmeside)
Skrevet af Anonym kl. 21:30 0 kommentarer
16.8.04
Amerikanske biblioteker har for tiden mange bekymringer:
Children's Internet Protection Act (CIPA) - USA PATRIOT Act, og den nye RFID teknologi, der kan have konsekvenser for de personlige oplysninger, der lægges ind ved lån. De kan blive for let tilgængelige for tredjepart, hvis man ikke adskiller personlige oplysninger og data om materialet.
En helt ny bekymring tages under behandling i denne artikel i Library Journal, hvor den tiltagende automatisering minimerer den personlige kontakt mellem lånere og bibliotekspersonale.
"It separates libraries from other agencies and institutions of life in modern society: city hall, the motor vehicle department, the supermarket, and even the doctor's office and the pharmacy. It is the guarantee that when patrons use a library, they will be afforded human interaction with people who are smiling, like their jobs, and know they are there to help. It takes a trained, educated human to make certain the patron's encounter with the library is as rich as possible.."
Læs artiklen i Library Journal
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:19 0 kommentarer
15.8.04
Internaktiv reklame/skiltning.
Human Locator er udviklet af et canadisk firma. Det fungerer sådan, at et kamera optager billeder af forbipasserende, sender data til en computer, som sættes op til at reagere på disse input.
Systemet er vist først og fremmest tænkt til interaktiv reklame, men må da også kunne anvendes til f.eks. biblioteksskiltning (et barn passerer, systemet reagerer på personens højde, displayet henviser til børnebiblioteket).
Freeset Interactive: Human Locator
Skrevet af Anonym kl. 22:30 0 kommentarer
14.8.04
Mere om at browse og bevare overblikket.
I forbindelse med posten Nyttigt tip har flere har gjort opmærksom på, at andre browsere som f.eks. Mozilla klarer problemet med at at bevare en side og dermed overblikket langt fiksere end Internet Explorer, nemlig v.hj.a. tab browsing. Jeg er ikke stødt på et godt dansk ord.
Det fungerer på den måde (i hvert fald i Mozilla og Opera) at man har de sites, man arbejder med i faneblade i en værktøjslinje i ét browservindue.
Andre browsere tilbyder også denne funktionalitet - i Opera kaldes det baggrundsside.
Tak til Jens, Tage og andre for kommentarer (altid velkomne).
Hent Mozilla Firefox.
Hent Opera.
Skrevet af Anonym kl. 23:19 0 kommentarer
12.8.04
Mere begynderundervisning
På DR's side kan man under Klikstart nu finde animationer til nybegyndere indenfor pc-verdenen.
Umiddelbart virker de forskellige introduktioner ret omfattende. Det er ikke for de utålmodige. Se selv efter:
Klikstart på DR
Prøv 'Kend din computer'
Lær også om e-mail
Lær også om internettet
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 12:02 0 kommentarer
BibTeach - projekt fra Herning CB og Det nordjyske Landsbibliotek
Nu lanceres www.bibteach.dk - hvor der ligger "grydeklare" programmer til undervisningen af bibliotekets brugere. Pædagogisk baggrund er Bjarne Herskins principper om at undervise ved :
- At skabe overblik ved hjælp af forenkling
- At gøre kursisterne selvhjulpne
- At give deltagerne visuelt overblik
- At tilstræbe selvlæring ved hjælp af hands-on modellen
Materialet er fremstillet, så de let kan downloades og redigeres lokalt.
BibTeach
Herskins Teach to Teach
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 11:20 0 kommentarer
11.8.04
Nyttigt tip.
Hvis man har lavet en søgning i Google og gerne vil vende tilbage til samme søgeside efter at have besøgt et eller flere link, kan du åbne linket i et nyt vindue ved at holde shift nede, samtidig med at du klikker - voila nyt vindue!
Tak til Michael Anker, Horsens Bibliotek for tippet.
Skrevet af Anonym kl. 09:58 0 kommentarer
10.8.04
Musik - cd database.
Verdens mest omfattende musik informations database (mener de selv) hedder Gracenote. En af kerneydelserne er en enorm database over cd'er, Compact Disc Database, hvor man kan finde information om kunstner, titler osv. på2.950.188 cd'er (eller 37.760.530 sange).
Dansk musik er også repræsenteret - søg f.eks. efter Sanne Salomonsen eller "gid du var i Skanderborg".
Gracenote bliver brugt af f.eks. iPod, så man ikke behøver selv at skrive sine oplysninger om kunstner, sang osv. - de downloades automatisk fra Gracenotes database. Læs mere om Gracenotes mange funktioner og forretningsområder i denne artikel fra Wired fra juli 2004.
Gracenote
Skrevet af Anonym kl. 11:39 0 kommentarer
9.8.04
Vejledninger om boolske operatorer.
Colorado State University Libraries har lavet et par udmærkede vejledninger til deres studerende om brug af AND, OR og NOT. Kræver flashafspiller.
Boolean Tutorial: "Searching Effectively Using AND, OR, NOT"
Advanced Boolean Tutorial: "Combining AND, OR, NOT"
Skrevet af Anonym kl. 23:08 0 kommentarer
Let them sing it for you.
"Them" er popstjerner, "it" er dine egne tekster på engelsk. Tast f.eks. "why oh why is my vacation so short" og hør fem-seks forskellige popstjerner synge hver et ord eller to. Efterfølgende kan man sende sin popmelodi til en ven eller - i dette tilfælde - chefen.
Let them sing it for you er et sound art projekt og er lavet af Erik Bünger for SRc Sveriges Radios kanal for "konst och idéer och för fri sikt". Indtil videre har over en mill. forsøgt sig med webinstrumentet.
Let them sing it for you
Skrevet af Anonym kl. 21:51 0 kommentarer
6.8.04
Frygt for opløste cd'ere var falsk alarm
Holdbarheden på musik-cd'ere er god nok. Erfaringer med opløste cd'ere tidligere på året skyldes forkert opbevaring.
Det, der i april blev vurderet til at være væske og huller i cd'erne, er blot luftbobler mellem det originale medie og den folie, biblioteket selv har tilføjet.
Læs artikel (Ingeniøren)
Læs artikel (Politiken)
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 13:59 0 kommentarer
5.8.04
UG til uddannelsesportal.
Fra undervisningsministeriet til alle uddannelsessøgende, der går på nettet - Hvad kan jeg blive.
"Her er alle uddannelser i Danmark, også for voksne. Du kan se alle valgfag og optagelseskvotienter,information om studier i udlandet, interviews om jobs osv."
Sådan præsenteres en bibliotekar
www.ug.dk
Omtale i Informationsportalen.dk
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 15:02 0 kommentarer
Træk en bog i automaten...!
Lidingö afprøver bogautomat.
Bokomaten ligner en bankomat. Der præsenteres i et display ca. 1000 titler som kan vælges og lånes på stedet. Oprindelig er bokomaten udviklet til udlån af videofilm. Biblioteket skal være tilgængeligt 24 timer i døgnet er filosofien bag forsøget.
Lidingö Bibliotek. Nyheder
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 11:16 0 kommentarer
4.8.04
Nancy Pearl på pension
- Bibliotekar i Seattle og model for actiondukken: Den tyssende bibliotekar , trækker sig tilbage.
"Although the shushing Nancy Pearl Action Figure miffed some librarians, she outsells other action figures, including Beethoven, Moses and Jesus"
Læs mere I Seattlepi.com
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 14:41 0 kommentarer
For Sherlock Holmes entusiaster.
Omtaler af film og radioudsendelser. Artikler og nyheder.
Invitation:
"The Sherlock Holmes Society of London is planning to make another pilgrimage to Switzerland. In accordance with tradition, the journey will follow the footsteps of Holmes in The Final Problem.
PLEASE NOTE that late Victorian (c.1895) costume must be worn by all participants, where this is indicated in the programme. At least two outfits – for day and for evening wear – will be required. All participants will be asked to select a different character from the stories, and will play that character during the pilgrimage"
Sherlock Holmes Society of London
Der er også et:
Nyhedsbrev
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 13:49 0 kommentarer
Lokale oplysninger i de store søgemaskiner.
Søgemaskinerne går nu ind og prøver at dække lokale informationer - lokale firmaer, lokale spisesteder mm. Altså deciderede vejviseroplysninger. Google, Yahoo og Askjeeves har taget hul på området. Man kan sige at det er starten på, at det som vi normalt anser for at tilhøre det dybe net - Krak, De gule sider, Mostrups vejviseroplysninger - nu bliver mere og mere tilgængeligt via søgemaskinerne.
Det gør de selvfølgelig fordi brugerne af søgemaskinerne forventer at finde alt på eet sted efterhånden. Og mon ikke den udvikling fortsætter, så vi ser mere indhold fra det dybe net komme op til overfladen:-). Bibliotekssamarbejdet OCLC er fx. begyndt at lægge poster fra WorldCat ind i Google og Yahoo.
Quick facts om WorldCat projektet
Yahoo Local (Beta)
Google Local (Beta)
Ask Jeeves samarbejde med CitySearch
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:32 0 kommentarer
3.8.04
Specificeret søgning i flere søgemaskiner
En helt ny sammenligning af søgemetoder og koder i AlltheWeb , AltaVista , Google , HotBot , Lycos , MSN , Teoma , Yahoo! findes på nedenstående side. Hvad er default, hvordan "ikke"-søger man og andre oplysninger som den specialiserede søger kan bruge.
Men forbavsende hvor lidt man egentlig har brug for ovenstående i sit daglige virke på nettet!?
Search Engine Comparison Chart
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 15:23 0 kommentarer