Diskussionerne om bibliotekernes rolle i Google-alderen fortsætter
Søgemaskinerne sætter spørgsmålstegn ved de specialiserede databaser og bibliotekskatalogers interface. De er for komplekse, og brugerne er ikke indstillede på at lære det, der skal til for at få det fulde udbytte. Chris Sherman har udtrykt problemet sådan: "In this era of drive-by searching, when most people are satisfied with just about any 'information' that surfaces in a top ten result list".
Artiklen diskuterer flere aspekter:
The "good enough" question (vi skal sætte en høj standard, og gøre vores materialer tilgængelige, der hvor folk er.)
The need for information literacy (det vigtigste er at kunne vurdere det, man finder)
Læs i Library Journal: Googlizers vs. Resistors. By Brian Kenney
27.12.04
22.12.04
Vær beredt: 2005 bliver dansk phishing-år!
Nogle af jer har sikkert allerede været udsat for phishing - kodefiskeri. At det ikke tidligere er kommet til os, skyldes at vi er et lille sprogområde, hvor kodefiskerne ikke kunnet se de helt store muligheder for at score.
Men efter alt er dømme står vi for tur til næste år. Så vær opmærksom, når I får en mail fra banken, PayPal, kreditkortfirmaer eller lignende, hvor I opfordres til at opdatere jeres oplysninger.
Læs mere om phishing på Flix
Skrevet af Anonym kl. 20:53 1 kommentarer
21.12.04
Net Timen.
Helsingør Bibliotek præsenterer et nyt produkt indenfor e-learning Nettimen.dk (støttet af Biblioteksstyrelsen).
På hjemmesiden gennemgås typiske spørgsmål om forbrug fra fem familiemedlemmer (mor, far, to børn og mormor) og der gives anvisninger på, hvor og hvordan man finder svaret på spørgsmålene.
Målgruppen er voksne, og nettimen kan bruges både som selvstudium og som del af bibliotekernes internetundervisning.
Biblioteket planlægger flere emner, foreløbig er der planlagt "daglignettet - de hjemmesider, der gør livet lettere for os i dagligdagen".
Helsingør tilbyder, at biblioteker der ønsker at integrere Net Timen om forbrug i deres egen hjemmeside, har mulighed for at rekvirere hele undervisningsmodulet, og tilrette dette efter egne ønsker med hensyn til farver, design, indhold o.l.
Nettimen.dk
Skrevet af Anonym kl. 21:34 0 kommentarer
At google eller ikke google
- det er spørgsmålet. Uppsala universitet har lavet et forsøg for at afdække "Människa-dator interaktion". Hovedtræk i undersøgelsens resultat er, at alle studerende forsøger at lægge deres erfaringer med søgning på Google ned over al den søgning de foretager, fx i biblioteksbaser eller databaser. De leder desperat efter en søgefunktion og de forstår ikke, at søgeresultaterne ikke matcher det de leder efter. Undervejs skulle de teste 4 forskellige online vejledninger til søgninger i bestemte baser. De ville helst ikke læse vejledninger - og ihvertfald kun de meget kortfattede. Undersøgelsen stiller det store spørgsmål : "Kan vi av detta resultat dra slutsatser om hur vi bör utforma våra databaser och portaler?" Jeg tror at websøgning kommer til at sætte standarden.
Jeg fandt henvisning til undersøgelsen på
www.biblioteksbloggen.se. Der var en kommentar til indslaget, der citerede
Roy Tennant : "If we have to teach users how to use the library then we might as well give up now".
Læs rapporten
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 18:52 0 kommentarer
Biblioteksstyrelsen angående karenstid:
"Kulturministeren har underskrevet den nye bekendtgørelse om biblioteksvirksomhed til ikrafttræden den 1. februar 2005.
Den indebærer bl.a. at den nye ordning med karenstid for musikoptagelser træder i kraft samme dato. Der vil for hver enkelt titel blive påført information om karenstid som en del af DBC's registrering.
Den nye bekendtgørelsen forventes offentliggjort umiddelbart efter nytår."
Nyhed på Styrelsens hjemmeside
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 15:14 0 kommentarer
18.12.04
Nørdejul.
Der er stadig tid til at imponere sine it-venner med en julekage udformet som et motherboard eller en bærbar. Hvis det projekt er for overvældende kan man jo pynte juletræet med gamle motherboards.
De nørdede juleideer rapporteres af science fiction forfatteren Cory Doctorow i hans blog Boing Boing.
Boing Boing: Nerdy-craftsy Xmas projects
Skrevet af Anonym kl. 22:32 0 kommentarer
Netbiblioteket.
Alle syv deltagende biblioteker har nu aktiveret de nye webservices - se post fra 14.12.: Berigede søgeresultater.
Nu venter vi spændt på brugernes begejstrede reaktioner :-)
Skrevet af Anonym kl. 22:11 0 kommentarer
16.12.04
Firefox opruster i ny browserkrig.
"Are you fed up with your webbrowser - we want you to know that there is an alternative" siger 10.000 brugere af Firefox browseren i en dobbeltsidet annonce i New York Times i dag. De 10.000, hvis navne kan læses i annoncen, har doneret penge til at betale for annoncen (hvis du vil checke navnene, så hent annoncen i pdf via linket nedenfor og zoom ind - zoom rigtigt meget ind).
Spread Firefox
Her kan du hente Firefox
Skrevet af Anonym kl. 21:58 1 kommentarer
15.12.04
Det brugervenlig digitale forskningsbibliotek.
Uni-c Usability har gennemført en undersøgelse af 11 store forskningsbiblioteker. De tre væsentligste problemområder er:
Brugerne forventer en google-agtig funktionalitet, de elektroniske ressourcer udnyttes ikke effektivt, brugerne ved ikke, at deres søgeresultater ikke er udtømmende.
Rapporten anbefaler:
at websted og katalog integreres, så der altid er adgang til samtlige services på det digitale bibliotek og at basale opgaver kan løses problemfrit i katalogen.
Det brugervenlige digitale forskningsbibliotek pdf.
Skrevet af Anonym kl. 21:12 0 kommentarer
14.12.04
Google elsker biblioteker ("og vi kan også godt lide dig, Harry")
"Even before we started Google, we dreamed of making the incredible
breadth of information that librarians so lovingly organize searchable
online," udtaler Larry Page, en af Google-grundlæggerne.
Google vil i samarbejde med bibliotekerne på Harvard, Stanford, University of Michigan, University of Oxford og New York Public Library digitalisere dele af bibliotekernes samlinger, som skal være tilgængelige via søgemaskinen.
Så på med vanten og i gang med scanneren.
Google checks out Library Books
Skrevet af Anonym kl. 20:45 0 kommentarer
Berigede søgeresultater.
I denne uge lancerer bibliotekerne bag projektet Netbiblioteket tre nye (længe savnede) webservices:
- Andre der har lånt denne titel har også lånt ...
- Link til forfatteromtaler og anmeldelser på litteratursiden.dk
- Link til Bibliotekernes netmusik
Lav selv et opslag f.eks. i KKBs katalog på Den lukkede bog (eller en anden skønlitterær bog). Og for musikkens vedkommende f.eks. på Nephews USADSB.
Medvirkende biblioteker i projektet, hvor de nye webservices kan ses (sidste bibliotek skulle være på den 15.): ÅKB, Silkeborg, Gentofte, KKB, Frederiksberg, Vejle og Herning.
Kort introduktion (KKB)
Skrevet af Anonym kl. 18:14 0 kommentarer
12.12.04
Creative Commons - et alternativ til copyright.
Creative Commons-ideen vokser og vokser som modvægt til de Digital Rights Management systemer, der også vinder mere og mere frem. Creative Commons tror ikke på intellektuel ejendom, hele vores historie bygger på genbrug og videreudvikling af tidligere værker.
Kort fortalt går det ud på, at man som forfatter, musiker, fotograf, forsker osv. kan tegne en licens, hvor man reservere visse rettigheder, men i øvrigt giver lov til at gengive værket. Dvs. at CC lægger sig i mellem copyright (alle rettigheder er reserveret) og public domain (ingen rettigheder er reserveret).
Man kan støde på flere forskellige licenser, den man oftest møder er nok den, hvor man gerne må gengive og bearbejde værket, men skal nævne hvem, der står bag. Tips for webredaktører: brug f.eks. billeder, der er publiceret under Creative Commons, men husk at nævne fotografen. Se eksempel her.
Creative Commons (her kan kan også søge efter værker med en CC-licens)
DRs P1 magasin Agenda handlede den 11. dec. bl.a. om CC - linket til udsendelsen er endnu ikke på plads.
Skrevet af Anonym kl. 21:18 0 kommentarer
Google Suggest.
Ugens Google-nyhed hedder google suggest - det fungerer som de automatiske forslag som man kan støde på i tekstbehandlingsprogrammer. Datagrundlaget udgøres af de mest søgte termer i Google.
Læs mere i Eriks Høys Intersøgning
Google Suggest
Skrevet af Anonym kl. 21:11 0 kommentarer
10.12.04
Kungliga Biblioteket i Stockholm - nu med egen bogtyv.
I november lagde kolleger en fælde for en 48-årig mellemleder på Kungliga Biblioteket og afslørede ham dermed som bogtyv. Bibliotekaren er sigtet for tyveri af bøger til en værdi af flere millioner.
Men historien stopper ikke der. Onsdag morgen blev hans lejlighed i et eftertragtet kvarter i Stockholm totalt ødelagt af en eksplosion. Der er ingen spor af bibliotekaren selv. Men teorier om udenlandske bankkonti...
1-0 til Sverige for den mest thrilleragtig bogtyv!
DN: Explosionen på Surbrunnsgatan
Den 13. fandt politiet liget af bibliotekaren i ruinerne af lejligheden.
Skrevet af Anonym kl. 20:17 0 kommentarer
9.12.04
Livslang læring.
Viborg Bibliotek indviede i maj videnscenteret på biblioteket med tilhørende website videnskilde.dk. På centeret tilbydes en stor samling af undervisningprogrammer.
"Projektet skal være med til at give borgerne en mulighed for at udvikle kompetence til at finde de rigtige informationer på det rigtige tidspunkt, hvad enten man er ung og netop færdig med skolen, arbejdsløs eller i arbejde med en forældet uddannelse", skriver projektleder Vibeke Nielsen i Danmarks Biblioteker 2004/8.
Videnkilde.dk
Artikel i Danmarks Biblioteker af Vibeke Nielsen
Skrevet af Anonym kl. 22:43 0 kommentarer
8.12.04
Have-net kontra have-not.
Den digitale kløft vil stadig være enorm i 2025 i England viser en undersøgelse. 40% svarende til 23 mill. vil ikke have internetadgang hjemme om 20 år.
Rapporten er udarbejdet af BT (British Telecom), som jo på et eller andet plan har en vis interesse i udbredelsen af internetadgang :-)
Ikke desto mindre er det en rystende tanke, at det engelske samfund kan være på vej til et nyt klassesamfund, som effektivt vil udelukke have-nots fra jobs, uddannelse, information osv.
BBC News: Millions to miss out on the net
Skrevet af Anonym kl. 22:24 0 kommentarer
Ny dansk biblioteksblog.
Esben Fjord (Biblioteksskolen) skriver i sin e-klumme om "Alt det nyeste om biblioteker og teknologi i Danmark og Internationalt".
Du kan abonnere på bloggen via nyhedsbrev eller rss-feed.
E-klumme
Skrevet af Anonym kl. 22:13 0 kommentarer
E-bøger i USA.
Ligger e-bøger på kirkegården sammen med Betamax, pladespillere og lignende? Næ, skriver Sarah Glazer i New York Times. Markedet for e-bøger vokser støt og roligt, og artiklen er der flere underholdende eksempler på brugen af e-bøger. Der er kvinden, der ejer 12.000 papirbøger og er helt vild med e-bøger, fordi hun kan klare opbevaringen på 2 harddiske. Der er hende, der bruger små 400$ om ugen til bøger (øh, hvad med at bruge biblioteket), og hvor prisforskellen mellem den analoge bog og e-bogen gør en stor forskel. Og så er der bibliotekerne, som anser e-bøger som Guds gave til biblioteksbrugeren: de fylder ikke på hylden, de bliver ikke slidte, og de afleverer sig selv til tiden.
Artiklen nævner også at New York Public Library i november lancerede et ebogstilbud på 3.000 titler, som - desværre - stilles til rådighed efter modellen: én e-bog - én bruger i stedet for 'altid til rådighed'.
New York Times: An Idea Whose Time Has Come Back (kræver gratis registrering)
New York Public Library: E-books
Skrevet af Anonym kl. 21:23 0 kommentarer
6.12.04
Send et biblioteksjulekort.
Det Kongelige tilbyder at vi kan sende et elektronisk julekort: Der er mange klassiske at vælge i mellem. Ikke noget at udsætte på den tjeneste.
Den rigtigt kreative udgave af julekort står Silkeborg for: der er ikke så mange at vælge imellem, men Silkeborg tilbyder at man kan inkludere en ps-tekst i sit julekort, f.eks.:
Kom i julestemning med en julehistorie fra Silkeborg Bibliotek!
Godt tænkt, Silkeborg!
Send et julekort fra Silkeborg Bibliotek
Skrevet af Anonym kl. 22:24 0 kommentarer
The Librarian.
TV filmen "The Librarian: Quest for the Spear" blev vist på amerikansk tv i går, og det virker som om interessen har været stor i professionen! Handlingen i flg. Imdb: "When a magical artifact is lifted from his library, a meek librarian sets out to ensure its safe return".
Amerikanske bibliotekarer har især bidt mærke i at hovedpersonen opsummerer sine kvalifikationer ved at bemærke at 'and I know how to use RSS feeds'.
Reeespægt! (Og husk at Bib-logs RSS feed har skiftet adresse til http://www.itu.dk/people/angermann/rss/bib-log.php)
Imdb: "The Librarian"
Anmeldelse af TV filmen på LISNews
Skrevet af Anonym kl. 22:01 1 kommentarer
Det første kvartal med Bibliotekernes NETMUSIK.
Under overskriften Bibliotekerne har netmusikken - hvor er lånerne? offentliggør Søndag Aften statistik for de første tre måneder, i gennemsnit udlånes 800 numre om dagen i landet som helhed. Det er et meget skuffende tal, som i følge Søndag Aften skyldes en dårlig brugerflade og et ufleksibelt DRM system.
Ja, det er da nok en den af forklaringen, men en del er også brugernes manglende kendskab til tjenesten. Det råder konsortiet bod på i den kommende tid, hvor der er fokus på markedsføring. Den allerbedste markedsføring ville i mine øjne være integration i katalogen - katalogisering på track-niveau, samsøgning eller hvordan det nu skal gøres.
Søndag Aften: Bibliotekerne har netmusikken - hvor er lånerne?
Søndag Aften: Hvor skal biblioteksmusikken hen?
Computerworld: Kopisikring hæmmer bibliotekernes netmusik
Skrevet af Anonym kl. 17:38 0 kommentarer
4.12.04
Adgang til pligtafleverede internetsider.
vi har tidligere skrevet om planen for bevaring af den danske del af internettet:
7. nov og 14. oktober.
I denne uge har DRs it-magasin harddisken interviewet Niels Ole Finnemann fra Center for Internetforskning ved Århus Universitet, som heller ikke har meget godt at sige om den nye lov for opbevaring af internetsider til glæde for fremtiden. I følge Niels Ole Finnemann bliver det kun muligt for forskere at få adgang til arkivet og selv forskere vil blive nødt til søge datatilsynet om tilladelse i mange tilfælde.
Hør udsendelsen på
Harddisken
Skrevet af Anonym kl. 23:48 0 kommentarer
Bibliotek.dk: 17 høringssvar.
Biblioteker, foreninger, faggrupper og fora har sendt indsendt kommentarer til udviklingsplanen for bibliotek.dk.
En kvik skrålæsning viser at der er stor tilfredshed med planen - særlig ser det ud til at der er stor tilfredshed med initiativerne for at forbedre søge- og bestillingsmuligheder - værkmatch, værkvisning, best match og lignende. Men også ideen om at give google-robotterne adgang til posterne i bibliotek.dk får pæne ord med på vejen.
Biblioteksstyrelsen: Høringssvar
Skrevet af Anonym kl. 21:40 0 kommentarer
To tjenester indenfor pædagogik og psykologi
Educatio præsenteres i nyeste nummer af DBC Avisen som en lillebror til bibliotek.dk. Selv præsenterer tjenesten sig sådan:
"educatio.dk er en landsdækkende offentlig tilgængelig database for pædagogiske og psykologiske ressourcer. educatio.dk's primære målgruppe er studerende og lærere ved pædagogiske CVUer, seminarier og pædagogiske institutioner."
Det særlige ved educatio.dk er at basen er en delmængde af danbib-basen - og derfor har været forholdsvis enkel af stable på benene. Søgevejene er først eget bibliotek, derefter eget CVU, derefter DPB og til sidst alle landets biblioteker.
Educatio.dk
Læs om educatio i DBC Avisen (pdf) s. 5
Fagportal om psykologi og pædagogik.
For et par år siden sagde man at de forskellige fagportaler havde alt for få besøgende i forhold til ressourceanvendelsen. Det har måske ændret sig - i hvert fald er der nu udviklet en ny portal under Deff: Pædagogisk Pyskologisk Fagportal med kvalitetsbedømte links indenfor områder
PPPortal.dk
Skrevet af Anonym kl. 21:05 0 kommentarer
2.12.04
SkrivOpgave har lavet søgesider til EMU- vi har som en afledt effekt af samarbejdet med EMU(Elektronisk Mødested for Undervisningsverdenen)produceret "søgesider" til dem. De er beregnet til mellemtrinnet(4.-6.klasse), så vi har været på arbejde med at forenkle, forenkle og forenkle. Opgaven var bundet - vi blev bedt om at lægge vægt på søgning i Google, fordi det er den søgemaskine børnene bruger - med større eller mindre held. Desuden er formen også lagt fast i mellemtrinsuniverset, så alt har ikke kunnet lade sig gøre.
Søgesider på EMU
skrivOpgave
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:56 0 kommentarer
1.12.04
Biblioteksvar.no
I Norge er to tjenester blevet lagt sammen: Spør Biblioteket (e-mail) og Bibliotekvakten (chat). Den nye tjeneste Biblioteksvar tilbyder også sms.
"Åbningstiderne" er fortsat langt fra på højde med de danske: chatten bemandes mandag - fredag fra 10-16, spørgsmål pr. e-mail kan forventes besvaret i løbet af den følgende arbejdsdag, forespørgsler pr. sms besvares så hurtigt som muligt og senest i løbet ad en følgende arbejdsdag.
Apropos biblioteksvagten.dk: "Foreningen Biblioteksvagten" er netop blevet dannet med Morten Fogh som formand og følgende medlemmer af bestyrelsen: Niels Jensenius (DVJB), Annette Brøchner Lindegaard (Esbjerg), Mogens Vestergaard (Roskilde), Karin Maan (Limfjordsbibliotekerne) og René Steffensen (HBK).
Biblioteksvar.no
Skrevet af Anonym kl. 17:01 0 kommentarer
Trussel om at alle tre biblioteker i Salinas lukkes
Planen er, at alle tre biblioteker lukkes i Juli 2005. Byen mangler penge, og indbyggerne stemte nej til at øge skattebetalingen. Salinas har 150.000 indbyggere og er et landbrugsområde
"We're upset, we're deeply upset. We're worried that the city of Salinas will be the first city in the state of California that would close its libraries and it sends the wrong message to the rest of the state that we don't value free public education," youth leader Aurelio Salazar said.
Planting Seeds of Wrath in 'Steinbeck Country'
Artikel i San Francisco Chronicle
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 10:25 0 kommentarer