16.12.09

Hvorfor betale for hvad du kan få gratis - bedre?

Dette undrer man sig over gang på gang når man er ansat i det kommunale. Det er ikke enestående for Københavns Kommune. Når jeg en gang imellem rejser rundt i landet, så oplever jeg at det er en generel tendens. Med lidt ondt-skulen i øjenkrogene kunne man godt blive sådan lidt konspiratorisk, og begynde at få den tanke at Microsoft har købt mange kommunale it-indkøbere for at monopolisere kommunernes teknologi.
Nuvel. Det kunne jeg naturligvis aldring nogensinde finde på endsige at antyde er tilfældet. Og jeg affinder mig da også tjenstvilligt med de produkter som kommunen nu engang af en eller anden grund (og jeg tillader mig her at antyde at det ikke er økonomiske eller kvalitetsmæssige grunde der ligger bag) har valgt at deres ansatte skal betjene sig af. Ved at fratage medarbejderne (human ressources, som det hedder) rettighederne til at downloade til deres computere, har man også sikret sig at disse human resources ikke får farlige ideer når de opdager andre muligheder.
Der er dog enkelte undtagelse. I Lyngby har de siden 2003 anvendt Open Office uden nævneværdige problemer. Med nogle enkle justeringer og tilpasninger kører det tilsyneladende problemfrit. De sparer sikkert en hulens masse penge i Lyngby. Og som privat bruger af Open Office (jo, jeg har jo trods alt ret til herhjemme ikke at bruge Office-pakken) kan jeg da bekræfte at Open Office er fuldt ud, hvis ikke bedre end Microsofts Officepakke. De lærer også den yngre generation i Lyngby at tænke selvstændigt. Det er vel ikke så galt?

2 kommentarer:

Søren Svane Hansen sagde ...

Inden du langer ud efter kommunale superbrugere, skal du huske på, at der har været brugt rigtig mange penge på at uddanne dem til at være AUTORISEREDE Microsoft-dit eller -dat. Indenfor OpenSource er der ikke den slags smarte kurser, hvor man bagefter sidder med et diplom. Det gør det sværere at finde ud af de bedst egnede til opgaven hos kommunerne. Desuden vil det sende de certificerede Mirosoft-uddannede i en klemme mellem at være fejluddannede (og dermed fejlinvesterede) eller med yderligere behov for uddannelse. Det gør det ikke nemmere at lave sådan et paradigmeskift over hele landet.

Lasse Nørfeldt sagde ...

Jeg har læst at Rødovre kommune har gjort det samme og med stor interesse fra andre kommuner.

Kan huske hvor foraget jeg blev da min mor (skolelærer i region midtvest) fortalte mig at hendes IT ansvarlig havde fået at vide han skulle afinstallere alle deres computere for open office og køre M$ Office fordi det nu var det kommunen kørte..

Jeg vil vove at påstå at open source er langt bedre for slutbrugerne - ikke kun pga penge men oz pga it-support fra communitet. Mener det er bedre end at bruge det autoriseret personale da det er mere learning by doing.