3.10.09

Farlige og forbudte bøger

I en artikel på Videnskab.dk causerer ph. d., cand mag. Jakob Sørensen over tilfælde med bøger som har været i censurens søgelys. Anledningen er naturligvis jægersoldaten Thomas Rathsacks bog om Afghanistan. For mig at se en mærkelig retssag hvor anklageren (Forsvaret) fik ret, men alligevel afstod fra at gøre mere ved det.
Jakob Sørensen har skullet helt tilbage til besættelsen for at finde tilfælde med bøger om hemmelige ting og sager. Han nævner tre eksempler, og de stammer alle fra besættelsestidens Danmark. Det ene lidt morsomme at John Steinbecks "Månen er skjult", udkom som "Månen er gået ned", "Kogebogen" med anvisninger på at lave jernbanesabotage (oplag ifølge forfatteren på en snes stykker) og Bovrup-kartoteket.
Når  bortses fra besættelsen skal man imidlertid langt tilbage i tiden, fra før Grundloven i 1848, for at finde bøger som i Danmark for alvor har været censureret og forfatterne udsat for egentlige forfølgelser. Anderledes ser det ud i udlandet.
Lidt provokerende kunne man måske tilføje at den alvorligste censur der i dag finder sted, er selvcensur. Intet er nemlig så nemt som at udgive noget på internettet. Og det er nærmest umuligt at forhindre at det sker. Alligevel ser man universitetsforskere, journalister, aviser, bogforlag og andre klamre deres produkter til sig, så de er nærmest umulige at få fat på.

1 kommentar:

jensguld sagde ...

Jamen hvad med
Monaldi & Sorti: Imprimatur.
Oversat til dansk (set på Rådhuspladsen) og engelsk.
Det er en veldokumenteret historisk krimi, der viser at en pave, som vatikanet ønsker helgengjort, gjorde visse ting som gode katolikker ikke må gøre.
Vatikanet har forbindelser til Berlusconi, som har meget at sige i den italienske medieverden. Efter første oplag blev der lagt låg på bogen.
Man kan skaffe et italiensk eksemplar via internettet men ikke gennem en italiensk boghandler, for der har Berluscini også noget at sige. Men...
Nettet længe leve. Her kan italienere genvinde deres trykkefrihed.

Så naturligvis har trykkefrihedsselskabet travlt med en amerikansk underholdningsforfatters problemer. Hun besluttede at Muhammeds koner (nogle af dem hærtagne) ville sælge. Men de var åbenbart ikke interessante nok. Bogen handler om nummer 2 hustruen, der blev yndlingshustruen efter den første og bedste.
PEN har for resten heller ikke sagt en disse om Imprimatur.
Jamen, disse intellektuelle næringsdrivende.

Imprimatur er forresten en udmærket krimi omend her og der lidt omstændelig.