30.12.08

Unge bruger biblioteket

68% af danskerne mellem 18-35 år har benyttet biblioteket i større eller mindre grad i 2008, og samtidig siger 25% af denne aldersgruppe, at de forventer at bruge biblioteket endnu mere i 2009.

Til gengæld har 36% af den samlede befolkning ikke brugt biblioteket i 2008.

Læs mere hos Berlingske Tidende: Unge holder liv i bibliotekerne og Generation Uvidenhed vil biblioteket.

23.12.08

1.7 mio danskere på Facebook

Siden starten af december har ca. 100.000 nye danske brugere tilmeldt sig Facebook, men det er primært de yngre danskere, som bruger det aktivt:

Så er de danske unge fra 18-35 i højere grad intensive brugere. 33 procent af dem er på Facebook flere gange hver dag. Deres tilgang til netværket er ikke udpræget formålsorienteret. De kan ofte bruge det som rent tidsfordriv mellem dagens opgaver, hvis de ikke lige siger tillykke med fødselsdagen til folk eller arrangerer events på Facebook.

Træn stavning på nettet

Times står bag "Spelling Bee", som skal gøre det lidt sjovere for skoleelever at lære at stave, men den er faktisk også meget sjov og nyttig for os, der ikke har engelsk som modersmål.

Der er forskellige muligheder for at træne dine staveevner:

- en robot læser et ord op, som du så skal skrive
- en multiple choice test, hvor du skal udpege det ord, der er stavet forkert, og derefter stave det rigtigt
- en stavekonkurrence med 3 forskellige sværhedsgrader
- en turnering som skolerne kan tilmelde sig

Musikvideo lavet i Excel

Af og til støder man på virkelig kreative måder at bruge de forskellige teknologier på. Vidste du fx, at det er muligt at lave en musikvideo ved hjælp af Excel?

Video'en nedenfor giver en lille smagsprøve (og du kan jo evt. sammenligne med den originale video).

22.12.08

Bøger er den bedste gave

I USA kører forlagene en kampagne for at øge salget af bøger op til jul:

“Consumers have their budgets in mind this holiday season, and we want to remind them that books provide one of the best values in entertainment hours per dollar spent. They’re larger and cheaper than an iPod, smaller and cheaper than a flat screen TV, and there is no shortage of great stories — from romance, to mystery, to politics, to cooking.”


Wikipedia i pengenød?

Wikipedia er altid kun 3 måneder fra at blive lukket. Det er, hvad en af bagmændene, Florence Devouard, har udtalt om verdens 9. mest populære website, men siden har hun trukket lidt i land igen.

Udtalelsen illustrerer under alle omstændighederne problemet ved at drive en gratis service, hvis mål er at være et seriøst alternativ til de trykte leksika.

I øjeblikket er Wikipedia afhængig af donationer, som langt fra dækker omkostningerne, og reklamer på sitet kommer næppe på tale af 2 årsager: For det første vil det stille yderligere spørgsmålstegn ved Wikipedia's troværdighed, og for det andet risikerer man, at de mange frivillige skribenter mister interessen i at bidrage til Wikipedia.

Læs mere hos .Net: "What's the deal with Wikipedia"

18.12.08

Læservaner der giver prestige

Læser du Murakami eller Larsson? Information's artikel "Man kan vel sin Murakami" giver et bud på, hvorfor der er mere prestige i at læse visse forfattere frem for andre:

"Endelig får man brug for al den lærdom, man har tillært sig på universitet og ikke kan bruge til en skid i sin dagligdag, fordi man arbejder på et forsikringsselskab, der vil skide på, at man har siddet og læst Kafka."


Nogle bud på, hvilken forfatter der kommer til at afløse Murakami?

17.12.08

De unge snakker grimt - eller gør de?

Ikke hvis man skal tro en undersøgelse som Dansk Sprognævn ved Marianne Rathje har offentliggjort. En ph.d-afhandling, eller en "sociolingvistisk undersøgelse af generationsspecifikke sproglige og interaktionelle træk i tre generationers talesprog" (2008).
Den bygger på 24 samtaler mellem kvinder fra københavnsområdet i tre forskellige generationer. Samtalerne er herefter blevet undersøgt for misforståelser, bandeord, engelsk lån og citater. Og resultatet afliver de fleste gængse forestillinger og myter:

  • Der er ikke flere forståelsesvanskeligheder mellem generationerne end der er inden for hver generation. Men de tackler dem forskelligt
  • Der er ikke flere bandeord i de unges sprog end i de øvrige generationers. Men de unge hentyder til kroppens nedre regioner, mens de ældres er knyttet til religion.
  • Der er flere engelske lån i de unges sprog end i de øvrige generationers. De opfattes måske af ældre som bandeord, heraf fordommene.
  • Citater bruges mest af unge og markeres på en særlig måde af unge.

Bogforsider

I kommunikationsforum skriver Holger Dahl (Branding manager!) om tendenser og overvejelser i forhold til bogforsider.
Han opererer med kategorier som "Den lidt finere litteratur" - end krimier forstås og "De rigtige bøger. Meget underholdende lille gennemgang om kommunikation via bøgernes forsider.
Judge a book by its Cover?

Se også Kommunikationsforums julelæseliste

6.12.08

Emneord i Bibliotek.dk

Det ser nu ud til (bank under bordet), at Københavns Bibliotekers emneord snart vil kunne findes i Bibliotek.dk. Det drejer sig om titusinder af emneord på faglitteratur. De helt store klumper som den nationale database efter min mening er beriget med er:

  • Litteratur på alle sprog fra før emneordenes tid (1986).
  • Speciel litteratur som aldrig har været emneordsindekseret.
  • Udenlandsk litteratur.
Københavns Biblioteker (især Københavns Hovedbibliotek, i al beskedenhed bl.a. undertegnede) har for et årti tilbage digitaliseret ældre emneordskataloger. Også over dele i bøger. Dette har hidtil kun kommet brugere af kommunes biblioteksdatabase til gode.
Et eksempel er at bøger i 99.4 er indekseret efter profession, land og periode. Dvs. at det er muligt at søge på statsministre i Danmark i bestemte årtier.Jeg vil ikke lægge hovedet på bloggen (!). Men dette kunne i hvert fald være en af de poster hvis emneord stammer fra Københavns Biblioteker. I hvert fald er den typisk for hvordan vi har gjort det.
I tider hvor bibliotekernes databaser er op imod så potente konkurrenter som Google, mener jeg at dette er et godt bidrag.

5.12.08

Biblioteket på mobilen II

I Roskilde har vi også lanceret en mobilløsning - den er til gengæld komplet. Du kan gøre det lige samme som i opac'en - altså også søge i biblioteksbasen, administrere dine lån og reservere.
Det resulterede i , at flere ønsker sig mobilgrænsefladen som almindelig søgegrænseflade, fordi den er så dejlig enkel!!:-)

Direkte link : roskildebib.dk/mobil
Læs mere på vores hjemmeside