25.6.07

Et bud på fremtidens bibliotek

Inspireret af web 2.0 fokuserer bibliotekerne i Tyskland på at gøre biblioteket mere attraktivt for især unge brugere ved at tilbyde download af lyd- og e-bøger, musik og videoer. Foreløbig er Onleihe et pilotprojekt i Hamburg, Køln, München og Würzburg, hvor brugerne kan vælge mellem næsten 10.000 titler.

Til Hamburg Magazin udtaler Hannelore Vogt, leder af biblioteket i Würzburg:

"Wer vom Web 2.0 und seinen zahlreichen Möglichkeiten begeistert ist, erwartet auch die Bibliothek 2.0 – dieses Angebot ist unsere Antwort auf das veränderte Mediennutzungsverhalten der Menschen."
Biblioteket i Würzburg skiller sig for øvrigt ud ved at have utrolig mange unge lånere: 70% er under 40 år.

Som i så mange andre tilfælde er Mac-brugerne dog afskåret fra denne service, da man har valgt at benytte WMA-formatet, som er kreeret af Microsoft. Det er vel egentligt ikke en del af web 2.0-ånden, eller?

Blog om Bibliotek.dk

DBC blogger med bibliotekerne og vil også blogge med brugerne af Bibliotek.dk. Der er ikke tale om at Hotline nedlægges, men man håber på debat om produktet på bloggen, og vil orientere om nye tiltag.
Adressen er biblog.bibliotek.dk ( You're stealing my thunder!!) - men vi bliver forhåbentlig ikke forvekslet - Her på bloggen skriver vi om meget andet end Bibliotek.dk
Blog om Bibliotek.dk
Steal my thunder

24.6.07

Hvor er Harry?

Vi er mange, der går og venter på 7. og sidste bind i fortællingen om Harry Potter. Nogle er måske lidt for utålmodige - i hvert fald hævder en hacker nu at tilranet sig en kopi af bogen fra forlagets computere.

Det er dog uklart, om indbruddet virkelig har fundet sted, men det er langt fra usandsynligt. Kun hackeren og forlaget ved besked med sikkerhed, men mon ikke denne nyhed skaber lidt ekstra fokus på både den nye Harry Potter-bog og pc-sikkerhed?

Læs hele nyheden hos vnunet.com: Hacker claims theft of Harry Potter manuscript

20.6.07

Britiske bibliotekers e-ressourcer

Langt de fleste biblioteker i Danmark har licenbetalte databaser for brugerne. Og på det område er vi vist et pænt stykke foran andre lande. Engelske biblioteker er dog også begyndt, bl.a. i Hampshire. Her er oprettet en side med et emnekatalog over sådanne databaser, Reference Online. Det er ikke muligt at kigge dem i kortene, for du skal være låner. Til forveksling ligner udbuddet dog mange danske. Tordenskjolds soldater om igen.

Bibliotekslunch 2.0?

Lunch 2.0 er et fænomen fra Silicon Valley, hvor man er begyndt at snige sig ind i de andre firmaers kantiner for
1 - at få en gratis frokost, som ofte er gourmetmad
2 - at opsnuse trends, ideer og nyheder om firmerne og at pleje sit netværk
Ideen er ved at blive adopteret officielt, så firmaerne selv inviterer til arrangementerne:
»Der er et forretningsmæssigt og et madmæssigt formål i det. Selskaberne vil gerne have deres budskab ud, og vi går alle tilbage til vores job og blogger om det. Jeg udvider samtidig mit netværk og finder ud af, hvad der foregår i de forskellige virksomheder,« siger David Kellogg til Financial Times.
Business.dk og Financial Times

19.6.07

Biblioteker, forfattere og formidling

Der er en debat igang på Fyn, som vi allesammen kan have glæde af at læse / give et bidrag til. Den startede i sidste uge, da Kim Bjarne Pedersen havde en kronik i Fyens Stiftstidende med overskriften "Bibliotekets bogkrise". Det har afstedkommet en del reaktioner. Bl.a. to læserbreve fra i søndags, og eftefølgende blog-debat. Blandt emnerne på bloggen er bibliotekernes bogindkøb, som forfatterne ikke er tilfredse med - versus bibliotekarerne, der ikke mener at hovedopgaven er at støtte enkelte forfatteres bogproduktion, men at formidle "den gode historie" uanset om mediet er bøger, spil, musik eller andet..
Men læs selv videre på bloggen
og på denne blog, der tog tråden op.
(Tak til Michael Larsen, Odense for tip)

17.6.07

Spot en svindler

Ved du, hvad en spoof mail er? Ellers har Ebay, hvis brugere er yndede ofre for den type bedrageri, lavet en fin lille tutorial om, hvad det er, og hvilke forholdsregler man kan tage.

16.6.07

259 nye websites

Jeg var for nylig i England, hvor jeg opdagede bladet Web User. Bladets styrke er dets omtale af rigtig rigtig mange websites - 259 i det nummer, som jeg købte. Det skulle vist være nok til at holde sig på forkant med udviklingen og de nye trends.

Derudover er der nogle få artikler om, hvordan man får mest muligt ud programmer som fx Thunderbird, vejledninger til at komme i gang med fx Yahoo Pipes, besvarelse af læserbreve (hvor en ældre læser fx fortæller, at hun takket være Web User kan holde sig opdateret og har lært at bruge RSS feeds og Yahoo Pipes) m.m.

Alt i alt et rigtig godt blad for dem, der interesserer sig for Internettet. Eneste lille minus er, at Web User kun omtaler engelsk-sprogede websites. Til gengæld synes jeg, at det kunne være rigtig sjovt at lave et tilsvarende blad på dansk ;-)

14.6.07

skrivOpgave - nu med hjælp til skriveprocessen




På skrivOpgave har vi tilføjet to nye store afsnit om henholdsvis Skriveprocessen: "Skriv din opgave" og regler og formalia omkring opgaver: "Det praktiske". Som sædvanligt skrevet i kort og klart sprog med direkte anvisninger til hvordan man kommer videre med sin opgave. Husk også at anbefale vores LitteraturlisteAutomat til jeres brugere.

Nintendinitis

Flere biblioteker anskaffer spillemaskinen Nintendo Wii. Med risiko for følgende sygdomsforløb, som Eric Stattin har fundet i New England Journal of Medicine(betaling)
".... the patient recalled that he had bought a new Nintendo Wii (pronounced "wee") video-game system and had spent several hours playing the tennis video game. [...]The final diagnosis for the isolated right shoulder pain was Nintendinitis. However, the variant in this patient can be labeled more specifically as "Wiiitis."
Jag vill också lida av Wiiitis

12.6.07

Sundhedsområdet og internettet

I en artikel fra Ugeskrift for Læger (2007;169(24):2318) om Danskernes brug af sundhedsydelser på internettet fremgår at

60% af danskerne bruger internettet, når de søger information om sundhed. Især personer med høj uddannelse, kvinder, personer med dårligt helbred og folk med børn bruger internettet til sundhedsformål. Hver fjerde dansker har oplevet, at være blevet beroliget efter at have læst om sygdomme på internettet; det er tre gange så mange som dem, der har oplevet at blive bekymret. 3% siger, at de efter at have været på internettet har ændret deres medicinindtag uden først at have konsulteret en læge. 8% af danskerne har på et eller andet tidspunkt opsøgt deres egen læge via internettet og 58% ville læse i egen journal, hvis de fik mulighed for at gøre det online...Den praktiserende læges position som den primære kilde til sundhedsinformation er dog ikke truet.. ..Danskerne efterspørger i stigende grad løsninger, der gør, at de via internettet kan komme i kontakt med de forskellige aktører i sundhedssektoren.

Hvis bibliotekerne skulle lære af undersøgelsen, måtte det vel være to ting. For det første at internettet åbenbart for disse brugere opfattes som meget troværdigt (jeg mener, hvem vil sætte sit helbred på spil?). For det andet at Sundhed.dk synes at være en slags murbrækker for den digitale signatur. Hvor mange biblioteker er det nu som bruger digital signatur? Og lad det nu blomstre med kommentarer om hvor uduelig den digitale signatur er.

7.6.07

Rygende debat på e-klumme

Spring lige over og læs med. Der debatteres på livet løs om udviklingen af Bibliotek.dk. De fem personer, der i tidligere i år sendte et privat høringssvar om udviklingen af Bibliotek.dk, har afslået at deltage i en workshop om - netop - udviklingen af vores fælles system. Deres brgrundelse er, at det går for meget op i snak og der er for lidt handling. Debatten bølger - og det er meget interessant.
Derfor melder vi afbud
I en kommentar nævner Thomas Angermann to nye eksperimenterende sites : Bibliotekr og bogurl.dk - se lige på dem også.

6.6.07

Google Books nu med flere biblioteker

Mens retssagerne om Google Library Project stadig kører, så tilslutter flere og flere biblioteker sig projektet. Endnu har ingen danske dog mig bekendt endnu gjort det. Denne gang er det Committee on Institutional Cooperation (CIC). Det er en ganske betydelig udvidelse. Det er 12 forskningsbiblioteker med bl.a. uninersitetsbibliotekerne i Chicago, Illinois, Indiana, Iowa, Michigan, Minnesota, Northwestern, Ohio, Pennsylvania, Purdue University og University of Wisconsin-Madison. Alt i alt en mængde på omkring 10 mio. bind. Bibliotekerne indeholder mange specialsamlinger. Af interesse for os skandinaver er måske en samling på University of Minnesota af Scandinavia.
Der ligger allerede en mængde danske og norske bøger i Google Books. En søgning på og det gav i dag over 35.000 hits. Heraf er dog kun ca. 1.500 fuldt tilgængelige. Jeg har ikke kunnet finde ud af det også dækker over antal titler eller sider. Faktum er at tallet i starten af 2007 var under 10.000. Så der er gang i indskanningen. Hvem mon bliver det første danske bibliotek?
Links
Google Books.
Google Pressemeddelelse.