9.3.05

Lydbøger i mp3-format.
I Sverige er lydbøger meget udbredt - forklaringen er måske de store afstande og lange transporttider.
eLib, der står bag e-bogssalg og -udlån i Sverige (og på tre danske biblioteker) har netop lanceret en e-lydbogsløsning, der sælges via forskellige netboghandlere. Fordelen ved en mp3-løsning er, at det for lytteren er muligt at overføre til en af de mange bærbare afspillere (eLib siger selv, at løsningen fungerer på alle afspillere).
eLib tilbyder ikke p.t. denne e-lydbogsløsning til sine bibliotekskunder, men derimod en tjeneste, der har læsehandicappede som målgruppe. Læs mere om denne løsning på Randers Bibliotek

eLib om mp3 lydbøger
Køb en mp3 lydbog, f.eks. via Adlibris. Læg mærke til de meget rimelige priser.

2 kommentarer:

Jens Guld sagde ...

Det virker helt fornuftigt.
Der bliver utvivlsomt en masse fildeling, men piraterne er prisen producenterne må betale for at tjene flere penge. Hvordan de tjener det ekstra, er en anden sag, som vil kræve forsøg og tænkearbejde. Hos musikerne er det koncerter og merchandising.

Jens Guld sagde ...

Lad os se lidt på tallene.
Prisen er 55 danske kr pr bog.

Jeg ved ikke hvad et almindeligt lydbogsudlån koster, når man regner det hele sammen, og de der ved det er pt fraværende. Men en lydbog koster 500-2000 kr i anskaffelse - lad os sige 1000 kr i snit - og kan måske klare 50 udlån. Dvs 20 kr per udlån blot i indkøbspris og hertil kommer så alt det øvrige.

En bogen-kommer låner tager en halv time i snit, hvortil kommer udnotering, transport, afnotering og genopsætning. Det bliver vel et par hundrede kroner pr gang. Hertil kommer materialeudgifter og alle udgifterne i forbindelse med anskaffelse, kassation og alt ind imellem. Lad os sige at en bogen-kommer står os i 250 kr pr gang og får 8 romaner i snit. Dvs at det vil koste os et par hundrede kroner ekstra hvis vi køber til dem (minus mængderabat). Men så er der problemet med afspilleren som skal være meget simpel og med bogmærke. Det bliver nødvendigt at få noget fremstillet ude i byen, hvilket skulle være overkommeligt for det samlede biblioteksvæsen. Man kan bruge lydformatet Ogg Vorbis, der er gratis og bedre end MP3. Men pengene skal findes.

Det offenlige er den eneste store lydbogskunde og jeg vil mene at ovenstående tal viser at der må kunne laves en deal med fordel til alle og ikke kun til forlagene.