H.C. Andersen
Bibliotekernes Netguide har lavet deres første Tema-side. Og det er selvfølgelig om H. C. Andersen. Glimrende oversigt med kategorier som: Jubilæumssider og Arrangementer, HCA på engelsk, Lyd og Billeder og selvfølgelig værkerne.
På Silkeborg Bibliotek er HCA anskuet fra den lokalhistoriske vinkel på siden "H.C. Andersen og Silkeborg" Selv Andersen har blandet sig i striden om Danmarks højeste punkt:
"Vi står i øvrigt her på en højde, som af egnens beboere anses for langt højere end Himmelbjerget, og dog kaldes det af disse ikke det højeste punkt i landet; som dette nævnes de fjernere liggende "baunshøie", hvor i hedenold baunet tændtes, hvor det lyste i Skipper Clemens tid og i vore dage, da fjenden kom under oprørskrigen.
Bibliotekernes Netguide : Tema H.C. Andersen
H.C. Andersen og Silkeborg
30.3.05
Weird reference questions
Til lidt afveksling fra jeres egne låneres mærkelige spørgsmål kan I kigge her på en stille vagt (hvis de findes mere:-)
fx:
Patron: I am looking for a globe of the earth. Ref: We have a table-top model over here. Patron: No, that's not good enough. Don't you have a life size? Ref (after a short pause): Yes, but it's in use right now!
Weird Reference Questions
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 23:23
29.3.05
Findarticles.com - nye funktioner
Hvis I ikke allerede kender Findarticles, så se lige på den. Der er adgang til gratis fuldtekst artikler på nettet. Nu inkluderes også betalbare artikler - der kan søges på enten eller. Der er enmekategorier og mulighed for datoafgrænsning og søgning i enkelte publikationer.
Findarticles ejes af Looksmart. Der forekommer sponsorerede links midt i søgeresultaterne
Findarticles.com
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 12:56 0 kommentarer
21.3.05
Læs romaner på din mobiltelefon
Det er allerede et hit i Japan - så det ligger ikke langt borte. Mobiltelefon-romaner stilles til rådighed på mobiltelefon websider. Der ligger klassikere, bestsellere - nogle har et leksikon liggende på mobilen hvis det skulle blive nødvendigt.
Læs hele historien på Msnbc News
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 12:49 1 kommentarer
17.3.05
Smølfe update.
"Hvor blå er vi" hedder månedens hotteste sang, som kan smølfes ned kvit og frit fra DR's hjemmeside. 150.000 gange på 14 dage.
Denne gammelsmølf har lyttet: Den er sjov!
DR: P3 satire - Hvor blå er vi
Skrevet af Anonym kl. 23:08 0 kommentarer
EUs grundlov.
Om ½ år skal vi til det igen: afstemning om EU traktaten. "... at fremme freden, sine værdier og befolkningernes velfærd ....respekt for den menneskelige værdighed, frihed, demokrati, ligestilling, retsstaten og respekt for menneskerettighederne ...." og mange andre pæne ord kan læses i den traktat, vi skal stemme om.
EU Info Point på KKBs hovedbibliotek har samlet pro et contra om traktaten (andre biblioteker er velkomne til at genbruge tekst og links).
EU Info Point: Traktat om en forfatning for Europa
Skrevet af Anonym kl. 13:16 0 kommentarer
15.3.05
Årets bedste blog.
For femte gang uddeles Bloggies - priser for de bedste weblogs i 30 kategorier.
Årets bedste blog (the category for the best weblog overall) gik til Boing Boing, som skrives af bl.a. forfatteren Cory Doctorow.
Bloggies >> Fifth Annual Weblog Awards
Boing Boing
Skrevet af Anonym kl. 22:53 0 kommentarer
Mere om podcasting - "lydblogs"
Forleden skrev jeg, at jeg ikke havde fundet nogen bibliotekspodcasts - endnu. 'Endnu' viste sig at være meget kortvarigt.
OPAL (Online Programming for All Libraries) caster nu udvalgte lektioner om forskellige biblioteksrelevante emner. Mens jeg skriver dette lytter jeg til Tom Peters' foredrag: Introduction to Google Searching.
Og havde jeg nu ejet en bærbar mp3 afspiller kunne jeg have udnyttet cykelturen fra Amager til Indre By.
Om et par år ser vi måske podcasting af bibliotekets forfatteraftener?
Opal Podcasting
Skrevet af Anonym kl. 22:06 0 kommentarer
"Det spørgeorienterede bibliotek?..
Det belgiske bibliotek Middelkerke, har gjort radikalt op med "gammeldags" opstillinger af materialerne. I stedet for at lære og tilpasse brugerne til et i bund og grund "videnskabeligt" system ( I Belgien hedder DK5 : Zizo) - har man i Middelkerke opfundet sit eget logiske opstillingssystem. Man har taget udgangspunkt i brugernes spørgsmål. Er spørgsmålet fx "Bilkøb", så findes alle aspekter af emnet på samme hylde - tests,fakta, lovstof og lister over forhandlere og priser. Hvis emnet er "Døden" - samles aspekterne fra arvelov til sorgarbejde og begravelsesprocedurer på samme hylde. Og vel at mærke gennemført på alle områder - ikke kun de oplagte, som mange biblioteker forsøger sig med. Til emnegrupperne er tilknyttet computere, således at internettet og databaser nemt bliver bragt sammen med det aktuelle emne.
Der arbejdes med 5 teser(Kort)
1. En fråga ställs alltid i ett sammanhang. 2. Folk har samma frågor överallt. Antalet frågeställningar är begränsat. 3. Folkbiblioteket är inte de enda som har svaren. Att kunna hänvisa vidare till korrekt instans är lika viktigt.4. Ett bra informationsarbete startar med att formulera frågan. 5. Alla typer av informationstjänster ska tas med i beräkningen av sammanhangsskapande.
Læs artikel i Biblioteksbladet 2005:1: Det frågeorienterede biblioteket i Middelkerke.
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 18:17 0 kommentarer
14.3.05
Gensyn med Mahir.
Kan I huske ham? "Welcome to my homepage - I kiss you ... I have home - car ..." gjorde tyrkiske Mahir verdensberømt for 3 år siden. Hans meget enkle hjemmeside er i flg. Guinness' rekordbog den mest besøgte personlige hjemmeside.
Siden de store dage tilbage i 2002 har Mahir udgivet en single, skrevet en bog og i det hele taget klaret sig godt.
Den klassiske Mahir
Opdateret Mahir
Skrevet af Anonym kl. 22:25 0 kommentarer
Podcasting - "lyd-blogs".
Endnu et mærkeligt begreb, som vi efter alt at dømme skal til at interessere os for. Fortalt uden for mange tekniske dikkedarer går det ud på at abonnere på lyd-feeds, som hentes hjem til ens egen computer. Lydfilerne kan afspilles på computeren eller overføres til en bærbar mp3-afspiller (som ikke behøver at være en iPod).
Fordelen er selvfølgelig at man kan lytte til sit favorit-feed på det tidspunkt, det passer og hvor det passer (hvis man overfører til en bærbar mp3 afspiller).
Biblioteks-podcast har jeg ikke lige fundet... endnu. Men til gengæld vil DR begynde at podcaste P1-programmer "i løbet af få måneder" (via Henrik Føhns FunzaFunza)
Der er forskellige programmer til at abonnere med, jeg har prøvet
iPodder
Skrevet af Anonym kl. 18:55 0 kommentarer
9.3.05
Lydbøger i mp3-format.
I Sverige er lydbøger meget udbredt - forklaringen er måske de store afstande og lange transporttider.
eLib, der står bag e-bogssalg og -udlån i Sverige (og på tre danske biblioteker) har netop lanceret en e-lydbogsløsning, der sælges via forskellige netboghandlere. Fordelen ved en mp3-løsning er, at det for lytteren er muligt at overføre til en af de mange bærbare afspillere (eLib siger selv, at løsningen fungerer på alle afspillere).
eLib tilbyder ikke p.t. denne e-lydbogsløsning til sine bibliotekskunder, men derimod en tjeneste, der har læsehandicappede som målgruppe. Læs mere om denne løsning på Randers Bibliotek
eLib om mp3 lydbøger
Køb en mp3 lydbog, f.eks. via Adlibris. Læg mærke til de meget rimelige priser.
Skrevet af Anonym kl. 22:54 0 kommentarer
Ophavsret - ophavs(u)ret.
Kampen om produktionsmidlerne er aflyst, nu gælder det kampen om immaterielle rettigheder, og udfaldet kommer til at betyde rigtigt meget for bibliotekerne.
Et par aktuelle eksempler:
EUs direktiv om softwarepatenter (læs f.eks. mere på Prosas hjemmeside)
Piratgruppens tegneserie om ophavs(u)ret
Skrevet af Anonym kl. 22:07 0 kommentarer
8.3.05
RSS giver det forkromede overblik.
Aha, endnu en anledning til at reklamere for RSS (Rich Site Summary eller Really Simple Syndication): Silkeborg Bibliotek tilbyder nyheder som RSS - tillægsgevinsten er en enkel og god forklaring på, hvad det dog egentlig er for noget.
Begyndere kan starte her:
Silkeborg Bibliotek: Nyheder fra biblioteket (RSS)
Skrevet af Anonym kl. 23:27 1 kommentarer
7.3.05
Kolding - Chip’n bog
Kolding laver forsøg med chipteknologien. I 25 udvalgte romaner er lagt en chip - ved en scanning af bogen, kan man føres til flere oplysninger på nettet - både om bogen og forfatteren.
Chippen afløser stregkoden, der giver hver bog et nummer, en kode og samtidig er tyverisikring. Chippen, der også kaldes en RFID-tag (Radio Frequency Identification) har, udover de funktioner en stregkode har, også den egenskab, at den kan sende oplysninger via en radiosender – en lille indlagt antenne.
Biblioteket i Kolding arbejder i øvrigt på at alle stregkoder erstattes med chip i den nærmeste fremtid. ( Fra pressemeddelelsen)
Chip'n bog
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 14:24 0 kommentarer
6.3.05
Biblioteks-PR.
Verdens (formentlig) yngste bibliotekslåner hedder Maisie og blev indmeldt forleden, da hun var mindre end en time gammel.
Den stolte far udtaler: "As soon as Maisie was born, her gran called the library and signed her up. I know that Freya can't wait to introduce her new born sister to the wonderful world of books."
Nu er Maisie desværre ikke indmeldt i Sorø/Odense/Tønder/Gedser eller et andet dansk bibliotek, men i Lee Valley Library i Liverpool.
Fremragende PR-arbejde, Liverpool.
BBC News: Baby bookworm given library card
Skrevet af Anonym kl. 22:12 0 kommentarer
5.3.05
Yo there, Frida ;-)
Velkommen til Funky Frida i dotbot-familien, der bare vokser og vokser. Hos Funky Frida kan børn, unge og barnlige sjæle selv lave en musikvideo med musik af Steen Ørting, Sascha Dupont og Fuzzy, flere kommer måske til? I Galleriet kan man udstille sin færdige musikvideo, hvis man da ikke vælger at sende den til en ven eller gemme den lokalt.
Frida chiller ud på Herning Biblioteks server.
Funky Frida - dit musikalske børnebibliotek på nettet
Skrevet af Anonym kl. 00:06 0 kommentarer
4.3.05
Musiksøgning...
har fået et løft med det nye musikbibliotek.dk, som også har fået en visuel ansigtsløftning og indholdsmæssig ommøblering.
Vi har tidligere sukket efter samsøgning i forskellige ressourcer og nu er her et godt eksempel, som burde blive til glæde for musiksøgere, og hvor teknologien forhåbentlig kan genbruges af os alle.
Brugergrænseflade og funktionalitet i søgningen er stort set selvforklarende: sæt flueben ud for genre og medietype, tryk søg, og resultaterne dukker op, fordelt efter medietype. Søgninger, der indeholder et 'ø', virker ikke - må være den klassiske børnesygdom.
Rigtigt set af kollegerne i musikken at lægge vægten på præsentationen af bibliotekernes tilbud.
Musikbibliotek.dk
Skrevet af Anonym kl. 23:35 0 kommentarer
2.3.05
Vi blogger live fra Jelling.
56 biblioteksansatte hører om internettet og den fagre nye verden. Så vi kommer selvfølgelig ikke uden om at tale om weblogs, bloggere og rss-feeds..
Se hele programmet her(pdf)
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 14:33 0 kommentarer
1.3.05
Har den smalle bog en (økonomisk) fremtid?
Spørger Rigmor Kappel Schmidt på Litteratursiden.dk. Når e-bogs udlånet tager fart, vil Jane Aamund så løbe med alle pengene, når bibliotekerne betaler pr. forbrug?
Som projektleder for downlaan.dk lyder mit svar: ja og nej.
Ja, fordi brugeren i det koncept vi bruger nu, lader låneren bestemme indenfor det udvalg, vi tilbyder.
Nej, fordi også det lille bibliotek vil tilbyde den smalle e-bog, hvor den ofte er sparet væk i papirudgaven ("vi bestiller den fra andre biblioteker, hvis der kommer efterspørgsel"). Det vil sige, at den smalle bog bliver mere synlig. Endelig kan der i den fuldt udfoldede driftsfase blive tale om et startgebyr pr. titel.
Litteratursidens klumme: E-bog, smal bog og hypertekst
Skrevet af Anonym kl. 21:23 0 kommentarer
Kreativiteten blomstrer..
I Odense har der for anden gang været afholdt : Vin- og bogsmagning på biblioteket. Vineksperten fortæller om de gode vine fra 2005 - og bibliotekarerne fortæller om de gode bøger. Bøgerne kan efterfølgende lånes og vinen købes.
Vin-og bogsmagning
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 11:53 0 kommentarer