26.5.04

Nye film på skrivOpgave.dk
På skrivOpgave.dk kan man nu se nye film med korte vejledninger i, hvordan man kan søge i Bibliotek.dk, Artikelsøg, Infomedia og Google. SkrivOpgave henvender sig til unge på ungdomsuddannelserne når de skal skrive deres større opgaver. Filmene giver en anden indgang til at lære at søge i de centrale baser.
skrivOpgave

Stærk stigning i ældres adgang til internettet
Ny undersøgelse fra Danmarks Statistik om danskernes adgang til internettet.
I de sidste tre år har stigningen været mest mærkbar for de 60-74-årige. Således havde kun hver tredje af denne aldersgruppe internetadgang i 2001. Nu er det over halvdelen.
I 2004 bruger 69 pct. af befolkningen internettet mindst en gang om ugen, og 53 pct. bruger det hver dag. Der er 73 pct. af befolkningen, som har brugt internettet inden for den sidste måned, og kun 1 pct. bruger internettet sjældnere end en gang om måneden.

Biblioteksstyrelsen har undersøgt antal bestillinger og ikke-afhentet materiale.
Det konkluderes:
"Undersøgelsen giver intet belæg for at antallet af uhensigtsmæssige bestillinger målt på mængden af uafhentede bestillinger er steget som følge af etableringen af bibliotek.dk."
"Bestillinger via bibliotek.dk er steget fra 4% i 2000/2001 til 9% i 2004 for alle biblioteker, mens den gennemsnitlige andel af uafhentede bestillinger i forhold til hjemkomstmeddelelser stort set er uændret"
Der er spurgt om årsager til, at materiale ikke afhentes:
"På baggrund af svarene anbefaler Biblioteksstyrelsen, at bibliotekerne, for at mindske antallet af uafhentet materiale, øger deres information om mulighederne for afbestilling af bestilt materiale"
Læs Rapporten

Et par tips til Googlebrugere (kan også anvendes andre steder)
Sæt dine indstillinger i Google til at vise 100 poster ad gangen i stedet for 10( der er valgmuligheder fra 20,30,50,100) så slipper du for at bladre. Vælg også muligheden for at åbne søgeresultater i nyt søgevindue - så er din søgning ved hånden hele tiden.
Google indstillinger

Bibliotekarer er ikke verdens bedste søgemaskine
Forfatteren af denne artikel i American Libraries Online opponerer mod den gængse sammenligning af bibliotekaren med søgemaskiner. Det er for snævert, fordi bibliotekarer jo har mange flere muligheder for at lave kvalificeret informationssøgning end en søgemaskine tilbyder.
"Surely we can do better than this. We can recognize that what we are, and what we do, are superior to search engines: We help people know what they really want, we know lots of ways of searching for it, we know how to evaluate stuff, we care about quality, we know about and have access to lots of other kinds of resources beyond the free Web, we know when to stop searching, and so on.
And we can tell that story, over and over and over again, in every way we can think of, until people understand it and internalize it and believe it".
En anden sammenligning man ofte hører er "Internettet er verdens største bibliotek" - men ved nærmere eftertanke er det jo også helt hen i vejret. Et bibliotek er en samling af udvalgte, kvalitetsvurderede resurser - med databaser med gode søgemuligheder. Som vi alle ved er Internettet jo lige det modsatte.(Alle dets fordele ufortalt)
Joseph Janes : Librarians Are Not Search Engines

23.5.04

Movietone Portraits.
Fantastisk samling af mere end 300 "portrætter" af kendis'er, begivenheder og lignende. Samlingen er delt op i underholdning, livsstil, personalities og rejser (men mangler en søgefunktion!).
Desværre er der ingen reallyd på filmene - man mangler den autentiske lyd på f.eks. Beatles-filmen eller Cary Grants tale ved en Oscar-uddeling. Men alligevel: absolut en times tid eller to værd.
Bag websitet står British Movietone News.

Movietone Portraits.

20.5.04

Hvor var det nu, jeg gemte filen?
Hvem har ikke været i den situation, at man ved, man har gemt et dokument et eller andet sted på sin computer eller på et fællesdrev, men hvor? - og under hvilket navn?
Som regel hjælper Microsofts søgning ikke, men muligvis kan Googles nyligt annoncerede søgeværktøj til ord- og filsøgning gøre livet lettere for glemsomme og uorganiserede brugere. Programmet vil kunne downloades gratis fra Googles website.
Samtidig er Microsoft på vej med næste windows-version, Longhorn, som baseres på eXtensible Markup Language (xml), hvilket vil gøre søgning lokalt langt bedre. I følge en artikel i New York times eksperimenterer Microsoft desuden med en søgning, der både omfatter web og lokal computer.

Læs artiklen i New York Times (kræver gratis registrering)

19.5.04

Noder online.
Det Jyske Musikkonservatorium driver RAMA-archive, hvor man kan finde adskillige tusinde noder, som det er gratis at hente (som pdf) og printe ud.
For en udenforstående er det ikke helt let at danne sig et overblik over indholdet af samlingen, men det ser ud til fortrinsvis at være klassisk musik og nogle få jazz noder. En søgning på mozart giver 90 resultater, mens f.eks. nielsen eller kuhlau ikke giver resultater.
Det er i de fleste tilfælde muligt at høre en (rædsom) midi-fil med musikken.

RAMA-archive

Lesehulen - for norske børn fra 8 - 12 år.
"Lesehulen er et opplevelsessted som introduserer bøker til barn i aldersgruppen 8 -12 år, gjennom lyd, bilde og interaktivitet. Innholdet på internettsidene tar utgangspunkt i bøker skrevet av norske forfattere. Vi tar for oss historier og litterære figurer fra utvalgte bøker og har utarbeidet nye fortellinger fortalt gjennom lyd og bilde. Disse skal fungere som en introduksjon til den aktuelle boken.
Målet er å formidle en stemning og et tema, og gjøre de unge kjent med personene i bøkene - og gjennom dette få lyst til å ville lese hele boka".
De unge brugere kan også skrive et søgeord og få tips til bøger.
Lesehulen er et samarbejdsprojekt mellem Deichmanske Bibliotek og Mediesenteret i Bergen.

Lesehulen.
Om lesehulen.

18.5.04

Går cd'er virkelig i opløsning?
Statsbibliotekets cd'er fra begyndelsen af 1980'erne har det ikke godt, viser statsbibliotekets undersøgelser. IFPI, som repræsenterer pladebranchen, havde aldrig hørt om problemet tidligere og udbad sig derfor nogle eksempler på opløste cd'er.
Men det ønske ville statsbiblioteket ikke opfylde, hvilket har sat sindene i kog på pladebranchen.nu: "Sandheden, derimod, synes ikke at interessere i højhuset på Ringgaden. I hvert fald kun deres egen version af den”, siger IFPIs marketingdirektør Jesper Bay.

Pladebranchen.nu: Statsbiblioteket vil ikke lade IFPI undersøge CD’er
Computerworld: IFPI i strid med bibliotek om opløste cd'er

17.5.04

Chips i Silkeborg og Lyngby.
Der ser ud til at være ved at gå hul på bylden: Silkeborg er klar med chipmærkede materialer, og Lyngby bliver det i løbet af sommeren.

Læs mere:
Silkeborg
Lyngby

Bibliotekerne ruster sig til pengekamp...
...lyder overskriften i en artikel i MetroExpres den 12. maj. Artiklen tager udgangspunkt i den sørgelige omstændighed, at bibliotekerne ikke nævnes med et ord i regeringens strukturreform.
Winnie Vitzansky (Danmarks Biblioteksforening er bekymret og udtaler: "... vi får sværere ved at at tilbyde nye elektroniske medier til lånerne". Thorhauge (Biblioteksstyrelsen) gør igen-igen opmærksom på, at "bibliotekerne i små kommuner har svært ved at løfte opgaven med at tilbyde for eksempel virtuelle ydelser til lånerne. Ved at få sammen med andre kommuner, kan bibliotekerne løfte fagligheden".

Læs artiklen via Infomedia.

16.5.04

ÅKB vælger Sirsi.
Det amerikanske bibliotekssystem får nu sin tredje og største kunde i Danmark. Af en notits i nyeste nummer af Bibliotekspressen fremgår det nemlig, at DDE-SCS-Axiell ikke blev vinder af ÅKBs EU-udbud, men derimod Sirsi.
På Sirsi's danske hjemmeside kan man se, at Biblioteksskolens bibliotek og Københavns Tekniske Bibliotek er kunder hos Sirsi.
Blandt Sirsis produkter er et samsøgningssystem, som ÅKB øjensynligt også har indkøbt. Se Biblog-post fra 4.5.: ÅKB planlægger samsøgning

Sirsi

15.5.04

Nettjenesterne udspørger sine brugere.
Fra mandag den 17. maj og 14 dage frem bliver netbibliotekernes brugere opfordret til at udfylde et spørgeskema.
Bag spørgeskemaet står Foreningen de kommunale bibliotekers nettjenester (med det brugervenlige kælenavn FKBN), som sidste år gennemførte en lignende undersøgelse.
Der er i år taget højde for nogle af sidste års kritikpunkter, som især gik på at alle fra Spørg Olivia til Juraport fik stillet de samme spørgsmål. Det har derfor i år været muligt at tilpasse skemaet til målgruppen.

Sidste års resultater kan stadig ses på FKBN's hjemmeside

13.5.04

Read Print - flere gratis glæder.
På webstedet Read Print kan alle og enhver læse gratis e-bøger med nogle år på bagen. Nå ja, hvor usædvanligt er det? Det særlige ved dette websted er, at udvalget ser nyere ud end normalt.
Her kan man finde Orwells "Animal Farm" og "1984" og Grahames "The Wind in the Willows". Det fremgår ikke, hvem der står bag Read Print.

Read Print

Google Ny Beta: Google Groups 2
Google kører videre med nye tiltag - nu en mulighed for at danne en emailbaseret gruppe - som Yahoo længe har haft.
Vurdering fra Gary Price ( ResourceShelf ):
+ You can compare Google Groups features to Yahoo Groups offerings. At the moment, it looks as if Yahoo Groups offers more features.
Google Groups
Yahoo Groups

11.5.04

Kan-købes-knap.
I Biblioteksstyrelsens Årsrapport 2003 (side 9) kan man bl.a. læse, at der er blevet klikket på bibliotek.dk's købeknap 9.500 gange fra juni 2003 til udgangen af året. Hvor mange af disse klik, der faktisk har ført til et køb, fremgår ikke af rapporten (salgstallene ligger velsagtens hos de medvirkende boghandlere).
Ikke så ringe endda ... det er jo kun en meget lille del af bibliotek.dk-posterne, der stadig kan købes.

Biblioteksstyrelsen: Årsrapport 2003, pdf

10.5.04

Interessant statistik om biblioteker fra OCLC:
Uddrag:
Amerikanske biblioteker omsætter for ca $14 mia. om året - lidt mere end der bruges i USA på sportssko! (Athletic Footwear)
Amerikanske folkebibliotekers antal lånere er 5 gange større end Amazons antal kunder - U.S. public libraries har 148,000,000 biblioteksbrugere mens Amazon har ca 30.000.000 kunder
Amerikanske folkebiblioteker udlåner ca. det samme antal materialer, som FedEx håndterer pr. dag (5.3 mio.)
Amerikanske bibliotekers besøgende:
1,116,000,000
Amerikanske sportsbegivenheder, tilskuere:
203,700,000
Libraries - How they stack up(pdf)

9.5.04

Fremgang hos Projekt Gutenberg og Runeberg.
Gutenberg har nået delmålet 10.000 e-bøger og er på vej mod næste mål på 20.000 - den 5. maj var tallet 12.582 e-bøger udenfor ophavsret. Gutenberg indeholder hovedsagelig engelske titler.
Runeberg, der er den tilsvarende nordiske variant, øger også titeltallet, p.t. 437 titler. Runeberg indeholder flest svenske titler, men også nogle danske.

Projekt Gutenberg
Projekt Runeberg

8.5.04

Biblioteksundervisning i personlige firewalls?
Internetudbyderne har udarbejdet en fælles handlingsplan for at forbedre sikkerheden på internettet. Men brugerne skal også tage ansvar, og det kræver uddannelse, faststår Lars Torpe Christoffersen, TDC.
"For at få de almindelige internetbrugere til at forstå vigtigheden af it-sikkerhed, må det offentlige træde til og hjælpe med at løfte opgaven, mener Lars Torpe Christoffersen.
- Det handler om uddannelse helt nede på folkeskoleniveau. Hvis eleverne kan lære om personlige firewalls, så vil det også være en effektiv indgang til at påvirke forældrene, siger han".
Man kan som sædvanlig godt undre sig over, at folkeskolen, men ikke bibliotekerne bliver nævnt....

Udbydere: Internetkunder skal tage ansvar (Computerworld)

5.5.04

Nationalt lånerkort?
Er det en god ide at indføre ét lånerregister for alle biblioteker i Danmark? Set fra brugerernes side lyder det forjættende: her vil man kunne se alle sine lån og reserveringer, her skifter man e-mailadressen osv.
Set fra biblioteksside er der nogle kameler at sluge, f.eks.: hvad sker der med adgang til databaser forbeholdt kommunens egne borgere, hvordan håndterer man blokering af de såkaldt uefterrettelige lånere osv.
I Norge er man ret langt med planerne for et fælles lånerregister, og Biblioteksnetværk Århus Amt har netop taget hul på et projekt støttet af Biblioteksstyrelsen.

Norsk Digitalt Bibliotek: Felles lånekort
Biblioteksnetværk Århus Amt: Analyse af barrierer og muligheder for integration af brugerrettigheder til folke- og forskningsbiblioteker

4.5.04

Weblog for lånere.
Udover at være et velfungerende værktøj til videndeling mellem kolleger (sådan som vi håber, at denne weblog fungerer) kan man også bruge weblogs som erstatning for eller et supplement til bibliotekernes nyhedsbreve.
Et cetera fra Gateshead Libraries i England bruger en weblog til at fortælle lånere og andre interesserede om særligt interessante websites, arrangementer på biblioteket osv.

Gateshead Libraris: et cetera

ÅKB planlægger samsøgning.
I følge en artikel i Jyllandsposten er et "Bedre søgesystem på vej til Århus-biblioteker". Det nye søgesystem vil kunne søge samtidig i flere databaser, f.eks. Infomedia og biblioteksbasen.
Rolf Hapel ønsker endnu ikke at sætte navn på leverandøren af dette søgesystem, da der ikke er skrevet kontrakt endnu. Rolf Hapel forventer, at det nye søgesystem er i drift fra juni 2005.
Hele artiklen kan læses via Infomedia (søg på Rolf Hapel) eller i papirudgaven af JP den 26. april.

3.5.04

Phonofile biblioteksaftalen er underskrevet.
Som man de sidste dage har kunnet læse i medierne er biblioteksaftalen med Phonofile nu i hus. Desværre har Ritzau misforstået datoerne og meldt ud, at man fra første maj kunne låne 35.000 musikfiler på de biblioteker, der udgør 'konsortiet' (København, Frederiksberg, Odense, Århus, Herning og Gentofte).
Det er langt fra sandheden - der arbejdes på at får systemet i drift pr. 1. september.

Ritzau-nyheden i Politiken