Fremtidens bibliotekshjemmeside: 3 helte og den mystiske mr. X.
Den målrettede, læsehesten og den inspirationssøgende er heltene, mr. X - surferen uden mål og med - findes ikke!
Lær mere om bibliotekernes virtuelle brugere i Jens Hofman Hansens præsentation fra et møde for bibliotekswebmastere på Fredriksberg i sidste uge.
Oplægget i pdf (4.7 MB) fra Jens Hofmans hjemmeside.
30.9.04
Lånere og besøgende.
En KL undersøgelse viser at, omkring halvdelen af bibliotekernes kunder ikke låner, men besøger os for at bruge internettet og læse aviser. Undersøgelsen deler brugerne op i seks grupper:
- Lyn-brugere
- De hurtige biblioteksbrugere
- De mixede/klassiske biblioteksbrugere
- Avis- og tidsskriftlæsere
- PC-brugere
- Gengangere
Trafiktælling - rapport: Brugernes adfærd på folkebibliotekerne (word)
Skrevet af Anonym kl. 18:44 0 kommentarer
29.9.04
Der mangler tilbud på nettet til surfere med sølvstænk i håret
I artiklen fra News.com konstateres det, at "Silver Surfers" er en overset gruppe af potentielle brugere af tjenester på nettet.
"There's an amazing opportunity that is not being taken advantage of, as users are eager for new resources"
De ældre udgår en enorm gruppe af pengestærke forbrugere. Det er også den aldersgruppe, der vokser hurtigst i statistikkerne over hvilke grupper der bruger nettet.
Internet fails to shine for 'silver surfers'
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 19:34 0 kommentarer
Fra virkelighedens verden:-)
skrivOpgave har været på UddannelsesForum 2004 i Odense Congress Center. Vi deltog med en stand, der var professionelt designet i samarbejde med en scenograf. UddannelsesForum er rettet mod undervisere, forskere og IT-folk og er arrangeret af Uni-c. En spændende og anderledes måde at få formidlet et Netbibliotek på. Vi talte os hæse til til messens besøgende og fik kun positive tilbagemeldinger. De var især begejstrede over at det gode tilbud var gratis!
UddannelsesForum 2004
Ukritiske elever snubler i nettet. Indslag om skrivOpgave.dk
Flere oplysninger - kontakt Susannek@roskildebib.dk
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 19:18 0 kommentarer
Brug af blogs som internt kommunkationsværktøj.
Nykøbing Falster gør det, KKB gør det, og Vejle Bibliotek gør noget i samme stil. Bruger blogs til at opdatere kolleger på bibliotekerne.
Nykøbing Falsters blog
KKBs interne blog
Vejle Biblioteks Logbog
Skrevet af Anonym kl. 11:14 0 kommentarer
27.9.04
Funology - the science of having fun.
At bruge internettet må også gerne være sjovt. I webdesignkredse taler man (helt alvorligt) om hvordan man kan designe sjovere brugergrænseflader.
Kig på oversætterbureauet The Words hjemmeside og få et godt grin, der er rigtigt mange skægge detaljer.
Tidsskriftet Interactions' nyeste nummer er et temanummer om funology (et opslag i bibliotek.dk viser, at kun Biblioteket for Datalogi og Matematik i Århus abonnerer på tidsskriftet).
The Word
Skrevet af Anonym kl. 20:28 0 kommentarer
26.9.04
"Rør blot ikke ved mit gamle internet!"
Det synes at være konklusionen på en undersøgelse, som bl.a. Yahoo har været involveret i. Forsøgspersonerne (som det var meget svært at finde) var i to uger uden adgang til internettet, både hjemme og på arbejde.
Forsøgspersonerne havde besvær med at holde sig i kontakt med venner og familie, bestille rejser og betale regninger. Typsike bemærkninger fra deltagerne: "I feel out of the loop", "Every day of life without the Internet is frustrating".
Yahoo: Internet Deprivation Study
Skrevet af Anonym kl. 14:40 0 kommentarer
Nyt videnscenter for børn og unges brug af internettet og nye medier.
Medierådet for børn og unge har fået endnu en mangesidet opgave under sine vinger, nemlig at være videnscenter for alle aspekter af børns og unges brug af internet (herunder chat, instant messaging, hotlines, peer-to-peer, mobil teknologi osv. osv.)
Videnscenteret er oprettet under EUs Safer Internet Action Plan.
Læs mere på SAFT online
Skrevet af Anonym kl. 14:09 0 kommentarer
Bibcast - bredbåndets biograf.
Brugerne i en stribe østjyske biblioteker og uddannelsesidstitutioner kan nu se film på biblioteket.
"Visionen er i første omgang at give borgerne i Århus, Randers, Silkeborg mulighed for gratis og lovligt at se udvalgte film på biblioteker og gymnasier via fibernet.
Følgende institutioner deltager i projektet: Århus Akademi, Randers Statsskole, Amtsgymnaiset i Odder, VUC Silkeborg/ Skanderborg/ Odder samt Randers Bibliotek, Silkeborg Bibliotek, Åby Bibliotek og Hovedbiblioteket i Århus".
Bibcast tilbyder p.t. lige over 100 film fra 6 forskellige genrer. Blandt spillefilmene finder man både danske (f.eks. I Kina spiser de hunde) og udenlandske film (f.eks. Monster's Ball).
Nu mangler der bare
- bredbånd i fiberkvalitet helt ud til slutbrugeren
- sandsynligvis også yderligere rettighedsforhandlinger
Bibcast
Læs om regler for brug af Bibcast, f.eks. på Randers Bibliotek
Skrevet af Anonym kl. 13:31 0 kommentarer
23.9.04
Fra Berlingeren:
Et nyt lydbibliotek for truckchauffører har bragende succes. Alt fra Benny Andersen til Wilbur Smith åbner nye horisonter for chaufførerne, der skal slå tiden ihjel på landevejen mod Sydeuropa.
»Jeg har altid haft lidt svært ved at læse, og jeg har som regel hørt musik i radioen, mens jeg kørte. Sommetider har jeg også købt Ekstra Bladet, når jeg har holdt pauser. Men dette er noget helt andet,« forklarer Karl Kvist Andersen.
Som en af de første langturschauffører meldte han sig i forrige måned ind i Danmarks første såkaldte »truckerbibliotek«, der som en filial af Bov Bibliotek er åbnet på IDS-Truckcenter i Padborg tæt ved den dansk/tyske grænse.
Læs artiklen
Kør og hør - omtale på Bov Biblioteks hjemmeside
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 15:27 0 kommentarer
Gennembrud for ordblinde.
Kulturministeriet har udarbejdet et lovforslag om ændring af §17
Kulturminister Brian Mikkelsen udtaler:
”Den nye lov er banebrydende for landets syns- og læsehandicappede. Ud over forbedringerne for de blinde sætter jeg særlig stor pris på, at ordblinde nu gives adgang til Blindebibliotekets lydbøger. Det er nu afklaret hvilken dokumentation der vil være gældende for at en ordblind kan blive omfattet af §17 og dermed få adgang til at bruge E17s downloadservice.
Der er udarbejdet en samarbejdsaftale mellem DBB og rettighedshaverne, som gør en ændring af §17 mulig.
Ændringen har betydning for lån af e-bøger fra DBB. De digitale lydbøger, som DBB producerer er det slet ikke teknisk muligt at distribuere online, men DBB har altså nu den lovmæssige ret til at gøre det, når det bliver aktuelt. Lovændringen træder i kraft 1. jan. 2005.
E-bøger på Danmarks Blindebibliotek
Udkast til lovforslag
E17 - foromtale af den nye portal
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 11:29 0 kommentarer
22.9.04
Plank fra de andres websider med god samvittighed.
På et temamøde den 22. på Frederiksberg diskuterede ca. 30 webredaktører fra biblioteker i Kbh. og Nordsjælland blandt andet, hvordan vi kan undgå at opfinde den dybe tallerken mange gange.
Et af forslagene gik på at oprette en fælles bank over emner, som vi allesammen skriver om på vores hjemmeside - OL er det klassiske eksempel.
Det kunne f.eks. gøres ved, at vi publicerer under Creative Commons License. Det skrivende bibliotek beholder sin copyright, men tillader andre at bruge, ændre og distribuere, hvis de nævner ophavsbiblioteket. Hvis biblioteket hellere vil tilbyde brug uden betingelser, vælger man public domain.
Creative Commons License.
Skrevet af Anonym kl. 23:40 0 kommentarer
Præsentation af samsøgning.
Hvordan præsentere søgeresultater fra
- web - google
- billeder - google
- bøger - Search Inside The Book (en Amazon-tjeneste)
- film - International Movie Database
- reference - guruNet
- din egen søgehistorie
- dine egne bogmærker
Konceptet skriger på at blive brugt i bibliotekssammenhæng til at præsentere søgresultater frai katalogen, Bibliotekernes netguide, digitale ressourcer osv.osv.
Tak til Henrik Jespersen, Thisted Bibliotek, for tippet.
A9.com
Skrevet af Anonym kl. 20:50 0 kommentarer
21.9.04
Alt om e-bøger
Vi venter stadig på det helt store gennembrud. Her er en artikel med en aktuel status på e-bogsfronten (i UK, ie bøger på engelsk)
All about e-books
E-BogsCenter på Randers Bibliotek/Nyheder
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 09:47 0 kommentarer
Bibliotekernes Netguide.
Rolig nu - FNG kan stadig nås på den klassiske adresse www.fng.dk, de kvikke på tasterne kan også skrive www.bibliotekernesnetguide.dk. Vores allesammens netguide har fået en ansigtsløftning og et mere nutidigt udseende.
Der er kommet flere emnegrupper på forsiden (30) og links til Biblioteksvagten og bibliotek.dk. De meget bibliotekariske søgemuligheder (fritekst, emneord, titel) er droppet til fordel for et enkelt søgefelt, hvor hajer kan vælge at boltre sig i boolske operatorer. De aktuelle links er blevet mere synlige.
Længere nede i dybet er det blevet muligt at vise posterne med og uden detaljer.
Klart en forbedring. Check selv:
Bibliotekernes Netguide
Skrevet af Anonym kl. 01:09 0 kommentarer
20.9.04
Diskretion en æressag?
Phonofile og Biblioteksstyrelsen/konsortiet har i fællesskab udsendt en pressemeddelese, hvorfra vi citerer:
"Bibliotekernes Netmusik er et stort kulturpolitisk projekt og det vil være med stor beklagelse hvis brugervenligheden og tilgængeligheden af musik i elektronisk form skal begrænses fremover på grund af ulovligt misbrug af systemet fra lånernes side".
Så sandt, så sandt. Men hvorfor ikke gøre en dyd af nødvendigheden og lade pressemeddelelsen være bare lidt mere synlig? F.eks. på biblioteksstyrelsens hjemmeside, på bibliotekernes netmusik eller lidt længere fremme på Phonofiles egen side?
Lad brugerne høre vores mening!
Pressemeddelelse på Phonofiles hjemmeside: Kopibeskyttelse af Bibliotekernes Netmusik (pdf)
Skrevet af Anonym kl. 23:55 0 kommentarer
BOGBIDDER (Chapter-a-day i dansk version).
København og Gyldendal søsætter en dansk udgave af den amerikanske bogblub.
De tilmeldte får mandag til fredag en bid af en bog direkte i deres mailboks. Fredag har læseren fået hele første kapitel. Det tager 5 - 10 mintter at læse en bogbid. Mandag starter en ny bog.
Det er selvfølgelig gratis at være tilmeldt.
BOGBIDDER - læse-inspiration hver dag i din mailboks
A Chapter a Day (hedder nu RearReader)
Skrevet af Anonym kl. 13:05 0 kommentarer
14.9.04
Bedst på Nettet.
De foreløbige resultater kan ses på Bedst på Nettet. Frem til den 23. september kan institutionerne komme med indsigelser og først den 4. oktober offentliggøres det endelige resultat.
I skrivende stund er Bedst på Nettets server tvunget i knæ, men når den kommer op igen, kan man checke sit bibliotek (og de andres..) under 'Foreløbige resultater 2004'
Bedst på Nettet
Skrevet af Anonym kl. 22:23 0 kommentarer
Fra "Searcher" - om referenceservice på nettet
Artikel i to dele - meget grundig gennemgang af referenceservices på nettet, og udviklingen i de sidste 3-4 år. Den er gået fra en opblomstring af kommercielle konkurrenter på markedet - Googleanswers, Ask Jeeves m.fl. - til et ryk fra bibliotekerne for at tilbyde tilsvarende - gratis - services. De kommercielle døde delvist ud og ses ikke i dag som en trussel. Bibliotekerne har til gengæld investeret masser af penge og arbejdstid i virtuelle referencetilbud - som desværre ikke har bevirket et boom i kundetilstrømning.
To Chat Or Not to Chat — Taking Another Look at Virtual Reference, Part 1 and 2
Digital Reference Services Bibliography
Vores egen biblioteksvagt
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 08:16 0 kommentarer
12.9.04
Roskilde og Viborg køber SFX/Metalib.
De to biblioteker har dermed valgt Fujitsus løsning på et af tidens store spørgsmål - i hvert fald i vores verden: Hvordan etablerer vi samsøgning (og linkadgang) mellem traditionelle biblioteksmaterialer, som de kan ses i katalogerne, og de digitale tilbud, først og fremmest licensdatabaserne, men nu også f.eks. bibliotekernes netmusik?
Begge biblioteker bruger Aleph bibliotekssystemet, som også forhandles af Fujitsu.
Læs mere om SFX/Metalib
Skrevet af Anonym kl. 13:50 0 kommentarer
10.9.04
Bibliotekernes KOPIMUSIK.
En journalist på Ingeniøren har i dag sat en større mediestorm i gang, idet journalisten påviser, at man kan kopiere de sikrede filer i bibliotekernes NETMUSIK.
Jens Thorhauge, Biblioteksstyrelsen, Ove Bisbjerg, Statsbiblioteket og Phonofiles it-chef beklager alle, og sender aben videre til pladebranchen, som i sidste ende har valgt Microsofts DRM (=Digital Rights Management) system.
Noget helt andet er, at ligegyldig hvilket DRM system, man havde valgt, ville de fingernemme kunne bryde spærringen. Det er sikkert muligt at lave en så godt som ubrydelig kopispærring, som til gengæld ville være så besværlig at bruge, at kun superfingernemme ville være i stand til at bruge det. Som med så meget andet er DRM et valg mellem sikkerhed og brugervenlighed.
I øvrigt siges det, at der er et betydeligt kvalitetstab i de piratkopierede filer, som optages via computerens lydkort.
Surt, surt, surt med hele denne omtale, som forhåbentlig ikke kommer til at betyde alvorlige tilbageslag for vores nye tjeneste.
Herunder et udvalg af mediestormen:
Ingeniøren
Piratgruppen som oven i købet har lagt en detaljeret vejledning ud
DR læs også diskussion i deres debatforum
Computerworld check også deres debatforum
Skrevet af Anonym kl. 21:12 0 kommentarer
9.9.04
Hundenes NETMUSIK?
Det seneste døgn har Bibliotekernes NETMUSIK ekspederet 1199 downloads. Og et nyt marked er måske på vej.....et hollandsk firma udgiver den ultimative cd for hunde med new age og kvidrende fugle. Det beroliger gøende vovser.
Forslaget er hermed givet videre til Phonofile - lad os få hundecd'en med. Et sikkert udlånshit. Tak til Henrik Jespersen for henvisningen til
Politiken: Hunde klapper i til klassisk
Bibliotekernes NETMUSIK: Systemet lige nu
Skrevet af Anonym kl. 21:24 0 kommentarer
Skån miljøet.
Når man køber togbillet over nettet i Østrig, får man denne besked: "Mit dieser Bahnfahrt entlasten Sie unser Klima um 0,7568 kg CO2".
Mon der er lavet udregninger på miljøkonsekvenserne af webreserveringer? "Med denne webreservering / besked pr. e-mail sparer De miljøet for ?? kg CO2"
ÖBB (beskeden kommer først frem, når man har gennemført en bestilling og betaling)
Skrevet af Anonym kl. 15:32 0 kommentarer
8.9.04
Endnu et skridt på vejen mod det digitale forskningsbibliotek.
Biblioteksstyrelsen har indgået aftale med Copy-Dan Tekst & Node om scanning af tidsskriftartikler til digital videreformidling til en slutbruger eller et andet bibliotek.
Hurtigt og nemt, men ikke overraskende også med nogle begrænsninger. Læs mere i folderen:
Digital dokumentlevering af videnskabelige trykte tidsskrifter (Biblioteksstyrelsens hjemmeside - pdf-format)
Copy-Dan
Skrevet af Anonym kl. 22:03 0 kommentarer
6.9.04
Miljøministeriet går fra MS Office til Open Office.
Og sparer 3.6 mill. kr over tre år.
Lars Frelle-Petersen, projektleder for e-dag2, vurderer, at "beslutningen kan betragtes som et gennembrud for Open Office og open source".
Hvornår får vi et bibliotek, der går over (eller er det allerede sket?)
Computerworld: Gennembrud for open source i det offentlige
Skrevet af Anonym kl. 22:32 0 kommentarer
Stacks, fair use, ASCII?
ODLIS: Online Dictionary for Library and Information Science er en nyttig biblioteksfaglig ordbog i en globaliseret biblioteksverden.
ODLIS blev påbegyndt allerede i 1994. 10 år senere fås ordbogen nu også på tryk!
ODLIS
Skrevet af Anonym kl. 22:01 0 kommentarer
4.9.04
Pulje til indkøb af online-musik.
Biblioteksstyrelsen administrerer Kulturministeriets nyoprettede Musikpulje (2 mill. til fordeling i 2004 og 2005).
Pengene gives kun til distribution af danske musikfiler. Vejledningen kan læses sådan, at det både er muligt at søge til nye filer, som formidles via Bibliotekernes NETMUSIK, eller til filer OG et andet system (svarende f.eks. til Netmusik.dk).
Men nærlæs selv:
Musikpulje til bibliotekernes indkøb af online-musik
Skrevet af Anonym kl. 19:58 0 kommentarer
1.9.04
Så kan de lære det!
At bruge en mobiltelefon i et af byens biblioteker kan komme til at koste op til 1000$.
Førstegangs- forbrydere får en advarsel, derefter 250$ i bøde. Tredje gang er vi oppe på de 1000$. De skrappe regler er indført efter lånerklager.
"People are really getting sick of these things with the screaming and yelling and these anguished conversations,'' said Carol Page, founder of CellManners.com, a site dedicated to promoting cell phone etiquette.
Some feel the ordinance is too rough.!
Læs hele artiklen på CBS2 - Los Angeles
Skrevet af Susanne Kierkegaard kl. 14:02 0 kommentarer