31.7.02

Måske lige skrapt nok!
En studerende i Iowa måtte tilbringe natten i fængsel, fordi han ikke havde afleveret sine bibliotekslån. Bibliotekspersonalet havde beregnet bøden til $447.
Den 23- årige student havde lånt seks cd'ere, fire kassettebånd og 10 bøger.
"Armed officers arrested Maisto, a bartender at an Iowa City tavern, on July 1 at the end of his late night shift".

29.7.02

U.K. Libraries Jump Into the Net - artikel om projektet "People's Network", der skal ende med over 4000 bibliotekers deltagelse i at tilbyde Internet, Email, Lokal og statslig information og brug af diverse PC-programmer i såkaldte "ICT Library centres". Projektet er finansieret af lotto-midler. Specielt uddannede bibliotekarer er parat til at hjælpe brugerne.
Fra en brugerundersøgelse af projektet :
Brugen af internettet er mest populær, efterfulgt af email og OFFICE -produkter. Microsoft WORD hitter mest.
67% af brugerne har ingen PC, 58% bruger faciliteterne fordi de er gratis og 16% har brug for de specielle programmer på PC'erne.

26.7.02

Søgemaskinen AltaVista bliver bedre igen.
Vi er nok mange der (næsten) har forkastet AltaVista til fordel for Google, men der sker pt. mange forbedringer på søgemaskinen:

Nyt design – faneblade til forbedret multimediesøgning af bl.a Billeder, Nyheder, Lyd mm.
Nyhedssøgning – nu med billeder til ca. 20% af alle historier - Nyheder fra firmaet "Moreover" som indsamler nyheder fra 3000 kilder fra hele verden. Der opdateres hvert kvarter.
”Smutveje” til den dybe web – steder som robotterne ikke har adgang til. (markeret med blå pil) F. eks ved søgning på "New York" - kommer der henvisninger til de store Kortdatabaser, Yellow Pages, Nyheder mm. Spændende initiativ.
Der arbejdes også med at "finpudse" søgeresultaterne - det nye værktøj hedder AltaVista Prisma,

Husk som sædvanlig at springe de første 4-6 sponsorede links over - her bliver de dog markeret tydeligt..

25.7.02

Rocketinfo's Nyheds Søgemaskine

Rocketinfo er en meget god måde at holde sig ajour med nyheder fra mange kilder.
Der scannes over 5,000 web sites for aktuelle nyheder og information. Der dækkes ca. 5 dage bagud. Kilder er fx. Associated Press, CNN News, og Washington Post. I lyset af nyhedssøgemaskinen Newsbooster's brug af dybe links til nyheder - som de jo lige har fået en dom for at de ikke må - kan man jo her se, at det bruges uden for landets grænser....
På Newsboosters side kan man læse en opsummering af sagen og læse hele dommen om de dybe links.

24.7.02

Gabriel - Gateway to Europe's National Libraries - er blevet redesignet og lancerer en ny brugervenlig udgave.

Gabriel er den fælles indgang til Europas national biblioteker - fra de 39 lande der er repræsenteret i : Conference of
European National Librarians (CENL). Der er adgange til bibliotekernes søgefunktioner og oplysninger om bibliotekernes tilbud.
Man kan også lave en samlet søgning på websiderne, altså ikke i bibliotekernes bogbestande.

Nye dokumenttyper indekseres hos Google
Man kan nu finde ikke blot html- og pdf-sider i Google, men også fx Microsoft Word (.doc), Rich Text Format (.rtf), Powerpoint(.ppt) Excel (.xls) og PostScript(.ps)
Hvis du vælger "Avanceret søgning" , kan du vælge at søge på de enkelte filtyper - eller på alle filtyper.
Læg mærke til fanebladet : "Grupper"
Google grupper er de gamle ”nyhedsgrupper/usenet”, som det har været vanskeligt at overskue og søge i , fordi man skulle have en ”newsreader” for at komme i dem, og fordi (næsten) ingen søgemaskiner søgte i dem

19.7.02

Ny udgave af QuickTime.

Medieafspilleren QuickTime er kommet i en version 6.0. Det enestående ved denne afspiller er, at den - foreløbig som den eneste - understøtter MPEG-4 formatet, som kan vise levende billeder i rigtig god kvalitet. Læs mere i PCWorld og på producenten Apple's hjemmeside, hvorfra den nye afspiller kan hentes gratis.

18.7.02

LII shinet op.

Librarian's Index to the Internet har fået et mere tidssvarende udseende. Desuden er der nu stavekontrol med alternative forslag, flere krydsreferencer på de underliggende sider og på forsiden præsenteres 14 hovedkategorier (der var mange flere før). Hvis man var vant til at bruge 'Browse all subjects', findes denne funktion nu under 'Advanced search' og hedder 'Browse LCSH', hvilket står for Library of Congress Subject Headings.
Læs om forandringerne her.

17.7.02

elgooG.

Vi fortsætter i den lettere genre. Nogle nørder har bare for god tid: Her har en af dem lavet en spejling af Google. Vær opmærksom på, at søgestrenge skal skrives bagfra, fx ketoilbib, for at give resultater, og at elgooG ikke kan lide æ,ø og å.

15.7.02

Gummisko-net.

Eller rettere sneaker-net, Adidas-net eller Nike-net??? Gæt lige, inden du læser videre.
Sneaker-net er når man gemmer sine data på en diskette, går afsted i sine gummisko (sneakers) til en anden computer og genfinder sine data. Det kan man læse i Webopedia, som sjældent svigter, når man skal slå ord og termer op indenfor computer eller internet.

Hvordan virker ... en boomerang, en bilmotor, en regnbue?

How Stuff Works er et omfattende website, der giver svar på alt muligt fra, hvordan toilettet virker til hvordan en førerhund "virker". I følge Peter Jasco fra Péter's Digital Reference Shelf et yderst anvendeligt og gennemarbejdet website, der kan hjælpe både børne- og voksenbibliotekarer.

13.7.02

Book Forager tilføres £350,000

Book Forager, der vel har været i luften et par år, hjælper brugeren med at vælge bøger ved hjælp at et antal skydere, man kan stille på. Fx: en lang, optimistisk bog, der er en lille smule romantisk.
Book Forager har fået massiv støtte fra New Opportunities Fund (NOF) Digitise. Pengene skal bruges til at forbedre funktionaliteten, sådan at brugeren kan se, om bogen er hjemme på et givet bibliotek eller evt. reservere den.

Ambitiøst projekt med base i DK

Visionen er at beskrive samtlige verdens arter! Global Biodiversity Information Facility med sekretariat i Danmark (Zoologisk Museum) vil "be an interoperable network of biodiversity databases and information technology tools that will enable users to navigate and put to use the world’s vast quantities of biodiversity information to produce national economic, environmental and social benefits".
Vi kan altså forhåbentlig om nogle år finde oplysninger om enhver dyreart via GBIF.

11.7.02

Boghandlerforeningen siger nej tak til at medvirke på bibliotek.dk

Købe-knappen på bibliotek.dk fik et skud for boven i begyndelsen af maj. Boghandlerforeningen sagde nemlig nej til Biblioteksstyrelsens ide.
Olaf Winsløw, boghandlerforeningens direktør, udtalte til Jyllands-Posten, at bestyrelsen er bange for, at omkostningerne vil overstige boghandlernes indtægter ved ordningen. Thorhauge er skuffet over, at de traditionelle boghandlere ikke har lyst til at binde an med et nyt initiativ, og nu vil styrelsen optage forhandlinger med nogle internet-boghandlere.
Hele artiklen kan læses i Jyllands-Posten den 2. maj 2002 under overskriften "Nej til nyt salgssystem".

Amazing Music World konkurs.

Et af de selskaber, som musikbibliotekerne har sat store forhåbninger til, Amazing Music World, er gået konkurs, skriver Computerworld. Selskabet indgik sidste sommer under stor pressebevågenhed en aftale om salg af noder fra det russiske musikforlag Myzuka, der ejer Ruslands største musikskatte.
Amazing Music World driver tjenesten SheetMusicNow, som sælger noder indenfor især klassisk musik og jazz. Bibliotekerne har haft kontakt til selskabet for at indgå aftale om levering af noder til bibliotekerne.

10.7.02

To nye internationale digitale musiktjenester.

I juni fik vi Listen.com's Rhapsody, som tilbyder adgang til 135.000 numre fra de 5 store pladeselskaber. Pris: 9.95$ pr. måned. Hvis man også vil brænde, er der andre prismodeller.
Tirsdag satte Universal Music Group omkring 1000 albums til rådighed for eMusic.com. Der er p.t. adgang til 200.000 numre. Pris 9.95$ pr. måned, hvis man binder sig for et år.
Der er gratis prøve-ordning hos begge tjenester.

San Fransisco Symphony Kids.

Det californiske orkesters børneside fik for nylig en Webby Award - internettets svar på en Oscar. Fuldt fortjent, for der er masser af stof at hente, og det er godt præsenteret. Blandt andet kan man høre og læse om orkesterets instrumenter, om rytme, tempo, nodesymboler og meget meget andet.
Sitet kan bruges i formidlingen til "Peter og ulven" - lånere.

9.7.02

Bedst på Nettet-test af statslige forvaltninger.

Silkeborg har fået konkurrence: 14 statslige institutioner har fået 5 netkroner - fra IT- og telestyrelsen til AF-Ringkøbing Regionskontor. Biblioteksstyrelsen har fået 4 netkroner. Mærkværdigvis overholder bs.dk ikke tilgængelighedskriterierne opstillet af WAI (Bobby-testen). En anelse pinligt, eftersom styrelsen kraftigt har opfordret de fælles nettjenester til at gøre noget ved tilgængeligheden.

8.7.02

Evaluering af ForbrugerInfoPunkt.

Hele evalueringen af projektet kan nu læses på biblioteksstyrelsens hjemmeside (kræver Acrobat). Som vi skrev den 27.6., er projektet en succes, idet både de medvirkende biblioteker og brugerne er meget tilfredse. Hovedparten af spørgsmålene var førkøbsspørgsmål, men der var også en del henvendelser om klager og juridiske forhold. Særlig mht juraen har bibliotekerne trukket på ForbrugerInformationens ekspertise via en elektronisk konference, men aftagende i løbet af det halve år, projektet har varet...øvelse gør mester.
Forbrugerstyrelsen og ForbrugerInformationen vil gerne fortsætte projektet, men behøver ekstra bevillinger for at gennemføre et større projekt. Der søges derfor penge på finansloven for 2004, og biblioteksstyrelsen har forespurgt landets biblioteker om interesse for at medvirke. Så det er bare om at melde tilbage inden 8. august.

7.7.02

Heldige borgere i Michigan og på Island.

Staten Michigan har købt adgang til e-ressourcer for mere end 3.6 mill. dollars og giver nu borgere i staten mulighed for at bruge dem hjemmefra ved hjælp af kørekort-nummer eller StateID-nummer. Desuden udarbejder bibliotekerne en fælles guide til internettet, og har gjort det siden 1992.
Island giver adgang til alle indbyggere i landet til mere end 6000 elektroniske tidsskrifter - hjemmefra. Sprogkyndige kan læse mere på Islands elektroniske Bibliotek. Der optræder en del navne på velkendte udbydere.

6.7.02

Ny stor søgemaskine.

Openfind er en ny søgemaskine, der er ude i en test-version med imponerende 3½ milliarder indekserede sider (AllTheWeb har 2.1 milliarder og Google 2.07). OpenFind ser ud til at være af asiatisk oprindelse, i hvert fald vil windows gerne installere et par kinesiske fonte på computeren, og forsøger man sig med at få brugergrænsefladen på dansk, ender man med kinesiske skrifttegn - og kan ikke komme af med dem igen, med mindre man forstår kinesisk. Nå ja, det er jo også en beta.
Tilbage til hovedsagen, nemlig søgeresultaterne: på det danske ser resultaterne ikke ud til at komme op på siden af Google i omfang, mens det på det engelsksprogede ser ok ud. Så hold øje med OpenFind.

5.7.02

Mon der stadig findes AltaVista brugere derude?

Hvis der er, bør man checke deres nyeste søgestrategi: Prisma, og i øvrigt være opmærksom på, at også AltaVista nu bruger den boolske operator 'and' som standard (og tak for det!).

4.7.02

Private filmbiblioteker trues af sagsanlæg.

Foreningen af Danske Videogramdistributører er ikke sådan at spøge med, hvilket vi ikke er ubekendt med i biblioteksverdenen. Denne magtfulde forening fik i sin tid gennemtrumfet, at biblioteker skal betale samme priser som kommercielle udlejere for en film. I fx Tyskland betaler biblioteker samme pris som den almindelige forbruger.
Nu truer videogramdistributørerne to websteder med sagsanlæg, hvis de ikke lukker deres tjenester. Det drejer sig om Minefilm.dk og DVDel.dk, hvor tilmeldte brugere kan offentliggøre, hvilke dvd'er, de er den heldige ejer af. Det er naturligvis ikke forbudt, men hvis webstedet gør det muligt for almenheden at låne en dvd, skal ophavsmandens samtykke foreligge - eller med andre ord: hvis man leger bibliotek og låner ud til nogen, man ikke kender, så falder foreningens hammer!
Læs hele historien i Computerworld.

3.7.02

Brugere finder selv reserveret materiale på Københavns Hovedbibliotek.

Siden 3. juni har hovedbibliotekets brugere selv skullet finde deres reserverede bøger. Det går faktisk godt, selv om der er en del, der ikke har de relevante oplysninger med, nemlig afhentningsdato og et 7-cifret reserveringsnummer. Materialerne (ca. 500 pr. dag) er stillet op efter afhentningsdag - for at lette nedtagningen - og derefter efter reserveringsnummeret, som er det nummer, som reserveringen får, når den oprettes. Materialerne er ikke stillet op efter lånerenens navn af diskretionshensyn.
Har låneren ikke afhentningdato og nummer med, skal de først findes frem enten af personalet eller af brugeren selv i lånerstatus (kræver pinkode).
De fleste lånere er positive og synes, det er en god service.

2.7.02

Biblioteksstastik for 2001 er klar.

Biblioteksstyrelsen offentliggør i dag statistik for 2001, både for folke- og forskningsbiblioteker. I den anledning har styrelsens direktør Jens Thorhauge udsendt en pressemeddelelse under overskriften 'IT-satsning på bibliotekerne en succes'. Blandt andet skriver han, at af landets 244 folkebiblioteker var de 243 ved udgangen af 2001 opkoblet til internettet (minus Helle Bibliotek i Ribe Amt).
Bibliotekernes hjemmesider har haft 10 mill.besøgende i 2001 - mindst, for ikke alle biblioteker har indberettet dette tal.

1.7.02

Computerens skrivebord fortæller, hvem du er.

Er computerens ejer aktiv og engageret, nørd eller blærerøv? Det afslører computerens skrivebord, udtaler den engelske psykolog Ben Williams i BBC’s program Go Digital. Pauseskærm, baggrundsbilleder og hvordan man har indrettet sit virtuelle skrivebord sladrer om personlig indstilling til livet, prioritering osv.
Læs artiklen i IT-avisen eller lyt til BBC-udsendelsen.