12.6.12

Katalogkortets historie ...

For 15 år siden var Københavns (Kommunes) Biblioteker undervejs med endegyldigt at destruere det store, gamle kortkartotek. I dag eksisterer der stort set intet af det. Nu kan ingen forestille sig biblioteket uden biblioteksbasen.
Inden destruktionen, skrev jeg en ode, eller faktisk et forskningsdokument, om dette bibliotekernes rygrad gennem næsten et helt århundrede. Det er imponerende så hurtigt vi har glemt alt om det. Kun principperne for katalogisering, systematisering osv. har vi vedligeholdt. For de nostalgiske, offentliggør jeg dette humoristisk, men også forskningsmæssig strikt korrekte gennemgang af hvad jeg dengang vidste om kartotekskortet.

4 kommentarer:

Poul's blog sagde ...

Da jeg arbejdede i antikvariater, skrev jeg tusindvis af disse. De blev med tiden mere og mere ulækre. Godt de er væk.

Erik Nicolaisen Høy sagde ...

Jeg kan godt huske fornemmelsen af at tage i et meget gammelt kort fra Hovedbibliotekets kartotek. Fedtet, hjørnene slidt af, brunt og efterladenskaber fra årtiers slid.
Af en eller anden grund elskede mange brugere dem i faktisk. Jeg savner dem ikke. Men de havde altså en aura over sig, som ældre lånere stadig fortæller om. Selv i dag.
For de som har abstinenser, har jeg stadig nogle liggende i en museumskasse på det kontor hvor jeg sidder.

Anonym sagde ...

KKBs søgesystem på hjemmesiden er meget ringe

Dorte Rasmussen sagde ...

Hej Erik, jeg ville gerne have læst din rapport om kartotekskortets historie, men desværre kunne kun side 1 indlæses. Er selv fan af kartotekskort.