19.2.11

Gotisk skrift - intet problem!

Mange af bibliotekernes lånere løber skrigende bort når de skal læse bøger med krøllebogstaver, fraktur, gotisk skrift. Kært barn har mange navne.


Men det er der nu råd for. Og igen er løsningen Google Books. Jeg har på Internetsøgning beskæftiget mig indgående med dette Danmarks suverænt største digitaliserede bogbibliotek. Hvis du er så heldig at bogen kan findes på Google Books, kan du bare klikke på funktionen "Almindelig tekst". Voila, nu har du teksten i moderne og læselige skrifttyper.
Enkelt. Praktisk. Godt.

11.2.11

NQ- Din NetværkskvotientJacob Bøtter fra Wemind har skrevet en bog om sociale medier og involvering/aktivering af dine brugere

Han præsenterer 55 konkrete forslag til, hvordan du kan involvere kunder og kolleger med sociale medier. Nu er hele indholdet tilgængeligt på http://nq.dk/cc


En af de tjenester som Jacob omtaler er Yammer.com . Det er en slags Twitter, som man holder indenfor sit firma mellem ansatte med samme mailadresse, fx ...roskilde.dk

I Roskilde har vi brugt den i et par år nu, og det fungerer som et sted man kan lave en hurtig brainstorm og orientere om hvad der foregår i virksomheden. Man kan lave grupper - åbne og lukkede, polls osv. Kan fint bruges, hvis ens Intranet - som her i Roskilde - mest er envejskommunikation.

Læs også artiklen Halvandet år med Yammer på kontoret

10.2.11

Kunst på internettet

Statens Museum for kunst har nu åbent 24/7: Det er gået på nettet. Her kan du ikke alene finde onlineudgaver af deres billeder, men også se hvilke dele af billedet der er kommentarer på, så du kan lære lidt kunsthistorie ved siden af. Og du kan også se røntgenfotografier af maleriet, også kommenteret, så du eventuelt kan følge med i hvordan maleriet blev til.
Men ikke kun i Danmark er det blevet nemmere. Googles Street View-teknologi er nu blevet anvendt til et Artproject, hvor du kan gå på fx Rijksmuseum i Amsterdam og se Rembrandts Nattevagten. Du kan lidt andre ting på Google Artproject. Her er ikke så mange informationer, men andre muligheder for at navigere rundt på billedet.


Bagdelen er selvfølgelig at du ikke kan blive "set" gå på kunstmuseum, så andre kan se at du er interesseret i kunst.

Enkle løsninger på komplicerede søgninger

Biblioteksdatabaserne er rygraden i bibliotekernes virke. Og de er i disse år hårdt trængt af Google. Uanset hvad vi måtte finde på for at holde på "kunderne", arrangementer, badutsping eller eressourcer, så vil biblioteksdatabaserne indtil den totale digitalisering af bogbestanden også være bibliotekernes et og alt.
Alligevel henlever de fleste biblioteksbaser, inklusive bibliotek.dk en periode med panisk stagnation. Jo, der bliver da taget visse initiativer til at gøre dem til slagfærdige alternativer til Google. Men for nylig har jeg opdaget at fx den gensidige vekselvirkning mellem Bibliotek.dk og Google Bogsøgning ikke længere er der. Google Bogsøgning slår nu ikke længere op i Bibliotek.dk, ligesom der heller ej længere linkes fra en post i Bibliotek.dk til online-udgaver af samme, fx i Google Bogsøgning.
Det er trist. I det hele taget sker der meget lidt på produktionsudviklingssiden af biblioteksbaserne. Derfor er det måske nyttigt at følge med i BibPode fra Oslo. De eksperimenterer med forskellige forbedringer. Sidst med et meget enkelt koncept over for problemet med store søgninger. Se problemet når du indskænker til bøger og søger på Klaus Rifbjerg i Bibliotek.dk. Søgningen giver 581 poster. Dette er ikke godt nok. Hvis lånere er ude efter at se hvad Klaus Rifbjerg har skrevet, så får de også en masse støj, faktisk er hovedparten af posterne støj.
I en artikel på BibPodes weblog redegør de for deres lille eksperiment. En lille søgemaskine baseret på RDF gør det muligt meget hurtigt at få lister over et stort forfatterskab (eksemplet er Hamsun). Jeg ved ikke om der i Danmark eksperimenteres med noget sådant på DBC. Men i det hele taget savner jeg denne form for innovative tanker på biblioteksbaserne. Tanker der bliver til noget i praksis, og som er rettet mod at gøre dem til slagkraftige alternativer til en mastodont som Google.