28.10.10

Værd at tjekke

Links:

Megalitt.dk -
lørdag d. 6. november mellem kl. 13 - 15 på Hovedbiblioteket i Krystalgade - og er en hyldest til al den gode danske litteratur skabt af forfattere, der har fået litteraturstøtte gennem årene.

Scitopia :
"De vigtigste resultater af 150 års forskning inden for teknik og naturvidenskab kan findes i den fælles søgetjeneste Scitopia oprettet af førende videnskabelige selskaber i USA"
http://www.scitopia.org/scitopia/


Radioklassikere på nettet:
DR har lagt 750 radioprogrammer og - klip frit tilgængelige på nettet.
http://dr.dk/bonanza

27.10.10

Internet Librarian International 2010

Den ene af denne weblogs forfattere var 14. til 15. oktober til Internet Librarian International i London. Dette er en årlig konference hvor der er et halvt hundrede oplæg fra kolleger rundt omkring i verden. Oplæg som ofte kan være til inspiration for den danske andedam.
Jeg er ved at efterbearbejde alle indtryk (og forsinket af en lille uges sygdom). Nogle indlæg er allerede skrevet, andre er under udarbejdelse. Du kan se dem ved at følge et link med en søgning på ILI 2010. Det er ikke egentlige referater, men forsøg på at fremstille de tanker jeg fik, enten under oplæggene eller efterfølgende.
God fornøjelse.

22.10.10

Fra silo til fællesskab

Artiklen i Kristeligt dagblad fokuserer på bibliotekets rolle bl. a som medspiller i lokalsamfundet og som møde- og læringssted

" For øjeblikket er der alt for megen energi fastholdt i at vedligeholde nogle bogsamlinger , der hver eneste dag bliver mere og mere uaktuelle. Den energi skal frigøres og overføres til mere direkte aktiviteter rettet mod brugerne af bibliotekerne. Bibliotekarerne skal ikke mere betragte samlingen i biblioteket som hovedsøjlen i deres virke. De skal betragte brugerne af biblioteket som centrum i alt deres arbejde"

Læs Kronikken : Michael Linde Larsen : Fra bovlamme bogsamlinger til meningsfyldte fællesskaber

18.10.10

Virtuelle databrønde

Databrønde er en af de måder som bibliotekerne kan udvikle for at konkurrere med søgemaskinerne vad angår internettet. Ikke så sært at det er temaet på en konference tirsdag den 8. februar. Et endeligt program foreligger endnu ikke, men du kan følge med på hjemmesiden

Så vidt jeg kan se, er konferencen ment som at samle nogle nøglepersoner så de kan blive opmærksomme på problematikken. Men det er kun en gæt.

6.10.10

Nyt fra browser-krigen

På det seneste har Internet Explorer tiltrukket sig uheldig omtale. At Microsoft indirekte har indrømmet at Hotmail læst via Internet Explorer skaber problemer og - igen indirekte - har måttet anbefale at bruge Firefox eller Google Chrome, er ikke den eneste alvorlige sag. Senest har Microsoft måttet lukke 17.000 Hotmail-konti i Danmark pga. sikkerhedsproblemer.
De nyeste tal for brugen af browsere taler heller ikke i Explorers favør. Ifølge Comon, er andelen af brugere nu faldet til under 50% på verdensplan. Det er især markedets mest solide og mest uafhængige browser, Firefox der har taget markedsandele, med 31,5 %. Men Chrome har til gengæld haft den største stigning, fra under 4% til knap 12%.
Mens Explorers nedtur i Europa er større end gennemsnittet er faldet dog mindre i Danmark og USA. Personligt er jeg ret ligeglad med hvilken browser folk foretrækker at anvende. Men jeg skal dog ikke undlade at gøre opmærksom på at mine egne erfaringer dels derhjemme og dels hvad jeg ser på biblioteket er, at brugen af Explorer skaber lang, langt langt større vanskeligheder, end brugen af Firefox, og for den sags skyld også Chrome.
Er det svært at vænne sig til at bruge en anden browser? Overhovedet ikke. De ligner efterhånden hinanden så meget at du knap nok lægger mærke til det. Hvis du foretrækker en browser der er mest uafhængig af økonomiske interesser, og samtidig efterlever internationale standarder, så er Firefox lige for.
Og der er ingen grund til at tro din lokale (Microsoft) supports bedyringer om at det skulle skabe problemer at bruge Firefox, eller for den sags skyld andre browsere. Det bygger enten på uvidenhed, bevidst manipulation eller mangel på gode forklaringer.

Ugens links

StatusTinget:
Hvad siger politikerne lige nu? - Politikernes aktivitet på Twitter og facebook. DR har samlet en side. Der er også en søgefunktion

Favorittsitat
- interaktiv design på Oslo CentralstationI Norge kan man dele sit favoritcitat med alle rejsende på Oslo Centralstation, En del af Leseåret 2010.

Lydbøger på engelsk - formidling af digitalt materiale : North Carolina Digital Library - additional ebooks

Folketingets Kulturudvalg afholder onsdag den 27. oktober 2010 kl. 9-12.30 en høring om folkebiblioteks området. Høringen foregår i Landstingssalen på Christiansborg og er åben for alle.


Bibliotek.dk indgår i E-dag3 kampagnen med fokus på adgang til digitale medier